Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa schampot för färgat hår
  • 28 dec 2022
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom schampo

Om du som jag lägger en hel del pengar på att färga håret så vill du troligtvis behålla resultatet så länge som möjligt. De flesta som nån gång färgat håret har säkert varit med om att håret upplevs lite matt och trist efter ett tag. Med ett färgbevarande schampo kan du förlänga färgens hållbarhet mellan färgningarna. Jag tycker att ett bra färgbevarande schampo ska bevara färgen (såklart) men även göra håret glansigt och bevara djupet i håret som färgningen ger.

I den här listan har jag listat mina bästa schampon inom kategorin "schampo för färgat hår ". Hoppas att du ska hitta en favorit eller två!

Om du som jag lägger en hel del pengar på att färga håret så vill du troligtvis behålla resultatet så länge som möjligt. De flesta som nån gång färgat håret har säkert varit med om att håret upplevs lite matt och trist efter ett tag. Med ett färgbevarande schampo kan du förlänga färgens hållbarhet mellan färgningarna. Jag tycker att ett bra färgbevarande schampo ska bevara färgen (såklart) men även göra håret glansigt och bevara djupet i håret som färgningen ger.

I den här listan har jag listat mina bästa schampon inom kategorin "schampo för färgat hår ". Hoppas att du ska hitta en favorit eller två!

1. Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo 250ml

Resultatet, drygt

Ingenting enligt mig

Jag kan med handen på hjärtat säga att min hårfärg aldrig hållit sig så välbevarad som efter att jag börjat använda detta! Det var inget jag hade räknat med, då jag främst köpte det för att jag ville få ett mer välvårdat hår.

Schampot är verkligen jättedrygt, det behövs inte alls mycket för att håret ska bli rent. Efter 6 månader med hårtvätt ca tre dagar i veckan är jag fortfarande inne på första flaskan med mitt axellånga hår. Det gör att priset därmed blir väldigt överkomligt.

Jag tycker att håret blivit mjukare och även att det känns starkare. Det innehåller inga sulfater och är även glutenfritt och veganskt. Doften är mild.

För dig som vill ha ett riktigt drygt, vårdande och färgbevarande schampo.


2. Amika Vault Color Lock Shampoo 300ml

Innehållet är fantastiskt - älskar

Kostar lite mer, men lätt värt det

Här får du inte bara ett färgbevarande schampo, utan även ett skydd mot UV-strålar.

I denna produkt finns det massor med antioxidanter från havtorn som skyddar håret och som bidrar till att bibehålla färgen. För att hålla liv i färgen och undvika att den bleks har man dessutom utvunnit olja från sojabönor.

För att få ett jämnare fjällskikt i håret och för att öka elasticiteten så har man också tillsatt aminosyror. Till sist, för att håret ska få massor med näring, har man även tillsatt avokadolja.

Det doftar ljuvligt, utan att lukta starkt! Jag tycker också att förpackningen är urtjusig.

Vault Color Lock Shampoo innehåller inga sulfater eller parabener. Det är även fritt från konstgjorda färger, gluten, natriumklorid och mineralolja. Detta är även ett helt veganskt schampo och har inte testats på djur.

Får du chansen att testa detta schampo, tveka inte! Färgen håller superbra!


3. Redken Color Extend Magnetics Shampoo 500ml

Otroligt färgbevarande, hela 500 ml till bra pris

Inget för den som inte gillar fruktiga, söta dofter

Redken Color Extend är ett färgbevarande schampo som enligt tillverkaren kapslar in färgen i hårstråna. Om det stämmer vet jag inte. Men vad jag vet är att det bevarar färgen länge och att håret blir otroligt glansigt!

Det här schampot tillför även mycket fukt, vilket är kanonbra efter färgning då håret kan behöva lite extra. Det tynger inte ner och efter tvätt är håret både mjukt och följsamt.

Detta är ett väldigt drygt schampo, så en liten mängd räcker. Bra lödder också!

Doften är lite fruktig och ganska söt, så om du gillar såna dofter kommer du älska detta. Dock är det inte någon stark doft, så jag tror att även du som inte är något big fan av dessa dofter kan gilla detta schampo.

Ett prisvärt schampo som rekommenderas till dig som vill ha en dryg produkt som ger glans, fukt och bevarar färgen länge!


4. Joico K-Pak Color Therapy Shampoo 300ml

Rengör milt och ger glans

Joico kostar

Vill du ha ett riktigt bra färgbevarande schampo från ett riktigt bra märke så ska du spana in det här från Joico!

Det här schampot rengör håret milt och tar bort orenheter som kan få håret att se matt och trist ut. Tack vare att det är både milt rengörande och färgbevarande så har du verkligen ett bra utgångsläge för att få din hårfärg att bevaras så länge som möjligt. Det ger även en fin glans.

Jag tycker att det löddrar bra och håret känns rent länge när jag tvättat det! När jag hade mitt hår kopparfärgat så använde jag detta schampo och fick alltid komplimanger för att jag hade så glansigt hår.

Det luktar riktigt gott, men inte för starkt.


5. LANZA Healing Color Care Color Preserving Shampoo 300ml

Bevarar färgen riktigt bra!

Dyrare än Redken, annars likvärdigt

L'Anza har här ett milt färgbevarande schampo som är sulfatfritt. Det avlägsnar föroreningar varsamt samtidigt som det bevarar hårfärgen maximalt. Att det är milt tycker jag märks då det inte irriterar hårbotten minsta lilla.

Det innehåller även UV-skydd vilket gör att hårfärgen inte bleks lika lätt i solen. Perfekt om du är som jag och gillar att vistas ute på sommaren.

Schampot löddrar härligt och är drygt. Du behöver inte använda mycket alls, så en flaska räcker länge. Det doftar helt underbart, en lite blommig/fruktig doft.

Det torkar inte ut mitt hår, vilket jag upplever att en del schampon kan göra. Håret blir istället både väldigt glansigt och mjukt.

Det här schampot rekommenderar jag till alla som vill ha ett sulfatfritt och riktigt bra färgbevarande schampo!


6. Maria Nila Palett Luminous Color Shampoo 350ml

Milt färgbevarande schampo

Kostar lite mer...

Det här tror jag faktiskt är mitt favoritschampo bland Maria Nilas produkter!

Luminous Color Shampoo gör håret väldigt glansigt efter schamponeringen och färgen bevaras djup och fin länge.

Det irriterar inte min hårbotten som ibland kan bli lite kliande efter färgning. Jag upplever det som ett milt och behagligt schampo som jag gärna använder varje gång jag duschar. Schampot lämnar en ren känsla i håret som håller i sig i flera dagar. Mitt hår blir glansigt och även ganska mjukt när jag torkat det.

Jag gillar Maria Nilas flaskor som är lätta att öppna och stänga i duschen tack vare sin smarta kork. Anledningen till att det inte kommer högre upp är att schampot tyvärr kostar en del.

Jag rekommenderar det här schampot till dig som kan få irriterad hårbotten efter färgning och behöver en mild produkt.


7. REF Illuminate Colour Shampoo 285ml

Håret blir glansigt, mindre friss

Passar bäst för tunnare hår

REF är ett svenskt märke som är helt veganskt. Just detta schampo är framtaget för torrt och skadat hår. Det är färgbevarande, innehåller organiska oljor från acai samt linfrö som ska göra håret friskare och glansigare.

Schampot är skonsamt och gör håret riktigt glansigt. Jag har ganska frissigt hår naturligt men det här schampot minskar detta en del. Håret blir även mjukt efter duschen och jag upplever att det känns rent på djupet. Det skulle dock kunna ge lite mer fukt och passar nog bäst för tunnare hår.

Det är fritt från sulfater och parabener. Vissa schampon som är det löddrar dåligt men detta löddrar faktiskt riktigt bra. Jag tycker att lukten är mycket god, lite söt, men väldigt fräsch. Som om man varit hos frisören.

För dig som vill ha ett svenskt märke som är veganskt och ger glansigt hår!


8. L'Oreal Elvive Color Vive Shampoo 400ml

Lättillgängligt och billigt

Håret kan bli torrt för en del, bäst som extra-schampo

När allt annat är slut och jag inte kan ta mig till frisören, då tar jag till detta budgetschampo.

Det är ett bra schampo att ha som backup hemma, även om jag kanske inte skulle välja det varje dag. Detta på grund av att jag upplever att mitt hår blir lite torrt och trassligt av det om jag använder det hela tiden. Men som extra-schampo duger det mer än väl. Jag tycker att håret behåller sin färg och glans samt att det löddrar väldigt bra.

Jag skulle inte säga att det doftar jättegott, men det har en ganska neutral doft som kanske tilltalar många som inte gillar så starka dofter.

Det är värt att testa för dig som har en tightare budget men ändå vill bevara hårfärgen. Kompensera gärna med ett fuktgivande balsam efteråt.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer