Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa brusreducerande hörlurarna
  • 14 aug 2023
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Aktiv brusreducering, eller ANC (Active Noise Cancelling) är en ganska komplex teknologi som använder en uppsättning små mikrofoner utanför och inuti lurarna för att analysera omgivningsljud och arbeta bort det genom att generera signaler i motfas, mer eller mindre i realtid. Omvänt kan mikrofonerna också användas till att släppa in ljud från omgivningen vid behov, väldigt praktiskt och bidrar till ökad medvetenhet/säkerhet ute i trafiken.

Finner du dig ofta i högljudda sammanhang som på tåget, flyget eller i en arbetsmiljö omgiven av AC-enheter och andra konstant dånande maskiner kan jag varmt rekommendera ett par bra ANC-lurar. Här listar jag kontinuerligt marknadens bästa, både over-ear och in-ear.

Aktiv brusreducering, eller ANC (Active Noise Cancelling) är en ganska komplex teknologi som använder en uppsättning små mikrofoner utanför och inuti lurarna för att analysera omgivningsljud och arbeta bort det genom att generera signaler i motfas, mer eller mindre i realtid. Omvänt kan mikrofonerna också användas till att släppa in ljud från omgivningen vid behov, väldigt praktiskt och bidrar till ökad medvetenhet/säkerhet ute i trafiken.

Finner du dig ofta i högljudda sammanhang som på tåget, flyget eller i en arbetsmiljö omgiven av AC-enheter och andra konstant dånande maskiner kan jag varmt rekommendera ett par bra ANC-lurar. Här listar jag kontinuerligt marknadens bästa, både over-ear och in-ear.

1. Sony WH-1000XM5 Wireless Over-ear Headset

Grym ANC! Exemplarisk komfort, smarta funktioner

Ljudkvalitet och samtalsljud ligger efter konkurrenterna

De bästa brusreducerande over ear-hörlurarna för PC- och Android-användare är Sony WH-1000XM5.

Förutom ytterligare förbättrad brusreducering mot de redan ledande XM4 har man också gjort om designen, som nu är ännu lättare och fantastisk komfortabel - en av de bekvämaste slutna lurarna jag använt.

Lurarna har också en del smarta funktioner t ex "Snabbkoll" och "Speak to chat" som faktiskt är genuint användbara.

Mikrofonsystemet var en av svagheterna i XM4 och det har förbättrats här, dock kanske inte till den grad Sony själva uttrycker det som.

På insidan har de nya ljudelement och processorer, men ljudet är lite för bastungt för min smak och hänger inte riktigt med Sennheiser Momentum 4, B&W PX7 S2 eller Airpods Max vad gäller klarhet och dynamik.

Batteritiden är densamma (30 h) men snabbladdningen har nu blivit rekordsnabb - hela 5 timmars speltid på bara 10 minuters laddning!

WH-1000XM5 är ganska dyra, till den grad att iPhone-användare definitivt bör överväga de lyxigare Airpods Max som alternativ. Speciellt då XM4-modellens praktiska, hopfällbara bygel slopats och lurarna därför inte längre har mycket av ett praktiskt övertag.

Och på tal om WH-1000XM4 har de ju faktiskt nästan lika imponerande ANC-egenskaper, är smidigare att resa med och fortsätter säljas till en betydligt mindre peng. Värda att överväga!


2. Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

Byggkvalitén, intuitiva, transparensläget, Spatial Audio

Klumpiga, fodralet, saknar riktigt av/strömsparläge

De bästa brusreducerande over ear-hörlurarna för Apple-användare är helt klart Airpods Max.

ANC-funktionen i Max är faktiskt helt fantastisk; den är inte bara i nivå - eller ibland t om bättre - än Sony XM5 på att effektivt reducera låga frekvenser. Den är också helt brusfri, väldigt intuitiv att använda och med det i särklass bästa transparenta ljudläget på marknaden. Det är nästan läskigt bra; det upplevs nästan som att inte ha på lurarna överhuvudtaget.

Ljudet är också riktigt bra, betydligt bättre än Sony och Bose. Och byggkvalitén är lyxigare och mer premium än B&O. En biprodukt av det är att de väger lite mer än konkurrenterna, men jag har aldrig haft bekymmer med komforten. De är definitivt relativt osmidiga att transportera, dock.

Apple-användare kan såklart glädjas åt supersmidig Airpods-parkoppling, rumsligt ljud för en riktigt bra 3D-effekt till film och musik och såklart röstassistans via Siri.

Främsta nackdelen med Airpods Max är att de drar mer batteri än konkurrenterna när de inte används, något som innebär att du behöver vänja dig vid att ladda dem oftare. Samt att de, som väntat, är väldigt begränsade när de inte används med Apple-prylar.


3. Sennheiser Momentum 4 Wireless Over-ear

Grymt ljud! Klassledande batteritid, bra touch-kontroller

Inte topprankad brusreducering, något plastiga

De bästa brusreducerande hörlurarna vad gäller batteritid (och även ljudkvalitet per krona!) är Sennheiser Momentum 4.

Basen är lite för tung ur kartong, men en snabb justering i appen och ljudåtergivningen blir helt enkelt lysande - med en glasklar och vidöppen ljudbild som gör alla sorters musik till en riktigt härlig upplevelse. Bättre anser jag än både Apple, B&W och framförallt Sony!

De har också mycket bra komfort (om än inte lika bra som Sony), extremt bra batteritid på hela 60 (!) timmar med ANC-funktionen aktiv och det kanske bästa touch-gränssnittet i klassen. Priset är inte dumt heller.

Momentum 4 kan dock inte matcha Sony, Bose och Apple vad gäller brusreduceringen - där ligger de i bestämt underläge och befinner du dig ofta i riktigt bullriga situationer kan du komma att önska mer än vad Momentum mäktar med.

För de allra flesta situationer dock, är Momentum 4 fullt tillräckliga och kompenserar med sitt underhållande ljud och klassledande batteritid.


4. Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022

Grym ANC, grymt ljud, grym komfort, volymkontrollerna

Inte de bästa för hårdträning eller för Android-användare

Airpods Pro gen 2 är de avgjort bästa brusreducerande in ear-hörlurarna för Apple-användare.

Trots snarlikt utseende är de faktiskt rejält förbättrade från första generationen. Brusreduceringen är nu bland de absolut främsta på marknaden, särskilt om man också väger in transparensläget som redan var överlägset konkurrenterna men nu är ännu bättre.

Det nya H2-chippet har bl a möjliggjort att man nu i realtid och på ett intelligent sätt tydligt kan lokalisera naturliga ljud i omgivningen, samtidigt som höga plötsliga ljud begränsas för att skydda hörseln.

H2-chippet jobbar också ihop med nya ljudelement för att få till en mycket bättre ljudbild än tidigare; med djupare bas, ren och detaljerad klang och lägre distorsion framförallt på hög volym.

Batteritiden har förbättrats och ligger på betydligt mer konkurrenskraftiga 6 timmar/session. Caset fungerar nu med laddaren till din Apple Watch och har fått ett litet fäste för t ex en handledsrem.

Och ÄNTLIGEN har Airpods volymjustering via touch direkt på lurarna.

Ett sista plus i kanten för de som ofta tappar bort sina Airpods är att caset nu har AirTag-funktion, så att du kan spåra det med meterprecision. Nice!

Nya Airpods Pro placerar Apple i absoluta toppen igen vad gäller smarta, brusreducerande true wireless-lurar. Köp!


5. Sony WF-1000XM5 Wireless In-ear

ANC-prestandan, välbyggda, bekvämare, bättre ljud

Transparens-läget (jämfört med Airpods), ej aptX-stöd

De bästa brusreducerande in ear-/true wireless-hörlurarna för Androidanvändare är Sony WF-1000XM5.

XM5 är enligt Sony 25% mindre och 20% lättare än föregångaren och kommer med fler proppstorlekar, så den problematiska komforten (för somliga användare, mig inkluderad) är i princip åtgärdad. Detta utan att batteritiden tagit stryk.

På insidan sitter helt nya ljudelement såväl som nya processorer. Det resulterar i ANC-prestanda i absolut toppklass och framförallt betydligt bättre ljudkvalitet till musik än WF-1000XM4 - med klarare röståtergivning och tajtare, mer distinkt bas. Samtalsljudet är också lite bättre, om än inte banbrytande.

Lurarna har också fått multiparkoppling och bättre byggkvalitet än tidigare.

Äntligen har Sony kommit med true wireless-lurarna jag väntat på. Med både ljudkvalitet, brusreducering, premiumkänsla och komfort i toppklass är detta det i särklass bästa alternativet till Airpods Pro 2. Jag önskar bara att de hade haft lika bra transparency-mode som Apples lurar...


6. Focal Bathys Wireless Over-ear

Bäst ljud av alla bluetooth-lurar, snygg design, DAC-läget

Bara ok brusreducering och mikrofon, läcker en del ljud

Franska Focal Bathys är helt solklart de bästa brusreducerande hörlurarna för HiFi-entusiaster/audiofiler.

Nej, brusreduceringen är inte i nivå med Airpods, Sony och Bose - men helt klart tillräcklig för att ändå klassa lurarna som effektivt brusreducerande och användbara i högljudda miljöer.

Det är dock inte därför man primärt köper Bathys utan detta är för musikälskaren (gärna den som kanske sitter med en finstereo hemma och inte bryr sig om att lurarna är lite större och tyngre än genomsnittet) som vill ha det absolut renaste, mest dynamiska och vidöppna ljudet du kan få ur brusreducerande bluetooth-hörlurar.

Audiofiler som vill kan också välja att köra Bathys via digitalkabel i USB-DAC-läge, då får man ut förlustfritt 24 bitars-ljud. Lite av en digital hybrid, alltså!

Vad gäller övriga egenskaper är Bathys överlag väldigt bekväma, batteritiden är riktigt god (30 h med brusreducering), de stödjer aptX Adaptive och multiparkoppling, har stöd för röstassistent osv. Den enda "vardags"-funktionen som inte riktigt levererar är mikrofonen.

Dyra, men absolut värda priset om du specifikt väntat på ett par brusreducerande lurar värdiga äkta HiFi-lyssning!


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer