Prisjakt

Så här jobbar vi med experter

PRISJAKTS TRANSPARENSLÖFTE

För oss är det viktigt att du förstår hur vi jobbar. I transparenslöftet har vi samlat all information om hur Prisjakt fungerar.
Se hela vårt transparenslöfte

På Prisjakt jobbar vi hårt för att göra det enklare att välja prylar. Vi vill inte att du ska köpa mer, men vi vill att du ska köpa rätt. Därför letar vi igenom Sverige efter de allra bästa experterna, frågar om de vill hjälpa till och låter dem dela med sig av sina bästa råd.

Prisjakts experter är personer som är särskilt kunniga inom ett visst område. Ungefär som kompisen som kan allt om mobiler, grannen som är inne på sin åttonde barnvagn eller släktingen som alltid har en laddad skruvdragare i garaget.

Våra experter är inte sponsrade av andra företag eller tvingade att sätta bra betyg. De får tycka precis vad de vill – de är oberoende.

Prisjakts experter

✔︎ Superkunniga nördar
✔︎ Oberoende rekommendationer
✔︎ Får betalt av Prisjakt

Se allt innehåll från Prisjakts experter

Therese Parner är utbildad hud- och spaterapeut och älskar allt som har med smink, hår och skönhet att göra. Milad Zeyghami har alltid gillat mobiltelefoner och ägt fler än de flesta.

Vad gör Prisjakts experter?

Prisjakts experter gör tre typer av innehåll: topplistor, tester och guider.

I topplistorna tipsar experten om produkter hen anser är bäst utifrån den givna rubriken. Vi påverkar aldrig vilka produkter experten ska ha med i sin lista. Experten tipsar alltså om produkter helt utifrån sin kunskap och erfarenhet i ämnet – ibland har hen ägt alla produkterna i listan och ibland baseras listorna på research. Experten är också fri att uttrycka sina personliga preferenser och ibland kan åsikterna gå isär mellan olika experter. Därför kan det vara olika produkter på topplistor skrivna av olika experter.

I testerna testar experten en produkt under en period (vanligtvis några veckor) och skriver sedan en ingående recension om produkten. Vilka produkter vi testar beror främst på tre saker: vad våra besökare är intresserade av, om vi har en expert som kan testa och om vi lyckas få tag på produkten.

I guiderna förklarar experten vad som är viktigt att tänka på när du köper en viss typ av produkt. Här använder experten all sin samlade kunskap och erfarenhet för att ge sina bästa råd.

Vilka är experterna?

Prisjakts experter är personer som är lite nördigare än andra. De besitter stor kunskap inom en viss produktkategori, en kunskap de har tillägnat sig genom ett genuint intresse i ämnet. De står först i kön på produktlanseringar och går på mässor. De tillbringar sin fritid på att lusläsa recensioner, specifikationer och produktnyheter. Du kanske har stött på dem i forum eller Facebook-grupper, där de alltid hjälper till med att svara på frågor eller volontärarbetar som teknisk support.

Hur blir man expert?

Prisjakts experter har antingen ansökt om att bli experter eller blivit headhuntade av oss. Vi letar aktivt efter nya experter i bland annat forum och här på Prisjakt.

Joakim Ewenson gillar att testa all ny teknik och driver egen YouTube-kanal. Sophie Nilsson har fascinerats av barnvagnar ända sedan hon själv var barn.

Är experterna oberoende?

Förutom att vara kunniga inom sitt område behöver våra experter även vara oberoende. Det betyder att de inte har betalda samarbeten med eller jobbar för tillverkare inom deras specifika expertområde (till exempel kan en expert inom mobiltelefoner inte jobba för Samsung). Detta för att du som besökare ska få ärliga tips som baseras på kunskap och erfarenhet, inget annat.

Granskar någon innehållet?

Allt innehåll skapat av experter går genom vår redaktion innan det publiceras. På så sätt säkerställer vi kvaliteten på texter och bilder. Men vi påverkar aldrig experternas åsikter. Som expert är man helt fri att tipsa om vilka produkter man vill och sätta vilka betyg man vill. Inte heller tillverkare eller butiker kan påverka eller köpa experternas åsikter.

Får experterna betalt?

Experterna gör ett viktigt jobb och får ersättning för innehållet de skapar. Ersättningen är alltid densamma, oavsett vilka betyg som delas ut eller vilka produkter som är med i topplistorna. Experterna får ersättning direkt från Prisjakt och aldrig från exempelvis tillverkare eller butiker.

Jesper Grandien är tokintresserad av teknik och framför allt datorer. Tomas Gustafsson har byggt egna drönare och äger ett flertal av de som finns på marknaden.

Får experterna behålla prylarna de testar?

Vi vill att våra experter ska vara oberoende. Därför får de en ersättning för innehållet de skapar, men de får inte behålla produkter som de testar. När en expert har testat en produkt skickar hen tillbaka den till Prisjakts redaktion. Därefter skickar redaktionen tillbaka produkten till tillverkaren. Om tillverkaren inte vill ha tillbaka produkten lottar redaktionen ut den bland experterna.

Vem bestämmer vilka topplistor och tester experterna gör?

Experterna kan själva föreslå produkter som de vill testa eller topplistor som de vill göra. Men de flesta tester, topplistor och guider kommer som uppdrag från Prisjakts redaktion. Ett typiskt uppdrag kan vara att skapa en topplista på de bästa mobiltelefonerna under 3 000 kronor eller att testa en viss produkt.

Redaktionen fokuserar på de produktkategorier där intresset är som störst och där vi tror att flest får nytta av innehållet. Vi lägger inte ut specifika uppdrag på beställning av tillverkare eller butiker. Vi genomför inte tester för att tillverkare och butiker skickar produkter.

När experten har tackat ja till uppdraget bestämmer hen helt vad topplistan ska innehålla eller vad hen ska tycka om produkten.

Vi finns här!

För oss är det viktigt att du förstår hur vi jobbar. I transparenslöftet har vi samlat all information om hur Prisjakt fungerar (se hela vårt transparenslöfte). Om du har fler frågor, tveka inte att höra av dig!

Sara Kindberg
Ansvarig för expertinnehåll & produkttester
072-142 24 74
[email protected]

Eller...
Besök vårt hjälpcenter
Hör av dig till vår support