Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna för audiofilen

  • 30 mar 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Brusreducering, smarta funktioner och trendig design i all ära - i slutändan använder vi ändå hörlurar för musiklyssning, och då torde det viktigaste ändå vara ljudkvalitén.

Hörlursbaserad HiFi är ett betydligt mer lättillgängligt alternativ till en kostsam och platskrävande högtalaranläggning. Du kommer aldrig att få den fysiska basen eller ultimata live-känslan eftersom hörlurar är mycket mindre och projicerar ljudbilden runt/inuti huvudet, men i gengäld slipper du tänka på rumsakustik och det går att komma ännu närmare inpå detaljerna.

Vill du åt den där riktigt höga nivån av ljudåtergivning är det fler komponenter än bara hörlurarna som spelar in. Precis som med högtalare krävs en vettig ljudkälla (förslagsvis ett dedikerat ljudkort/DAC till datorn eller en högkvalitativ musikserver) och helst förlustfria ljudfiler. Tänk på att det ofta också behövs en dedikerad hörlursförstärkare då många hörlurar av high-end-typ kräver mer effekt.

OBS! Även de allra bästa lurarna på marknaden kan förbättras ytterligare via digital väg för att få ut det allra sista i form av helt linjär återgivning och anpassning för just dina öron. Jag rekommenderar varmt Sonarworks Reference 4-plugin för detta!

Jag har själv tidigare ägt en uppsjö av high end-hörlurar från olika tillverkare och i olika sammanhang lyssnat på otaliga. Här har du - helt enkelt - the best of the best!

1. Stax SR-X9000

Gå till produktsida

Världens bästa ljud, komforten

Vansinnigt dyra, krävande

Japanska STAX har tillverkat sk elektrostatiska hörlurar sedan 1960 och är generellt en av - om inte den allra högst ansedda hörlurstillverkaren i världen.

Drivenheten i en elektrostatisk hörlur (och högtalare) utgörs av ett ultratunt membran (många gånger tunnare än ett hårstrå) in mellan två ihåliga, statiskt laddade elektroder - en positivt och en negativt - som trycker och drar membranet fram och tillbaka i tomma luften. Den totala massan på membranet som skapar ljudvågorna är nästan ofattbart låg, vilket ger extrem ljudupplösning.

Ungefär vart tionde år släpper STAX en ny flaggskeppsmodell och den senaste heter SR-X9000. De är lite av en spirituell uppföljare till SR-Omega från 1990.

STAX har här tagit sin elektrod-design till nya tekniska höjder och membranen är dessutom hela 20% större än förra SR-009 modellen, vilket bidrar till en ännu mer omvälvande ljudbild med större basresurser.

Nackdelar? De är svindyra. Och kräver en speciell högspänningsförstärkare för att ens fungera. Och för de allra bästa får du betala lika mycket som hörlurarna eller mer!


2. Audeze CRBN Over-ear

Ljudupplösningen, perfekt komfort

Priset, kräver speciell förstärkare

Praktfulla CRBN är amerikanska Audezes första elektrostatiska hörlur och faktiskt ett resultat av ett specialuppdrag, där målet var att ta fram en högpresterande hörlur helt utan magnetiska komponenter för användning i MRI-miljö. Ljudelementen ingenjörerna fick fram var så lyckade att man även valde att göra en audiofil HiFi-hörlur utifrån dem.

CRBN är troligtvis de främsta elektrostatiska hörlurarna i världen som inte tillverkas av STAX och här får japanerna verkligen en match både i ljud och komfort - enbart tycke och smak lär avgöra!

Notera att CRBN, liksom STAX, kräver en anpassad högspänningsförstärkare för att ens fungera - och du vill inte snåla med den heller, inte i den här prestandaklassen! De intresserade bör, liksom med X9000, överväga Mjolnir Audio eller Headamp som alternativ till STAX egna varianter.


3. Meze Empyrean Elite

Reference Audio
44 990 kr
Hembioconsult
44 990 kr
Se alla 2 priser

Underbart ljud i ren lyxförpackning

Priset, "speciell" design

Mezes high-end-lurar känns som något Pagani Automobil hade kunnat ta fram, både sett till estetik och pris...!

Empyrean Elite är deras toppmodell och kanske den bästa hörluren du kan köpa om du vill använda dina lurar till ren avkoppling i lyssningsfåtöljen.

De är precis lika silkeslena i klangen som 'vanliga' Empyrean, men toppar dem vad gäller tekniska egenskaper. Ljudet har mer luft och närvaro i de övre registren jämfört med föregångaren, som kanske drog lite väl åt det mörka och mumsiga hållet.

Båda lurarna är lätta och underbart bekväma att ha på sig långa stunder - men ser kanske lite lustiga ut på huvudet.


4. Audeze LCD-5 Over-ear

Fantastiskt ljud, lägre vikt

Priset, avslöjande

LCD-5 är Audezes svar på kritiken de sedan start alltid har mottagit för sina lurar, nämligen storleken och vikten. LCD-5 väger "bara" 420 gram, mot föregångarnas 6-700 gram! Förutom att vikten underlättar för komforten är också designen i sin helhet förnyad och förbättrad.

Ljudåtergivningen är såklart i referensklass och jag skulle beskriva ljudbilden som tajt och extremt informativ. Det gör LCD-5 till ett fantastiskt val om du verkligen vill få fram maximalt med detaljer ur musiken. Men gillar du det fetare och lite mer tillbakadragna ljudet i Audezes tidigare lurar kan du eventuellt bli besviken på LCD-5.

Till skillnad från CRBN så är dessa lurar magnetostatiska eller isodynamiska, vilket betyder att filmen de använder som membran är lika extremt tunn som i elektrostatlurar, men de använder sig av magneter istället för statisk elektricitet. Detta gör att du kan driva dem ur en normal förstärkare - men den bör vara av viss kaliber och kunna skjuta till ordentligt med effekt för bästa resultat!


5. Audeze LCD-X Over-ear

Basen, tekniskt utmärkta, prisvärda

Stora och tunga

LCD-X är Audezes populäraste lurar och avgjort de som ger mest 'bang for the buck'. De är förvisso inte gratis, men jag vill påstå att du inte hittar en mer komplett hörlur under 20 000 kronor. Det inkluderar lurar som Focal Clear MG och Sennheiser HD 800S.

LCD-X är lika enorma i storlek som de är i sina dynamikresurser, med en TAJT bas som återger de allra lägsta oktaverna utan tillstymmelse till förvrängning även på farligt hög volym. Har du aldrig lyssnat på en Audeze-lur kommer du att häpna över hur detaljerad och naturtrogen basen är.

Men senaste revisionen (2021-modellen) har också förbättrat de övre registren betydligt och nu är lurarna mer linjära än någonsin. Det är nästan så jag föredrar dem över LCD-5 för sin rena spelglädje, jag önskar bara att de var lika lätta och kompakta som storebror...

Ett extra plus med LCD-X är att de är väldigt lättdrivna och gjorda för att spela bra även med portabel utrustning, vilket möjliggör en betydligt lägre totalinvestering vad gäller övrig kringutrustning. De spelar t om helt ok rakt ur mobilen!

Dimitri har testat Audeze LCD-X i 4 veckor och ger här en ingående recension av hörlurarna.

6. Dan Clark Audio Stealth

Gå till produktsida

Världens bästa helslutna hörlurar

Dyra (igen), ganska trögdrivna

Dan Clark Audio Stealth är troligtvis världens bästa slutna hörlurar. Att få till verkligt high-end-ljud i en sluten design (utan hjälp av digital signalbehandling) är en stor utmaning, då ljudvågor som fångas inuti kåporna ständigt reflekteras runt vilket skapar orenheter och ojämnheter i frekvensgången som kan färga ljudet och maskera detaljer.

Men Stealth har en sofistikerad vågguide/diffusor/resonansdämpare placerad mellan öronen och ljudelementen, som med mycket hög exakthet kompenserar och korrigerar för i princip alla obalanser. Detta gör Stealth inte bara till en av de mest neutrala och linjära slutna lurarna, utan en av de mest linjära alla kategorier. Dessutom är de magnetostatiska elementen av mycket hög teknisk kaliber.

Huruvida Stealth är värda över 40 000 kronor låter jag vara osagt, men söker du specifikt prestanda i kombination med isoleringsförmåga så finns det nog inget bättre.


7. Sennheiser HD 600 Over-ear

Mycket prisvärd HiFi

Klämmer lite, tunn subbas

Sennheiser HD 600 (ihop med den något varmare HD 650) är en riktig HiFi-klenod. Visst, de rår inte på de andra lurarna här vad gäller material, ljuddynamik, detaljrikedom och räckvidd i basen.

MEN många - eders trogne inkluderad - menar att de än idag är bland de mest neutrala och balanserade hörlurarna i sin prisklass och i flera klasser över.

I synnerhet röster och akustiska instrument låter mycket trovärdiga. Och den mjuka ljudbilden går att avnjuta i timmar i sträck, utan att det för den delen fattas detaljer (om du inte jämför med värstingarna för 10x priset...)

HD 600 har en relativt hög impedans på 300 ohm så en viss nivå av förstärkning kommer att behövas för att de ska sjunga högt och kraftfullt. Även då, och även med EQ-justeringar, lär de inte tillfredsställa dubstep/EDM-fantaster. Då hade jag kikat på en sluten hörlur som t ex Beyerdynamic DT 770.

Se när Lance från HiFi-kanalen Hifi Heaven i detalj går igenom hörlurarna Sennheiser HD 600.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer