Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa mobiltelefonen för äldre

Milad Zeyghami

Milad Zeyghami

  • Topplista
  • 30 apr 2021

Mobiltelefoner för äldre har blivit nischat av märken som Doro, som erbjuder ytterst enkla seniortelefoner med stora fysiska knappar, tydligt ljud och tjänster som en dedikerad larm-knapp samt dygnet-runt support.

Givetvis behöver inte alla seniorer dedikerade larmknappar eller tillgång till support alla dygnets timmar. Många klarar sig alldeles utmärkt med en modern smartphone, och då kan det var skönt att veta att det finns något för alla.

Jag har här fokuserat på telefoner som passar olika personer: den som är van vid Apple-mobiler, den som är van vid Android-mobiler, den som bara vill kunna sms:a och ringa, den som är i behov av lite mer hjälp i vardagen och den teknikintresserade.

1. Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation)

Användarvänlig, bra prestanda

Många seniorer gillar just Apple och deras operativsystem iOS, då det är väldigt användarvänligt och lätt att förstå sig på. När man väl har lärt sig det mest fundamentala så är användarupplevelsen en ren fröjd. Genom smarta och väl genomtänkta lösningar så förenklas det vardagliga användandet.

iPhone SE är en väldigt stabil och pålitlig mobil med bra batteritid, högupplöst och tydlig skärm samt en riktigt bra kamera. Den är även vattentålig, så ett dopp i diskhon bör inte göra någon skada.

Apples iPhone-mobiler brukar oftast vara rejält mycket dyrare än iPhone SE, de har dock uppenbarligen sett värdet i att kunna erbjuda en pålitlig, stabil och välpresterande telefon i budgetversion.

Summa summarum: för den som är ute efter en användarvänlig och stabil mobil, men som även vill använda den för nöjen så som sociala medier, musik och att ta bilder så är iPhone SE ett utmärkt val!

Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation)
(34)
Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation)
4 490 kr
Youtubern Marques Brownlee recenserar iPhone SE.

2. Doro 8080

Användarvänlig, senioranpassad

Doro är en av få tillverkare som har seniortelefoner som nisch, och just Doro 8080 tillhör en av företagets mer påkostade modeller.

Den har en 5.7 tum stor färgskärm som är klar och tydlig. Operativsystemet är en avskalad version av Android som är lätt att förstå sig på, även om man inte är teknikvan.

Just prestandamässigt utmärker sig inte Doro 8080 nämnvärt, den är dock ett bra alternativ för den äldre som snabbt vill kunna ta kontakt med nära och kära. Här får man även tillgång till dygnet-runt hjälp av Doros kundtjänst, vilket erbjuds till en extra kostnad.

En annan tjänst som Doro är unika med är att mobilen har en dedikerad trygghetsknapp, som går direkt till anhöriga. Om man inte får något svar så kopplas man direkt till Doros egna larmcentral. Den är även kompatibel med hörapparater.

Doro 8080 är ett utmärkt val för den som önskar lite mer trygghet i vardagen med hjälp av sin telefon.

Doro 8080
(3)
Doro 8080
2 790 kr

3. Xiaomi Redmi 9 64GB

Prisvärd, funktionell, bra batterid
Kan upplevas som något stor

Xiaomi är nog ett märke som många i Sverige inte har hört talas om, utomlands är dock märket en gigant och det börjar sakta men säkert ta sig in på den svenska mobilmarknaden.

Xiaomi Redmi 9 skulle jag rekommendera till den som är ute efter en förhållandevis simpel men funktionell telefon. Mobilen har en bra kamera, en 6.53 tum stor och tydlig skärm och en smått fantastisk batteritid.

Med denna mobil är det inga problem om man glömmer att ladda den över natten, då den under vanliga förhållanden klarar sig utan laddning i flera dagar tack vare sitt stora batteri. Den har även ett standby-läge som gör att telefonen klarar sig i uppemot 20 dagar utan laddning, vilket är perfekt för någon som bara vill ringa med sin mobiltelefon samt önskar att slippa ladda mobilen dagligen.

Xiaomi har prispressat maximalt och ändå erbjuds man en funktionell Androidmobil som klarar nästintill alla normala vardagssysslor.

Xiaomi Redmi 9 64GB
(1)
Xiaomi Redmi 9 64GB
1 393 kr

4. Motorola Moto G9 Plus

Prisvärd, stort batteri, stor skärm
Stor mobil, kanske inte passar alla

Motorola G9 Plus är ett utmärkt val för den som är van med operativsystemet Android.

Den 6.8 tum stora skärmen är tydlig och av god kvalitet. Det bör poängteras att skärmstorleken är ovanligt stor men det kan vara positivt för den som har försämrad syn eller helt enkelt föredrar en större skärm. Trots att skärmen sträcker sig över hela mobilens framsida upplevs telefonen ändå inte som klumpig, då ramen runtomkring skärmen är tunn.

Operativsystemet är en avskalad version av Android där endast det mest nödvändiga är förinstallerat, något som uppskattas av de som vill ha en lätthanterlig mobil. Mobilen bjuder även på en bra kamera för det förhållandevis billiga priset.

Något som nog uppskattas av många är det utomordentligt stora batteriet. G9 Plus har ett av marknadens större batterier som håller betydligt längre än många andra. Med andra ord är det är inga bekymmer om man glömmer att ladda den under natten. Den har även en funktion kallad snabbladdning vilket innebär att mobilen laddas upp väldigt snabbt när den väl behöver laddas.

Motorola G9 Plus är helt enkelt en användarvänlig mobil med bra prestanda och mycket bra batteritid!

Motorola Moto G9 Plus
Motorola Moto G9 Plus
2 421 kr

5. Xiaomi Mi 10T Lite 128GB

Framtidssäker, mycket funktioner
Mer komplicerad än övriga på listan

Listans näst sista alternativ är också den vassaste sett till prestanda, men det krävs att man är teknikintresserad för att den ska passa en.

Xiaomi Mi 10T Lite är en prisvärd och framtidssäker mobil. Den har bra batteritid, bra kameror, bra prestanda och potential att bli en riktigt långvarig mobil som man inte kommer behöva byta ut de närmsta åren, då den är utrustad med mycket ny teknik.

Bara för att man är äldre så betyder det inte nödvändigtvis att man är ute efter något simpelt. För den teknikintresserade senioranvändaren kan Xiaomi Mi 10T Lite då vara ett utmärkt val!

Xiaomi Mi 10T Lite 128GB
(1)
Xiaomi Mi 10T Lite 128GB
3 225 kr

6. Nokia 105 Dual SIM

Batteritiden, priset
Mycket simpel

Nokia 105 är ämnad för användaren som är ute efter det allra enklaste och som mer eller mindre bara vill kunna ringa och SMS:a.

Mobilen är stöttålig och hållbar, den klarar sig betydligt bättre än de flesta andra mobiler på marknaden när det kommer till olyckor och fall.

Trots det väldigt billiga priset så får man en mobil som ändå är pålitlig och gör sitt jobb. Den har även en lång batteritid som lämnar de flesta nöjda. Utöver det allra mest simpla så har den också radio, kalender, miniräknare och en ficklampa.

Denna mobil passar den som är ute efter något billigt, enkelt och pålitligt, den har dock sina uppenbara begränsningar.

Nokia 105 Dual SIM
(1)
Nokia 105 Dual SIM
196 kr