Prisjakt
Annons

Solid State-diskar (SSD)

  • M.2 Card
    M . 2 Card

2 593 produkter

Sortera efter:

Solid State-diskar (SSD)

Solid State-diskar (SSD) ersätter den mekaniska hårddisken som ett mycket snabbare alternativ. SSD är tåligare mot stötar, är helt ljud- och vibrationslös samt strömsnålare. Priset är generellt högre räknat per gigabyte jämfört med mekaniska hårddiskar, men fördelarna väger upp. Här filtrerar du exempelvis på lagringsstorlek, formfaktor, anslutningsgränssnitt och hastighet. Produkter inom denna kategori kan också kallas Solid State-disk (SSD) och Solid State Drives.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om SSD (Solid-State-diskar)

Det beror på var den ska användas och vad du ska använda den till. Ska du använda den till en Playstation 5 så krävs en mycket snabb SSD enligt de krav som Sony ställer. Är den för gamingdatorn så kommer du långt med en lite långsammare SSD med stor lagringskapacitet. Ska du du redigera filmer eller bara vill ha det bästa som marknaden erbjuder för att framtidssäkra din dator så ska du välja en stor SSD på 1 TB eller mer som klarar 3 000 MB/s i läshastighet eller högre.

Det är främst två saker som du måste tänka på i valet av SSD-enhet. Den första är vilken typ av SSD som du kan använda i datorn. Det bästa alternativet idag är en NVMe M.2-enhet som du ansluter direkt till en kontakt på datorns moderkort. Här får du hastigheter upp till cirka 7 000 MB/s med de snabbaste alternativen. Om du inte har plast för M.2-moduler så måste du välja en klassisk 2.5-tums SSD som du monterar i en ledig 2.5/3.5-tumsplats i chassit.

Det andra du ska tänka på är storleken. Det är viktigt att inte tänka för litet eller snålt när man väljer sin nya lagringsenhet. De fylls mycket snabbare än man ofta tror och risken är att du sitter med en för liten SSD när alla spelen och apparna är installerade, eller när du renderat de där filmerna som behöver sparas undan.

HDD: Upp till cirka 150 MB/s

SATA SSD: Upp till cirka 550 MB/s

NVMe SSD: Upp till cirka 7 000 MB/s

Det bästa är att köpa en så stor SSD som du känner att ekonomin tillåter. Helst steget större än du egentligen tror dig behöva. Om du arbetar med stora filer, fotografier och installerar många spel så bör du åtminstone välja 1 TB om möjligt. Tänk på att möjligheten att utöka med fler NVMe-enheter betydligt mer begränsad än med SATA, ofta kan du bara ha en eller två enheter totalt i datorn.

Serial ATA (SATA) är en äldre teknik med långsammare hastigheter än Non-Volatile Memory Express (NVMe). Med NVMe är kapaciteten upp till cirka 7 000 MB/s där SATA bara klarar upp till cirka 550 MB/s. Det skiljer också i anslutningsmetod. SATA använder normalt en kabel medan NVMe har en fysisk plats på moderkortet med direkt anslutning till SSD-modulen.

SSD är en förkortning av Solid-State Drive. Det är en lagringsenhet som efterföljer den mekaniska hårddisken (HDD) med mycket högre läshastighet och skrivhastighet.

SSD med storleken 2.5 tum använder standardmåttet för SATA SSD och de kan användas i en ledig 2.5-tumsslot i chassit, eller en 3.5-tumsslot med rätt adapter. SSD M.2 ser mer ut som en RAM-sticka och monteras ofta direkt på moderkortet. M.2-standarden anges med fyra eller fem siffror som anger storleken i millimeter. Bredden är alltid 22 millimeter och längden är 30/42/80/110 millimeter. Vanligast idag är M.2 2280 för vanliga konsumentenheter.