Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa iPaden

14 mars 2024

När den första iPaden släpptes för sisådär hundra år sedan, det vill säga i april 2010, så var vi nog rätt många som undrade vad tusan man ska med en förvuxen iPhone till?! Ett år senare hade jag köpt min första iPad och från gamla blogginlägg kan jag konstatera att det var ett av mina bästa teknikköp någonsin. Det är en sådan där pryl man inte riktigt vet vad man ska ha den till, men när man väl äger den så kan man aldrig tänka sig att vara utan den!

Sedan den första generationen iPad har tack och lov mycket hänt, framförallt när det gäller anpassade appar, responsiva webbsidor och inte minst kring utvecklingen från iOS till iPadOS. Nu är iPad mer än någonsin en fullvärdig ersättare för traditionella datorer för väldigt många, såväl som ett fullt kompetent arbetsverktyg i många branscher. Frågan är bara, vilken är bäst för vilket syfte?

1. Apple iPad 10.2" 64GB 2021 (9th Generation)

Prisvärd enkelhet

Något utdaterad design

Den absolut bästa iPaden för den absoluta merparten av alla köpare är och förblir den billigaste iPaden, fast här i varianten med mer lagringsutrymme.

Även om den nionde generationen iPad inte levererar samma prestanda som exempelvis nyare iPad Air så finns här precis allt som gemene man behöver. Lägg där till komplett stöd för första generationen Apple Pencil och Apples tangentbord samt ett enormt utbud av tredjepartstillbehör.

För de allra flesta så kommer prestandan i en helt vanlig iPad räcka mer än väl för att kunna surfa, ringa FaceTime-samtal, skriva dokument och även göra lättare illustrationer och bildredigeringar.

En helt vanlig iPad med 64 GB lagring är i min mening kort och gott den bästa iPaden för de allra flesta!


2. Apple iPad Air WiFi 64GB M1 2022 (5th Generation)

Prestanda, skärm, pris, allt!

Saknar hörlursutgång

Om inte iPad Air med den nya skärmen och en kraftfull processor var nog, så har Apple i den här generationen stoppat i sin M1-processor som ger extra allt vad gäller prestanda.

I och med detta så har den redan kompetenta iPad Air på riktigt blivit en konkurrent till såväl bärbara datorer som M1-baserade iPad Pro.

Bortsett närmast löjligt bra prestanda så är det skärmen som onekligen lockar mest med en iPad Air. Den fyller ut nästan hela framsidan av skärmen och gör det här till ett mycket snyggt paket och till en surfplatta som är lika trevlig att använda som den är snygg.

Apple iPad Air av femte generationen är surfplattan för dig med högre krav på prestanda, högre krav på designen och med en något större plånbok. Väl värt pengarna, om du kan motivera det!


3. Apple iPad Pro 12.9" Cellular 512GB M2 2022 (6th Generation)

Otroligt hög prestanda

Otroligt högt pris

Om du behöver en iPad med närmast bisarrt hög prestanda så är det iPad Pro du skall vända dig till. Här har vi nämligen beräkningskraft nog för att klå många datorer, utan att ens svettas på kuppen.

I denna sjätte generation Apple iPad Pro hittar vi nämligen Apples egna M2-kretsar som på strömsnålt vis ger nog med prestanda för att kunna redigera såväl ljud som bild och video, och även enorma mängder text i såväl textdokument som kalkylark.

Med den större modellen får du även en skärm av typen Mini-LED på 12,9" som är både ljusstark och korrekt i färgrepresentation. Du får även HDR-stöd för såväl visning som redigering av exempelvis videomaterial.

Smakar det så kostar det dock, ingen iPad Pro är direkt billig, men kan du motivera det så finns det ingen mer kraftfull iPad på marknaden. Kort och gott är den perfekt för dig med högsta krav!


4. Apple iPad Mini Cellular 256GB 2021 (6th Generation)

Liten på jorden, stor i orden

Saknar hörlursutgång

Storleken har betydelse. Så är det bara. Så med topplistans minsta iPad har du en otroligt portabel iPad men utan att behöva offra prestanda på något vis.

Med den nya iPad Mini får du dessutom stöd för nya Apple Pencil, något som gör det här till en synnerligen kraftfull anteckningsbok eller varför inte ett skissblock?

Nytt för den här generationen är även en design likt iPad Pro och iPad Air, med kantigare format och mer skärmyta i förhållande till sin storlek. Trots detta har du fortfarande kvar TouchID, även om sensorn har flyttat sig till på-/av-knappen på ovansidan av enheten.

Trots det lilla yttre formatet finns här plats för såväl gott om lagring såväl som stöd för 5G.

Allt sammantaget så är det här ett utmärkt komplement för dig som älskar det kompakta formatet!


5. Apple iPad 10.9" 64GB 2022 (10th Generation)

Nya designen är tveklöst en förbättring

Lite oklar placering i produktlinjen

Den tionde generationen av den helt vanliga iPaden tar sig an formspråket som övriga familjemedlemmar har sedan tidigare, dvs kantigare, renare, och kanske lite hårdare. Som en iPad Air fast ändå inte.

Med den nya designen medföljer även en rad nya färger som ger din iPad lite mer karaktär och som låter den sticka ut lite i mängden.

På det hittar vi även stöd för nya Magic Keyboard Folio, första generationen Apple Pencil, laddning över USB-C och prestanda nog för att ersätta många bärbara datorer.

Trots alla förbättringar så finns det dock inte jättemycket som motiverar ett köp jämfört med exempelvis Apple iPad nionde generationen, som fortfarande finns kvar i utbudet.

Är du dock frälst i det nyare formatet, i färgerna eller kanske i möjligheterna med Magic Keyboard Folio, då kan det här vara ett bra alternativ jämfört den något dyrare iPad Air.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons