
1. Philips Fidelio X2HR Over-ear
Bäst ljud under 1000 kr, premiumdesign
Stora och otympliga, trist kabel
Philips Fidelio X2 är utan tvekan de bästa hörlurarna du kan köpa under 1000 kronor för ren, dedikerad musiklyssning.
X2 har en unik och (subjektivt) väldigt läcker design med öppen baksida. Det betyder att ljudet läcker ut ur kåporna och att de inte isolerar dig mot omgivningen, så det är en hörlur ämnad för stillasittande hemmabruk. Men i gengäld får du en - för priset - sagolikt varm, neutral och luftig ljudbild med fin upplösning och ovanligt djup bas för ett par hörlurar av öppen typ.
De är stora, men bekväma, med mjuka kuddar och en självjusterande, elastisk huvudbygel.
Nackdelar? Kabeln (för de är inte trådlösa!) är ganska stel och mikrofonisk, det vill säga att vibrationer från kabeln gärna överförs till hörlurarna.
Annars finns det inget att gnälla på alls för de här pengarna. X2 är en premiumhörlur för musikälskare, som bara råkar ha blivit orimligt billig. Bara att tacka och ta emot!
2. JBL Tune 720BT Wireless Over Ear
Imponerande batteritid, bluetooth 5.3, balanserat ljud
Lite små och plastiga
Harman-ägda JBL tenderar erbjuda prisvärda och moderna lurar med en ungdomlig touch och Tune 720BT är inget undantag. Lurarna följer upp de omtyckta 710BT med ett par förbättringar i design och prestanda men behåller samma pris.
Mest märkvärdig är batteritiden på hela 76 timmar (max) - en ökning från föregångarens 50. Bluetooth-stödet har också gått från 5.0 till 5.3. Multiparkopplingsförmåga finns vilket är skönt, då du kan växla enheter utan att parkoppla om varje gång. Lurarna går också att fälla ihop vilket är praktiskt för transport.
Eftersom JBL följer den allt mer etablerade Harman-standarden för ljudtuning kan du lita på att ljudbilden kommer vara balanserad med något generös bas - dock tacksamt befriad från större färgningar och ojämnheter i frekvensgången. Önskar du mer bas eller mer diskant är det enkelt fixat via EQ-funktionen i appen.
Materialmässigt känner man att JBL:s lurar befinner sig i budgetsegmentet - det mesta känns plastigt inklusive bygeljusteringen. Men de bör vara stadiga nog för normal användning. Lurarna är ganska små dock, så användare med stora öron kommer troligtvis uppleva att de är mer "on ear" än over ear i passformen.
Vill du ha en trådlös, fullstor (ish) hörlur med modern design och grym batteritid hittar du inget bättre till detta pris.
3. Shure SRH440 Over-ear
Oerhört neutralt ljud överlag, löstagbar kabel, hopfällbara
Inget för djupbas-freaks, lite plastiga
De bästa professionella hörlurarna under 1000 kronor är Shure SRH440.
De är en riktig klassiker med ett ganska plastigt - dock tåligt - utförande och ett väldigt neutralt frekvensomfång ur kartong, i spannet från ca 100hz till 5000hz. Under 100hz tappar de en del i basen och över 5000hz kan de uppfattas lite ljusa. Men eftersom lurarna har låg förvrängning kan krävande användare enkelt kompensera för dessa via en equaliser.
Speciellt efter kompensationer får du ett ruskigt prisvärt verktyg till din första hemmastudio, eller om ni är ett gäng och behöver köpa ett antal lurar som ni vet kommer att hålla länge. Iallafall om man är lite försiktig med de utanpåliggande kablarna vid bygelfästena, som är en nackdel vad gäller hållbarheten.
SRH440 har en hopfällbar design och en löstagbar (yey!), spolad signalkabel med en inkluderad 1/8" till 1/4" adapter.
Ett riktigt bra köp!
4. Sennheiser HD 350BT Wireless Over-ear Headset
Bra & prisvärt ljud, smidig design
Ingen 3,5mm ingång, rörigt kontrollgränssnitt
En utmanare till JBL vad gäller trådlösa lurar "on a budget" är Sennheiser HD 350BT.
Sennheisers lurar är inte fullt så moderna i sin funktionalitet som JBL. De har "bara" Bluetooth 5.0-stöd, ingen snabbladdning och batteritiden i sig är "bara" 30 timmar. Annars är det en nära kamp, vilket inkluderar funktioner som hopfällbar design och app-stöd för bl.a EQ-inställningar och firmware-uppdateringar. Båda lurarna är rätt plastiga i konstruktionen.
En "cost saving" nackdel med HD 350BT är att man helt slopat 3,5mm uttaget, så det är Bluetooth all-in. Liksom JBL är de eventuellt lite för små för stora öron och knappgränssnittet känns lite rörigt och komplicerat... men du kommer att styra musiken med telefonen den mesta av tiden ändå så det sistnämnda är ingen big deal.
Liksom JBL slår de över sin viktklass vad gäller ljudet; med en varm och balanserad klang som inte lider av den typiska dånande, murriga bas som ofta kännetecknar trådlösa lurar i budgetklassen. Men gillar du bas lär du troligtvis föredra Sennheiser, som drar mer åt det hållet än JBL.
Jag hade valt 720BT personligen, inte minst för batteritiden och förmågan att kunna använda kabel vid behov. Men om JBL av någon anledning inte tilltalar dig riktigt är HD350BT ett värdigt alternativ.
5. Jabra Elite 4 Active True Wireless In-ear
IP57, stadgan, bra musik- & samtalsljud funktionsrika, appen
Smäckigt laddetui, obekväma öronproppar för långlyssning
De bästa träningshörlurarna under 1000 kronor är True Wireless-propparna Jabra Elite 4 Active.
Elite 4 Active har en väldigt liten och nätt design och är dessutom beklädda i ett friktionsmaterial, så ergonomin och stadgan är riktigt bra. För mig är själva öronpropparna inte särskilt bekväma längre stunder, men för träningspassen fungerar de fint.
Lurarna är svett- och vattenskyddade enligt IP57-standard, vilket är bland det bättre du kan få i hörlurar. De har HearThrough-funktion för att hålla koll på omgivningen när du t.ex. är ute och springer. De kan användas i mono och har ett relativt bra mikrofonljud om du behöver ta samtal under träningen.
Batteritiden är bra och ljudkvalitén riktigt bra den med, med ett mycket mer korrekt frekvensomfång ur kartong än tidigare generationer av Jabra. Och via Sound+ appen kan du ställa in ljudet i princip hur du vill.
De är också ganska smarta, med stöd för Google Fast Pair, Spotify Tap och Amazon Alexa. De har aktiv brusreducering också, men den är ganska värdelös.
Storebror Elite 7 Active har lite mer premiumkänsla, trådlös laddning samt ännu bättre batteritid och passform. Jag hade köpt dem för en femhundring till, men vill du hålla det under 1000-strecket får du verkligen mycket med Elite 4 Active!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer