Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa soundbar

  • 16 mar 2022
Johan Eek
Johan EekExpert inom högtalare

När jag gick över från att bara använda TV:ns egna inbyggda högtalare till externa hade jag svårt titta på TV hemma hos någon som inte hade externa högtalare. Att skaffa högtalare är nog det enklaste sättet att uppgradera sin TV-upplevelse.

Det finns många olika alternativ, men det allra enklaste är att köpa en soundbar. Soundbar-system är enkla att montera på väggen, tar lite plats, levererar bra ljud och har oftast snygg design som smälter in. En soundbar innehåller flera högtalare i ett. Vissa av de jag listar har även en extern bas samt extra satellithögtalare för ännu bättre ljud.

1. Klipsch Cinema 1200

Fantastiskt ljud, många ingångar

Dyr

Klipsch Cinema 1200 är den bästa soundbaren som finns på marknaden just nu. Den levererar högkvalitativt ljud som kommer att omringa dig och ge en fulländad hemmabio-upplevelse.

Företaget Klipsch är välrenommerade inom högtalare och har funnits sedan 1946. Klipsch Cinema 1200 kommer med en soundbar, två satelliter samt en bashögtalare.

Designen är enkel men har ändå ett eget tydligt formspråk, har man tidigare sett en Klipsch-högtalare kommer man att känna igen sig.

Det som är bra med satelliterna och bas-lådan är att dessa är trådlösa. Det betyder att du endast behöver koppla in dem i ett eluttag, så skickar de ljudet trådlöst mellan enheterna.

Klipsch Cinema 1200 har många ingångar: 3.5 mm stereo, bluetooth, HDMI ARC, optisk, wifi, och två stycken HDMI. Du har även möjlighet att koppla din mobil med Spotify Connect samt röststyrning via Google Assistant och Amazon Alexa.

Detta högtalarsystem passar dig som vill ha det absolut bästa från ett anrikt företag som vet vad en HiFi-kund kräver.


2. Sony HT-A7000

Ljudet, kompakt, många ingångar

Dyr

När Sony släppte denna högtalare förra året var det många som tyckte att den kostade för mycket. Men efter många tester med både film och musik kom utlåtandet från flera håll att denna soundbar är väl värd pengarna och levererar ljud i den övre klassen. Jag kan bara hålla med - den låter bra och levererar allt man önskar.

Designmässigt är den elegant med formspråk från Sony. Den har många anslutningar: två stycken HDMI med eARC (en uppdaterad version av HDMI ARC som kan skicka ännu högre ljudkvalité), optisk, 3,5 mm, USB, wifi och bluetooth.

Du har även möjlighet att koppla din mobil med Spotify Connect samt röststyra högtalaren via Google Assistant och Amazon Alexa. Utöver det kan du även ansluta dina högtalare till Chromecast och Airplay 2.

Denna soundbar passar dig som vill ha en kompakt enhet som ryms under TV:n, med det bästa ljudet som går att få från en ensam soundbar.


3. Yamaha MusicCast BAR 400

Prisvärd, bra ljud, allround

Få anslutningar, krånglig app

Yamaha MusicCast BAR 400 är designad för musik, men är även väldigt bra för film. Den har dessutom en prislapp som tilltalar många.

MusicCast BAR 400 kommer med en extern bas som bara behöver el. Ljudet skickas trådlöst så du kan ställa basen vart du vill. Designmässigt följer den Yamahas stil som är väldigt enkel och tilltalande.

Den har en del anslutningar men inte lika många som de dyrare alternativen. Här finns HDMI, optisk, bluetooth och 3,5 mm.

MusicCast BAR 400 använder sig av en app som heter MusicCast där du kan ställa in det mesta och styra soundbaren. Dessutom stödjer den AirPlay, Spotify Connect och är även kompatibel med Amazon Alexa.

Passar dig som vill ha ljud i riktigt hög nivå för både film och musik, utan att betala hisnande summor.


4. JBL Bar 5.1 Surround

Priset, bra bas, många anslutningar

Plastig, sämre ljud än de dyrare

JBL Bar 5.1 Surround är för dig som vill ha kraft i basen.

JBL är kända för att leverera just bra bas, och detta är faktiskt den bästa basen i denna prisklass enligt mig.

JBL Bar 5.1 Surround kommer med en extern bas som bara behöver anslutas till ett vägguttag, ljudet skickas trådlöst. Designmässigt liknar den andra soundbars i denna prisklass, enkel och passar både på TV-bänken och på väggen.

Det finns många anslutningar: en HDMI, en HDMI ARC, optisk ingång, wifi och bluetooth. Dessutom har den Chromecast, AirPlay 2 och Spotify Connect.

Detta högtalarsystem passar dig som vill ha utmärkt ljud med riktigt bra bas.


Johan Eek
Johan EekExpert inom högtalare

Expert inom allt med fastighetsteknik, teknik i allmänhet, dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol). Inom fastighetsbranschen har jag jobbat snart i 15 år med väldigt olika saker. Allt från luft och klimat till styrning av belysning, inredning och även digital signage. Kunskapen har jag fått genom att jag är väldigt intresserad av teknik och vad den kan göra för oss både för att vi ska må bättre, samt förenkla vår vardag. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa soundbar

  • 27 jan 2022
Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom högtalare

Soundbars kom i första hand att tillverkas som ett svar på att TV-apparater blev tunnare och tunnare. Plattare TV-apparater ger mindre plats för högtalare, vilket resulterar i sämre ljud. En långsmal, slimmad pryl under TV:n var den perfekta kompromissen som sedan växte till en go-to för bra TV-ljud.

På senare år har priset gått ner kraftigt på soundbars samtidigt som kvalitén gått upp. Ska man köpa en soundbar har det med andra ord aldrig varit mer prisvänligt, utan att man för den skull behöver tumma på kvalitén. Jag listar här de bästa soundbarsen på marknaden, enligt mig. Jag försöker även inkludera lite olika prisklasser - något för alla plånböcker. Varsågoda!

1. Sonos Arc

Ljudet, användarvänligheten

Prislappen

Bra, bättre, bäst!

När man snackar hemmaljud för den gemene användaren kommer Sonos vinna alla tävlingar. Audiofiler har säkerligen en hel del invändningar, men de småsaker man kan klaga på vägs upp med råge av design och användarvänlighet. Med Sonos kan det helt enkelt inte gå fel!

Ljudet är grymt, användarvänligheten är på topp, funktioner som AirPlay är inkluderat och det tar tio minuter att installera den.

En av de bästa funktionerna med Sonos Arc är Dolby Atmos. Ett helt otroligt AI-program som kartlägger ditt rum med hjälp av ljudvågor och sedan använder kartläggningen för att studsa ljudet mot väggarna, för att du ska få en känsla av 3D-ljud.

Den vinner till och med tävlingen om högst pris, för dyr är den. Saftig prislapp, men du får också riktigt bra ljud.

För dig som är seriös kring ljud och vill ha det bästa.


2. Sonos Beam (Gen 2)

Bra ljud för pengarna

Väggmonteringen lite dyr

Sonos, Sonos, Sonos. Det finns en anledning till att man knappt hör ordet soundbar utan att också höra Sonos.

Ljudkvalitén är otrolig, speciellt i den senaste versionen Gen 2. Du får en full bas, ett tredimensionellt ljud och multi-room-streaming (har du fler Sonos kan du koppla ihop dem och skicka ut ljud i alla samtidigt). Det blir helt enkelt inte bättre än såhär och Sonos Beam är den lite mer prisvänliga varianten av Sonos Arc.

Designen är Sonos trogen och således simpel, det finns inga extra eller överflödiga knappar och inga irriterande lampor som blinkar i onödan. Den kan med fördel hängas direkt på väggen, även om väggmonteringen är förhållandevis dyr (cirka 700 kr).

Min personliga favorit, allt du vill ha ljudmässigt - och lite till.


3. Sony HT-A7000

Kvalitet, kvalitet, kvalitet

Priset

Med Sony HT-A7000 snackar vi kvalitet, kvalitet och åter kvalitet. Den är en av de bästa soundbarsen som någonsin tillverkats och det märks. Tråkigt nog märks det inte bara på ljudet utan också på priset.

Ljudformaten som stödjs är givetvis Dolby Atmos och även Sonys egna 360 Reality Audio - en värstigvariant av 3D-ljud som ger full inlevelse.

Med två inbyggda subwoofers får du ett tungt ljud ackompanjerat av klara detaljer från de inte mindre än nio olika högtalarna som är inbyggda.

Ljudingångarna är de vanliga; optisk, eARC, analogt, USB samt HDMI 2.1. Speciellt passar den med en Sony Bravia-TV som låter dig integrera högtalaren till TV:n och dess ljudkanaler.

HT-A7000 köper du som vill ha det bästa ljudet på marknaden och har en rejäl slant över.


4. JBL Bar 2.0

Godkänd produkt till ett bra pris

Dålig bas

En budgetvariant för dig som vill ha helt okej ljud, men inte mycket mer än så.

Med JBL Bar 2.0 får du precis vad du betalar för. Ett mediokert ljud för en blyg penning, men det kanske är precis vad du vill ha. Är man inte en audiofil som sitter klistrad i timmar för att höra skillnaden på diskanten i olika högtalare så är man kanske inte så sugen på att lägga en förmögenhet på ljud. Då finns JBL där för dig!

Missförstå mig rätt, det är ingen dålig högtalare. Den har ett simpelt men effektivt 2.0-system som gör att du hör filmdialog tydligt. Tunga hip-hopbeats blir lidande då den saknar en dedikerad bas (därav nollan i 2.0).

Anledningen att den kvalar in på listan är just priset. Du får inte en billigare soundbar än såhär som ändå är av godkänd kvalitet och förhöjer TV-ljudet.

En okej soundbar för ett mycket okej pris, helt enkelt.


5. Denon DHT-S716H

Mångsidig, användarvänlig, ljudet

Lite dyr, inga specialfinesser

Denon DHT-S716H är en rejäl pjäs och inget annat än fem kilo välbalanserat ljud.

DHT-S716H är en högtalare som du köper och sedan fungerar det bara. Inga extra krusiduller, inga fräcka inställningar, inget mer än bra ljud. Den smälter helt enkelt in i vardagen - precis som det ska vara.

Högtalarens bästa egenskap är dess förmåga att hantera allt från musik till film på ett sömlöst sätt. Det finns stöd för multi-room, det vill säga möjlighet att spela samma musik på flera högtalare. Men om den funktionen är viktig så ska du vända dig till Sonos, denna soundbar köper du främst för att spela musik och film från TV:n.

Utan Dolby Atmos eller andra specialfinesser så får du inte den där golvande biokänslan, men istället får du ett solitt ljud till ett ok pris.


Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom högtalare

Med ett stort intresse för allt vad teknik heter har jag specialiserat mig på automation. Smarta lampor, röststyrning, självgående hushållsartiklar och den lilla extra komforten har alltid varit av stort intresse. För att alla skall ha tillgång till smarta hem har jag länge arbetat som tekniker och personligen installerat otaliga smarta och individanpassade lösningar. Själv har jag automatiserat hela mitt hem, både för bekvämligheten och för jag uppskattar utmaningar. Mitt ledord är att automation är för alla, såväl nybörjaren som den inbitne entusiasten.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer