Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mobilen under 5000 kr

  • 21 sep 2021
Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom mobiltelefoner

Mobiler måste inte vara dyra för att vara bra. I dagens mobilsfär finns det tre klasser av mobiler, low-, mid- och high-end, och dessa speglar både prestanda och pris. Låg- och mellansegmentet har börjat växa allt mer i Europa. Från början har dessa mobiler existerat främst för länder med många fattigare invånare, exempelvis Indien, men i och med att fler vill in på dessa enorma marknader har priserna pressats samtidigt som man inte tummat på innehållet. Några av utmanarna i dessa länder är mindre kända varumärken i Europa, som Oppo, Poco, Realme och Redmi (Xiaomi), men vi ser också Samsung, fast med mobilvarianter som inte alltid lanseras hos oss. Även Apple lanserade Iphone SE till ett längre pris än vad man är van vid att se Iphones för, med en viss inriktning mot både Indien och Kina.

Här har jag plockat fram mobiler under 5000 kr som ändå har grym prestanda. Man kan absolut hitta mobiler för under 2000-3000 kr men då är vi nere på modeller som kanske inte når upp till alla krav som många har idag. Man vill t.ex. kunna ha några appar i bakgrunden samtidigt som man tar en runda i Candy Crush för att sedan snabbt ta upp kameran när något spännande händer.

1. Apple iPhone SE (2nd Generation) Dual SIM 3GB RAM 64GB

Anpassad för alla

Saknar FaceID

Iphone är och kommer förmodligen alltid vara i alla topp 5 över mobiltelefoner och Iphone SE är absolut värd förstaplatsen här - så länge man inte är ute efter en mobil med Android.

"Iphone bara fungerar" hör man ofta och det är sant. Anledningen till det är dels för att operativsystemet iOS är ett slutet system, du har inte så mycket möjlighet att anpassa telefonen mer än genom bakgrundsbyte och ordningen på dina appar. Nu med senaste uppdateringen har det dock kommit möjligheter till widgets vilket gör mobilen något mer anpassningsbar.

iOS är också bara gjort för iPhones vilket gör att det hela flyter smärtfritt tillsammans med komponenterna i mobilen. Android är istället gjort för flera varumärken vilket hela tiden kräver anpassningar som kan påverka upplevelsen.

Iphone SE har allt du behöver för att klara dig, den är snabb, har en bra kamera med grym mjukvara och klarar av att hantera spelen som inte kräver det vassaste.

En annan sak som folk sällan tänker på att Apples uppdateringar sträcker sig flera år efter lansering av mobilen och för varje ny version blir mobilen mycket fräschare.

Youtubern Marques Brownlee recenserar iPhone SE.

2. Google Pixel 4a Dual SIM 6GB RAM 128GB

Kameramjukvaran = bäst på marknaden

Ingen trådlös laddning

Google kom in på mobilmarknaden med buller och bång. De har lanserat flera dundermobiler men också några riktiga nitlotter som inte alls varit bra.

Pixel 4a är dock inte en nitlott, det är en riktigt schysst mobil med bra prestanda som räcker långt. Och är du intresserad av att fota så har denna mobilen inte världens bästa kamera, men den har en mjukvara som är helt otrolig och tar bäst bilder på hela marknaden.

Googles fotomjukvara är helt fantastiskt och därför spelar det ingen roll att kameran inte är den bästa på marknaden, mjukvarans "AI" analyserar bilden och skapar ren magi när du tar en bild.

Detta är också en av de få mobiler där du får "vanilla"-Android, det är alltså operativsystemet Android helt rent och som det är tänkt att vara, utan massa pålagda teman och anpassningar vilket gör att det flyter bättre än någonsin!


3. OnePlus Nord 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Bra specifikationer för prislappen

Batteritiden kunde varit bättre

Oneplus tågade in på marknaden för ett par år sedan med high-end-specifikationer till en mycket lägre prislapp än vad vi är vana vid att se - och deras succéresa är långt ifrån slut.

Medan de vanliga Oneplus-mobilerna har gått upp något i pris i samband med att de fått mer funktioner har vi nu "Nord" som är lanserat som Oneplus lågprisvarumärke. Men bara för jag säger lågpris skall du absolut inte rygga bak.

Oneplus Nord ger dig otroligt bra prestanda, grym skärm, mycket minne att leka med och en hårddisk på hela 128 GB - perfekt om du behöver spara saker offline eller har flera spel nedladdade samtidigt.

Rent UI, bra batteritid och överlag en mycket bra mobil, detta är ett "flaggskepp" även om prislappen säger annat.

Joakim Ewenson berättar vad han tycker om OnePlus Nord samt jämför den med OnePlus Nord N10.

4. Xiaomi Mi 11 Lite 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Toppspecs för pengarna!

MIUI passar inte alla.

För några år sedan stod folk som frågetecken när man nämnde Xiaomi men idag känner de flesta till märket som tillverkar allt från robotdammsugare till fläktar och mobiltelefoner.

Man kan säga att Xiaomi är Kinas motsvarighet till Apple. De har många egna komponenter, de gör mycket från grunden och har sitt "Mi"-ekosystem likt Apples ekosystem där saker och ting fungerar och flyter på sömlöst med egna produkter inom varumärket.

Det (eventuellt) negativa med Xiaomi-telefoner är att allt är väldigt byggt runt sig själv, mobilen har ett eget operativsystem (dock byggt på Android) som heter MIUI och det kanske inte är för alla.

Xiaomi Mi 11 är en otroligt bra mobil med grym prestanda och väldigt mycket kamera för pengarna. Du får en stor och tydlig skärm, mycket utrymme att leka med och mobilen är dessutom 5G-ready, så bor du inom ett område med täckning för det är hastigheterna fantastiska!


5. Samsung Galaxy A71 SM-A715F/DS Dual SIM 6GB RAM 128GB

One UI är absolut en favorit

Ingen trådlös laddning

Samsung gör mobiler i alla varianter och former. Från vikbara skärmar till otroligt low-end mobiler för under 1500 kronor. Det finns en drös med mellansegments-telefoner från Samsung men jag skulle säga med alla specsen på bordet är A71 mobilen du ska välja.

Den har mycket i RAM för att kunna multitaska och ha saker i bakgrunden, den senaste blåtandsversionen för sömlös koppling till blåtandsenheter och en tydlig och stor AMOLED-display samt mycket mer.

Denna mobilen är fullproppad med funktionalitet och du kommer absolut inte bli besviken, det blir man sällan på Samsung.

Samsung har också anpassat Android med deras egna One UI som är ett gränssnitt som gör det enklare att navigera på framförallt stora skärmar. Jag är sällan den som gillar anpassningar av Android men One UI är extremt bra!

Ett säkert val för många!


Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom mobiltelefoner

När jag var 12 år byggde jag min första radiostyrda bil utifrån skrot och söndriga delar, det var startskottet till ett gediget intresse för allt inom teknik i över 20 års tid. Med en kärlek till att pilla och förstå både hård- och mjukvara betitlar jag mig gärna som en tekniknörd. Jag har en personlig kärlek till mobiltelefoner och mitt mål i livet är att ha ett så pass smart hem att jag inte behöver lyfta ett finger och hemmet skall förstå och lära sig mina rutiner och önskemål. Kolla gärna min Youtube på http://www.teknikterapi.se Driver Teknikterapi på Youtube med recensioner och unboxing av alla möjliga produkter inom teknikens värld.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer