Prisjakt presenterar: Prylåret 2020

Playstation 5 och iPhone dominerade totalt

Text:
Daniel Haaf
Jessika Jellbom

Publicerad:
22 december 2020

Allt med 2020 har inte varit tråkigt, lanseringarna har avlöst varandra på tekniksidan och spelfantasterna har fått två nya konsoler att glädjas åt. Men ett bekant virus har förstås även smittat statistiken – och plötsligt klättrade webbkameror och träningsprylar på topplistan. Här är tillbakablicken du längtat efter!

#1

Playstation 5 – den överlägsna vinnaren

Intresset för spelkonsoler har fullkomligt skjutit i höjden under 2020. Dels för att den rådande pandemin gör att många vill ha något att roa sig med hemma, men också för att nya generationens spelkonsoler släpptes tidigare i november.

Playstation 5 är den ohotat populäraste prylen på Prisjakt under 2020. Spelkonsolen släpptes tillsammans med Xbox Series X och gick raka vägen upp i toppen tätt före mobiltelefonen iPhone 11 och in-ear-lurarna AirPods Pro.

Xbox Series X är också en publikfriare, men inte tillräckligt för en pallplats utan som nummer tio. Den lite billigare syskonmodellen Xbox Series S hittar vi först på den inte fullt lika ärorika topp 400-listan.

Foto: 9632290_400, iStock.com

Vad är vi mest sugna på?

Tydligen att titta på tv. Faktum är att var tjugonde prisbevakning på vår sajt är en tv, och på vår 100-i-topp-lista är hela 15 produkter en tv. Att bevaka produkter är ett riktigt bra sätt att spara pengar på. Under året gick nämligen hela 45 procent av alla tv-modeller ner i pris minst en gång.

Andra riktigt populära prylar att prisbevaka är hörlurar, mobiltelefoner, datorskärmar och mobilhögtalare. Antalet prisbevakningar på spelkonsoler har också ökat tydligt under året, vilket känns ganska givet inför lanseringen av nya Playstation 5 och Xbox Series X.

Visste du att

...genomsnittspriset på den populäraste tv-modellen under 2020, LG OLED65CX, är nära 29 000 kronor? Det är också den tv som flest väljer att prisbevaka för att få en avisering när priset går ner.

Foto: Apple

Tillverkaren med flest prylar i toppen?

Vinnaren är Apple. Åtta av de tio populäraste prylarna är antingen en iPhone, iPad eller AirPod.

Vad letar vi efter?

När svenska konsumenter söker efter prylar är det främst Apples produkter som gäller. Vår sökstatistik visar att åtta av de tio populäraste sökningarna antingen är på iPhone, AirPods eller iPad. Apple är dock inte helt ensam på toppen. Den ständigt populära spelkonsolen Nintendo Switch finns också på topplistan, så även den nya och heta Playstation 5.

Kanske är det inte så konstigt att många vill prisjämföra just Apples prylar. Vår prisstatistik visar att bara 18 procent av alla prissänkta produkter från Apple gick ner tio procent eller mer under 2020. Den överlägset mest sökta prylen under året är 2019 års iPhone 11, följt av den dyrare syskonmodellen iPhone 11 Pro.

Topp 10: sökord

  1. iphone 11
  2. airpods
  3. nintendo switch
  4. ipad
  5. iphone
  6. iphone xs
  7. iphone 11 pro
  8. iphone se
  9. playstation 5
  10. iphone xr
Foto: Razer

Årets uppstickare: webbkameran

Årets mest oväntade intresseökning står webbkameran för. Även om streaming på internet har gjort att intresset för webbkameror ökat något de senaste åren så är det inget mot vad corona-pandemin gjorde för köpintresset.

När många kontor stängde i mars och april ökade intresset för webbkameror med hela 2 000 procent! Under en period var det nästan helt omöjligt att få tag på en webbkamera i svenska webbshoppar.

Läs mer om hur mycket webbkameror ökade i popularitet här.

De kom, de sågs – de gick inte att få tag på

Normalt brukar tillgången på nysläppta prylar vara tillräckligt för att tillgodose den största efterfrågan. Under 2020 har vi sett ett enormt tryck efter fyra nya produktserier med extremt dålig tillgång.

Först att släppas var grafikkorten i Nvidia Geforce RTX 3000-serien, följt av grafikkorten i AMD Radeon RX 6800-serien. De presenterades, de släpptes till butikerna och de försvann fortaren än vi hann blinka.

Även spelkonsolerna Playstation 5 och Playstation 5 Digital Edition har varit nästan helt omöjliga att få tag på.

Xbox Series X släpptes bara dagarna före Playstation 5, och även om tillgången har varit starkt begränsad så fanns något fler exemplar att tillgå. Idag är det bara den billigare syskonmodellen Xbox Series S som går att hitta i butik.

Foto: Paul, Adobe Stock

Hemmaträningen vägde tungt

När corona-pandemin kom såg vi en kraftigt intresseökning för träningsprylar till hemmet. Under våren ökade exempelvis köpintresset för kettlebells med hela 569 procent jämfört med förra året. Vi har också sett att andra redskap som hantlar och skivstänger, viktskivor och resistansband gått upp kraftigt.

Här kan du läsa mer om de populäraste träningsprylarna våren 2020.

Foto: oleg_ermak, Adobe Stock

Prisjakts Årets julklapp 2020: sällskapsspelet

Intresset för sällskapsspel har en tydlig intresseökning de senaste åren. Våren 2020 ökade köpintresset med 49 procent samtidigt som pandemin tog ett grepp om vårt land. Spelintresset fortsatte att stiga och därför blev vårt val av Årets julklapp sällskapsspelet. I en tid när vi bara kan umgås med våra allra närmasten är ett spel en perfekt julklapp – en stunds rolig sysselsättning som passar såväl unga som gamla.

Läs mer om årets julklapp 2020 här.

Vad har vi gjort?

Vi har kollat vilka prylar som fått mest uppmärksamhet och är mest populära mellan den 1 januari och 30 november 2020. Här är vår sammanfattning av prylåret 2020 på Prisjakt.


Prisjakts Prylkrönika 2019

Missa inte vår Prylkrönika från 2019. Den sammanfattar fjolårets viktigaste prylhändelser och är en bra inledning till Prylåret 2020 på Prisjakt.

Du kan se vår video och läsa artikeln här

Fler lästips:

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected] och Jessika Jellbom på [email protected]