Prisjakt

"Vi köper och äger bara saker vi verkligen behöver och använder"

Minimalisternas bästa råd i reatider

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
11 november 2020

Kan man prylbanta och ändå shoppa? Vara minimalist och handla på Black Friday? Allt fler vill konsumera både mindre och mer medvetet men det är svårt att veta hur och var man ska börja. Vi pratade med Elisabeth Byström och Johan Ernfors som bytte livsstil.


Just nu kan vi ana en mer avskalad och ordningsam trend i våra liv och hem. Ägodelar sorteras, väljs ut och väljs bort. Vi pratar kapselgarderober och 'downsizar' på olika sätt. Vi vill förenkla, förbättra och lägga vår tid och kraft på det som betyder mest för oss. Elisabeth Byström och Johan Ernfors började syna sin livsstil och gjorde en omställning de inte ångrat.

– Vi insåg att vi ägde en stor mängd prylar och kläder som vi inte behövde, inte använde och i vissa fall inte ens tyckte om. Och som samtidigt tog tid och energi när de skulle organiseras, tvättas, förvaras, underhållas, lagas och så vidare, berättar Elisabeth.

– Samtidigt hade vi börjat fundera kring hur vår livsstil påverkade miljön och ville därför försöka leva mer hållbart och klimatsmart, säger Johan.


Färre saker gav mer tid

Sagt och gjort, men det tog några år. Ett beslut på vägen blev att byta lägenheten strax utanför Stockholm mot ett hus några mil norrut, där de tillsammans med sina barn kunde skapa den enklare tillvaro de drömde om.

– Vi insåg snabbt att det fanns många vinster med att leva med färre saker, mer minimalistiskt helt enkelt – det frigör tid, mental energi och pengar, säger Elisabeth.

Paret bestämde sig för att dela med sig av sitt intresse och sina erfarenheter i bloggen minimalisterna.se och på instagramkontot @minimalisterna. För tre år sedan gav de också ut boken "Prylbanta: färre saker, större frihet".

– För oss innebär minimalism en livsstil där vi bara köper och äger saker vi verkligen behöver och använder, förklarar Johan.

Det innebär helt naturligt att betydligt färre saker trängs hemma hos dem, men att det avskalade intrycket inte är ett självändamål.

Elisabeth Byström och Johan Ernfors. Foto: Niklas Mossberg

Analysera ditt verkliga behov

Under omställningen har de automatiskt förändrat sitt konsumtionsmönster, för trots allt handlar familjen ibland.

– Vi slentrianshoppar aldrig utan konsumerar i princip enbart utifrån behov och innan vi köper något gör vi en snabb behovsanalys där vi funderar över: Vilket värde skänker det här till mig? Hur ofta kommer det i praktiken användas? Har jag redan något liknande som löser samma problem? Är det försvarbart ur miljösynvinkel att konsumera? säger Elisabeth.

Ibland gör de ett köp men lika ofta avstår de när de inser att de faktiskt inte behöver saken. 

– I fjol slutade vår tv fungera och vi valde att köpa en ny. Då använde vi Prisjakt för att kolla på olika alternativ genom att titta på vilka produkter som är populärast inom kategorin tv-apparater. Sedan filtrerade vi fram ett urval utifrån de specifika egenskaperna vi önskade, berättar Johan.


Minimalist i reatider

I reatider påverkas förstås även minimalister av pockande marknadsföring och vännernas gjorda fynd, men Elisabeth tycker ändå inte det är svårt att motstå.

– Vi vet att den bästa konsumtionen är den som inte blir av, men det beror nog på var i sin "minimalistiska resa" man befinner sig, hur trygg man är i sin livsstil, hur väl man känner sig själv och hur man påverkas av att göra en ”bra deal”. Det är ju få som vill köpa något onödigt dyrt – och även vi minimalister är i grunden bara vanliga människor.

För visst vill även en minimalist handla till rätt pris. I god tid innan Black Friday brukar Elisabeth och Johan fundera på om det finns något konkret köpbehov som kan uppfyllas under rean. Något till hemmet, barnen eller förbrukningsvaror.

– Då undviker vi onödiga och ogenomtänkta spontanköp. Då hinner vi göra research, jämföra priser och lockas inte till onödig konsumtion bara för att priset är lågt. I år kommer jag att hålla utkik efter en del hudvårdsmärken inför Black Friday, säger Elisabeth.


Handla hållbart på flera sätt

Att göra miljömässigt hållbara köpval är också viktigt för familjen. Miljömärkningar och energiklassningar vägleder dem, men lika viktigt är livslängden, menar Elisabeth.

– Ett hållbart köp är något man kan tänka sig att leva med länge utifrån funktion och stil. Välj inte färg, form och mönster utifrån trender som du lätt tröttnar på – och ställ dig frågan om detta är något du ser dig själv använda eller ha i ditt hem även om tio, kanske 20 år? Så välj kvalitet som håller länge.


Minimalisternas tips till den som vill konsumera mindre

1. Shoppingfri period. Börja med en månad som gärna får bli två eller tre månader. Utvärdera och se hur det känns. Du lär dig mycket om dig själv, dina (o)vanor och beteenden genom att ha en shoppingfri period.

2. Alternativkostnaden. Fundera över vad du istället skulle kunna göra för alla pengar du lägger på shopping. Upplevelser, sparande, långsiktiga köp? Kanske finns det något som är mer lockande än att köpa prylar och kläder du egentligen inte behöver.

3. Avregistrera dig. Minska suget genom att avregistrera dig från alla nyhetsbrev, mejlutskick och sluta följa konton på sociala medier som får dig att vilja konsumera. Inse att du påverkas av marknadsförarnas knep och utsätt dig för färre lockelser.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].