Prisjakt
HemPrisjakts experterBildskärmarTopplista - Bästa datorskärmen för hemmakontoret

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa datorskärmen för hemmakontoret

29 januari 2024

En bra bildskärm är bland det viktigaste du kan skaffa för att verkligen kunna jobba på ett optimalt och hälsosamt sätt hemma. Även om moderna bärbara datorer oftast kommer med riktigt bra skärmar så är det onekligen oerhört viktigt att få en större skärm, i bättre höjd, för en mer ergonomisk sittställning och därmed en mer hälsosam arbetsplats.

Jag har samlat en uppsättning riktigt bra kandidater för hemmajobbaren i den här listan, allt från relativt enkla och traditionella, via team ultrawide till högupplöst ljuvlighet, alla med fokus på att erbjuda bästa möjliga förutsättningar för att ge dig en bra arbetsmiljö även i hemmet!

1. Dell UltraSharp U2724DE

Högupplöst och funktionsrik

Relativt dyr

Dells UltraSharp-serie har länge varit bland de bättre skärmarna på marknaden, oavsett vilken storlek du väljer. Med åren förfinas modellerna och U2724DE är den senaste iterationen, redo att ta sig an dina utmaningar för 2024.

Storleken på 27" är tillsammans med QHD-upplösningen en riktigt trevlig kombination och möjligheten att få hela 120 Hz uppdateringsfrekvens kommer göra livet lite trevligare, lite bättre, även om det bara innebär att scrollandet i Excel går lite mjukare.

Skärmen har även en inbyggd sensor för att optimera ljusstyrkan och ge dig och dina ögon bästa möjliga förutsättningar under arbetsdagen.

Anslutning sker via antingen DisplayPort, HDMI eller över Thunderbolt och USB-C med stöd för upp till 90W laddning. Något som ger dig med kompatibel enhet mindre sladdar att bekymra dig över.

Dell UltraSharp U2724DE är det utmärkta valet för dig som söker en riktigt bra skärm till hemmakontoret.


2. Asus ProArt PA278CV 27" QHD IPS

Kalibrerad och med exakta färger

65W laddning är lite klent för vissa enheter

Jobbar du ofta med uppgifter där exakta färger är viktigt?

Oavsett om det handlar om bild- och/eller videoredigering, illustrationer eller annat grafiskt arbete så erbjuder Asus ProArt PA278CV imponerande 100% sRGB samt 100% Rec. 709. Dessutom är skärmen kalibrerad direkt från fabrik för att göra livet lite enklare.

På detta får du även stöd för koppling via USB-C med upp till 65W laddning, inbyggd USB-hub och en lagom högupplöst 1440p IPS-panel med 75Hz uppdateringsfrekvens.

Skärmen går att justera i höjd och man kan rotera den, och som extra liten twist, så hittar du en inbyggd linjal i nederkant av skärmramen.

Asus ProArt PA278CV är ett utmärkt alternativ för dig med uppdrag där korrekt färgåtergivning är extra viktigt.


3. AOC U27P2 27" 4K UHD IPS

4K-upplösning

Saknar USB-C

Vill man ha något som är lite större, lite mer högupplöst, då är denna U27P2 från AOC ett mycket bra alternativ till en rimlig summa pengar.

Här hittar vi en högupplöst IPS-skärm som låter dig justera den i de flesta ledder, inklusive att ställa den upp i porträttläge, samtidigt som du får bra betraktningsvinklar i alla lägen.

Med en upplösning på 3840*2160 px är det här listans tveklöst mest högupplösta och detta ger dig ordentligt skarp bild och det lär bli en fröjd att arbeta med större mängder text på denna skärm.

Ansluter skärmen gör du antingen via HDMI eller DisplayPort och här har vi även en uppsättning högtalare inbyggda, så att du kan ta en paus med kattvideos på YouTube inklusive ljud när arbetspasset bjuder dig på lite rast!

AOC U27P2 är ett prisvärt och högupplöst alternativ för dig på jakt efter högt antal pixlar per tum!


4. LG 34WQ75C 34" Ultrawide Välvd WQHD IPS

Bra specifikationer och anslutningsutbud

Synnerligen tråkig design

Ultrawide-skärmar är ett smidigt sätt att utöka mängden utrymme på skärmen utan att behöva skaffa en extra skärm, förutsatt att du har nytta av extra skärmyta i bredden det vill säga.

LG 34WQ75C är en skärm vars namn verkligen rinner av tungan men som åtminstone erbjuder vettig funktionalitet som kompensation för namnet.

Vi hittar dels en QHD-upplösning i 21:9-formatet med en IPS-panel för bästa visuella upplevelse. På det får vi även anslutning över USB-C med upp till 90W laddning vilket gör livet smidigare för dig med en kompatibel enhet.

LG 34WQ75C är knappast en skärm som vinner några priser för design, men det är ett stabilt val för dig som kan dra nytta av extra skärmyta men som inte har plats för eller vill ha en extra skärm.


5. Dell UltraSharp U4924DW 49" Ultrawide Välvd DQHD IPS

Enorm skärmyta

Platskrävande...!

Om vi kallar föregående för ultrawide vet jag inte riktigt vad vi ska ta till här? Superultrawide i bästa kvällstidningsrubrikstil kanske?

Oavsett vilket är Dell UltraSharp U4924DW något av de mer monstruösa produktivitetsverktygen på marknaden, om du nu ens får plats med det i ditt hemmakontor det vill säga.

Den 49" breda IPS-skärmen ger en upplösning på 5120*1440 px och det kan jag lova ger många fönster öppna bredvid varandra utan att det ens blir lite trångt.

Även här hittar vi en bra uppsättning portar med såväl HDMI, DisplayPort som USB-C, något som ger dig gott om alternativ för hur du ansluter din eller dina enheter och återigen, perfekt för att koppla en enhet som kan sköta allt via USB-C!

Detta är kort och gott ett perfekt alternativ för dig som ser multitasking som en livsstil och som gärna fyller inte bara webbläsaren med flikar utan även skärmytan med fönster.


6. AOC 24E1Q 24" Full HD IPS

Bra budgetval

Något låg ljusstyrka

Har du en något mer begränsad budget och endast kan drömma om listans övriga alternativ, då finns det faktiskt hopp om en trevligare arbetsmiljö till ett riktigt bra pris.

AOC 24E1Q är kanske inte en skärm som vinner designpriser och hyllas med spaltmeter i tidningar och på nätet, men det är en mycket bra budgetskärm som ger dig det du behöver till ett riktigt bra pris.

För pengarna får man dels ett bra utbud av anslutningar med såväl HDMI, DisplayPort samt VGA, dels högtalare för pausklippen. Det man offrar är dels design, byggkvalité och till viss del, ljusstyrka.

Bra utbud av portar kombinerat med en Full HD-upplöst 23,8" IPS-panel gör AOC 24E1Q till ett utmärkt budgetalternativ i en alldeles lagom storlek för de allra flesta.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons