Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa over-ear-hörlurarna

  • 23 dec 2021
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Over ear-hörlurar har en passform som helt omsluter örat och ett större fysiskt format än on ear (som sitter ovanpå örat). I regel är over ear den mest bekväma typen av hörlurar att ha på sig länge, dock inte alltid - det varierar från modell till modell. För dig som framförallt letar efter hörlurar för kritisk musiklyssning och värdesätter ljudet över allt annat bör du veta att over ear-hörlurar, särskilt med öppna kåpor, i regel är de mest välljudande. Detta för att de oftast har större ljudelement, omsluter örat och generellt kommer närmare upplevelsen av att lyssna på ett par högtalare.

I fallet med trådlösa lurar får du också väsentligt bättre batteritid med ett par over-ear, naturligvis på bekostnad av smidighet.

Over ear-hörlurar finns såklart i många utföranden och prisklasser. Allt vanligare i konsumentkategorin är trådlösa, uppkopplade och brusreducerande hörlurar som anpassar sig efter din omgivning och kommunicerar med din smartphone via en app. Dessa har blivit mycket bättre på senare tid. Men det finns också många robusta kabelalternativ för proffs, studiobruk eller kritisk HiFi-lyssning. Här är några av de bästa over ear-hörlurarna för olika användare!

1. Sennheiser HD 600 Over-ear

Prisvärt guldljud, bra komfort

Kräver förstärkare, tunn djupbas

De bästa helöppna over-earlurarna (åtminstone i någorlunda "konsument"-vänlig prisklass, se Bästa hörlurarna för audiofilen för mer exotiska alternativ) för hemmabruk är Sennheiser HD 600 - samt den något varmare tiltade syskonmodellen HD 650.

HD 600 har funnits länge men förblir Sennheisers kanske mest prisvärda och neutrala HiFi-referens. Deras ypperliga klangbalans och neutralitet gör dem inte bara lämpade för musiklyssning utan även för professionellt bruk i studiomiljö, där öppna lurar är en möjlighet.

HD 6XX-lurarna kräver åtminstone en enklare förstärkare för att spela ordentligt, den lägsta basen lämnar en del att önska (går till viss del, men inte helt och hållet, att åtgärda med en EQ), de inte är särskilt portabla p ga den klumpiga och helöppna designen och folk runtomkring kommer höra musiken tydligt. Men har man inga problem med dessa så kommer du som köpare bli rikligt belönad med prisvärt guldljud som går att avnjuta i timmar.

Se när Lance från HiFi-kanalen Hifi Heaven i detalj går igenom hörlurarna Sennheiser HD 600.

2. Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

Byggkvalitén, grym ANC, ljudet

Drar ström även i viloläge

De bästa trådlösa over ear-lurarna för Apple/iOS-användare är Airpods Max.

De har en riktig premiumdesign med ett klockrent, simpelt kontrollgränssnitt och ett flertal fräscha kulörer att välja mellan. Byggkvalitén får de flesta lurarna i prisklassen och långt över att skämmas. De väger en del, men balanserar vikten bra på huvudet och kuddarna är svala runt öronen jämfört med många konkurrenter.

Ljudet är toppklass för trådlösa ANC-lurar, med varm kraftfull bas och fina HiFi-kvalitéer. Spatial audio, aka rumsligt ljud, ger en riktigt bra 3D-effekt både för film och anpassade musikinspelningar på Apple Music.

ANC-funktionen är totalt sett den bästa jag upplevt; den är knäpptyst/brusfri med grymt bra brusreducering över ett brett register, är behaglig för öronen och det sk transparency-läget är snudd på perfektion.

Nackdelen med Airpods Max är framförallt att de är rätt begränsade utanför Apples ekosystem, samt att de alltid är uppkopplade mot iCloud vare sig du vill eller inte, vilket drar batteri även när de ligger vilande i (det ganska meningslösa) fodralet.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Sony WH-1000XM4 Wireless Over-ear Headset

Grym ANC, förbättrad funktionalitet

Sådär samtalsljud

De bästa portabla, trådlösa over-earlurarna för Androidanvändare - och resenärer - är Sony WF-1000XM4.

De har en relativt plastig - men lätt, ergonomisk, komfortabel och tålig design som ligger väldigt bra både runt halsen och hopfälld i väskan. De har en rejäl batteritid på hela 30 timmar med ANC aktivt och detta ihop med brusreduceringsförmåga i toppklass gör dem ypperliga för flyget och kollektivtrafiken.

Ljudbilden lär de flesta tycka är riktigt nice, även om den inte når upp till de mer raffinerade Airpods Max och purister kan anmärka på en väl bastung profil ur kartong. Det går dock att skräddarsy klangen i princip hur man vill via appen.

De är inte det bästa valet för träning (gäller i princip alla over-earlurar i mitt tycke) och inte heller om du ofta vill föra samtal i dem, då ljudupptagningen bara är funktionsduglig. Men annars är de en helt utmärkt, portabel partner för alla sorters content-konsumption oavsett iOS/Android/Windows/Mac OS.


4. Sennheiser HD 560S Over-ear

Ljudet, komforten, prisvärda!

Plastiga, inte för mobilen

Sennheiser HD 560S är ett fantastiskt alternativ till HD 600/650 om du vill åt mycket av de fina ljudegenskaperna men samtidigt hålla nere på kostnaderna.

De är ganska tråkplastiga, med limmade kuddar och oinspirerande material. Men de sitter väldigt skönt och ljudet är helt magiskt för priset, med utmärkt neutralitet och sprudlande dynamik som särskilt kommer till liv med en enklare förstärkare/rejälare ljudkort.

Vare sig du vill ge dig in i HiFi-lyssning till ett väldigt överkomligt pris eller just startat verksamhet inom musikproduktion / mixning / mastering bör HD 560S stå absolut högst upp på din prova på-lista.

Notera att de liksom HD 600 är av helöppen typ, så noll isoleringsförmåga och eventuella parter runtomkring dig lär höra vad du lyssnar på. De är alltså inte rätt val för inspelning eller för delad kontorsmiljö.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. Beyerdynamic DT 1990 Pro Over-ear

Utmärkt komfort, ljud och kvalitet

Ljus diskant, ej för mobilen

Det är nästan svårt att motivera några alternativ till HD 600 i kategorin öppna, heltäckande lurar under 5000 kronor. Men Sennheiser lämnar ändå en del att önska vad gäller djupbas och designen känns kanske inte särskilt inspirerande. För den som söker något mer modernt och materialmässigt robust - synnerhet kanske proffs i musikstudio - är DT 1990 ett utmärkt val.

De är tillverkade i Tyskland, stenhårt byggda, har utbytbara kuddar och kabeln har en robust mini XLR-kontakt i hörlursänden. De sitter riktigt bekvämt. Ljudet överlag är riktigt bra, med utmärkt basförmåga för öppna lurar och ett något varmt, men i övrigt väldigt korrekt mellanregister.

De har dock Beyerdynamics karakteristiska vassa topp högt upp i diskanten som tyvärr stör helheten. Men då dessa lurar är tänkta att användas stationärt med en audio interface/förstärkare är det inga problem att EQ-fixa det, förslagsvis genom Sonarworks Reference.

För den stationära användaren i behov av riktigt välbyggda lurar för musik och musikproduktion är dessa bland de bästa.


6. Shure SRH1540 Over-ear

Ljudet, underbar komfort

Högt pris, aningens luddig bas

De bästa slutna over-earlurarna, åtminstone under 5000 kronor, är troligtvis Shure SRH-1540.

De har ett riktigt fint, detaljerat och balanserat ljud speciellt för att vara av sluten typ. Samtidigt som denna egenskap gör sig utmärkt i professionella sammanhang har de också lite extra värme och lyster i ljudet för att göra sig väldigt bra även till vanlig musiklyssning och annan mediekonsumtion också.

De är inte särskilt portabla utan tänkta i huvudsak för stationärt bruk, för vilket de är bekväma nog att användas timmar i sträck. De har en riktigt välbyggd konstruktion med utbytbar kabel samt öronkuddar och levereras med ett extra (par) exemplar av vardera.

Shure SRH-1540 är inte gratis, men till den som kräver isolering och hellre skippar trådlöst i förmån för bästa möjliga ljudkvalitet och komfort i hemma/studiomiljö är de ett utmärkt val.


7. Audio Technica ATH-M50X Over-ear

Slitstark konstruktion, bra ljud

Inte de mest bekväma

Dessa klassiker från Audio Technica är ett lysande alternativ för dig som jobbar med inspelning inom musik, film- eller TV branschen, som DJ, eller nyss investerat i din första studio och behöver slutna lurar.

ATH-M50X är pålitliga hörlurar som ger mycket för pengarna. De är robusta, tål slitsam arbetsmiljö och ljudbilden är både klar och relativt balanserad, om än inte helt neutral.

Vidare är de kanske lite klumpiga och hårda i passformen för vissa. De finns också i en trådlös bluetooth-version för de som främst vill använda dem som portabla musiklurar, men de låter klart sämre.

ATH-M50X får ofta en rekommendation när det frågas efter prisvärda hörlurar, oavsett om det är till allmän musiklyssning eller för professionellt bruk. Och jag kan inte annat än att instämma!

Marques Brownlee recenserar ATH-M50X och förklarar hur de skiljer sig från ATH-M50.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer