Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Att få fatt i en riktigt bra telefon behöver verkligen inte kosta tiotusentals kronor. I takt med att fler och fler tillverkare börjar fokusera på det superviktiga mellansegmentet har vi på senare tid också börjat se en hel del telefoner med riktigt fina specifikationer även i dessa prisklasser.
Faktum är att ingen av telefonerna jag valt att lista här är särskilt dålig på något sätt. Istället har de en ganska stabil grund och fungerar utmärkt till alla vardagliga mobilsysslor. Däremot skiljer sig modellerna åt lite när det kommer till mer specifika funktioner såsom batteritid, kameraprestanda, formfaktor och operativsystem. Förhoppningen med listan har således varit att pricka in någon modell för varje användare och då så nära 5000 kr-strecket som möjligt. Jag hoppas du hittar en telefon som passar just dig!
Att få fatt i en riktigt bra telefon behöver verkligen inte kosta tiotusentals kronor. I takt med att fler och fler tillverkare börjar fokusera på det superviktiga mellansegmentet har vi på senare tid också börjat se en hel del telefoner med riktigt fina specifikationer även i dessa prisklasser.
Faktum är att ingen av telefonerna jag valt att lista här är särskilt dålig på något sätt. Istället har de en ganska stabil grund och fungerar utmärkt till alla vardagliga mobilsysslor. Däremot skiljer sig modellerna åt lite när det kommer till mer specifika funktioner såsom batteritid, kameraprestanda, formfaktor och operativsystem. Förhoppningen med listan har således varit att pricka in någon modell för varje användare och då så nära 5000 kr-strecket som möjligt. Jag hoppas du hittar en telefon som passar just dig!
Produkter i listan
Jämför alla1. Nothing Phone (3a) 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Bra display, batteritid, kameror och prestanda för priset
Ingen MicroSD-kortplats eller trådlös laddning
En av de just nu mer prisvärda telefonerna under 5 000 kr är utan tvekan Nothings Phone 3a. Även om mycket är sig likt från föregångaren (Phone 2a) har Phone 3a för det första fått sig ett uppdaterat systemchip. Närmare bestämt Snapdragon 7s Gen 3, som både på pappret och i realiteten presterar bättre än den tidigare Dimensity 7200-kretsen från MediaTek.
Internminne och lagring kommer i två varianter. Antingen 8/128 GB, alternativt 12/256 GB. Här skulle jag säga att det kan vara värt att lägga lite extra pengar och välja den lite dyrare varianten (som jag listat här). Framförallt då telefonen (av någon outgrundlig anledning) saknar MicroSD-kortplats för att kunna utöka lagringsminnet.
Bortsett från det har jag däremot inte mycket att klaga på med Phone 3a. Skärmpanelen är kvalitetsmässigt likvärdig med den hos 2a. Däremot är den bra mycket mer ljusstark. Kamerorna på både bak- och framsida har även blivit uppgraderade och presterar utmärkt. Framförallt sticker telefotokameran med sin optiska zoom på 2x ut. En funktionalitet vi annars bara brukar se i snäppet dyrare telefoner.
Lägg där till en godkänd batteritid på ungefär två dagars liv mellan laddningarna vid normal användning samt en design- och materialmässigt trevligare upplevelse jämfört med tidigare modeller och du har en riktigt kompetent telefon. Är du extra intresserad av foto kan det också vara värt att ta en titt på Phone 3a Pro, som fått sig lite extra funktionalitet i just det avseendet.
2. Samsung Galaxy A56 5G 8GB RAM 128GB
Sex års Android- och säkerhetsuppdateringar, fullgod prestanda
Ingen MicroSD-kortplats, fortfarande samma stora skärmkanter
Samsungs A-serie levererar sällan några extrema uppdateringar gentemot tidigare modeller. Däremot är serien som sådan ändå att betrakta som en ganska vettig och hyfsat robust uppsättning telefoner i den lite mer prisvärda klassen.
Precis som väntat är skillnaderna mellan nya A56 och den tidigare (och fortfarande väldigt dugliga) A55 ganska små. Det första som dock står ut i positiv bemärkelse är att systemkretsen fått sig en skjuts från tidigare Exynos 1480 till den nyare och tveklöst rappare 1580. Det är ingen dag-och-natt-uppgradering. Men överlag ger Exynos 1580 ändå ett prestandalyft både vid vanlig användning och vid spelande.
Skärmen är likvärdig föregångaren och bjuder på AMOLED-teknik med trevliga färger och perfekta svartnivåer. En liten uppgradering från A55 syns också i att skärmen hos A56 klarar av att lysa något starkare. Det är inga stora skillnader, men för utomhusbruk drar A56 ändå det längsta strået i den bemärkelsen. Uppdateringshastigheten går precis som tidigare att skrämma upp till 120 Hz för en lite smidigare scroll-upplevelse i appar som stödjer funktionaliteten.
Inte heller kamerorna uppvisar några extrema nyheter utan det är i mångt och mycket samma uppsättning med en fullt duglig 50 MP huvudkamera, en 12 MP ultravidvinkellins samt en 5 MP makrokamera.
Något som däremot är riktigt kul är att Samsung passat på att uppdatera åren för utlovade Android- och säkerhetsuppdateringar från föregångarens fyra- till hela sex år hos A56. Något som utan tvekan gör telefonen mer framtidssäker! Samsung Galaxy A56 passar dig som vill ha en klassisk smartphone som både fixar alla vanliga göromål och dessutom lär hålla ganska lång tid framöver.
3. Nothing CMF Phone 2 Pro 8GB RAM 128GB
Fullgod prestanda för priset, sex års säkerhetsuppdateringar
Ljudet lämnar en del att önska, ingen trådlös laddning
Ytterligare en trevlig telefon från Nothing (eller ja, deras dottermärke CMF) är CMF Phone 2 Pro. Här har Nothing verkligen lyssnat på kritiken från den första CMF Phone och åtgärdat de flesta bristerna. För det första har de tidigare lite smådåliga mjukvaruuppdateringarna utökats till godkända tre års Android-uppdaterintar och sex års av säkerhetsuppdateringar. För det andra har CMF Phone 2 Pro begåvats med NFC för kontaktlösa betalningar.
Sett till prestanda drivs telefonen av en Dimension 7300-krets tillsammans med 8 GB internminne. Något som räcker gott för både vardagsanvändning och spelande. Den interna lagringen på 128 GB hos standardmodellen kan dessutom utökas med hjälp av en microSD-kortplats. Vilket alltid är önskvärt.
Skärmpanelen av AMOLED-typ är därtill både ljusstark och levererar trevliga färger och upp till 120 Hz-uppdateringshastighet tillsammans med ett alltid-på-läge.
Även kamerauppsättningen är helt okej med en 50 MP huvudkamera, en 50 MP telefotokamera med 2x zoom samt en 8 MP vidvinkelkamera. Bilderna är godkända för prisklassen även om en viss överexponering stundtals syns hos huvudkameran. Ska man klaga på något är däremot kvalitén hos den ensamma högtalaren sådär och framförallt vid högre volymer lämnar den ett ganska skränigt intryck.
Utöver det finns däremot inte många fel här och med ett ordentligt batteri på 5 000 mAh som levererar en batteritid på upp till två dagar vid snäll användning passar CMF Phone 2 Pro dig som vill ha en ovanligt komplett telefon till ett ovanligt bra pris. Så länge du kommer överens med den lite utstickande designen.
4. Google Pixel 8a 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB
Trevlig skärm, godkänd prestanda, sju års mjukvaruuppdateringar
Ingen MicroSD-kortplats
Precis som i fallet med steget från Pixel 6a till 7a är uppdateringarna hos Pixel 8a inte heller av någon monumental storlek. Men precis som tidigare är de ändå tillräckliga för att rekommendera Pixel 8a framför föregångaren.
Designmässigt handlar det om en likvärdig upplevelse som tidigare, även om kanterna hos 8a har rundats av en del. Också den trevliga OLED-displayen har fått sig förbättringar i både uppdateringshastighet (120 Hz mot tidigare 90 Hz) samt ljusstyrka (1 500 nits mot tidigare 1 000 nits). Därtill har batteritiden också bättrats på något, och även om det inte handlar om några stora skillnader mäktar Pixel 8a med cirka två dagar vid någorlunda snäll användning.
Den kanske största uppgraderingen syns dock hos telefonens systemkrets som tagit klivet upp från Googles Tensor G2-krets till den nyare G3. Något som ger en prestandaskjuts överlag. Både vid normal användning och vid spelande.
Utöver detta är dock det mesta sig likt. Kamerorna är i stort exakt samma varianter som hos Pixel 7a och inkluderar en 64 MP huvudkamera och en 13 MP ultravidvinkel-variant. Trevlig nog levererar båda kamerorna väl godkända bilder och filmer.
Telefonens internminne stannar på fullt tillräckliga 8 GB medan lagringen går att få i antingen 128 GB eller 256 GB. Precis som tidigare finns tyvärr ingen MicroSD-kortplats tillgänglig.
Google Pixel 8a passar dig som vill ha en snabb och trevligt designad telefon. Med både bra kameror, en trevlig och ljusstark display samt långtgående mjukvaruppdateringar på hela sju år för både operativsystem och säkerhet.
5. OnePlus Nord 4 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Trevlig design, god prestanda överlag
Ingen microSD-kortplats
Vid lansering var det inte mycket galet med OnePlus Nord 4 – bortsett från priset, som i ärlighetens namn var något högt. Nu har cirka ett år passerat sedan dess och med det har även priset pressats en del nedåt. Vilket faktiskt gör Nord 4 till en av de mer prisvärda Android-telefonerna just nu.
I en ordentligt trevligt designad telefon av i stort sett endast metall levererar OnePlus här både en högupplöst AMOLED-skärm på utsidan och en alldeles lagom snabb Snapdragon 7+ Gen 3-krets på insidan. Detta ackompanjeras av 12 GB internminne för en förbaskat kompetent telefon överlag.
Visserligen lämnar ultravidvinkelkameran med sin 8 MP lite att önska i form av både färg och skärpa. Tack och lov vägs detta till stor del upp av den utmärkta huvudkameran med en upplösning om 50 MP som dessutom möjliggör inspelning i 4K 60 FPS. Något som i regel annars endast återfinns på ännu dyrare telefoner.
Med en batteritid på cirka två dagar vid normal användning och väl tilltagna system- och säkerhetsuppdateringar på fyra respektive sex år landar OnePlus Nord 4 som en både trevlig, prisvärd och framtidssäker telefon.
6. Xiaomi 14T 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Kanonskärm, stilfull design, bra batteritid
Den digitala bearbetningen av foton lämnar lite att önska
Ytterligare en riktigt trevlig mellanklasstelefon som pressar ihop en duktig uppsättning komponenter under 5 000 kr-strecket är Xiaomis 14T. Här har Xiaomi kombinerat en Dimensity 8300-krets tillsammans med ordentliga 12 GB internminne och antingen 256- eller 512 GB lagringsminne. En stabil grund som lämnar en smidig användarupplevelse både för vardaglig användning och spelande.
Skärmen är därtill en utmärkt 6,67 tum stor AMOLED-variant med en upplösning om 2712 x 1220 pixlar och en uppdateringshastighet på maximalt 144 Hz. Med en maximal ljusstyrka (peak brightness) på löjligt höga 4 000 nits är det heller inga som helst problem att använda telefonen utomhus.
Sett till kameror bjuder 14T på en 50 MP huvudkamera, en 50 MP telefotokamera (med 4x optisk zoom) samt en 12 MP ultravidvinkelkamera. Här levererar både huvud- och telefotokameran trevliga bilder. Däremot är den digitala bearbetningen av in-zoomande bilder något hård, vilket förtar en del av kvalitén vid högre zoom-grader.
Utöver det är Xiaomi 14T en riktigt trevlig telefonupplevelse för pengarna och passar dig som vill ha en stilfullt designad telefon med god prestanda och bra batteritid på upp till två dagar mellan laddningarna.
7. Motorola Edge 50 Fusion 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Stilfull design, bra batteritid, godkända kameror, medföljande laddare
De kurvade kanterna på skärmen är inte för alla
En tillverkare som kommer och går lite när det gäller vettiga mobiltelefoner är klassiska Motorola. Sett till prestanda per krona står just nu deras Edge 50 Fusion ordentligt bra i kurs. Här bjuds det på en trevlig pOLED-skärm på hela 6,7 tum i ett trevligt designat yttre.
Driver telefonen gör en lagom snabb Snapdragon 7s Gen 2 tillsammans med ordentliga 12 GB internminne. En trevlig kombination som gör att i stort sett allt telefonen tar sig an flyter på i ett bra tempo. Även lagringen på 256 GB är godkänd.
För foto har telefonen en huvudkamera med en upplösning om 50 MP och en 13 MP ultravidvinkel-kamera. Båda dessa och även den främre kameran med en upplösning om 32 MP presterar fullt dugligt och levererar trevliga bilder.
Också batteritiden är bra och telefonen klarar ungefär de 30 timmar av normal användning Motorala specificerar att den ska göra. Gällande laddning fixar telefonen att laddas i upp till 68W med hjälp av den medföljande väggladdaren.
Motorola Edge 50 Fusion passar dig som vill ha god prestanda per krona förpackat i en trevlig design. Värt att tänka på kan dock vara de rundade skärmkanterna som eventuellt inte faller alla i smaken.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer