Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa golvhögtalaren

  • 9 maj 2022
Andreas Theander
Andreas TheanderExpert inom högtalare

Golvhögtalare kommer i många olika utföranden. Vissa är diskreta med fint möbelsnickeri i kabinetten och andra är stora högtalare som sticker ut och skriker "jag spelar så byxorna fladdrar!" Dessa typer passar oftast helt olika målgrupper och i denna lista har jag tagit med några från båda lägren. Jag lyfter deras fördelar och nackdelar samt vilka lyssningsprofiler de passar bäst till.

Golvhögtalare ger i de flesta fall fylligare ljud än stativhögtalare och passar i lite större rum där man verkligen vill fylla varje hörn med ljud. Ofta handlar det om ca en meter höga lådor, i snyggt träfanér eller lack beroende på vad som passar bäst. Bra att tänka på är att din förstärkare måste vara stark nog för att orka driva en större högtalare med fler element. Ofta klarar man sig med en större hembioreceiver eller så har man kraftiga slutsteg som får högtalaren att prestera bästa möjliga ljudkvalitet.

Eftersom golvhögtalare ofta har minst 3 högtalarelement (diskant, mellanregister, bas) så blir konstruktionen mer komplex och komponenterna fler. Detta gör att de generellt kostar lite mer än stativmodeller, men de ger också ett mer fullregisterljud, framförallt i basområdet.

1. Rauna of Sweden Vale

Ljudet, priset

Tunga...

Rauna Vale - den bästa golvhögtalaren enligt mig! Rauna är ett gammalt svenskt högtalarmärke som återuppstått. Deras högtalare skiljer sig mot de flesta andra då lådorna är av en speciell betong som ger en mycket stabil (och naturligtvis tung) låda.

Denna nya version kommer med ett nyutvecklat delningsfilter och andra högtalarelement än de tidigare högtalarna från Rauna. De spelar öppet med en varm klang och klippfast bas som går lägre än vad man förväntar sig från denna relativt lilla högtalare.

Dessa högtalare förtjänar en riktigt bra förstärkare och ljudkälla, då de låter väldigt mycket bättre med bra elektronik.

Rauna Vale spelar ganska rejält över sin prisklass och man får slanta upp mycket mer om man ska ha någon som spelar bättre än dessa. En högtalare för hifi-entusiasten som bara måste lyssnas på!


2. Focal Aria 926

Neutralt ljud, bra kraft

Inte den djupaste basen

Focal är ett anrikt, franskt högtalarmärke från 70-talet med stort kunnande inom ljud och hantverk. De har flera egna tekniska lösningar som är karakteristiska för Focal - t.ex. inverterad dome i diskanten. Detta ger större spridning och gör att man inte behöver sitta rakt framför högtalaren för att få bra ljud.

Focal Aria 926 är en reslig golvhögtalare med dubbla 6.5 tums basar och ett lika stort mellanregister av Focals egenutvecklade koner i flätat lin (tyg). Detta ger ett lätt och snabbt membra som ger fin återgivning och dynamik.

De låter mycket bra med de flesta musikgenrer och backar inte om man vill dra på lite extra. De återger ljudet neutralt men blir inte vassa i diskanten, så det går att njuta i många timmar utan att bli trött i öronen. Diskanten är en inverterad metall-dome.

Lådorna finns i flera olika finisher, är stabilt byggda och snygga.


3. Larsen HiFi 6.2

Lättplacerade

Designen passar inte alla

Larsen bygger på Stig Carlssons tekniker om ortoakustiska högtalare som "spelar med rummet". Högtalarna integreras i rummets akustik och placeras bäst direkt mot väggen. Detta gör att det är enklare att beräkna hur högtalaren kommer att låta i ditt rum, då man vet hur den placeras.

Larsen 6.2 är den senaste versionen som bl.a. fått diskelement från dyrare modeller i Larsens sortiment, vilket ger en förbättring i det övre registret.

Larsen 6.2 ser inte riktigt ut som en traditionell golvhögtalare med sin vinklade baffel högst upp, men detta gör att ljudet sprider sig i rummet genom att studsa mot taket. Detta gör även att det inte riktigt finns någon "sweetspot" utan de låter bra i hela rummet.

Ljudet är upplöst med en djup bas men kräver lite kraftigare förstärkare för att leverera ordentligt. Då får du en bas som spelar ännu djupare än lådan ger sken av att klara.


4. Audiovector QR3

Diskanten och mellanregistret

Lägsta basen saknas

Med nya QR3 har Audiovector använt mycket av sin teknik från de dyrare serierna och tagit fram denna mer prisvänliga modell.

Det man ser direkt är diskanten, som är AMT istället för den vanliga dome-diskanten. Denna typ av diskant ger ett väldigt luftigt ljud och tekniken finns i Audiovectors mer exklusiva serier, men har nu alltså hittat till instegsserien QR.

QR3 är en ganska normalstor golvhögtalare som finns i svart, vitt och valnöt för att matcha de flesta hem. Ljudet är väl avvägt och det som sticker ut lite extra är diskanten, som spelar oansträngt och öppet. Tillsammans med mellanregistret bildar det en trevlig ljudbild i det övre registret, som kanske är högtalarens starkaste sida. Basen finns där och levererar bra punch men saknar de sista djupa tonerna.

Högtalarna känns högkvalitativa, välbyggda och levererar ett totalljud som troligen passar de flesta.


5. DALI Oberon 5

Lättlyssnade, snygga, lättplacerade

Inte absolut toppklass

Dali har länge levererat fina högtalare med utmärkt ljud och fint byggda lådor från Danmark.

Oberon-serien är en instegsserie, men innehåller fina komponenter som kommer från de mer exklusiva modellerna. T.ex. ett avancerat magnetsystem och högtalarkoner med träfiber/papper.

Oberon 5 är en mindre golvhögtalare som är lättplacerad och kan ställas nära en vägg, då basreflexporten är riktad mot golvet. Tack vare storleken tar de inte över rummet och passar i mindre rum.

Men låt inte storleken lura dig, de spelar både stort och fullskaligt. Basen spelar med bra klipp men går inte lika djupt som en större högtalare gör. Finish och utförande är något enklare än dyrare modeller, men finns i flera snygga färgkombinationer.

Passar det mindre vardagsrummet och dig som inte vill tömma hela bankkontot.


Andreas Theander
Andreas TheanderExpert inom högtalare

Ljudintresserad sen unga år och alltid på jakt efter det perfekta ljudet! Nyfiken på nya lösningar och tekniker och håller mig uppdaterad genom tidningar, mässor och forum. Testar gärna olika kombinationer av högtalare, förstärkare och diverse kringutrustning men landar oftast i att enkelheten vinner ljudmässigt. Har varit fast i hembioträsket ett bra tag men hittat tillbaka till klassisk stereolyssning då musiklyssning alltid varit prioritet 1. Har även testat lite vinyl igen men det blev kortvarigt...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer