Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mobiltelefonen
  • 4 jul 2023
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom mobiltelefoner

Det finns i princip lika många bästa mobiler som det finns mobilanvändare. Smaken är ju som bekant, ja, ni vet...

Hur gör man då för att lista de bästa mobilerna på ett någorlunda lättsmält sätt, lämpligt för så många som möjligt? Jo, man tar de man själv sitter och suktar efter, strösslar med några korn av relevant fakta och erbjuder en rad olika alternativ för olika smaker och olika plånböcker. Här har ni slutresultatet: en topplista över de bästa mobilerna, enligt mig!

Det finns i princip lika många bästa mobiler som det finns mobilanvändare. Smaken är ju som bekant, ja, ni vet...

Hur gör man då för att lista de bästa mobilerna på ett någorlunda lättsmält sätt, lämpligt för så många som möjligt? Jo, man tar de man själv sitter och suktar efter, strösslar med några korn av relevant fakta och erbjuder en rad olika alternativ för olika smaker och olika plånböcker. Här har ni slutresultatet: en topplista över de bästa mobilerna, enligt mig!

1. Apple iPhone 14 Pro Max 5G 6GB RAM 256GB

iOS, Apples ekosystem, extra allt!

Stor och kopiöst dyr

Med lanseringen av iPhone 14-serien så bibehåller Apple sin stora ledning sett till prestanda och fortsätter trimma på kamerasystemet för att kunna erbjuda såväl fantastiska bilder som videoklipp, för att vara en mobil.

Senaste upplagan av absoluta värstingen är iPhone 14 Pro Max, här i det rimliga formatet med 256 GB lagring, och det är fortsatt en iPhone med extra allt.

Nytt för den här generationen är en större bildsensor som utlovar än bättre resultat såväl dag som natt samtidigt som beräkningskraften ska ge än mer tilltalande resultat när det gäller computational photography.

Samma som alltid är ekosystemet som bidrar till en fantastisk helhetsupplevelse och en prislapp som gör att det tåras i ögonen.

Har du möjlighet och vill ha det bästa just nu, då är iPhone 14 Pro Max min rekommendation!


2. Samsung Galaxy S23 Ultra SM-S918B 5G Dual SIM 12GB RAM 512GB

Samsung, extra allt

Lika dyr som stor

Vill du ha det bästa från Samsung som pengar kan köpa? Kanske rent av den bästa Android-mobilen som pengar kan köpa? Då är det Samsung Galaxy S23 Ultra du ska spana in.

I detta monster till enhet får du inte bara riktigt bra prestanda, en fantastisk skärm, utmärkt batteritid och en hel uppsättning kameror, du får även en S-pen att använda för dina anteckningar eller planlösa klotter.

Oavsett skäl till varför du vill ha något av det som S23 Ultra erbjuder, så kommer du få en ruskigt kompetent mobiltelefon som presterar på topp i alla lägen.

Samsung Galaxy S23 Ultra må kosta som en begagnad bil och vara stor som en Finlandsfärja, men kan du motivera det för dig själv och ditt sparkonto så kommer du sannolikt bli ruskigt nöjd på kuppen!


3. Google Pixel 7 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 128GB

Fantastisk computational photography

En storlek - stor!

Om du alltid vill ha det senaste av Android-uppdateringar, då är det en Google Pixel du skall välja. Att Pixel 7 Pro dessutom är en riktigt kompetent mobiltelefon gör knappast saken sämre heller.

Under den högupplösta skärmen på hela 6,7" så finns Googles egna systemkrets, Tensor G2, som skall ge ordentligt med prestanda inom framförallt maskininlärning och AI.

Detta tillsammans med en uppsättning av trippla kameror på baksidan ger den kanske just nu mest imponerande uppsättningen computational photography och därmed även bilder som imponerar.

Hårdvaran i övrigt skäms verkligen inte för sig och på mjukvarufronten hittar vi Android i sitt renaste format.

Google Pixel 7 Pro är mitt absoluta toppval bland Android-baserade telefoner och ett utmärkt val för dig som vill ha de senaste Android-uppdateringarna först!


4. Apple iPhone 13 Mini 5G 4GB RAM 128GB

Liten, smidig, hög prestanda

Saknar iPhone Pro:s extra kamera

Även om jag stundvis suktar efter en iPhone 13 Pro Max (kanske mest av allt dess kameror) så var det ändå en iPhone 13 Mini som hamnade i min ägo.

Med ett litet format och i grunden samma prestanda som Pro-syskonen så är Mini rätt unik i mobilvärlden. En smidig följeslagare som du kan välja utan större uppoffringar.

Det som saknas jämfört med de större syskonen är en extra kamera, något som verkligen kan saknas ibland, men i gengäld är jag varje dag tacksam över formatet.

Apple iPhone 13 Mini är det perfekta valet för dig som vill ha en alldeles lagom liten telefon som får plats i nästan vilken byxficka som helst, men utan att ge upp alltför mycket prestanda.


5. Sony Xperia 1 IV XQ-CT54 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Proffsfokus på foto och film

Smal målgrupp

Sony kämpar vidare med specialiserade mobiler för en något oklar marknad. Sony Xperia 1 IV är den senaste i raden av smarta mobiler med fokus på foto- och videoskapande som ska efterlikna företagets spegellösa digitalkameror.

Tro dock inte att foto och film är allt Sony Xperia 1 IV kan! Det här är en telefon fylld med intressanta prestandakomponenter och en läcker OLED-skärm i 21:9-format med hela 120 Hz uppdateringsfrekvens.

Vågar du gå lite utanför den berömda boxen och vill ha mycket manuell kontroll över ditt mobila fotograferande, då har du här ett högintressant alternativ.

Sony Xperia 1 IV är valet för dig som vill gå din egna väg och stå ut, om inte annat för att skärmen går halvvägs till månen.


6. Samsung Galaxy S21 FE SM-G990B 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Passar de flesta, stabil

Lite mellanmjölk

Säga vad man vill om Samsung Galaxy S21 FE, det är i mångt och mycket den bästa mobilen för en väldigt, väldigt stor andel av befolkningen. Ett faktum jag är så övertygad om att jag rent av rekommenderade den till min svärmor.

Det här är en smart mobil som är bäst på det där alldeles lagom viset. Den kan massor (t.ex. batteritid och kamerorna är mycket bra), men skryter inte jättemycket om det.

Det här är kanske inte telefonen du slänger fram för att imponera i sociala sammanhang, men din plånbok kommer tacka dig.

Samsung Galaxy S21 FE är ett utmärkt val för dig som vill ha bäst i ett lagom format, till ett lagom pris.


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom mobiltelefoner

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer