Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa on-ear-hörlurarna

  • 10 mar 2022
Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar

De här hörlurarna kommer att förgylla din vardag! On ear-hörlurar är något smidigare än over-ear, då de oftast är mindre (hörselkåporna på on ear-lurar sitter ovanpå örat medan over ear omsluter örat helt). De erbjuder ofta bättre ljud än in ear-lurar (såna som man stoppar in i öronen) och kan vara bekvämare att ha på sig under längre sessioner.

De allra bästa on ear-lurarna är idag helt jämförbara med over ear-hörlurar när det gäller ljudkvalitet. Numera finns det också on-ears med brusreducering eller så kallad active noise cancellation (ANC). Här är 5 riktigt bra köp i olika prisklasser. Gemensamt för alla 5 är att de erbjuder riktigt bra ljudkvalitet. Två av dem är trådlösa och resten trådbundna. Sen är det bara upp till dig själv att välja vilka som passar dig bäst!

1. Sennheiser HD 25-1 II Basic Edition On-ear

Neutrala och balanserade, hållbara

Designen känns lite daterad

Här är en riktig klassiker! En modell som har funnits sedan 1988 och är en favorit bland DJ:s. Tyska Sennheiser tillhör också de mest välrenommerade hörlursmärkena.

Luren har ett mycket neutralt och behagligt ljud. De har en hög känslighet och kan därför spelas riktigt högt utan distorsion. Något som kan vara mycket viktigt om man vill höra vad som spelas i en klubblokal.

Hörlurarna känns välbyggda och är bekväma att ha på sig. HD25 är inne på sin tredje version och finns numera också i en variant där bygeln är gjord i aluminium. Man har med åren förfinat modellen och dagens modell är ett självklart val för den som vill producera musik eller DJ:a.

Jag har vid flera tillfällen använt mig av dessa hörlurar och de har aldrig svikit mig. Detta är de bästa hörlurarna för musikskapande.

Judner Aura från Youtube-kanalen UrAvgConsumer delar sina åsikter om Sennheiser HD25-1 II.

2. BW PX5 Wireless On-ear Headset

Kristallklart ljud, bra mikrofon

Kan upplevas obekväma på vissa

Här är den bästa hörluren med fokus på brusreducering. Kanske också den bästa hörluren på listan rent generellt, men också den dyraste.

Brusreduceringen hos Bowers & Wilkins PX5 kan konkurrera med både Sony och Bose, även om man inte riktigt når upp till Sonys nivå. De känns sobra och kvaliteten inger förtroende. Ljudet är kristallklart och silkeslent och låter till och med ännu bättre med kabel.

PX5 har en dedikerad app där man kan ställa in ljudet och de har även stöd för högupplöst ljud. Här får du hela 6 mikrofoner som gör samtal i telefon till en dröm.

Vissa kan ifrågasätta om de verkligen är värda sitt pris och enligt mitt tycke är de det. Här får man både grym ljud- och byggkvalitet. De kan dock upplevas lite tighta om man har ett större huvudomfång.

Detta är min personliga favorit! De är otroligt läckra i sin kolfiber- och komposit-design.


3. Beyerdynamic Aventho On-ear

Kvalitetsintryck

Priset

Här är en hörlur från ett märke som brukar utmärka sig med hög kvalitet och bra ljud - BeyerDynamic. Precis som sin närmaste konkurrent Sennheiser kommer märket ursprungligen från Tyskland.

Dessa är ganska dyra men kommer lämna få besvikna vad gäller ljudkvalitet.

Designen är snygg och de känns ganska lätta eftersom de till stor del är gjorda i aluminium. De är sköna att ha på sig och har knappar för att styra uppspelningen. Kvalitetsintrycket är mycket gott och de känns som att de kommer hålla i en evighet.

Det är en perfekt lur för dig som vill kunna koppla den rakt in i din telefon (förutsatt att den har ett 3.5 mm-uttag).

Gillar man ett detaljerat och välpolerat ljud med en skön, om än lite boostad, diskantåtergivning så kommer man tycka om dessa. Basen är av en mjuk och fast karaktär men den är inte så tung som basen i t.ex. Beats lurar.

Som alltid när det gäller ljud är det en fråga om smak. Gillar du ett klart, välbalanserat men ändå rikt ljud så kommer du att gilla dessa, men gillar du riktigt tung bas ska du nog kika vidare.


4. Grado GW100 Wireless On-ear

DLX Music
2 895 kr
Ågrens Hifi & Hemmabio
2 795 kr
HifiKit Electronic
2 990 kr
Se alla 3 priser

Ljudkvalitet!

Lite plastiga, mikrofonen

Grado är en hörlurstillverkare med anor. Många av deras hörlurar byggs fortfarande för hand i Brooklyn, New York.

De är kända för att konstruera hörlurar med en energisk och livlig ljudsignatur med en viss emfas på diskanten. Denna modellen är inget undantag. Här får man en diskant "to die for". I mitt tycke lyckas ingen annan hörlurstillverkare så väl med att skapa så bra diskantåtergivning som Grado. Ljudbilden är också bred och luftig. Superfint ljud med andra ord!

Grado gör bara öppna hörlurar så man får ha i åtanke att detta gör att mycket ljud läcker ut, så de är inte optimala hörlurar att använda ifall man inte vill störa någon.

De är lätta att bära och att ha på sig men passar kanske inte helt perfekt för de med små huvuden. Ett minus är att de känns lite plastiga vilket är lite synd med tanke på vad de kostar. Ett annat minus är att den inbyggda micken inte erbjuder väldigt hög ljudkvalitet men funkar ändå för kortare samtal.

De stödjer högupplöst ljud via aptX-codecen vilket är ett stort plus. Batteritiden på 15-timmar är inte fantastisk men fullt godkänd.

För dig som vill ha en finfin diskantåtergivning med en bred och luftig ljudbild.


5. Marshall Major IV Wireless On-ear Headset

Bra batteritid, trådlös laddning

Ingen brusreducering

Marshall är ännu en tillverkare med anor. Det är dock inte den ursprungliga brittiska tillverkaren som gjorde sig kända genom att tillverka förstärkare åt de största namnen inom rockmusiken, utan svenska Zound Industries som äger namnet och tillverkar lurarna.

Här har man har behållit den ikoniska designen och kvalitetskänslan är bra. Ljudet känns ganska bastungt men inte i den omfattning som till exempel Beats lurar.

Dessa hörlurar är inne på sin fjärde version och både ljudkvaliteten och byggkvaliteten har höjts ett par snäpp. Dock saknas funktioner som brusreducering och en dedikerad knapp för röstassistent. Men är de sakerna inte viktiga för dig så är det ett par riktigt bra lurar.

En grej som är lite ovanlig men väldigt bra är att de kan laddas genom att man placerar ena luren på en laddplatta. Annars går det såklart också bra att ladda via kabel och usb-c. På tal om att ladda, batteritiden är helt fenomenal. 80 timmar ska de hålla enligt Marshall!

Gillar man retrodesignen och vill ha grymt bra batteritid så är dessa ett riktigt bra köp.


6. Koss Porta Pro On-ear

Ljudkvalitet, design

Byggkvalitet, ljudläckage

Koss Porta Pro är en total klassiker som fortfarande håller hög klass. I alla vall vad gäller ljudkvalitén där ljudet är något av de klaraste och mest distorsionsfria man kan tänka sig för ett par hörlurar som kostar så lite.

Ergonomin och användarvänligheten är dock ganska förlegad vid det här laget. Är man framförallt ute efter bekvämlighet så är detta inte det bästa alternativet. Det väger dock väldigt lite och går att fälla ihop så de är smidiga att transportera.

Designen känns härligt retro och det finns även en trådlös version.

Jag har själv gått igenom 2-3 par Porta Pro och det största problemet är att kabeln är av så låg kvalitet och tål inte mycket, vilket gör att ena hörluren tappar kontakt. Trots att de har gått sönder, har jag alltid velat ha ett nytt par. Ett annat problem är de läcker relativt mycket ljud, så vill man inte störa andra är det inte det bästa alternativet.

Basen är något boostad men jag tycker inte att den är det på ett sätt som stör de övriga frekvenserna. Det är verkligen ett nöje att lyssna på musik med dessa hörlurar.

Koss Porta Pro passar den som vill ha högsta möjliga ljudkvalitet för så lite pengar som möjligt.


Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer