Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa on-ear-hörlurarna

Daniel Norrby

Daniel Norrby

  • Topplista
  • 08 apr 2021

De här hörlurarna kommer att förgylla din vardag! On ear-hörlurar är något smidigare än over-ear, då de oftast är mindre (hörselkåporna på on ear-lurar sitter ovanpå örat medan over ear omsluter örat helt). De erbjuder ofta bättre ljud än in ear-lurar (såna som man stoppar in i öronen) och kan vara bekvämare att ha på sig under längre sessioner.

De allra bästa on ear-lurarna är idag helt jämförbara med over ear-hörlurar när det gäller ljudkvalitet. Numera finns det också on-ears med brusreducering eller så kallad active noise cancellation (ANC). Här är 5 riktigt bra köp i olika prisklasser. Gemensamt för alla 5 är att de erbjuder riktigt bra ljudkvalitet. Två av dem är trådlösa och resten trådbundna. Sen är det bara upp till dig själv att välja vilka som passar dig bäst!

1. Sennheiser HD 25-1 II Basic Edition

Neutrala och balanserade, hållbara
Designen känns lite daterad

Här är en riktig klassiker! En modell som har funnits sedan 1988 och är en favorit bland DJ:s. Tyska Sennheiser tillhör också de mest välrenommerade hörlursmärkena.

Luren har ett mycket neutralt och behagligt ljud. De har en hög känslighet och kan därför spelas riktigt högt utan distorsion. Något som kan vara mycket viktigt om man vill höra vad som spelas i en klubblokal.

Hörlurarna känns välbyggda och är bekväma att ha på sig. HD25 är inne på sin tredje version och finns numera också i en variant där bygeln är gjord i aluminium. Man har med åren förfinat modellen och dagens modell är ett självklart val för den som vill producera musik eller DJ:a.

Jag har vid flera tillfällen använt mig av dessa hörlurar och de har aldrig svikit mig. Detta är de bästa hörlurarna för musikskapande.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Sennheiser HD 25-1 II Basic Edition
(1)
Sennheiser HD 25-1 II Basic Edition
1 490 kr
Judner Aura från Youtube-kanalen UrAvgConsumer delar sina åsikter om Sennheiser HD25-1 II.

2. B&W PX5

Kristallklart ljud, bra mikrofon
Kan upplevas obekväma på vissa

Här är den bästa hörluren med fokus på brusreducering. Kanske också den bästa hörluren på listan rent generellt, men också den dyraste.

Brusreduceringen hos Bowers & Wilkins PX5 kan konkurrera med både Sony och Bose, även om man inte riktigt når upp till Sonys nivå. De känns sobra och kvaliteten inger förtroende. Ljudet är kristallklart och silkeslent och låter till och med ännu bättre med kabel.

PX5 har en dedikerad app där man kan ställa in ljudet och de har även stöd för högupplöst ljud. Här får du hela 6 mikrofoner som gör samtal i telefon till en dröm.

Vissa kan ifrågasätta om de verkligen är värda sitt pris och enligt mitt tycke är de det. Här får man både grym ljud- och byggkvalitet. De kan dock upplevas lite tighta om man har ett större huvudomfång.

Detta är min personliga favorit! De är otroligt läckra i sin kolfiber- och komposit-design.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
B&W PX5
B&W PX5
2 958 kr

3. Marshall Major III

Snygga och välbyggda
Kan upplevas obekväma på vissa

Marshall är ytterligare en tillverkare med anor. Det är dock inte den ursprungliga brittiska tillverkaren som gjorde sig ett namn genom att tillverka förstärkare åt de största namnen inom rockmusiken, utan svenska Zound Industries som äger namnet och tillverkar lurarna.

Här har man har behållit den ikoniska designen och kvalitetskänslan är bra. Ljudet känns ganska bastungt men inte i den omfattning som till exempel Beats lurar. Dessa hörlurar är inne på sin tredje version och både ljudkvaliteten och byggkvaliteten har höjts ett par snäpp.

Dessa hörlurars största minus är att de kan upplevas som obekväma då de kan sitta snävt på huvudet för vissa.

Gillar man retro-designen så är dessa ett riktigt bra köp.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Marshall Major III
Marshall Major III
609 kr

4. Beyerdynamic Aventho

Kvalitetsintryck
Priset

Här är en hörlur från ett märke som brukar utmärka sig med hög kvalitet och bra ljud - BeyerDynamic. Precis som sin närmaste konkurrent Sennheiser kommer märket ursprungligen från Tyskland.

Dessa är ganska dyra men kommer lämna få besvikna vad gäller ljudkvalitet.

Designen är snygg och de känns ganska lätta eftersom de till stor del är gjorda i aluminium. De är sköna att ha på sig och har knappar för att styra uppspelningen. Kvalitetsintrycket är mycket gott och de känns som att de kommer hålla i en evighet.

Det är en perfekt lur för dig som vill kunna koppla den rakt in i din telefon (förutsatt att den har ett 3.5 mm-uttag).

Gillar man ett detaljerat och välpolerat ljud med en skön, om än lite boostad, diskantåtergivning så kommer man tycka om dessa. Basen är av en mjuk och fast karaktär men den är inte så tung som basen i t.ex. Beats lurar.

Som alltid när det gäller ljud är det en fråga om smak. Gillar du ett klart, välbalanserat men ändå rikt ljud så kommer du att gilla dessa, men gillar du riktigt tung bas ska du nog kika vidare.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Beyerdynamic Aventho
Beyerdynamic Aventho
2 895 kr

5. Grado GW100

Ljudkvalitet!
Lite plastiga, mikrofonen

Grado är ännu en hörlurstillverkare med anor. Många av deras hörlurar byggs fortfarande för hand i Brooklyn, New York.

De är kända för att konstruera hörlurar med en energisk och livlig ljudsignatur med en viss emfas på diskanten. Denna modellen är inget undantag. Här får man en diskant "to die for". I mitt tycke lyckas ingen annan hörlurstillverkare så väl med att skapa så bra diskantåtergivning som Grado. Ljudbilden är också bred och luftig. Superfint ljud med andra ord!

Grado gör bara öppna hörlurar så man får ha i åtanke att detta gör att mycket ljud läcker ut, så de är inte optimala hörlurar att använda ifall man inte vill störa någon.

De är lätta att bära och att ha på sig men passar kanske inte helt perfekt för de med små huvuden. Ett minus är att de känns lite plastiga vilket är lite synd med tanke på vad de kostar. Ett annat minus är att den inbyggda micken inte erbjuder väldigt hög ljudkvalitet men funkar ändå för kortare samtal.

De stödjer högupplöst ljud via aptX-codecen vilket är ett stort plus. Batteritiden på 15-timmar är inte fantastisk men fullt godkänd.

För dig som vill ha en finfin diskantåtergivning med en bred och luftig ljudbild.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Grado GW100
Grado GW100
2 690 kr