
1. Sennheiser Ambeo Soundbar
Kraften och dynamiken, 3D-ljudbilden, subwoofer-monoutgång
Stor, tung och dyr!
Världens bästa soundbar?
Bered dig på att behöva kompensera sambon med en REJÄL all-inclusive lyxhelg med middag, spa och massage om du ska få igenom ett köp av Sennheisers bombastiska lyxlimpa. Du bör också ha en TV version 65" eller större, gärna väggmonterad för att limpan ska fungera undertill (den är 126 cm bred och 13,5 cm hög!).
Men kan du leva med priset och storleken är Sennheisers jättelimpa avgjort den främsta soundbaren du kan köpa för hemmabio. Den har hela 500W peak-effekt och totalt 13 ljudelement inklusive 2 uppåtriktade höjdkanaler för Atmos och 6 (!) framåtskjutande 4-tums baselement. I kombination med Sennheisers smått fantastiska virtuella "Ambeo"-surroundljud får du verkligen en limpa som klarar av att spela både djupt (ner till 30 Hz), högt och brett.
Den levererar också en faktiskt förbluffande 3D-känsla för att inte ha några bakomplacerade satellithögtalare. I mindre rum kan du till och med slopa subwoofern helt, medan mer ambitiösa hemmabiofantaster kan välja att koppla upp Sennheisers egna Ambeo Sub, eller en värstingsub från t.ex. SVS eller JL Audio för den ultimata djupbasupplevelsen.
Det svider en gång, men vill du ha det absolut bästa och mest råstarka vad gäller komplett hembioljud i en enda enhet, utan kablar och högtalare utspridda i rummet, då är det denna du ska ha.
2. Sennheiser Ambeo Plus
Elegant design, fantastiskt ljud, användarvänligheten
Dyr med subwoofer, inte sista ordet i råstyrka
Om Ambeo Max känns lite väl extrem och skrymmande finns även Ambeo Plus. Den kapar ner på kraften och mängden ljudelement och paketerar hela härligheten i en låda som är betydligt mindre och mer subtil designmässigt.
Här får du räkna med att komplettera med en subwoofer för att maximera ljudet. Väljer du Sennheisers trådlösa optimerade Ambeo-sub är den lätt att gömma bakom soffan. WAF-faktorn gick plötsligt upp flera steg.
För övrigt erbjuder Ambeo Plus precis samma, ovanligt imponerande virtuella surroundljud som Ambeo Max. Den gör verkligen ett bra jobb med att skapa en bred, tredimensionell och involverande ljudbild trots avsaknad av bakre högtalare. Ljudet är dessutom finkornigt med fyllig naturlig dialog och väldigt bra upplösning för att vara en soundbar. Du får fram massor av detaljer och dynamik ur ljudspåren, även om råstyrkan inte riktigt är i nivå med storebror Max när du vill dra på ordentligt i större vardagsrum.
Användargränssnittet är riktigt trevligt och allt känns väldigt premium och högkvalitativt. Nice!
Nackdelar? Tja, med subwoofern är du uppe i samma prisnivå som Ambeo Max för sig själv. Och även om 3D-ljudet imponerar är bakhögtalare alltid överlägset för den ultimata biokänslan.
3. Samsung HW-Q995B/XE
Utmärkt Atmos-ljud, bra pris, allt inkluderat
En Samsung-TV krävs för att kunna använda alla funktioner
Samsungs främsta soundbar-baserade hemmabiosystem skulle mycket väl kunna vara det mest prisvärda paketet. Allt är inkluderat: bakhögtalare, subwoofer, väggfäste.
Du får det mesta du behöver i funktionsväg, särskilt om du har en fullt kompatibel Samsung TV. Om inte går du b.la. miste om trådlös TV-anslutning samt den smarta rumskalibreringen. Men alla köpare har tillgång till musikstreaming via Chromecast, Airplay 2 och Spotify Connect samt inställningsmöjligheter, såsom EQ via Samsungs Smartthings-app.
Atmos-ljudet är riktigt bra också. Det finns gott om kraft och dynamik, finfin klangbalans och utmärkt surroundupplevelse via de fysiska och trådlösa satelliterna. Ljudet är inte fullt så raffinerat som Sennheiser, framförallt för musik, men för priset är det svårt att gnälla.
Ett förträffligt, kompetent och framförallt förnuftigt system om du vill ha en komplett hemmabio utan att det kostar skjortan!
4. Sonos Arc
Integreras perfekt med Sonos, fantastiskt ljud, byggkvalitén
Ej Bluetooth & HDMI-passthrough, högt pris för premiumpaket
Sonos största och bästa ljudlimpa kallas för Arc. Den paketerar 11 stycken högtalarenheter som skapar ett omvälvande Atmos-ljud inuti en Sonos-typisk minimalistisk design.
Största köpargumentet för Arc är tveklöst Sonos-ekosystemet. Har du redan en Sonos-installation i ditt hem som du är nöjd med är det helt självklart att välja Arc till hemmabion, eftersom den då integreras i ditt multiroom-system. Den kan dessutom med fördel agera som central hub.
Du kan använda limpan för sig själv eller komplettera med antingen den enklare Sub Mini och bakhögtalare, eller det s.k. Ultimate Immersive-kitet med den större Sonos Sub och två av de fantastiska Era 300 som bakre satelliter. Då får du ett riktigt premiumsystem (med en prislapp därefter...!) som kommer ge ultimat biokänsla.
Om du inte använder Sonos app och multiroom-lösning sedan tidigare är det dock bra att känna till att systemet inte stödjer konventionell Bluetooth-streaming (eller Chromecast), utan enbart Apple Airplay 2. Det kan vara en dealbreaker för Androidanvändare. Den har heller inga vanliga HDMI-ingångar utan enbart ARC/eARC, så passthrough för video är inte möjligt.
Är du redan Sonos-fantast? Välj detta system och expandera/skräddarsy enligt behov och budget. För övriga är ett Arc-system absolut värt att överväga, ha bara i åtanke att priset blir våldsamt högt om du går all-in med tillbehören!
5. Samsung HW-S811B
Fantastiskt slimmad, överraskande fylligt och öppet ljud
Mikro-kontakterna för ström och HDMI, ingen passthrough
Den bästa superkompakta soundbar jag testat är Samsungs HW-S811B.
Då den enbart är 40 mm djup och 40 mm hög är det en otroligt slimmad enhet vi talar om här. Den passar perfekt för dig med en Samsung Frame-TV eller för dig som bara vill att ljudlimpan ska vara så diskret som möjligt.
Trots den superslimmade designen är ljudet förvånansvärt stort, både till film och musik. Du kommer troligtvis bli överraskad av hur klar, öppen och dynamisk ljudbilden är. Du får inte mycket till surround, men dialogen låter varken burkig eller tunn utan tvärtom fyllig och distinkt.
Den medföljande, lättplacerade subwoofern har bra med baspondus och kompletterar limpan perfekt. Vill du kan du komplettera med trådlösa bakhögtalare. Så länge du inte behöver spela väldigt högt (maxvolym uppnås ganska tidigt i ett större rum) kommer du inte bli besviken på ljudet.
Största nackdelen är de ovanliga och ömtåliga mikro-kontakterna för DC och HDMI in. De innebär att köpare med väggmonterad TV och dolda anslutningar kan behöva dra nya kablar (eftersom sådant kablage inte är standard). Och du behöver en kompatibel Samsung-TV för att använda smart rumskalibrering.
Vill du ha en riktigt prisvärd lösning som levererar grymt ljud och tar upp minimalt med plats? Kör på denna!

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer