Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTopplista - Bästa over-ear-hörlurarna

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa over-ear-hörlurarna

26 mars 2024

Over ear-hörlurar har en passform som helt omsluter örat och ett större fysiskt format än on ear (som sitter ovanpå örat). I regel är over ear den mest bekväma typen av hörlurar att ha på sig länge, dock inte alltid - det varierar från modell till modell. För dig som framförallt letar efter hörlurar för kritisk musiklyssning och värdesätter ljudet över allt annat bör du veta att over ear-hörlurar, särskilt med öppna kåpor, i regel är de mest välljudande. Detta för att de oftast har större ljudelement, omsluter örat och generellt kommer närmare upplevelsen av att lyssna på ett par högtalare.

I fallet med trådlösa lurar får du också väsentligt bättre batteritid med ett par over-ear, naturligvis på bekostnad av smidighet.

Over ear-hörlurar finns såklart i många utföranden och prisklasser. Allt vanligare i konsumentkategorin är trådlösa, uppkopplade och brusreducerande hörlurar som anpassar sig efter din omgivning och kommunicerar med din smartphone via en app. Dessa har blivit mycket bättre på senare tid. Men det finns också många robusta kabelalternativ för proffs, studiobruk eller kritisk HiFi-lyssning. Här är några av de bästa over ear-hörlurarna för olika användare!

1. Sennheiser Momentum 4 Wireless Over-ear

Bäst batteritid, grymt ljud, hög komfort, bra kontroller

Brusreduceringen är inte i toppklass

De bästa och mest prisvärda trådlösa over-ear-hörlurarna för de allra flesta är Sennheiser Momentum 4.

Denna senaste, trådlösa, toppmodell från Sennheiser har mycket god komfort, en ruskigt imponerande batteritid på hela 60 timmar/laddning, ett responsivt och lättanvänt touch-gränssnitt och lysande, om än ganska bastung, ljudkvalitet. Bra ljudkvalitet för samtal också. Och allt är paketerat i en lätt, tålig och transportvänlig design.

ANC-funktionen är bra, men här presterar Sony, Bose och Airpods Max bättre om maximal dämpning är viktigt.

Jag kan också förstå om man tycker att de ser lite anonyma ut, men det finns numera lite flashigare utföranden i "Denim" och "Copper" om man vill ha lite mer flair.

Om du anser att ljudkvalitet, komfort samt batteritid går före ANC och flådig design, då kommer du att älska Momentum 4.


2. Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

Byggkvalitén, grym ANC, intuitiva, spatial audio

Klumpiga, drar ström även i vila, inte för Android-användare

De bästa trådlösa over ear-hörlurarna för Apple/iOS-användare är Airpods Max.

De har en typiskt precis och underskattad Apple-design med ett underbart simpelt kontrollgränssnitt och ett flertal fräscha kulörer att välja mellan. Byggkvalitén får de flesta lurarna i prisklassen och långt över att skämmas. De väger en del, men balanserar vikten bra på huvudet och kuddarna är svalare runt öronen jämfört med många konkurrenter.

Ljudet är mycket bra, med varm kraftfull bas och fina HiFi-kvalitéer. Det robusta stödet för spatial audio, aka rumsligt ljud, är dock höjdpunkten och ger en riktigt häftig 3D-effekt både för filmer och Atmos-inspelad musik genom Apple Music.

ANC-funktionen är i absolut toppklass - fullt i klass med Sony WH-1000XM5. Knäpptyst/brusfri med grymt bra brusreducering över ett brett register. Och det sk transparency-läget är helt överlägset.

Nackdelarna med Airpods Max är att de är kraftigt begränsade utanför Apples ekosystem, samt att de alltid är uppkopplade mot iCloud vare sig du vill eller inte, vilket drar batteri även när de ligger vilande i (det ganska meningslösa) fodralet. Samt att de är klumpigare/mindre portabla än många av sina plastbyggda konkurrenter.


3. Sennheiser HD 600 Over-ear

Extremt neutral och naturtrogen ljudåtergivning, priset

Behöver en hörlursförstärkare, tunn djupbas

Sennheiser HD 600 (och de något dyrare HD 650) har länge varit en riktig klenod i hörlursvärlden. Än idag är de bland de allra mest neutrala och balanserade hörlurarna du kan välja både för HiFi-lyssning och professionellt bruk (som mastering i musikstudio).

HD 600 har en helöppen konstruktion vilket betyder att de inte isolerar någonting mot omgivningen och medför mycket ljudläckage. De är därför inga lurar du har utomhus eller använder för inspelning.

De är däremot det kanske bästa köpet på marknaden om du vill ha ett par riktigt prisvärda hörlurar för stationärt bruk, som start på ett nytänt HiFi-intresse eller som pålitlig arbetshäst i studiomiljö. De är inte alls lika vidöppna eller hyperupplösta i ljudbilden som t ex HD 800S, men för priset (de dyker upp ibland för 3000 SEK!) är de helt enkelt oslagbara.

Främsta nackdelen med HD 650 är att de inte spelar lika hårt och djupt i basen som somliga slutna lurar i prisklassen. En EQ-justering via t ex Sonarworks SoundID hjälper, men de är inga lurar för basfreaks. De kan trycka lite hårt inledningsvis, men blir snabbt bekvämare med användning.

Med en impedans på 300 ohm kräver de också mer volym än de flesta mobila lurar och en enklare förstärkare av något slag är nästan ett måste, vilket adderar till kostnaden.


4. Sennheiser HD 490 PRO Plus

Rikligt paketerade (Plus), utmärkt design/ergonomi, ljudet!

Högt pris (fast egentligen bara jämfört med HD 600 & HD 560)

HD 490 Pro tar mycket av den strålande ljudkvalitén från HD 600 men paketerar det i en betydligt modernare, mer ergonomisk och mer lättdriven design. Med bättre djupbas-återgivning, vilket många lär uppskatta.

HD 600 förtjänar fortfarande sin plats på listan för sin kombination av utmärkt, naturlig ljudkvalitet och låga pris. Men HD 490 Pro har många funktioner som adderar upp till ett mer attraktivt paket framförallt för professionella användare. Och då framförallt de som vill ha något lite mer robust och "high-end" än HD 400 Pro.

T ex det suveräna transportfodralet (gäller Plus-versionen), utbytbara kuddar för ljudtuning, olika kablage samt det inkluderade DearVR-plugin för spatial mixning.

Och jag tokdiggar personligen ljudet. De är måhända inte fullt så silkeslena och levande i mellanregistret som HD 600, men de har en påtagligt taktil, precis och dynamisk klang som verkligen blir beroendeframkallande. Och de kräver mindre för att blomstra, till skillnad från HD 600 som verkligen bör användas med en förstärkare av något slag.


5. B&W Bowers & Wilkins PX7 S2E

Raffinerad ljudbild, designen, batteritiden

Högt pris, appen, aningens luddig bas

Vill du ha ett par riktigt snygga over-ear hörlurar, men samtidigt riktigt bra ljud och allround-prestanda? Överväg B&W PX7 S2e!

Medan både första generationens PX7 och storebror PX8 lider av ojämn diskant och alltför murrig, förstärkt bas ger PX7 S2 en mer raffinerad ljudåtergivning. Fortfarande lite exalterad klang och lite murrig bas om man ska vara kräsen, men ändå inom rimliga gränser.

Om utseendet verkligen räknas kan du knappast gå fel med ett par B&W. Här får du verkligen fina material och exklusiv känsla! Är det specifikt ett par snygglurar du söker är PX7 S2 klart bättre än samtliga av lurarna från Bang & Olufsen, och ett bra val för den som söker ett passande Android-alternativ till Airpods Max.

Brusreduceringen är dock inte på Airpods Max-nivå och komforten, om än klart förbättrad mot första PX7 med mjukare öronkuddar, är inte lika skön som med Sony WH-1000XM5. Appen känns lite väl snål vad gäller inställningar, t ex hade jag önskat en bättre equaliser.

Men vill du ha likvärdig batteritid som Sony, fast i en betydligt sexigare och lyxigare förpackning med ett mer detaljerat, vidöppet och raffinerat ljud - då är PX7 S2e väl värda en provlyssning.

(Den senaste "e"-versionen har en uppdaterad signalprocessor som ska innebära ännu bättre ljudkvalitet mot originalet.)


6. Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless Over-ear

Bästa brusreduceringen, förbättrat ljud, mycket bekväma

Halvbra spatial audio, högt pris

De bästa over-ear-hörlurarna med brusreducering, framförallt för Android-användare, är Bose QuietComfort Ultra over-ear.

De har Bose allra bästa brusreducering som slår både Airpods Max och Sony WH-1000XM5 på fingrarna, även om skillnaderna inte är enorma.

Mer relevant enligt mig är att ljudkvalitén är mycket behagligare och bättre balanserad än vad den brukar vara i Bose. De är fortfarande inte lika raffinerade och vidöppna som B&W PX7 S2E eller Focal Bathys, men ljudbilden är iallafall inte en dealbreaker längre för oss som prioriterar detta.

Jag gillar de intuitiva kontrollerna och den bekväma, snyggt skulpterade designen som tar det bästa från NC700 och QC-serien och trycker ihop i ett och samma paket.

Nackdelarna är främst att priset är relativt högt och att den nya spatial audio-funktionen är ganska medelmåttig.


7. Focal Bathys Wireless Over-ear

Bästa trådlösa ljudet! Batteritiden, designen, USB-DAC läget

Bara "ok" brusreducering, går inte att använda passivt

De bästa trådlösa over-ear hörlurarna för audiofiler är Focal Bathys.

Bathys ärver det helt custom-designade "M-dome" ljudelementet från Focals trådbundna high-end lurar men placerar det i ett lite mer kompakt format med aktiv brusreducering, app-stöd och en robust 30 timmars batteritid.

Och med ett så högkvalitativt ljudelement, plus Focals mångåriga expertis inom akustisk design, blir resultatet fantastiskt. I nuläget kommer du inte närmare äkta HiFi i trådlös form än med Bathys, och det gäller oavsett om du har brusreduceringen på eller avstängd.

Lurarna har extra godis i form av inbyggd USB DAC-funktionalitet, vilket betyder att du kan koppla dem via USB-C till din dator/mobil/surfplatta och få ut förlustfri 24-bitars ljudkvalitet.

Bathys rymliga, babymjuka öronkuddar är väldigt bekväma runt öronen, men vissa med större huvuden kan behöva töja ut bygeln lite försiktigt för att minska på trycket.

Brusreduceringen är också markant svagare än i lurar som Sony XM5 och Airpods Max, men det kan man enkelt ha överseende med då lurarna låter så bra och troligtvis inte lär användas som reselurar av de allra flesta.

Bathys är High-end och priset är såklart inte för alla, men den mobila och hängivne HiFi-lyssnaren får faktiskt ganska mycket för pengarna - speciellt då Bathys kan ersätta både dina mobila och dina hemmalyssningslurar!


8. Philips Fidelio X2HR Over-ear

Oerhört bra ljud för pengarna, cool design, hög komfort

Stora, högt ljudläckage (per design)

Om du enbart är ute efter höga ljudprestanda och struntar i trådlös funktionalitet, kan du göra ett megakap just nu med Philips Fidelio X2HR.

Detta är extremt välljudande och bra balanserade hörlurar för priset, för dig som är lite mer kräsen med ljudet och främst letar efter något för hemmalyssning.

Portabel lyssning kan du i princip glömma, då X2HR är helöppna till designen. Det ger en mer vidöppen, luftig och ofärgad ljudbild - men innebär noll isolering och högt ljudläckage mot omgivningen.

De går inte superlågt i basen (likt de flesta helöppna, dynamiska hörlurar) och har lite ojämnheter i diskanten. Men lyssnar du via datorn (vilket du antagligen gör med dessa), kan du enkelt åtgärda det med en 2-minuters EQ-justering.

X2HR är stora lurar med rikligt vadderade kuddar och en självjusterande, mjuk huvudbygel. De sitter bekvämt hela dagen, men har du lite större huvud kan du behöva "töja ut" bygeln lite om kåporna trycker mycket runt öronen.

Lurarna har en låg impedans på 30 ohm och en relativt hög känslighet på 100dB/mW så ett vanligt ljudkort av högre kvalitet (eller för Apple-användare, uttaget direkt ur din mac) kan driva dem utan problem.

Riktigt fina och prisvärda lyssningslurar för hemmabruk!


9. Audio Technica ATH-M50X Over-ear

Slitstark konstruktion, bra ljud, bra pris

Inte de mest bekväma eller neutrala

Dessa klassiker från Audio Technica är ett lysande alternativ för dig som jobbar med inspelning inom musik, film- eller TV branschen, som DJ, eller nyss investerat i din första studio och behöver slutna over ear-hörlurar med bra pris/prestanda.

ATH-M50X är praktiskt hopfällbara, och kommer med en professionell spolad kabel. Konstruktionen i plast/metall är byggd för att tåla slitsam arbetsmiljö och ljudbilden är både klar och relativt balanserad, om än inte helt neutral.

Vidare är de kanske lite klumpiga och hårda i passformen för vissa. De finns också i en trådlös bluetooth-version för de som främst vill använda dem som portabla musiklurar, men de låter klart sämre och jag hade inte övervägt dem.

ATH-M50X rekommenderas ofta när det efterfrågas prisvärda over ear-hörlurar, oavsett om det är till allmän musiklyssning eller för professionellt bruk. Och jag kan inte annat än att instämma!


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer