Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stativhögtalarna under 10.000 kr

  • 31 mar 2022
Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom högtalare

Det finns högtalare och så finns det högtalare. Idag finns det otroligt många varumärken och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Jag kommer i den här topplistan gå igenom fyra olika stativhögtalare för under 10 000 kr. Det är ändå rätt mycket pengar och när urvalet är så stort är det kanske inte dumt att kolla in vilka jag personligen anser är de bästa alternativen, som någon slags utgångspunkt.

Stativhögtalare tar inte mycket plats och lämpar sig allra bäst i mindre rum. Som vanligt när man köper högtalare rekommenderar jag att gå och lyssna först, eftersom vad vi uppfattar som bra ljud är väldigt individuellt. Om du inte har möjlighet att provlyssna så erbjuder många butiker öppet köp och vissa butiker kan till och med skicka högtalarna för att du ska kunna testa dem hemma, utan köptvång. När du väl hittat ett par högtalare du gillar kommer de att skänka dig mycket glädje och njutning under en lång tid. Jag hoppas att den här listan ska hjälpa dig med ditt val!

1. KEF LS50

Stort och öppet ljud, fin finish

Lite placeringskänsliga

Här är en högtalare som har blivit hyllad av en i stort sett enad HiFi-press.

Kef LS50 är högtalare med en ganska säregen form som kanske inte passar alla. De gör sig bäst om man sitter relativt nära, så har du mer än 4 meter till din lyssningsplats skulle jag inte rekommendera dem.

Detta är något så ovanligt som en tvåvägshögtalare som ser ut som en envägs. Här sitter diskantelementet i mitten av bas-/mellanregisterelementet, vilket gör att ljudet kommer ut från samma punkt och når lyssnaren samma sekund oavsett var hen befinner sig i rummet. KEF kallar dessa diskanter för Uni-Q och de sitter även i deras betydligt dyrare högtalare.

De väger ganska mycket för att vara så små och själva lådan känns stum och fri från resonanser. De låter riktigt bra och har ett stort, mjukt och aningen varmt ljud med en fin diskantåtergivning. De trivs bäst med en kraftfull förstärkare, men funkar även fint med inte lika kraftfulla rörförstärkare.

Rekommenderas varmt!


2. Triangle Borea BR03

Ljudkvalitet på topp, lättplacerade

Ingen djupbas

Detta är en alldeles utmärkt högtalare från franska Triangle och låter betydligt bättre än prislappen indikerar.

De spelar med mycket pondus och detaljrikedom. Basen är av bra kvalitet men går inte särskilt djupt, vilket kan vara ett minus för vissa.

Basreflexportarna sitter på framsidan, vilket gör det smidigt att placera högtalarna. De behöver inte stå så långt ut från väggen, men jag kan ändå tycka att de låter bäst när de får lite andrum.

Gillar man en gnistrande och luftig diskant så kommer man att tycka om dessa. Det kan hända ibland att diskanten blir lite för mycket, men absolut inte så att de stör i längden.

Kvalitetskänslan i materialen är inte på högsta nivå men inger ändå förtroende. Jag har lite svårt för utseendet, men de finns å andra sidan i flera olika finishar där varianten med de mörka träsidorna ser riktig sober ut.

Högtalarna trivs bra med de flesta förstärkare och behöver inte särskilt mycket effekt för att blomma ut, runt 50 watt duger gott.

Passar den som är ute efter ett transparent och luftigt ljud.


3. Elac Debut B5.2

Ljudkvalitet, byggkvalitet

Finns endast i en finish

Det här är ett par riktigt bra högtalare från tyska Elac som har blivit en stor favorit bland många recensenter.

För priset de betingar får man väldigt mycket. Föregångaren som bara hette B5 var redan bra och denna uppdaterade modell är ännu bättre.

De inger en förtroendeingivande kvalitetskänsla och utan dammskydden ser de riktigt trevliga ut. Basreflexporten sitter på framsidan, vilket gör att de inte behöver så mycket utrymme bakåt. Det betyder att man exempelvis kan ställa dem i en bokhylla.

De spelar med mycket dynamik, detaljrikedom och spelglädje - om de matas med en förstärkare av lite högre klass. Så vill du verkligen få dem att sjunga ska du helst ha en kapabel förstärkare.

Det som är lite synd är att de endast kommer i en finish, men det är också det enda negativa.


4. B&W 606 S2 Anniversary Edition

Kraftfullt och detaljrikt ljud

Kan upplevas lite hård i diskanten

Brittiska Bowers & Wilkins tillhör de mest klassiska och välrenommerade högtalartillverkarna. Den här modellen skapades för att fira 25-årsjubileet av 600-serien, som man har finslipat både ljudmässigt och utseendemässigt. Den finns i tre snygga finishar och känns riktigt välbyggd.

Detta är en mycket allround högtalare som spelar all musik med mycket pondus och energi. Basåtergivningen är artikulerad och kraftfull för att komma ur så små högtalare.

De spelar också med en fin klarhet i diskanten tack vare Nautilus-diskanten av double-dome typ. Just Nautilus-diskanten är något av ett B&W-signum och har utvecklats och förfinats under många år. Den kan dock upplevas som lite hård med vissa inspelningar.

För att man ska kunna spela riktigt högt krävs en del effekt, men de är inte särskilt krävande vad gäller förstärkare. De går att hänga på väggen men gör sig helt klart bäst om man använder ett par snygga och rejäla stativ.


Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom högtalare

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer