Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna för löpning

  • 1 mar 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Att röra sig i naturen till ljudet av löv, vind och vildliv i all ära. Men för många löpare är musiken ett värdefullt tillskott till passen och ibland t.om. ett kriterium för rätt fokus och mindset.

När man ska hitta de bästa hörlurarna för löpning är det viktigt att de har bra passform: de ska sitta tillräckligt bekvämt i öronen utan någon som helst risk för att trilla av/ut - de ska inte vara en distraktion. Det är också viktigt att de inte har någon störande mikrofoni från hängande kablar, att du vid behov ska kunna höra vad som händer runtomkring dig samt att de tål de där riktigt svettiga passen utan att få fuktskador. Ljudkvalitet är såklart också en viktig faktor. Lyckligtvis finns det numera riktigt solida alternativ i olika prisklasser som lär tillfredsställa de allra flesta.

Till er som undrar: nej, jag hade inte rekommenderat AirPods Pro i huvudsak för löpning. De sitter inte säkert nog i öronen och ljudbilden saknar "draget" jag gillar vid fysisk aktivitet. Här är några bättre alternativ!

1. Beats by Dr. Dre Fit Pro True Earbuds Wireless In-ear Headset

Snygga, ANC-funktionen, stabila

Ingen direk volymkontroll

Beats Fit Pro är de bästa träningslurarna.

De har en riktigt fräsch design med en ren, krispig och intensiv ljudbild som dock aldrig blir grötig eller överdriven i basen.

De har fått aktiv brusreducering med transparency-mode och rumsligt ljud, samma funktioner du hittar i Airpods Pro. Äntligen!

De stora öronkrokarna från föregångaren Powerbeats Pro har bytts ut mot flexibla vingspetsar som hakar fast dem i öronmusslan och för de flesta öron bör de hålla sig väldigt väl på plats under allt från gymnastik till högintensiv löpning. Slopandet av krokarna har gjort både lurar och laddetui mindre och smidigare.

Allra bäst är de med iOS-enheter då de delar samma smidiga pairing-förmåga och icloud-uppkoppling som Airpods, men via en separat app kan även Androidanvändare få tillgång till de viktigaste funktionerna.

En liten nackdel är att du inte längre har ljudkontroller direkt på lurarna, något jag gillade väldigt mycket med Powerbeats Pro.

Bästa träningslurarna i premiumsegmentet.


2. Jabra Elite 4 Active True Earbuds Wireless In-ear

Bättre design, ljud & stabilitet

Saknar beröringssensorer

Elite 4 Active befinner sig ett snäpp under toppmodellen 7 Active, men är såpass likvärdiga att det knappt lönar sig att betala mer för 7orna.

Båda har Jabras nya design/formspråk med sk ShakeGrip-finish för extra bra grepp i öronen, IP57-klassning vilket i princip gör dem vattentäta, bra samtalsljud och framförallt betydligt mer korrekt och balanserad ljudbild till musik än förra generationen.

Du kan fortfarande tweaka frekvensbanden precis som du vill ha dem i appen om du t ex vill ha mer bas och HearThrough-läget fortsätter vara en nyttig funktion framförallt för löpning utomhus. Det finns även inställningar för aktiv brusreducering, men den är ganska poänglös.

Om du inte behöver beröringssensorerna och är okej med aningens kortare batteritid, då hade jag sparat några hundringar och kört på Elite 4 framför toppmodellen.


3. Bang Olufsen E8 Sport Wireless In-ear

Snygg design! Utmärkt tålighet

Saknar vissa funktioner, dyra

För den stilmedvetne löparen är Bang & Olufsens sportigaste lurar ett riktigt lockande alternativ, som dessutom sticker ut i mängden.

Designen är definitivt höjdpunkten med 3 riktigt läckra färger/färgkombinationer samt premiumkvalitet deluxe med precisionstillverkade aluminiumdetaljer. De har IP57-klassificering för vattentäta ner till 1m i upp till 30 min och med flertalet proppar och fenor att välja mellan kommer det inte vara några problem för de flesta att få till en säker passform.

Ljudet är varmt och behagligt vilket jag föredrar framför ljusa och intensiva lurar. B&O:s touch- och appgränssnitt är väldigt intuitivt. De kan också, likt Jabra, släppa igenom omgivningsljud (men har ingen aktiv brusreducering).

Batteritiden är rätt bra och du kan ladda etuiet trådlöst. Jag saknar dock funktioner som multiparkoppling och beröringssensorer för automatisk play/pause - men dessa är inte lika viktiga på löprundan som annars i vardagen.

De kostar mer än konkurrenterna, men B&Os lurar har också en överlägsen premiumkänsla/habegär och för somliga lär bara det vara värt priset (och kompromisserna).


4. Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro Wireless In-ear

Lång batteritid, säker passform

Ingen brusreducering, klumpigt case

Om du har svårt att få till passformen i traditionella in ear-lurar och vill ha en design med öronkrokar som går runt och bakom öronen, med fysiska knappar för ljudkontroll och extra lång batteritid - då är Powerbeats Pro fortfarande ett riktigt bra alternativ.

Likt Fit Pro har de samma snygga och smidiga parkoppling som Airpods med iOS-enheter och app-stöd för Androidanvändare.

De har dock ingen aktiv brusreducering eller stöd för rumsligt ljud som Fit Pro och laddetuiet är stort och klumpigt. Men för utomhuslöpning behöver du inte brusreduceringen utan det är viktigare att kunna höra omgivningen, vilket dessa lurar låter dig göra delvis med sin halvöppna design.

Musikljudet är rent, tufft med riktigt tajt bas och kanske något väl intensiv diskant (jag hade gärna sett en EQ-funktion) men jag tror de flesta lär bli riktigt nöjda med hur de låter.

Stort plus också för volymkontroller direkt på lurarna, vilket saknas på de mindre Fit Pro. Smidigt om du är ute och snabbt vill kunna ändra volym utan att vara på din mobil/smart watch.

Marques Brownlee recenserar Powerbeats Pro och berättar varför de är bättre än Airpods.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer