Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTopplista - Mobiltelefonen med bäst kamera

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mobiltelefonen med bäst kamera

20 oktober 2023

Den bästa kameran är den du bär med dig, därför har mobilkameran blivit allt viktigare. I mångt och mycket är ju mobilen idag ofta den enda kameran gemene man har, och många mobiltillverkare satsar ordentligt på att ge dig som konsument bästa möjliga fotoupplevelse.

I den här topplistan har jag listat marknadens just nu bästa kameramobiler för att du alltid ska kunna dokumentera din vardag i bästa möjliga kvalitet. Samtliga modeller är rakt igenom fantastiska på vad de gör och kommer ge dig stora möjligheter att fotografera under alla situationer.

Givetvis finns det mer än bara kameran som är viktigt i en mobiltelefon, så viss vikt har även lagts vid hårdvara, med framförallt batteri i spetsen. Jag har även tittat en del på mjukvaran och hur den påverkar din upplevelse och framtida uppdateringar av telefonen.

1. Apple iPhone 15 Pro Max 5G 8GB RAM 256GB

Utmärkt bildkvalité och nu än större omfång av optik

RIP sparkontot

Lika säkert som att första halkan överraskar bilisterna, lika säkert är det att det kommer en ny förfinad iPhone lagom tills löven skiftar färg.

Med den femtonde generationen iPhone så skiljer sig återigen uppsättningen kameror mellan den stora och den större modellen. Den senare har i år utrustats med en kamera som motsvarar 5x optisk zoom jämfört med standardkameran eller motsvarande 120 mm i småbildsformatet.

Standard för båda modellerna är dock fortsatt utmärkt bildkvalité och en överlag riktigt bra balansgång mellan optisk bildkvalité och en släng av computational photography.

Det som fortsätter ge Apple en liten fördel på det stora hela är att inte bara stillbilderna är utmärkta, även videoläget levererar otroligt bra resultat och räcker fint även för något mer avancerade produktioner.

Apple iPhone 15 Pro Max ger ett stort hål i plånboken men även riktigt bra resultat, nog så gott för de mest kräsna av mobilfotografer!


2. Samsung Galaxy S23 Ultra 5G SM-S918B Dual SIM 12GB RAM 512GB

Utmärkta bilder i alla lägen

Jättedyr!

Den eviga kampen om bästa mobilkameran fortsätter, och årets upplaga av Samsung Galaxy S i Ultra-formatet visar sig innehålla en riktigt imponerande uppsättning kameror och tillhörande mjukvaror.

Även om den huvudsakliga kamerans 200 megapixel är mer ett marknadsföringsfloskel än praktiskt användbar, så tillför den med lite mjukvarumagi en hel del till den faktiska kvalitén. Bildresultaten är utmärkta och kommer att göra många väldigt nöjda.

Essen i rockärmen för S23 Ultra är möjligheten till 3x samt 10x optisk zoom, tack vare två extra kamerasensorer på vardera 10 megapixel. Dessa två levererar bra resultat och ger större bredd och möjligheter till ditt mobila fotograferande.

Samsung Galaxy S23 Ultra må vara en väldigt stor och sannerligen dyr enhet, men i gengäld får du mobilfotografering i toppklass!


3. Google Pixel 8 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 128GB

Bäst inom computational photography

Blir det foton eller AI-genererade bilder...?

Där Apple och Samsung har fördel i sin hårdvara, där slår Google tillbaka med sin mjukvara. Möt Google Pixel 8 Pro, den senaste upplagan av mästare inom computational photography!

På den något egensinniga baksidan hittar vi nu triss i kameror, 50 MP huvudkamera plus 2x48 MP, en ultravidvinkel och en telefotokamera.

Även om kamerauppsättningen självklart är förfinad jämfört med tidigare generationer så ligger styrkan i Google Pixel under huven, i kretsar och mjukvaran.

Med sin egna kameramjukvara så börjar Google närmast sudda ut gränsen mellan vad som är ett fotografi och vad som är mjukvarugenererat, på gott och ont. Fördelen är kanske bättre bilder, men kommer det verkligen kännas äkta?

Alldeles oavsett vart du väljer att stå i det så kommer du i Google Pixel 8 få riktigt bra bilder, med en del magi på vägen!

Google Pixel 8 är valet för dig som kanske är mer tekniskt nördig och fascinerad av det senaste inom just computational photography.


4. Sony Xperia Pro-I XQ-BE52 5G Dual SIM 12GB RAM 512GB

Intressant kamerasensor

Dyr och med smal målgrupp

Sony har alltid varit kända för att sticka ut en smula, allra helst med tanke på att många modeller fortsätter erbjuda en specifik kameraknapp på sidan av mobilen.

I Sony Xperia PRO-I har man tagit mobilkameran till en helt ny nivå och erbjuder en mycket större kamerasensor än i många andra mobiler och detta tillsammans med möjligheten att ändra bländarvärdet i optiken i två steg ger fotografen större möjligheter att påverka slutresultatet jämfört med många andra alternativ.

Detta är dock inte kameramobilen för dig som vill ha en helt färdig bild i samma sekund som du trycker på avtryckaren, istället är detta mer för dig som vill bearbeta din bild och påverka slutresultatet mer.

Med ett pris på (i skrivande stund) nära 18 000 kr så är det verkligen inte en produkt för vem som helst, utan du ska nog ha synnerligen specifika önskemål för att kunna motivera och bli nöjd med en Xperia PRO-I.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer