Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa foundation

  • 16 jun 2022
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom foundation

Att hitta en foundation man gillar och som fungerar bra på ens hud kan vara riktigt knepigt. Ibland hittar man rätt färg, men själva foundationen är inte rätt för ens hudtyp. Andra gånger är foundationen rätt för själva huden, men färgen är åt skogen... jag har själv varit nära på att ge upp många gånger. Dessutom blir man lite brunare under sommaren och blekare under vintern, så man kan behöva variera foundation efter årstid. Som sagt, det här med foundations är en djungel!

Jag ska här tipsa om de bästa produkterna jag hittat i min jakt på den perfekta foundationen. Alla produkter på listan är en vinnare på sitt sätt, så du kan läsa den utan inbördes ordning. Jag hoppas att jag kan hjälpa dig att hitta en ny favorit!

1. Pürminerals 4in1 Foundation Stick

Bra täckning, snabbt och lätt

Inget att klaga på

Detta är en stickfoundation som är lätt att ta med. Jag trodde inte riktigt att jag skulle gilla den här typen av foundation, men jag blev helt såld.

Till att börja med så är den väldigt lättjobbad. Jag drar ut lite foundation där jag vill ha det i ansiktet, sen tar jag en foundationpensel och bara borstar ut det. Det blir snabbt jämnt, inga skarpa kanter och den smälter in i huden.

Jag skulle säga att den ger en hög medeltäckning som går att bygga upp. Är du en person som är på språng så är den lätt att ta med sig då den är så pass nätt i sin förpackning. Dessutom är den snygg att se på!

Foundationen håller sig på plats hela dagen lång, kanske blir den lite avskavd på näsan men så blir det alltid för mig. En riktig superprodukt!


2. Urban Decay Stay Naked Hydromaniac Tinted Glow Hydrator Foundation 35ml

Återfuktande, ger lyster

Ej för dig som vill ha fulltäckande

För dig som vill få fin lyster och känna dig återfuktad hela dagen.

Jag har sedan jag hörde om denna första gången velat testa den. Så när jag äntligen fick tag på en tub (den har varit slut överallt) blev jag superglad!

Tuben är snygg i turkos och guld, samt att man ser färgtonen på foundationen på flera ställen. Det är en lystergivande foundation som är ganska lätt i konsistensen utan att vara det minsta rinnig. Den ger medelhög täckning och är så himla fin på huden.

Jag har haft svårt att hitta en foundation där jag inte måste återfukta massor under, men med denna klarar jag mig utan fuktkräm. Så nu kan jag snabbt slänga på mig den här om jag får bråttom. För snabbt går det! Den är väldigt lätt att jobba med, lämnar inga kanter och går in fint i huden. Jag har verkligen inget att klaga på, det skulle kunna vara att nyanserna är ganska få, så alla kanske inte kan hitta sin ton.


3. BeautyAct Luminous Complexion Foundation

Kicks
249 kr
Se pris

Priset, resultatet, hållbarheten!

Korken sitter lite löst

Den här foundationen kommer från Kicks egna serie BeautyAct. Just den här är lystergivande, men det finns även en som är matt. Jag är lite torr av mig, särskilt under vintern, därför föredrar jag denna.

Efter 8 timmar sitter den exakt lika bra som när jag precis lagt på den! Den ska ge en "second skin"-effekt och det gör den, den känns inte på huden och blendas ut väldigt lätt.

Kicks har släppt många olika nyanser av denna foundation och även i olika undertoner för att passa så många som möjligt. Den döljer rodnader väl, lägger sig inte i porer eller linjer och blir inte kakig.

Jag tycker dessutom att flaskan är snygg, pumpen är bra och att produkten är dryg. Två pump räcker gott och väl till hela ansiktet för full täckning.

För dig som vill ha en foundation som funkar lika bra som de dyra - till ett bättre pris!


4. Estee Lauder Double Wear Stay In Place Makeup Mini SPF10 15ml

Naturlig täckning som är byggbar

Passar inte alla hudtyper

Bäst för normal-, bland- och oljig hy.

Det här är en riktigt bra foundation som dock inte passar alla hudtyper lika bra p.g.a. att den kontrollerar och dämpar ner oljor i huden. Men om du har allt från normal hy till blandhy och oljig hy så tror jag att du kommer gilla den väldigt mycket.

Detta är en foundation som du kan välja täckningsgrad på. Vill du ha ett lätt utjämnande och naturligt resultat så applicerar du ett tunt lager. Vill du ha full täckning så kan du bygga upp med ytterligare lager. Hållbarheten är väldigt lång, upp till 24 timmar!

Du har många nyanser att välja på, hela 55 stycken, vilket är riktigt bra! Dessutom finns den i många olika undertoner så att alla ska kunna hitta den perfekta matchen.

En riktigt bra foundation i många nyanser för dig med normal hy, blandhy eller oljig hy.


5. Nars Sheer Glow Foundation 30ml

Naturlig glow, ligger inte i linjer

Inte för dig som vill ha helt matt

Bästa valet för mogen hy med fina linjer.

En mogen hy har oftast lite fina linjer i ansiktet. I dessa har foundation och annat smink en tendens att lägga sig. Det gör att linjerna framhävs istället för att jämnas ut och döljas. Men med denna så behöver i alla fall inte jag tänka på detta, den sitter verkligen fint från det att jag sminkar mig tills att jag tvättar av mig.

Om du lägger den här foundationen i ett tunt lager så får du en väldigt naturlig finish. Det ser fortfarande ut som din hud, bara lite finare. Du ser liksom fräsch och härlig ut tack vare det väldigt naturliga glowet som den tillför huden. Sen kan man om man vill bygga upp den för att täcka mer, och ja, det ser fortfarande fint ut!

Jag tycker att Nars Sheer Glow är den absolut bästa foundationen för mogen hy.


6. Clinique Even Better Refresh Hydrating & Repairing Makeup

Känns vårdande, fint resultat

Kanske inte den mest täckande

Bäst för torr hy.

Clinique har tagit fram en fuktgivande foundation som mer känns som en fuktcrème på huden. Jag skulle vilja påstå att det är en av mina absolut bästa foundations, då jag själv har torr hy och använder denna nästan dagligen.

Jag brukar känna mig väldigt torr av många foundations, men den här känns bara skön i ansiktet. Även fast den är så återfuktande sitter den där den ska hela dagen. Jag har häst och den klarar till och med en dag i stallet med både stallsysslor och ridning, bra betyg!

Den lägger sig inte i mina fina linjer, vilket är skönt att slippa tänka på. Dessutom jämnar den ut min hudton och döljer mina röda kinder. Jag får en fin lyster i ansiktet och huden ser fräsch och återfuktad ut.

För alla med torr hy som vill få en naturlig och återfuktad hud, även med smink på.


7. L'Oreal Infallible 24H Freshwear Foundation 30ml

Passar alla, priset, resultatet

Kan mörkna något

Bästa budgetval.

Jag älskar att köpa bra grejer som inte kostar multum. Här kommer därför min bästa budget-foundation!

Jag gillar främst den här foundationen för att den är så lättanvänd. Det blir liksom bra oavsett om jag vill ha lite eller mycket täckning.

Vill jag ha lite täckning så jämnar den ut och förstärker min egna hy. Den tar bort rodnader men syns ändå knappt. Vill jag ha ett mer fulltäckande resultat så tar jag bara mer och det känns ändå inte tjockt eller kladdigt.

Jag upplever att många foundations kan mörkna (oxidera) lite och det gör den här. Det är egentligen inget problem när man vet om det, jag tar bara en nyans ljusare så blir slutresultatet ändå perfekt!

Det här är en foundation som jag tycker att alla som inte vill lägga väldigt mycket pengar på smink, men som ändå vill ha en riktigt bra foundation, ska testa!


8. Max Factor Miracle Pure Skin-Improving Foundation SPF30

Naturlig lyster, återfuktande

Ej för torrisar, ej fulltäckande

För dig som inte har den torraste hudtypen och som vill ha naturlig lyster.

Det här är en foundation som är ganska tjock i konsistensen. Den är dock väldigt lätt att jobba ut och du kommer långt med lite produkt. Bara ett tunt sträck med foundation räcker till t.ex hela kinden.

Jag tycker dock att de allra flesta färger jag testat har en relativt varm underton och dessutom oxiderar lite, så det kan vara bra att ha med sig.

Täckningen är ganska lätt täckande, med lite mer foundation får jag medeltäckning.

Det är en väldigt naturlig och fin lyster i foundationen, huden ser återfuktad åt på allra bästa sätt. Max Factor utlovar 24 timmars återfuktning, och huden känns faktiskt återfuktad länge, om än inte i 24 tim...

Det här är en foundation för dig med normal hud som vill ha naturligt fin lyster.


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom foundation

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer