Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mobiltelefonen med bäst kamera

  • 23 maj 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom mobiltelefoner

Den bästa kameran är den du bär med dig, därför har mobilkameran blivit allt viktigare. I mångt och mycket är ju mobilen idag ofta den enda kameran gemene man har, och många mobiltillverkare satsar ordentligt på att ge dig som konsument bästa möjliga fotoupplevelse.

I den här topplistan har jag listat marknadens just nu bästa kameramobiler för att du alltid ska kunna dokumentera din vardag i bästa möjliga kvalitet. Samtliga modeller är rakt igenom fantastiska på vad de gör och kommer ge dig stora möjligheter att fotografera under alla situationer.

Givetvis finns det mer än bara kameran som är viktigt i en mobiltelefon, så viss vikt har även lagts vid hårdvara, med framförallt batteri i spetsen. Jag har även tittat en del på mjukvaran och hur den påverkar din upplevelse och framtida uppdateringar av telefonen.

1. Samsung Galaxy S22 Ultra SM-S908B 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Bästa mobilkameran just nu

Pris och storlek

Samsung och Apple har länge krigat om att erbjuda absolut bästa mobilkameran på marknaden. Just nu så är det Samsung Galaxy S22 Ultra som med hårfin marginal kniper tronen, åtminstone så länge det rör stillbilder.

Med senaste upplagan av Samsung Galaxy S-telefoner så har vi vanan trogen en parad av riktigt imponerande hårdvara tillsammans med förfinad mjukvara som levererar riktigt bra bilder som slutresultat, marginellt mer tilltalande än vad huvudsakliga konkurrenten iPhone 13 Pro klarar av.

Det är onekligen en tveklös fördel att S22 Ultra dessutom kommer med inbyggt S-pen, något som helt klart har potential att underlätta bildredigeringen i efterhand med. En hel värld av potential öppnar sig.

Samsung Galaxy S22 Ultra är bäst just nu när det gäller mobila stillbilder och det är egentligen endast om du föredrar iOS eller filmar mer än du fotar som du bör kliva vidare.


2. Apple iPhone 13 Pro Max 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Mjukvara och hårdvara i fin symbios

Pris och storlek

Apple är uppenbarligen inte vidskepliga utan kör stenhårt med nummer tretton som komplement till senaste upplagan iPhone.

Med det fortsätter man även förfina det som i min mening är i absoluta toppen av mobila kameror just nu, mobilkameror som inte bara levererar stillbilder i toppklass utan även video med nästan provocerande hög kvalité.

Bra optik, bra sensorer och bra mjukvara i en fin symbios levererar fantastiskt bra resultat för sin viktklass och det nya makroläget öppnar för riktigt intressanta motiv.

Nattläge i samtliga kameror passar även det utmärkt till den kommande, mörka årstiden och de högtider som stundar.

Det blir många pengar för att ropa hem en iPhone 13 Pro Max, väldigt många pengar, men du kommer även få en av de absolut bästa mobilkamerorna på marknaden just nu.


3. OnePlus 9 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Riktigt bra ultravidvinkelkamera

Hasselblad-haussen något överdriven

En av få saker man har kunnat klaga på i OnePlus-telefoner har varit kameran - något som tillverkaren nu har tagit tag i och det, tillsammans med den legendariska kameratillverkaren Hasselblad.

I OnePlus 9-generationen handlar det primärt om färgvetenskap och bildbearbetning, men det går inte att förneka att resultaten som kommer ur den här telefonen är riktigt bra, även om den kanske inte når upp riktigt till absolut toppklass än.

Det kanske mest intressanta i OnePlus 9 Pro är ultravidvinkelsensorn med en fysiskt rätt stor sensor som faktiskt ger bland de absolut bästa bilderna inom just det området på marknaden just nu.

Om inte det räcker till så får du här även riktigt bra byggkvalité, en avskalad och snygg mjukvara och riktigt bra frekvens på säkerhetsuppdateringar och ny funktionalitet.

OnePlus 9 Pro seglar snabbt upp som en absolut favorit inom segmentet, en telefon du verkligen bör överväga!


4. Google Pixel 5 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Algoritmbaserad foto i toppklass

Endast gråimport i dagsläget

Bland hedersomnämnanden hittar vi nya Google Pixel 5, mästaren av computational photography som trots en relativt gammal kamerasensor ändå levererar några av de tveklöst bästa slutresultaten.

Varför hittar vi då inte denna på pallplats kan man gott undra? Jo, Google säljer fortfarande inte sina Pixel-telefoner officiellt i Sverige utan man får ta till gråimport för att få ett exemplar i sin hand.

På kamerafronten hittar vi en vidvinklig och en normalvinklig sensor där den förstnämnda levererar 16 megapixel och den senare 12 megapixel. Fullt tillräckligt och i linje med många andra toppkandidater.

Det som gör Google Pixel 5 fantastisk är dock mjukvaran som levererar fantastiska bilder baserade på maskininlärning, något som gör att slutresultatet är i toppklass.

Google Pixel 5 är ett extremt intressant alternativ och jag kan bara önska att den någon gång kan komma till Sverige officiellt!


5. Sony Xperia Pro-I XQ-BE52 5G Dual SIM 12GB RAM 512GB

Intressant kamerasensor

Dyr och med smal målgrupp

Sony har alltid varit kända för att sticka ut en smula, allra helst med tanke på att många modeller fortsätter erbjuda en specifik kameraknapp på sidan av mobilen.

I Sony Xperia PRO-I har man tagit mobilkameran till en helt ny nivå och erbjuder en mycket större kamerasensor än i många andra mobiler och detta tillsammans med möjligheten att ändra bländarvärdet i optiken i två steg ger fotografen större möjligheter att påverka slutresultatet jämfört med många andra alternativ.

Detta är dock inte kameramobilen för dig som vill ha en helt färdig bild i samma sekund som du trycker på avtryckaren, istället är detta mer för dig som vill bearbeta din bild och påverka slutresultatet mer.

Med ett pris på (i skrivande stund) nära 18 000 kr så är det verkligen inte en produkt för vem som helst, utan du ska nog ha synnerligen specifika önskemål för att kunna motivera och bli nöjd med en Xperia PRO-I.


6. Samsung Galaxy S21 Ultra SM-G998B 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB

Galet bra kamera

Kopiöst dyr

Samsung har verkligen tagit i från tårna när det gäller 2021 års uppdateringar av sin S-serie, allra helst när vi talar om Samsung Galaxy S21 Ultra som är lite extra allt rakt igenom.

Rent kameramässigt så är det här tveklöst en av de allra bästa, om inte den absolut bästa smarta mobilerna på marknaden och enda anledningen till att den hamnar tvåa är att jag personligen föredrar slutresultatet från iPhone en pyttegnutta mer.

Med galet högupplöst huvudsensor, tilltagen optik och bra mjukvara så får du via S21 Ultra några av de absolut bästa mobilbilderna som världen någonsin skådat. 100X space zoom är fortsatt mest av en gimmick, men i år verkar det åtminstone fungera och det i sig är värt ett omnämnande.

Du behöver eventuellt offra en njure för att finansiera en Samsung Galaxy S21 Ultra, men det kan det nog vara värt!


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom mobiltelefoner

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer