Black Friday 2020

Black Friday 2020

På Black Friday hittar du de bästa erbjudandena från alla våra nätbutiker här. Förbered dig genom att använda prishistoriken och sätta upp bevakningar på produkter som du planerar att köpa. Nästa Black Friday äger rum den 27 november 2020.

Var först i kön
Bevaka produkterna du vill köpa så meddelar vi dig så fort de blir billigare. Vi kollar mer än 5 000 butiker flera gånger varje dag så att du slipper.
1
1
1
1
4
4
4
4
0
0
0
0
dagar
0
0
0
0
2
2
2
2
timmar
0
0
0
0
4
4
4
4
minuter
0
0
0
0
0
1
0
1
sekunder

Om Black Friday

Adobe Stock: ©GaudiLab

Black Friday 2019

Black Friday 2019 slog alla försäljningsrekord, men prissänkningarna är inte särskilt stora. Så kan man summera årets största readag i efterhand.

***

Försäljningsrekord även 2020

Black Friday fortsätter att växa. Det kan vi konstatera när vi summerar Black Friday 2019.

Enligt statistik från Klarna, som hanterar omkring hälften av alla transaktioner inom svensk näthandel, ökade försäljningen med 14 procent jämfört med året före.

Försäljningen har samtidigt spridit ut sig över hela Black Week.

– Många väljer att sprida ut sina köp över veckan, och vi kunde se den största försäljningsökningen mellan måndagen och torsdagen, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Störst är försäljningsökningen bland konsumenter i Stockholm, Kronoberg och Skåne. Framför allt ökar Black Friday-shoppingen bland personer som är 18-35 år. Ökningen är större bland kvinnor (17 procent jämfört med förra året) än män (10 procent).

– Vi vet sedan tidigare att över halva befolkningen planerat att handla, och att nio av tio hade planerat sina köp och bestämt sig för hur mycket de skulle spendera sedan flera veckor tillbaka, säger Viveka Söderbäck.

***

Black Friday
iStock.com / leolintang

Blygsamma prissänkningar 2019

Priserna under Black Friday 2019 var bara 5,21 procent billigare än en vanlig dag. Det visar den analys vi på Prisjakt har gjort, där vi jämför priset under Black Friday med priset 14 dagar tidigare. Prissänkningarna är något större än 2018, då butikerna sänkte priserna med i genomsnitt 4,7 procent.

Det är samtidigt långt från vad konsumenterna förväntar sig. I höstas bad vi Kantar Sifo fråga svenskar i hela landet hur stor rabatt de förväntade sig under Black Friday. Svaret blev 44 procent.

– Det finns ju idag en del skepsis bland konsumenterna mot prissättningen under Black Friday och ser man till årets siffror kan det finnas visst fog för detta. Vår statistik från årets Black Friday visar till exempel att knappt var tionde produkt gick upp i pris. Med det sagt fanns det en del fina klipp att göra, så länge man gjorde sin research och jämförde priserna mellan butiker, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Två produkter som sänktes mycket i pris var:

PS4-spelet For Honor
20 november 2019: 99 kronor
Black Friday 2019: 19 kronor

Jackan The North Face 100 Glacier full zip fleece
20 november 2019: 399 kronor
Black Friday 2019: 200 kronor

***

De populäraste produkterna 2019

Det är hemelektronik som går hetast på Prisjakt under Black Friday. De populäraste kategorierna under Black Friday 2019 var:

Det här var de populäraste produkterna under Black Friday 2019:

***

Så shoppar du smartare på Black Friday

Det är lätt att bli lurad till spontanköp i kampanj- och reaperioder. Därför har vi samlat våra bästa tips när det kommer till smartare shopping, allt för att du ska kunna hitta de bra erbjudandena och undvika de dåliga.

Prisjämförelse under Black Friday 2019

Jämför hos flera butiker

Det första du bör göra för att kontrollera om ett erbjudande verkligen är så bra som det låter, är att jämföra mellan olika butikers priser. Priserna skiljer sig ofta mellan butikerna och vissa erbjuder även prisgaranti.

Prishistorik inför Black Friday 2019

Kolla prishistoriken

Priset på produkter varierar över tid och många butiker väljer också att justera sina priser löpande. En vanlig metod för att få produkter att se billigare ut är att först höja priset, för att sedan sänka det och jämföra med det gamla. Genom att kolla prishistoriken kan du enkelt ta reda på det lägsta priset som produkten haft sen den listades hos oss.

Prisbevakning för Black Friday 2019

Bevaka priser

En smart funktion som du kan dra nytta av under Black Friday är möjligheten att bevaka prisändringar. Genom att sätta en bevakning på en produkt kommer du att få mejl eller en push-notis av oss varje gång en butik sänker priset. På så sätt behöver du inte sitta klistrad vid skärmen och leta efter prisdropp, utan kan istället luta dig tillbaka och bli meddelad av oss när priserna sjunker.

Produktlistor för Black Friday 2019

Planera med listor

Som inloggad på Prisjakt kan du skapa olika listor på sajten. I dessa listor kan du kan sedan lägga till samt ta bort produkter precis som du vill. Listorna visar hela tiden det lägsta priset för varje produkt och även totalsumman för hela listan.

***

Shoppa smartare

Fällorna att se upp med på Black Friday – 3 tips

Lockvaror i butik

Under varje Black Friday rea går det att läsa om hur butiker lockar med extra låga priser på utvalda varor som bara går att köpa i deras fysiska butiker. Varor som till synes tar slut direkt efter att dörrarna öppnas till butiken. I vissa fall är målet att locka dig till butiken för att istället sälja en liknande produkt till ett högre pris. Handla i nätbutikerna istället för att gå till butiken och hoppas på att varorna finns kvar. Då slipper du både trängseln och minskar risken för att gå på det här välkända butiksknepet.

Gamla produkter

Black Friday är ett ypperligt tillfälle för butikerna att ställa fram sina äldre, utgångna produkter. Risken är att du råkar välja en av dessa gamla modeller och kommer hem med en pryl som kanske inte alls motsvarar vad du hade tänkt dig. Det kan vara att du inte får vissa funktioner, att kompatibiliteten inte är bra med nyare produkter eller att du får en pryl som inte stöds av tillverkaren längre.

Tänk på prisgarantin

En del butiker erbjuder så kallad prisgaranti som gör att du kan få tillbaka mellanskillnaden om du hittar din nyköpta till ett lägre pris i antingen butiken du handlade från eller en annan, lokal butik. Men se upp! Prisgarantin gäller sällan i nätbutiker och ofta bara inom ett visst avstånd från den fysiska butik där du handlade. Dessutom kan butikerna ändra beteckningen på produkter för de inte ska ingå i prisgarantin under Black Friday och Black Week.

***

Shoppare åker rulltrappa
iStock.com / David-Prado

Black Week, Black Weekend och Cyber Monday

Det finns butiker som inte nöjer sig med en readag. Många sänker sina priser hela helgen under det som brukar kallas Black Weekend. Och några sänker sina priser hela veckan och kallar det Black Week. Därefter följer Cyber Monday.

För många butiker har Black Friday blivit en viktig reaperiod med stora möjligheter att sälja mer än vanligt. Därför är det kanske inte så konstigt att många butiker försöker förlänga perioden på olika sätt.

Ett av de vanligaste sätten är att erbjuda rea hela helgen och kalla det Black Weekend. Ett annat, men lite ovanligare sätt, är att börja ännu tidigare och presentera erbjudanden hela veckan. Då brukar det kallas Black Week.

Ett stort antal nätbutiker sluter även upp på det som kallas Cyber Monday, som infaller måndagen efter Black Friday. Det är från början ett marknadsföringsspektakel från ett gäng amerikanska nätbutiker. Det lanserades i USA 2005 som en kampanj för att få människor att handla på internet. Marknadsföringskampanjen gav snabbt resultat och redan året därpå hakade ett stort antal nätbutiker på.

Cyber Monday har precis som Black Friday växt i omfattning de senaste åren. Det är fortfarande mer anonymt och erbjudandena är inte lika många, men de butiker som är på har ofta ännu bättre rabatter än under fredagen.

Om du är intresserad av Cyber Monday har vi en separat sida där vi samlar alla erbjudanden som vi hittar: Cyber Monday 2019

***

Green Friday och Singles Day utmanar

Green Friday den 26 april är en utmanare till Black Friday, men på våren istället för senhösten. Tanken är att konsumenterna ska få ytterligare en extra kampanjrik köpdag under året och det med en liten twist. Green Friday handlar både om prissänkningar och samtidigt ett miljötänk från butikernas sida.

Främst handlar det om att skänka pengar till en miljöorganisation som WWF eller Rädda Regnskog för att kompensera för alla leveranser som sker.

Singles Day den 11 november är en annan utmanare som har sitt ursprung i Kina. Den här dagen är sett till den globala omsättningen flera gånger större än Black Friday. Singles Day är den idag största shoppingdagen i världen, men i Sverige har den inte fått något större genomslag än.

Flera större, väletablerade aktörer i Sverige har uppmärksammat Singles Day med erbjudanden och kampanjer. Då Singles Day följs av Black Friday och Cyber Monday finns stora möjligheter att spara pengar på dina köp under november månad.

***

FAQ – vanliga frågor om Black Friday

Vad är Black Friday?

Black Friday är den största och mest omtalade readagen på året. Många fysiska butiker och nätbutiker i Sverige erbjuder stora rabatter och erbjudanden under både Black Friday och även hela veckan – från den 25 november till 1 december 2019 – som kallas Black Week.

När är Black Friday 2020?

Black Friday går av stapeln fredagen den 27 november 2019 och följs av Cyber Monday på måndagen efter. Black Friday infaller alltid på klämdagen efter den amerikanska högtiden thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november.

Vilka produkter var mest populära under Black Friday 2019?

 1. Apple AirPods (2nd Generation) med laddningsetui
 2. Sony WH-1000XM3
 3. Nintendo Switch
 4. Xiaomi Mi RoboRock S5
 5. Sony PlayStation 4 Slim 500GB
 6. LG OLED55C9
 7. Google Home Mini
 8. Microsoft Xbox One S 1TB - All-Digital Edition
 9. Apple AirPods Pro
 10. Sony PlayStation 4 Pro 1TB
 11. Sony DualShock 4 V2 - Jet Black (PS4) (Original)
 12. Xiaomi Mi RoboRock S6
 13. Apple iPhone 8 64GB
 14. Apple iPhone XR 64GB
 15. Apple iPhone 11 64GB

Vilka kategorier var mest populära under Black Friday 2019?

 1. Hörlurar
 2. TV
 3. Mobiltelefoner
 4. Spelkonsoler
 5. Mobilhögtalare
 6. PS4-spel
 7. Bärbara datorer
 8. Bildskärmar
 9. Surfplattor
 10. Sportklockor
 11. Robotdammsugare
 12. Smartklockor
 13. Parfym
 14. Hembiosystem
 15. Jackor

Vad ska jag tänka på inför Black Friday-shopping?

Jämför prishistoriken för produkterna du spanat in för att se om butikerna höjt sina priser före Black Friday. Då vet du om reapriset faktiskt är så bra som butikerna försöker locka med. Ett tips är att planera dina köp i god tid med listor på Prisjakt och att bevaka priser så du får en avisering när priset går ner.

Blir alla produkter billigare under Black Friday?

Nej, det är till och med så att vissa kategorier stiger i pris. 2018 ökade exempelvis nära en femtedel av alla priser i kategorierna parfym, mobiltelefoner, TV-apparater och löparskor i pris. Det finns stor anledning att vara extra vaksam under Black Friday för att inte gå på någon av prishöjningarna. Bevaka priser, kolla prishistoriken och jämför innan du handlar!

När kom Black Friday till Sverige?

Fenomenet härstammar från 60-talets USA och tog inte fart i Sverige förrän 2013. Ett fåtal butiker testade då konceptet att sänka priser under fredagen vilket uppmärksammades i media. Året därpå hade antalet butiker ökat till 40-talet och det noterades en ökning av näthandeln med över 50 procent jämfört med samma period föregående år. Därefter har intresset för Black Friday bara vuxit sig allt större och idag omfattas hela veckan i vad handeln kallar Black Week.

Black Friday, Black Frai Day eller Svart Fredag?

Kärt barn har många namn! Svenskarnas sökbeteenden på nätet vittnar om en spridd uppfattning om hur dagen borde benämnas här på hemmaplan:

Sökning Sökvolym/år*

 1. black friday: 792000
 2. blackfriday: 48000
 3. black frai day: 28800
 4. black fredag: 9600
 5. black fridag: 2400
 6. black freday: 1800
 7. svart fredag: 1800
 8. black frayday: 1200

* källa Ahrefs

Bästa erbjudandena – Just nu

Pågående kampanjer

 • Dagens Deals

  Hitta de bästa erbjudandena