Prisjakt
HemPrisjakts experterFoundationTopplista - Bästa foundation

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa foundation

8 januari 2024

Nu ska jag dela med mig av mina makeupartist-hemlisar!

I mitt jobb som makeupartist är basen, eller en foundation, den absolut viktigaste byggstenen i mitt arbete! Det är den som lägger grunden för alla andra makeupprodukter som kommer därefter.

En bra foundation för mig ska täcka men ändå se naturlig ut. Ofta pratar vi om att vi inte vill ha en kakig eller torr look, utan en så naturlig som möjligt. Lite som din egen hud fast bättre! Den ska också hålla under en hel dag eller en svettig fotografering och som mest behöva fräschas upp med en liten lätt puderpuff under dagen.

Mitt mål med den här listan är att du ska få tips på olika foundations som passar för de flesta av oss! Du kan ha både torr hy, blandhy eller oljig hy. Vid extremer finns det givetvis foundations anpassade för det. Det här är en mer generell lista på mina favoriter!

1. Estee Lauder Double Wear Stay In Place Makeup SPF10 30ml

Syns inte, har extremt bra hållbarhet, SPF15

Den kostar en slant (men är dryg)

Makeupartisternas hemliga vapen - Double Wear från Estee Lauder!

Den här produkten är en dröm - dryg, lägger sig tunt utan att kännas kakig och har ett fint, täckande resultat som går att bygga. Den känns lätt och fräsch på huden, innehåller SPF15 och finns i över 55 imponerande nyanser! Det syns knappt att du har foundation på dig.

Jag som har blandhy med fetare T-zon brukar bli superglansig efter bara någon timme och brukar behöva pudra ansiktet flera gånger under dagen. Med Estee Lauders Double Wear behövs det knappt alls! På torrare hy blir den inte heller fläckig eller kakig. Den passar helt enkelt alla!

Jag kommer aldrig någonsin att byta ut den här produkten i min skönhetsgarderob, den är helt enkelt för bra för det. Testa du också!


2. L'Oreal True Match Nude Plumping Tinted Serum 30ml

Billig, lättanvänd, snygg på huden, passar alla hudtyper

Få nyanser, pipetten gör att du inte får ut allt i flaskan

Budgetfoundation i toppstriden!

L'Oréal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum tillhör den senaste trenden i kategorin "serum-foundations". Resultatet ska bli lätt, dewy och ge härlig lyster.

Min erfarenhet av serumfoundations är att man blir alldeles för kladdig eller att täckningen är för klen. Men den här produkten är helt fantastisk!

Resultatet är en slätare hy med ett naturligt glowigt resultat! Applicera med svamp eller foundationborste för bästa resultat. Den är inte byggbar men blir som ett snyggt filter på din egen hy! Med lite settingpuder på så håller basen extremt bra under dagen jämfört med dyrare produkter jag testat.

Nyanserna är ganska få, vilket drar ner betyget. Dock är den så lätt, så även om den inte matchar till 100 procent kan du hitta en som funkar!


3. Clinique Superbalanced Makeup Foundation 30ml

Anpassningsbar formula som ser till din huds behov, hållbar

Något få nyanser, finns inga nyanser för mörk hy

Passar alla!

Det här är en flytande foundation för alla hudtyper då den smart nog tillför fukt där det behövs och mattar, samt absorberar överskottet av olja på feta områden.

Många foundations tenderar att bli tjocka och kakiga - så är absolut inte fallet här! Den är fint täckande utan att bli det minsta kompakt och den ger en fin lyster i huden istället. Vill man ha mer täckning kan man bygga på med fler lager.

Precis som andra kvalitetsfoundations så "sväljer" den inte massor utav ditt settingpuder, utan du behöver bara använda en liten mängd produkt när du pudrar.

Jag gillar känslan, hållbarheten och lättheten när man jobbar med den, en riktigt bra all round-foundation! Glasflaskan är även superfin i badrumsskåpet.


4. Clarins Everlasting Long-Wearing & Hydrating Matte Foundation

Snygg flaska, hög men naturlig täckning

Något få nyanser, övre medelklasspris

Ultralätt foundation med full täckning och matt resultat!

Känslan är som sagt ultralätt och jag gillar även hur lättarbetad och enkel den är trots den höga täckningsgraden. De brukar annars tendera att bli väldigt kakiga.

Om produkten så står det att den passar alla sorters hy. Har du fet T-zon som jag så kommer du därför antagligen att behöva bättra på med lite puder efter några timmar, men det förväntar jag mig dock att behöva göra oavsett foundation.

Huden känns återfuktad och inte det minsta torr. Att den är så lätt i konsistensen gör också att den passar mogen hy med rynkor.

Förpackningen är lyxig och ser snygg ut i hyllan. Det här är en superbra all-round-foundation som passar alla typer av hud!


5. MAC Cosmetics Studio Fix Fluid SPF15 30ml

Nyansspektrat, hållbarheten och den fina täckningen

Ligger i den dyrare prisklassen

Studio Fix Fluid från MAC Cosmetics - ett fint, hållbart resultat!

Studio Fix Foundation är en mjuk och lättapplicerad foundation som håller väldigt länge. Jag gillar att den är oljefri och innehåller SPF15 som skyddar mot solen.

Den är medel till heltäckande, vilket innebär att du kan jobba upp mer täckning med fler lager om så önskas. Studio Fix foundation blir matt i looken och bara en liten mängd puder behövs ovanpå för att fästa den. Orenheter, pigmentfläckar, porer och röda prickar täcks superbra! Då den är oljefri passar den även dig med fetare hy.

En sak jag gillar är produkter som har ett brett nyansspektrum - den här produkten finns i över 60 olika nyanser, vilket är helt fantastiskt. Du kommer garanterat att hitta just din nyans!


Som utbildad frisör och professionellt diplomerad makeupartist så har jag koll på det mesta inom kategorin skönhet! Jag har jobbat med mitt eget företag sedan 2013 och på min meritlista står otaliga frilansuppdrag och salongskunder. Hösten 2018 var jag med i tv, där jag tävlade om att bli "Hela Sveriges favoritfrisör". Som person är jag noggrann och väldigt mån om kvalité, inte minst när det kommer till skönhetsprodukter. Jag hoppas på att kunna hjälpa just DIG att hitta just din favoritprodukt! / Marielle O'Connor

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer