Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna för träning

  • 21 feb 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

När det är dags att välja hörlurar till träningen är tålighet, tillgänglighet och passform extra viktigt. Målet med medhavd musik är att hjälpa dig fokusera bättre på träningen och en ömtålig design, kabel som hänger och dinglar, pilliga kontroller och en huvudbygel som glider av hjässan varje gång du lägger dig ner på bänken är distraktionsmoment man gärna vill undvika.

Det första jag skulle rekommendera är att strunta helt i over ear-lurar, oavsett hur frestande Sonys senaste ANC-toppmodell ser ut. De är helt enkelt opraktiska i sammanhanget. De tenderar att glida av hjässan när du ligger ner och framförallt blir de snabbt varma och svettiga runt öronen. Nej, träning är en hemmabana för trådlösa in-ears, eller möjligtvis on-ears.

Något du själv behöver bestämma dig för är hur mycket isoleringsförmåga du vill ha. I ett högljutt gym där det redan spelas musik på disco-volym är isolering önskvärt för att inte behöva maxa volymen och långsiktigt skada öronen. Men pratar vi löpträning eller cykling utomhus skulle jag tvärtom avråda från isolering, eftersom du då vill kunna vara uppmärksam på andra cyklister och biltrafik.

1. Jabra Elite 7 Active Wireless In-ear

Ny design, bättre ljud

Svag ANC, Elite 4 kommer nära

Elite 7 Active är en av Jabras sprillans nya trio av hörlurar, som följer upp 75- och 85T-modellerna och kanske de bästa träningslurarna du kan köpa.

De har en ny, fräsch design som dock inte bara är för syns skull, utan både form och material har anpassats för optimal passform.

Specifikt för Active-modellen är att det yttre höljet har en friktionsbeläggning (kallad "ShakeGrip") som gör att de inte glider i öronen och därför sitter extra bra under högintensiv träning. Damm- och vattenskyddet är specat som IP57.

Batteriet håller i 8 timmar på en laddning och upp till 30 totalt med laddetuiet. Jämfört med förra generationens Jabra med brusreducering Elite 85T är dessa betydligt mer kompakta och strömlinjeformade, men brusreduceringen i sig är inte särskilt imponerande.

Ljudet är betydligt mer balanserat över hela den nya serien vilket dock är ett stort plus! Samtidigt består Jabras funktionella app om du vill göra egna justeringar.

Riktigt goa, nya träningslurar från Jabra! Klarar du dig utan beröringsensorer och vissa andra finesser så är de billigare Elite 4 ett bra alternativ också!


2. Beats by Dr. Dre Fit Pro True Earbuds Wireless In-ear Headset

Designen, ANC, Apple H1

Saknar volymkontroller, "bara" IPX4

De bästa träningslurarna för iOS-användare är Beats by Dre Fit Pro.

De följer upp Powerbeats Pro och har såklart skräddarsydd iOS-funktionalitet och nästan sömlös switching mellan enheter i stil med Airpods. Samt liknande krispig, ren och något intensiv ljudprofil som Powerbeats.

Men Fit Pro har en ny design med flexibla vingar istället för stora, platskrävande öronkrokar och det har gjort att både lurar och laddetui blivit mindre. Samtidigt har man lagt till aktiv brusreducering som kanske var det enda jag saknade i Powerbeats Pro.

Med bland nyheterna är också Apples utmärkta transparens-läge samt stöd för rumsligt ljud.

Mindre storlek i kombination med ANC-funktionen har gjort att batteritiden blivit kortare, men den är mer tillräckligt bra för ett par träningslurar. Värre är att vi tappat volymreglage direkt på lurarna, något jag älskade med mina Powerbeats. Men men.

Riktigt snygga, stabila och högpresterande Airpods-alternativ för träningsfreaks!


3. Bose QuietComfort Earbuds Wireless In-ear

Ljudet (efter EQ), ANC:n, stabila

Lite klumpiga lurar och etui

Inledningsvis hade jag svårt att rekommendera Boses in ear-toppmodell Quietcomfort Earbuds, p.g.a. högt pris och en skarp ljudbild som inte gick att påverka p.g.a. avsaknad av EQ i appen.

Situationen är dock lite annorlunda nu; dels då du (i skrivande stund) kan få Quietcomfort Earbuds för under 2000 kronor samt för att man adderat EQ-funktionalitet + presets i mobilappen via firmware-uppdatering.

När väl diskanten är reducerad med ca 4-6 dB kommer de andra kvalitéerna till sin rätt och jag uppskattar både premiumkänslan, den i övrigt (för true wireless) ovanligt raffinerade, vidöppna och snyggt detaljerade ljudbilden med alldeles lagom mängd bas, samt passformen som trots ett relativt klumpigt utseende är riktigt bra - mycket tack vare fenorna som håller lurarna stadigt på plats utan något skav i ytterörat.

Detta + IPX4-stöd gör faktiskt QuietComfort Earbuds till några av de mest komfortabla tränings-kapabla musiklurar jag använt på gymmet. Att de har ANC-prestanda i absolut toppklass gör inte saken sämre.

Vår expert Daniel Norrby har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Bang Olufsen E8 Sport Wireless In-ear

Designen, IP57, bra ljud

Vissa problem med uppkopplingen

Om du letar efter ett par vattentåliga sportlurar med fräck, samtida design och goda batteriprestanda kan Bang Olufsen passa dig väl.

De är byggda i snygga material och är IP57-klassade (tål att vara i vatten ner till 1 m under 30 min) så du kan svettas, duscha och springa i regnrusk allt vad du vill och orkar. Det medföljer gott om proppar samt fenor för bästa möjliga passform och batteritiden på 7 timmar (med trådlös/QI-laddning hos etuiet) lär räcka mer än väl för de flesta.

Som de flesta B&O-lurar går de bra ihop med både iOS och Android, med stöd för både AAC och aptX, samt en robust app (inkl ljudinställningar) för båda plattformarna. Dock saknar de support för röstassistent.

B&Os sportlurar är kanske inget du väljer om "bang for the buck" är det viktigaste, men de lär onekligen locka somliga köpare framförallt för sin premiumdesign och premiumljud. Och som träningskamrat gör de ett utmärkt jobb.


5. Beats by Dr. Dre PowerBeats4 Wireless

Batteritiden, designen

Bäst med iPhone, "intensivt" ljud

Powerbeats (eller Powerbeats 4) är inte så mycket en uppföljare till Powerbeats 3 som de är Powerbeats Pro i enklare utförande - utan den extra lyxen av True Wireless.

De ger fler användare tillgång till ljudet och funktionaliteten (däribland Apple H1) hos Pro-modellen fast till ett lägre pris, med ännu bättre batteritid (15 h!) som extra bonus.

Powerbeats är också kanske det allra bästa valet om man specifikt letar efter semi-trådlösa hörlurar med kabelförbindelse, för extra trygghet samt att t.ex. kunna hänga lurarna runt nacken när de inte används.

De är inte lika tåliga ("bara" IPX4 likt Pro-modellen) som Jaybird Tarah Pro, men du slipper å andra sidan hålla koll på en proprietär laddongel; Powerbeats laddar istället med USB rätt in i luren.

Med sin simpla och snygga design, klassledande batteritid, intuitiva "AirPods"-gränssnitt med Apple-prylar och samma överlag robusta ljudkvalitet som Pro lär dessa bli poppis bland träningsfantaster.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer