Prisjakts Prylkrönika 2019

Prisjakt sammanfattar prylåret 2019

2019 närmar sig sitt slut och det har varit ett fantastiskt prylår. Vikbara mobiltelefoner, solglasögon med inbyggda högtalare, smarta hem-teknik som har blivit ännu smartare och veganska skönhetsprodukter är några nämnvärda saker från det gångna året.

I vår krönika sammanfattar vi prylåret 2019 och du finner den här under.

Mobiltelefoner – nyast är inte alltid hetast

Varje år släpps många nya och förbättrade mobiltelefoner, och de allra flesta använder samma generiska design med en avlång skärm på framsidan och bara kameror på baksidan. Samsung Galaxy Fold bryter sig ut från mängden som den första moderna vikbara mobiltelefonen på svenska marknaden.

Samsung Galaxy Fold är omtalad av flera anledningar. Den häftiga och nyskapande skärmen är en anledning, men kanske mer på grund av sin skyhöga prislapp och en rad brister i designen som tvingade Samsung att senarelägga lanseringen. Samsung Galaxy Fold lyckades aldrig fånga de svenska konsumenternas intresse och har som bäst varit den 35:e mest populära mobiltelefonen på Prisjakt. Det kan jämföras med den mer traditionellt designade och billigare modellen Galaxy S10 Plus som klättrade upp till den tredje mest populära mobiltelefonmodellen bara veckan efter försäljningsstart.

Nyast är dock inte alltid hetast.

Trots att Apple iPhone 8 64 GB, Samsung Galaxy S9 SM-G960F/DS 64GB och Apple iPhone 7 32 GB lanserades 2016 och 2017 så toppar alla tre listan över de mest populära mobiltelefonerna under 2019.

En anledning till att de fortsätter vara populära kan vara att det lönar sig att vänta med ett köp. När vi jämförde de fem populäraste mobiltelefonerna under 2019 såg vi en genomsnittlig prissänkning på 20 procent bara sex månader efter lanseringen av respektive modell.

Mobilåret 2019 avslutar vi genom att konstatera att antalet kameror blir en allt starkare säljpunkt för tillverkarna. Vi har undersökt 30 modeller från Apple, Samsung och OnePlus som lanserats mellan 2016 och 2019. Under 2016 var antalet bakre mobilkameror i snitt 1,16 medan hela 7 av 10 modeller har tre bakre kameror i år.

Vi hyrde > Vi jämförde > Vi köpte…. Elscootrar!

För ett år sedan var det få som kände till namnen VOI och Lime. I takt med att elscootrar blir allt mer synliga i våra större städer så är allt fler upplysta om uthyrarna av elscootrar.

Det har varit en blixtsnabb utveckling, och det hjälper att öka intresset för att köpa. Utvecklingen har nämligen inte bara gjort att man vill hyra en elscooter via mobilapp, utan även köpintresset för elscootrar har ökat stort under 2019. Faktiskt med hela 600 procent jämfört med 2018 enligt vår statistik.

Vår prisstatistik för de fem populäraste elscootrarna har en snittsänkning med 1 492 kronor, eller 26,67 procent, under 2019. Ett mycket passande upplägg för att göra elscootrarna till årets julklapp 2019 istället för mobillådan, tycker vi.

Elscootrar är dock inte helt utan kontroverser. Ny teknik är ofta rolig att prova, men eftersom elscootrar är eldrivna fordon så gäller det att ha hjälmen på huvudet och tungan rätt i munnen. Vill du ta det säkra före det osäkra kan vi nämna att Hövding 3.0 fått sig en uppdatering i år. De själva rekommenderar dock inte deras produkt till just elscootrar, så kanske är en hederlig cykelhjälm det bästa.

Brusreducerat toppade listorna för hörlurar

En produkttyp som fått ett stort uppsving under 2019 är de brusreducerande hörlurarna. Den mest populära produkten på Prisjakt just nu – i alla kategorier – är AirPods Pro. Apples första in-ear-lurar med brusreducering.

Vanliga AirPods har länge varit mycket populära på Prisjakt, men AirPods Pro är snäppet vassare med både ett större köpintresse och högre funktionalitet.

Något AirPods Pro däremot inte ståtar med är innovation. Det kan istället Bose Frames Alto göra. De är något så unikt som solglasögonen med inbyggda hörlurar, en kombination som gjorde många svenskar nyfikna och hjälpte solglasögonen att som bäst placera sig som den fjärde mest populära modellen på Prisjakt.

Produkten har ännu inga recensioner hos oss – så har du köpt dig ett par får du gärna dela med dig om vad du tycker.

Miljövänligt & veganskt på uppgång

En kategori som är starkt växande idag är veganska produkter och då inte minst skönhetsprodukter.

Utvecklingen har gått starkt framåt och trycks på av stora influencers som Ida Warg och Therese Lindgren som de senaste åren har lanserat egna varumärken med veganska produkter.

En specifik produkttyp som är extra populär är veganskt schampo. I vårt grannland Norge visar vår statistik att köpintresset har ökat med 28 procent under 2019 jämfört med året innan. På frågan om veganskt schampo kan bli en hit även i Sverige säger vår produkt- och dataanalytiker Oscar Hagman så här:

“Vi läser allt fler artiklar i media om veganska skönhetsprodukter, men ännu har inte köpintresset tagit fart helt och hållet. 2019 såg vi en del, men nästa år kommer det nog accelerera ytterligare.”

Och vem vet, under 2020 får vi svaret på om Oscar har rätt i sin förutsägelse. Du kan spana in alla veganska schampon på Prisjakt här.

Våra hem blev smartare

Belysning, hemlarm, högtalare lås och eluttag. Idag ska allt vara smart och du ska inte bli förvånad om någon av dina prylar svarar dig om du går och pratar för dig själv i hemmet.

Köpintresset för smarta prylar till hemmet är större än någonsin. Vår statistik visar att hela segmentet hade en snittökning med 24 procent i år jämfört med 2018. Det är den största intresseökningen i produktsegmentet någonsin på Prisjakt.

Så hur ser vår bedömning av smarta hem-segmentet ut?

Smarta hem är en växande trend med många utmärkta och lättanvända produkter, men det saknas fortfarande skära i intelligensen och användarvänligheten är inte alltid på topp. Dessutom ser vi gärna något lägre priser så att ännu fler kan haka på trenden.

I oktober lät vi Kantar Sifo göra en nationell undersökning kring smarta hem, och den visar att tekniken anses vara krånglig och svår att förstå enligt var fjärde (26 %) svensk. Här behöver vi tillsammans utbilda och hjälpa till, men också hoppas att tekniken utvecklas med tiden.

Smarta styrenheter

Google Nest Hub är en av flera bidragande produkter till intresseökningen. Det är en smart skärm och högtalare med vilken du kan röststyra andra smarta prylar i hemmet, och det är den mest populära styrenheten för smarta hem på Prisjakt under hela 2019.

Smarta styrenheter på Prisjakt.

Smarta högtalare

En annan nytänkande produkt som lanserades under året är Symfonisk. En lampa kombinerat med högtalare som framtagits i ett samarbete mellan IKEA och Sonos, och som fick stor uppmärksamhet vid lanseringen. På Prisjakt är produkten dock inte lika revolutionerande. Som bäst har högtalaren legat på plats 84 bland våra populäraste modeller under 2019.

Smarta högtalare på Prisjakt.

Smarta lampor

Smarta lampor är en annan kategori med ett ständigt ökat köpintresse. Bara under 2019 har intresset för kategorin ökat med 50 procent jämfört med året innan. En stor anledning är Philips Hue-serien som ständigt utvecklas och idag har en stark dominans i kategorin med en marknadsandel på 88 procent enligt vår statistik.

Smarta lampor på Prisjakt.

Robotdammsugare

Även kategorin robotdammsugare har fått ett rejält uppsving med ett fördubblat köpintresse jämfört med fjolåret. De stora favoriterna är Xiamoi RoboRock S5 och efterföljaren S6 med hela 64 procent av alla klick till butik i kategorin. Omdömesbetyget på produkterna är höga – Prisjakts användare ger robotdammsugarna snittbetygen 4.7/5 respektive 4.6/5.

Robotdammsugare på Prisjakt.

Några sista ord

Vår summering av prylåret 2019 har nått sitt slut. Om du tycker att vi har glömt någon viktig pryl som platsar i vår prylkrönika, eller om du har personliga erfarenheter att dela, då vill vi gärna att du berättar för oss. Facebook och Instagram har inlägg där du kan kommentera med dina tankar om prylåret.

Sist men inte minst vill vi tacka för ett fantastiskt 2019. Vi på Prisjakt vore ingenting utan våra användare, och detta tar vi inte för givet.

Kanske ses vi på mellandagsrean. Annars önskar vi dig ett gott nytt år!