Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa foundation för blandhy

  • 24 mar 2022
Marielle O'Connor
Marielle O'ConnorExpert inom foundation

Hej alla med blandhy, nu har ni hamnat rätt!

Att ha den här typen av hud är väldigt vanligt - och jag är en av dem! Att ha både torra och feta områden i ansiktet samtidigt kallas antingen blandhud eller kombinerad hud. Den kännetecknas oftast av en fetare t-zon (panna, näsa och haka) och torrare eller normala partier i övriga delar av ansiktet.

Mitt mål med den här listan är att du ska få bra tips på olika foundations som passar just för oss blandisar! För att en foundation ska passa blandhy extra bra bör den kännas lätt i konsistensen, vara lättapplicerad och samtidigt hålla glansen borta. Som frilansande makeupartist har jag provat olika märken och har hittat några godingar som har blivit mina och kundernas favoriter genom åren - här får du ta del av dem!

1. Estee Lauder Double Wear Stay In Place Makeup SPF10 30ml

Har allt man kan önska sig!

Inget!

Min absoluta nummer 1 - oslagbar känsla och oslagbart resultat!

När jag för första gången klickade hem Estee Lauder Double Wear så hade jag skyhöga förväntningar. Jag har bara ett ord att säga - WOW!

Den håller ofantligt bra, är dryg, lägger sig tunt utan att kännas kakig och har ett fint, täckande resultat. Den känns lätt och fräsch på huden, innehåller SPF15 och finns i hur många nyanser som helst!

Jag som har blandhy med fetare T-zon brukar bli superglansig efter bara någon timme och brukar behöva pudra ansiktet flera gånger under dagen - med Estee Lauders Double Wear behövs det knappt alls!

Jag kommer aldrig någonsin att byta ut den här produkten i min skönhetsgarderob, den är helt enkelt för bra för att vara sann. Jag lovar att den är både min och många andra makeupartisters favoritfoundation!


2. Clinique Superbalanced Makeup Foundation 30ml

Fin täckning och bra hållbarhet

Begränsat nyansspektrum

En foundation specialanpassad för blandhy!

Det här är en flytande foundation för kombinerad hud som är oljefri, tillför fukt där det behövs och mattar, samt absorberar överskottet av olja på hudens feta områden.

Många foundations för blandhy tenderar att bli tjocka och kakiga - så är fallet absolut inte här! Den är fint täckande utan att bli det minsta kompakt och den ger en fin lyster i huden istället. Vill man ha mer täckning kan man bygga på med fler lager.

Precis som andra kvalitetsfoundations så "sväljer" den inte massor utav ditt settingpuder, utan du behöver bara använda en liten mängd produkt när du pudrar.

Jag gillar känslan, hållbarheten och lättheten när man jobbar med den. Glasflaskan är även superfin i ens badrumsskåp!


3. MAC Cosmetics Studio Fix Fluid SPF15 30ml

Lättarbetad, matt och fin finish

Ka krackelera vid/på rynkor

Studio Fix Fluid från MAC Cosmetics - drömmigt resultat!

Studio Fix foundation är en mjuk och lättapplicerad foundation som håller väldigt länge. Jag gillar att den är oljefri och innehåller SPF15, så du får solskydd på köpet.

Den är medel till heltäckande, vilket innebär att du kan jobba upp mer täckning med fler lager om så önskas. Studio Fix foundation blir matt i looken och bara en liten mängd puder behövs ovanpå för att fästa den. Orenheter, pigmentfläckar, porer och röda prickar täcks superbra!

En sak jag gillar är produkter som har ett brett nyansspektrum - den här produkten finns i över 60 olika nyanser, vilket är helt fantastiskt! Du kommer garanterat att hitta just din nyans!


4. Clarins Everlasting Long-Wearing & Hydrating Matte Foundation

Sminkfri känsla och fin finish

Glansighet kan tränga igenom

Ultralätt foundation med full täckning och matt resultat!

Känslan är som sagt ultralätt och jag gillar även hur lättarbetad och enkel den är. Den går också att bygga upp gradvis för den som önskar ett mer täckande resultat.

Om produkten så står det att den passar alla sorters hy - därav är den inte specialanpassad för bara blandhy. Har du fet T-zon så kommer du därför antagligen att behöva bättra på med puder efter några timmar, men det förväntar jag mig dock att behöva göra oavsett foundation.

Huden känns återfuktad och inte det minsta torr. Att den är så lättjobbad och tunn gör också att den passar mogen hy med rynkor.

Det här är en superbra all-round-foundation, inte bara för dig med blandhy utan andra typer av hud också!


5. Maybelline Fit Me Matte Poreless Foundation 30ml

Bra pris och bra kvalitet!

Något sämre hållbarhet än toppen

Prisvärd foundation som konkurrerar med toppen!

Maybelline Fit me Matte & Poreless Foundation ger en matt finish och minskar porernas synlighet. Formulan är fri från olja och ger därför en naturlig täckning som låter hudtonen lysa igenom - perfekt för dig som vill se naturligt sminkad ut!

Den är jättelätt att applicera och jag gillar att den är förpackad i en tub, du klämmer lätt ut rätt mängd. Jag rekommenderar att applicera den med en foundationborste eller svamp.

Produkten är enligt mig medium-matt och blir något glansig i min T-zon under dagen. Dock är det få produkter på marknaden som inte behöver bättras på under en dag, så därför är den ändå helt klart godkänd i hållbarhet! Maybelline Matte & Poreless Foundation finns i 16 nyanser och kommer i både varma och kalla nyanser.

Ett riktigt budgetkap!


6. L'Oreal Infaillible 24h Fresh Wear Foundation In Powder

Snabb, smidig, enkel

Blir lätt kakig, hållbarheten

Känd från sociala medier!

Den här matta pudervarianten av foundation har blivit ordentligt hypad på sociala medier och visst - tanken bakom är ju otroligt praktisk!

Detta är en täckande, matt foundation i puderform så att du slipper en blöt foundation som sedan måste fixeras med ett puder efter. Det sparar ju både tid och pengar.

Produkten tycker jag levererar ett helt okej resultat. Det jag gillar är att den är supersmidig att använda när man har bråttom eller bara vill piffa till sig snabbt. Hållbarheten tycker jag dock är sådär och den blir lätt lite kompakt och torr på huden, vilket kan kännas lite onaturligt.

Jag rekommenderar starkt att använda en stor, fluffig borste och lägga tunna lager på lager istället för svampen som medföljer i förpackningen. Med svamp blir puder ofta för kakigt och tjockt.

Perfekt när man behöver pigga till sig på språng. Ger en slät och utjämnad hudton som resultat.


Marielle O'Connor
Marielle O'ConnorExpert inom foundation

Som utbildad frisör och professionellt diplomerad makeupartist så har jag koll på det mesta inom kategorin skönhet! Jag har jobbat med mitt eget företag sedan 2013 och på min meritlista står otaliga frilansuppdrag och salongskunder. Hösten 2018 var jag med i tv, där jag tävlade om att bli "Hela Sveriges favoritfrisör". Som person är jag noggrann och väldigt mån om kvalité, inte minst när det kommer till skönhetsprodukter. Jag hoppas på att kunna hjälpa just DIG att hitta just din favoritprodukt! / Marielle O'Connor

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer