Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna under 500 kr

  • 21 feb 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

I en värld där konsumenter lägger 10 000 eller mer på nya mobiltelefoner anser jag personligen att man kan unna sig åtminstone en tusenlapp för ett par ordentliga hörlurar, det lönar sig i hållbarhet och - om du planerar att lyssna mycket på musik - absolut i ljudkvalitet.

Jag inser också att oavsett vilka argument en stroppig deltidsnörd som jag må ha (skratt), förblir hörlurar lite av en förbrukningsvara för många köpare. Eller så är man helt enkelt bara ute efter ett litet steg upp från vad som medföljer i mobilkartongen. Det är helt förståeligt och bör egentligen inte underskattas, för i många fall är det också med det steget resan börjar för oss lite mer intresserade. Under högstadiet tog jag själv det första steget med ett par Koss Porta Pro. De gav mig den allra första inblicken i vad bra ljudåtergivning gör för musiklyssningen och kickade igång ett växande audio-intresse.

Hur långt kommer man egentligen med en femhundring? Ju enklare och mindre, ju bättre. Generellt är det riktigt svårt att hitta fullstora hörlurar - särskilt trådlösa sådana - av bra kvalitet under en femhundring men det finns alternativ i alla storlekar. Här kommer de!

1. Sony WF-C500 Wireless In-ear

Oerhört mycket för pengarna!

Saknar beröringssensorer

Okej okej, jag tar mig lite friheter här; Sony WF-C500 kostar en Big Mac mer än vad listans titel lovar. Stäm mig. Väl värt det dock, ty Sonys budgetlurar i WF-serien är mycket bättre än vad priset indikerar.

Här får du ett par trådlösa kvalitetsbuds som, för vissa, kan vara de sista du behöver köpa.

De är lika pålitliga i bluetooth-prestanda och uppkoppling som toppmodellen WF-1000XM4, de har den bästa batteritiden jag sett i ett par lurar av denna sort och prisnivå, de har riktigt bra komfort och ergonomi, de har ett balanserat och krispigt ljud som går att justera precis som du vill ha det via Sonys app (finns för både iOS och Android), de har en OK mikrofon och de har till och med stöd för 360 reality audio (om du har en kompatibel streamingtjänst).

Jag gillar de fysiska knapparna som fungerar mycket bättre än många billigare lurars touch-gränssnitt och jag gillar de coola färgalternativen. Med en modern Google-enhet kan de parkoppla snabbt via Fast Pair och de är IPX4-klassade, så funkar fint för både gymmet och löpning i duggregn.

Sony C500 är (nästan...) kompletta True Wireless-lurar till ett pris alla har råd med. Kanon!

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. JBL Tune 750BTNC Wireless Over-ear Headset

Balanserat ljud, multiparkoppling

Plastig / tveksam kvalitet

JBL Tune 750BTNC är troligtvis en av de bättre trådlösa fullsize-lurarna du kan köpa under 500 kronor, med ett balanserat och hyfsat bra ljud som slår över sin prisklass.

Konstruktionen är väldigt plastig, ANC-funktionen medioker (förvänta dig inte mer än en hygglig dämpning av låga frekvenser) och för användare med större öron kan de vara väl trånga. Men jag gillar den i övrigt schyssta, underskattade designen, att de kåporna går att vika ihop och att de kan vara anslutna till flera enheter samtidigt.

Batteritiden är på 15 timmar (men eftersom ANC-prestandan är såpass svag kan du lika gärna lämna funktionen av till vardags och få några timmar till). De har tyvärr inte USB-C stöd och snabbladdning.

JBL-lurarna är ett solitt alternativ för dig som vill ha ett par välljudande trådlösa lurar till lågt pris, förvänta dig bara inte att de kommer att hållbarheten kommer vara den bästa.


3. Beats by Dr. Dre Flex Wireless In-ear

Bra ljud- & byggkvalitet, Apple W1

Ej IP-klassade, bäst med iOS

Vem kunde tro att Beats by Dre - som brukade vara kända för att bara göra plastskräp till överpris - skulle kunna göra några av de bästa trådlösa (well, semi-trådlösa) in ear-lurarna i budgetklassen?

Flex är uppföljaren till Beats X och kombinerar modern design (+ trasselfri kabel, yey!) med ljudkvalitet som är förvånansvärt balanserad. På kabeln sitter en fjärrkontroll med inbyggd mic (låter sådär) och multifunktionskontroller för bl.a. volym.

Batteriet räcker i 12 timmar och stödjer "fast fuel"-snabbladdning. Lurarna har också ett inbyggt Apple W1-chip som gör att de parkopplar lika smidigt som AirPods med iOS-prylar. Androidanvändare får istället en egen app.

I övrigt är det enkelhet som gäller för att hålla nere kostnaden. Därför ingår inget förvaringsfodral och höljena är inte officiellt damm- eller vattentåliga. Men de bör funka fint för låg-medelintensiv träning.

Utmärka budgetlurar för den aktiva mobilanvändaren!


4. Superlux HD681 Over-ear

ComputerSalg
301 kr
CDON
439 kr
Compu-mail.se
298 kr
Se alla 4 priser

Prisvärt ljud efter EQ-justeringar

Ej avtagbar kabel, kräver EQ

Superlux HD 681 är en sorts 'low budget'-version av de klassiska AKG K240, åtminstone till design och formspråk. De är kanske de enda lurarna under 500 kronor som jag hade rekommenderat för studiobruk, tack vare den förhållandevis goda komforten och ljudet som överlag är bra, öppet och balanserat.

Dock hade jag inte rekommenderat dem om du inte kan/vill använda equalizer, då diskanten är ganska ojämn och skarp ur kartong.

Jag hade gärna sett en avtagbar kabel, å andra sidan för detta pris skulle jag tro att hållbarhet många år framöver inte är högsta prioritering. Notera också att de inte isolerar särskilt mycket omgivningsljud alls, p.g.a. den halvöppna designen.

Med EQ-justeringar är detta en riktigt prisvärd studiolur om budgeten är tajt.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer