Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa iPaden

  • 4 apr 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom surfplattor

När den första iPaden släpptes för sisådär hundra år sedan, det vill säga i april 2010, så var vi nog rätt många som undrade vad tusan man ska med en förvuxen iPhone till?! Ett år senare hade jag köpt min första iPad och från gamla blogginlägg kan jag konstatera att det var ett av mina bästa teknikköp någonsin. Det är en sådan där pryl man inte riktigt vet vad man ska ha den till, men när man väl äger den så kan man aldrig tänka sig att vara utan den!

Sedan den första generationen iPad har tack och lov mycket hänt, framförallt när det gäller anpassade appar, responsiva webbsidor och inte minst kring utvecklingen från iOS till iPadOS. Nu är iPad mer än någonsin en fullvärdig ersättare för traditionella datorer för väldigt många, såväl som ett fullt kompetent arbetsverktyg i många branscher. Frågan är bara, vilken är bäst för vilket syfte?

1. Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation)

Prisvärd enkelhet

Något utdaterad design

Den absolut bästa iPaden för den absoluta merparten av alla köpare är och förblir den billigaste iPaden, fast här i varianten med mer lagringsutrymme.

Även om den nionde generationen iPad inte levererar samma prestanda som exempelvis nyare iPad Air så finns här precis allt som gemene man behöver. Lägg där till komplett stöd för första generationen Apple Pencil och Apples tangentbord samt ett enormt utbud av tredjepartstillbehör.

För de allra flesta så kommer prestandan i en helt vanlig iPad räcka mer än väl för att kunna surfa, ringa FaceTime-samtal, skriva dokument och även göra lättare illustrationer och bildredigeringar.

En helt vanlig iPad med 64 GB lagring är i min mening kort och gott den bästa iPaden för de allra flesta!


2. Apple iPad Air WiFi 64GB (5th Generation)

Prestanda, skärm, pris, allt!

Saknar hörlursutgång

Om inte iPad Air med den nya skärmen och en kraftfull processor var nog, så har Apple i den här generationen stoppat i sin M1-processor som ger extra allt vad gäller prestanda.

I och med detta så har den redan kompetenta iPad Air på riktigt blivit en konkurrent till såväl bärbara datorer som M1-baserade iPad Pro.

Bortsett närmast löjligt bra prestanda så är det skärmen som onekligen lockar mest med en iPad Air. Den fyller ut nästan hela framsidan av skärmen och gör det här till ett mycket snyggt paket och till en surfplatta som är lika trevlig att använda som den är snygg.

Apple iPad Air av femte generationen är surfplattan för dig med högre krav på prestanda, högre krav på designen och med en något större plånbok. Väl värt pengarna, om du kan motivera det!


3. Apple iPad Pro 12.9" 5G 512GB (5th Generation)

Otroligt bra prestanda och skärm

Du måste kunna motivera priset

Apple har länge varit i sin egna liga vad gäller prestanda i en surfplatta, allra helst i Pro-serien av iPad.

Som om det inte vore nog, så hade de tydligen ett behov av att ta det till ytterligare extrema nivåer när de utrustade iPad Pro 12,9" med sitt egna M1-chip från de bärbara datorerna.

Inte nog med att du i och med det får prestanda som krossar det mesta annat, oavsett om det är surfplatta, bärbar dator eller rent av många stationära datorer, du får dessutom den nya Liquid Retina XDR-skärmen som baseras på Mini LED-tekniken. Därmed kompletteras iPad Pro med en av de bästa skärmarna som går att finna i denna storlek.

Kompletterar denna modell gör även 512 GB lagring och 5G för maximal portabilitet.

Har du behovet av absurd prestanda i formatet av en surfplatta, då är iPad Pro 12,9" med M1 det självklara valet för dig.


4. Apple iPad Mini Cellular 256GB (6th Generation)

Liten på jorden, stor i orden

Saknar hörlursutgång

Storleken har betydelse. Så är det bara. Så med topplistans minsta iPad har du en otroligt portabel iPad men utan att behöva offra prestanda på något vis.

Med den nya iPad Mini får du dessutom stöd för nya Apple Pencil, något som gör det här till en synnerligen kraftfull anteckningsbok eller varför inte ett skissblock?

Nytt för den här generationen är även en design likt iPad Pro och iPad Air, med kantigare format och mer skärmyta i förhållande till sin storlek. Trots detta har du fortfarande kvar TouchID, även om sensorn har flyttat sig till på-/av-knappen på ovansidan av enheten.

Trots det lilla yttre formatet finns här plats för såväl gott om lagring såväl som stöd för 5G.

Allt sammantaget så är det här ett utmärkt komplement för dig som älskar det kompakta formatet!


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom surfplattor

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer