Prisjakt presenterar: Prylåret 2021

Playstation 5, AirPods Pro och Xbox Series X toppar årets lista med de populäraste prylarna 2021

Prylåret 2021 har varit minst sagt spännande med många grymma lanseringar. Samtidigt har marknaden plågats av stora brister på leveranser av flera mycket populära prylar, exempelvis spelkonsoler och mobiltelefoner. Här är vår summering av årets mesta vill-ha-prylar på Prisjakt.

Playstation 5 – fjolårets kung fortsätter att regera

Trots att Playstation 5 fortsätter att gäcka konsumenterna med nästa obefintlig tillgång så behåller spelkonsolen förstaplatsen från förra året som den populäraste prylen på Prisjakt. 

Där spelkonsolen hade riktigt god marginal ner till tvåan på vår lista under 2020 så var skillnaden i köpintresse betydligt mindre i år. Tvåan AirPods Pro vara bara en hårsmån från att ta hem vinsten.

Och det är inte bara Playstation 5 som har ett riktigt stort intresse, utan även PS5-spelen är mycket populära trots att spelkonsolen är i princip omöjligt att få tag på. Toppfavoriten just nu är Ratchet & Clank: Rift Apart som fått mycket positiva omdömen, följt av Resident Evil 8: Village och Returnal.

Vilket spel till PlayStation 5 är din favorit?

AirPods Pro – den ständiga favoriten

Hörlurarna AirPods Pro från Apple är en ständig favorit på Prisjakt och enligt våra mätningar mer populära än någonsin. Modellen tar klivet från tredje till andra plats på vår topplista och befäster sin position i det absoluta toppskiktet.

AirPods Pro släpptes under hösten 2019 och har dominerat marknaden för in-ear-lurar sedan dess. Det har länge ryktats att Apple planerar för en efterföljare och med släppet av tredje generationens AirPods i oktober så håller vi tummarna för att de inte väntar alltför länge till.

Det är inte billigt att köpa en stor tv idag. Foto: Matt Wildbore, Unsplash

Prylen vi helst väntar med att köpa är tv:n

Det kostar ofta en rejäl slant att köpa en helt ny tv. Med en allt högre efterfrågan och den rådande komponentbristen så drivs priserna uppåt för konsumenten. Därför gäller det att välja exakt rätt tidpunkt för att göra riktigt bra prisklipp.

Kanske är det därför som tv:n är den mest prisbevakade prylen på Prisjakt under hela 2021. En position kategorin faktiskt behåller från vår förra topplista för prylåret 2020.

Vår topplista över de 100 mest prisbevakade prylarna innehåller hela nio tv-modeller. Tv:n som flest hoppas ska bli billigare är LG OLED65CX6 som kliver in på en femteplats.

Visste du att...

LG OLED65CX6 var den populäraste tv:n under hela 2020 och 2021? Modellen klättrar på vår topp 100-lista över de populäraste prylarna, från en 24:e plats förra året till en 15:e plats i år. LG OLED65CX6 har idag ersatts av den nyare och modernare modellen LG OLED65C15.

Apples prylar dominerar helt i sökrutan på vår sajt. Foto: Apple

Apple dominerar topplistan med flest populära prylar

Apple tar hem priset som det mest eftersökta varumärket när vi granskar vår topp 100-lista över de populäraste prylarna. Av alla produkterna på listan var 30 från Apple. Därmed behåller företaget också ledarpositionen från förra året.

Vad letar vi efter?

Apples prylar är superheta och toppar flera av våra listor för prylåret 2021. Det gäller även de populäraste sökningarna på vår sajt.

Av de 100 populäraste sökningarna var en tredjedel relaterade till Apples prylar. Och av de tio populäraste sökningarna tog Apple sex platser med iPhone 12 som den absolut mest eftersökta prylen på Prisjakt. Men Apples prylar är så klart inte ensamma om att vara populära i sökningarna.

Det blir allt vanligare att våra användare använder sökrutan för att hitta sitt nästa grafikkort. Det är en kategori som haft stor brist hos butikerna och vars pris ökat kraftigt den senaste tiden.

På vår topp 100-lista över de mest sökta prylarna hittar vi hela nio olika modeller där alla är från Nvidia. Konkurrenten AMD lyser helt med sin frånvaro och finns inte med en enda gång på topplistan.

10 populäraste sökningarna på Prisjakt

1. iPhone 12

2. Playstation 5

3. PS5

4. iPhone 11

5. AirPods

6. iPad

7. iPhone

8. Nintendo Switch

9. RTX 3080

10. RTX 3070

Visste du att

...vi har en ny och förbättrad sökfunktion på Prisjakt? Med en ny design och rejält med förbättringar under huven så har vi blivit ännu bättre på att visa precis de prylar som du letar efter.

Läs mer om vår nya sökfunktion och andra förbättringar på Prisjakt under hösten 2021 här.

Prylarna som är mest älskade

Den mest omtyckta prylen på Prisjakt under 2021 är robotdammsugaren Roborock S7. Den har fått absolut bäst snittbetyg i omdömen som lagts under året och hyllas för sina fina egenskaper.

På en andraplats hittar vi PS5-spelet Ratchet & Clank Rift Apart som är en riktigt solid efterföljare till originalet Ratchet & Clank (PS4). Det här är en spelserie du absolut måste ha på din Playstation-konsol och vi tycker absolut att det höga betyget från våra användare är helt rättvist.

PlayStation 5 är en av årets hetaste prylar och spelkonsolen hittar vi på en solid 21:a plats med snittbetyg 4,38. Men Sonys spelkonsol får se sig slagen med råge av Xbox Series X som tar tredjeplatsen på vår lista. Det är en ruskigt kraftfull och omtyckt spelkonsol med många bra spel för såväl stora som små gamers där ute.

Topp 10 mest omtyckta prylarna

1. Roborock S7 (5.00)

2. Ratchet & Clank Rift Apart (PS5) (4.91)

3. Microsoft Xbox Series X 1TB (4.84)

4. Blue Microphones YetiCaster (4.82)

5. TP-Link Deco X60 Whole-Home Mesh WiFi System (3-pack) (4.77)

6. TP-Link Deco M4 Whole-Home Mesh WiFi System (3-pack) (4.75)

7. Technics EAH-AZ70WE (4.73)

8. nVidia Shield TV Pro 16GB (2019) (4.70)

9. LG OLED65CX6 (4.57)

10. LG OLED55CX (4.50)

Listan visar produktnamnet samt snittbetyget på inkomna omdömen under 2021.

Bluetooth-trackers är kanonbra om du brukar tappa bort dina prylar. Foto: Daniel Haaf

Prylen som fått extra mycket uppmärksamhet i år

Prylen med störst intresseökning under 2021 är Bluetooth-trackers. Efter lanseringen av Apple AirTags i april och nya Tile-trackers i oktober så har intresset ökat med hela 356 procent jämfört med förra året.

Bluetooth-trackers fäster du exempelvis i nyckelknippan, på hörlurarna, lägger i väskan eller fäster på plånboken. Därefter kan du enkelt hitta dem igen med hjälp av en app i mobilen. De kostar några hundralappar, men är en ovärderlig sökhjälp när det är bråttom och bilnyckeln har halkat ner bakom soffdynorna. Vi har provat!

De populäraste tillverkarna av Bluetooth-trackers är Apple, Tile och Samsung. En uppstickare som fått extra mycket uppmärksamhet är Copenhagen Trackers som är ensamma om att ha en fullfjädrad GPS-tracker där de andra favoriterna använder Bluetooth och UWB-teknik.

Prisjakts Årets julklapp 2021: parfymen

Vårt luktsinne hamnade oväntat i fokus när pandemin slog till och nu längtar vi efter dofter som aldrig förr. Därför utnämner Prisjakt parfymen till Årets julklapp 2021. Professorn Maria Larsson förklarar hur dofter påverkar oss människor.

Läs mer om årets julklapp 2021 här.

Vad har vi gjort?

Vi har kollat vilka prylar som fått mest uppmärksamhet och är mest populära mellan den 1 januari och xx november 2021.

Fler lästips:

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
6 december 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Prisjakt presenterar: Prylåret 2020

Allt med 2020 har inte varit tråkigt, lanseringarna har avlöst varandra på tekniksidan och spelfantasterna har fått två nya konsoler att glädjas åt. Men ett bekant virus har förstås även smittat statistiken – och plötsligt klättrade webbkameror och träningsprylar på topplistan. Här är tillbakablicken du längtat efter!

Läs Prylåret 2020 här

Prisjakts Prylkrönika 2019

2019 närmar sig sitt slut och det har varit ett fantastiskt prylår. Vikbara mobiltelefoner, solglasögon med inbyggda högtalare, smarta hem-teknik som har blivit ännu smartare och veganska skönhetsprodukter är några nämnvärda saker från det gångna året.

Läs Prylkrönika 2019 här