Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mobilen under 5000 kr
  • 28 nov 2023
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom mobiltelefoner

Att få fatt i en riktigt bra telefon behöver verkligen inte kosta tiotusentals kronor. I takt med att fler och fler tillverkare börjar fokusera på det superviktiga mellansegmentet har vi på senare tid också börjat se en hel del telefoner med riktigt fina specifikationer även i dessa prisklasser.

Faktum är att ingen av telefonerna jag valt att lista här är särskilt dålig på något sätt. Istället har de en ganska stabil grund och fungerar utmärkt till alla vardagliga mobilsysslor. Däremot skiljer sig modellerna åt lite när det kommer till mer specifika funktioner såsom batteritid, kameraprestanda, formfaktor och operativsystem. Förhoppningen med listan har således varit att pricka in någon modell för varje användare och då så nära 5000 kr-strecket som möjligt. Jag hoppas du hittar en telefon som passar just dig!

Att få fatt i en riktigt bra telefon behöver verkligen inte kosta tiotusentals kronor. I takt med att fler och fler tillverkare börjar fokusera på det superviktiga mellansegmentet har vi på senare tid också börjat se en hel del telefoner med riktigt fina specifikationer även i dessa prisklasser.

Faktum är att ingen av telefonerna jag valt att lista här är särskilt dålig på något sätt. Istället har de en ganska stabil grund och fungerar utmärkt till alla vardagliga mobilsysslor. Däremot skiljer sig modellerna åt lite när det kommer till mer specifika funktioner såsom batteritid, kameraprestanda, formfaktor och operativsystem. Förhoppningen med listan har således varit att pricka in någon modell för varje användare och då så nära 5000 kr-strecket som möjligt. Jag hoppas du hittar en telefon som passar just dig!

1. Google Pixel 6a 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Framtidssäker + bra på det mesta

Endast 60 Hz uppdateringshastighet på skärmen

Pixel 6a är instegsmodellen i den triad av telefoner Google lanserade i Sverige under hösten 2022.

Till skillnad mot sina storebröder (Pixel 7, 7 Pro, samt uppföljaren 7a) använder Pixel 6a första generationen av Googles egen systemkrets Tensor. Tack och lov är denna fortfarande ruskigt snabb och gör att allt från vardaglig användning till spelande flyter på utan problem.

Lägg där till en fullgod lagringsnivå på 128 GB, en trevlig OLED-skärm, två bra kameror (vanlig + vidvinkel) samt en hejdundrandes trevlig AI-hantering av foton och bilder och du har ett telefonpaket som heter duga. Att allt dessutom är förpackat i en ovanligt läcker och kvalitativ design gör givetvis inte saken sämre.

Det är också mycket värt att nämna de långtgående mjukvaruuppdateringarna Google utlovar för telefonen. Något som gör Pixel 6a förvånansvärt framtidssäker.

Google Pixel 6a passar dig som vill ha en snabb, snygg och överlag väldigt kvalitativ telefon som både är bra på det mesta och dessutom har potentialen att vara med i många år framöver.


2. Samsung Galaxy A54 5G SM-A546B Dual SIM 8GB RAM 128GB

God grundprestanda överlag

Lite medioker och plastig design

Även om Samsungs A-serie sällan levererar några extrema uppdateringar gentemot tidigare modeller är den ändå att betrakta som en ganska vettig uppsättning telefoner överlag. Galaxy A54 faller här in som en kandidat med fullgod prestanda för prislappen samt, likt sin föregångare (A53), lite extra fokus på batteritid och mjukvaruuppdateringar.

Den största uppgraderingen från föregående A53 är däremot ett kraftfullare systemchip (Exynos 1380). En uppgradering som faktiskt gör A54 bra mycket rappare att använda. Den 6,4 tums stora AMOLED-skärmen presterar därtill riktigt bra och levererar både godkända kontrastnivåer, 120 Hz uppdateringshastighet för en smidig scroll-upplevelse, och en snäppet högre ljusstyrka jämfört med skärmen hos A53.

Batteriet är, liksom det hos A53, 5000 mAh-stort och håller utan problem telefonen vid liv i två dagar under normal användning.

Huvudkameran, med en 50 MP-sensor, levererar godkända bilder både i dagsljus och i mörkare miljöer. Ultravidvinkelkameran presterar okej även den medan makro-kameran däremot inte tillför särskilt mycket alls gentemot de övriga två.

Samsung Galaxy A54 passar dig som vill ha en alldeles lagom mellanklassmobil som fixar det mesta utan problem och även kan anses hyfsat framtidssäker på grund av fem års utlovade mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar.


3. Sony Xperia 10 V XQ-DC54 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Bra batteritid, trevligt skärmformat

Endast 60 Hz-uppdateringshastighet på skärmen

När många tillverkare tenderar att ta ut storlekssvängarna en hel del går Sony en annan väg med den mer långsmala formen på många av sina telefoner. Xperia 10 V är inget undantag och den avlånga designen bidrar framförallt till att telefonen är lättare att använda med en hand.

Mindre bredd till trots går Xperia 10 V inte av för hackor. Med en läcker OLED-skärm, systemkretsen Snapdragon 695, 6 GB internminne samt 128 GB lagringskapacitet kommer man långt och telefonen fixar i stort sett alla vardagliga sysslor den kan betros med.

Telefonen är även vattentät (IP65/68) och har med sitt 5000 mAh-stora batteri en batteritid på åtminstone två dagar vid normal användning.

Den största (och i stort sett enda) uppdateringen från föregångaren Xperia 10 IV är en förbättrad huvudkamera som också levererar både betydligt högre sensorupplösning (48 MP mot tidigare 12 MP) samt överlag bättre bild- och filmresultat. Även de andra två kamerorna (ultravidvinkel och telefoto) presterar bra för prisklassen.

Sony Xperia 10 V passar dig som vill ha en lite smalare telefon som klarar av det mesta och dessutom har riktigt bra batteritid.


4. Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation) 5G 4GB RAM 64GB

Samma systemchip som hos iPhone 14

Ingen Face-ID som hos nyare iPhones, kameran är bara okej

Är det en iPhone du är på jakt efter finns det knappt något alternativ överhuvudtaget under 5000 kr-strecket (bortsett från restaurerade telefoner och till kampanjpriser). Ibland kryper dock 64 GB-varianten av Apples iPhone SE (tredje generationen) ändå ned till prisklassen.

Här finns faktiskt en hel del prestanda att hämta för det (för att vara Apple) förhållandevis låga priset. Framförallt är det systemkretsen A15 Bionic som imponerar. Bortsett från en något reducerad grafikprestanda är den nämligen nästintill identisk med kretsarna som huserar i de senaste iPhone 14 och 14 Plus iPhone-modellerna. Vilket gör iPhone SE (gen 3) till en relativt framtidssäker telefon.

Tillsammans med bättre mjukvaruhantering för kameran och stöd för 5G skulle jag säga att iPhone SE (gen 3) numera också gått om sin föregångare (gen 2) när det kommer till prisvärdhet. Har du lite extra pengar att lägga skulle jag därtill våga rekommendera att ta klivet upp till varianten med 128 GB lagringsutrymme för att kunna spara ännu fler foton, filmer och appar på telefonen.

iPhone SE (gen 3) passar dig som vill ha den bästa iPhone-modellen i trakterna kring 5000 kr.


5. Nothing Phone (1) 8GB RAM 256GB

Premiumkänsla till mellanklasspris

Systemkretsen är precis okej, inte vattentät (IP53)

När hypade Nothing Phone (1) nu precis har fått sig en uppföljare i och med Nothing Phone (2) har den första varianten ådragit sig en liten prissänkning. Vilket gör att den hamnar precis under 5000 kr-strecket.

Med Nothing Phone (1) får du en riktigt häftig telefon med ett stort fokus på design och mjukvara och integrationen dem emellan. Telefonen är även utsmyckad med en transparent baksida och ett notissystem bestående av små LED-lister som lyser upp i olika konstellationer beroende på vad som sker på telefonen.

Under huven drivs telefonen av systemkretsen Snapdragon 778G+ som tillsammans med 8 GB internminne ger ett helt okej flyt för prisklassen. Den 6.55 stora OLED-displayen är riktigt bra och har dessutom 120 Hz uppdateringsfrekvens för ännu smidigare användning.

Kamerorna (vidvinkel och ultravidvinkel) är vidare fullt godkända och levererar fina resultat i både dagsljus och mörkare miljöer.

Nothing Phone (1) passar dig som vill ha en designfokuserad (subjektivt riktigt snygg) telefon med överlag goda grundspecifikationer samt en vettig batteritid på upp till två dagar.


6. OnePlus Nord 3 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Prestanda och pris i nästan perfekt symbios

Ingen trådlös laddning, inte vattentät, onödig makrokamera

Som en liten bubblare strax över 5000 kr är det även värt att nämna nya OnePlus Nord 3 som är en av de mer prisvärda telefonerna just nu. Nord 3 har egentligen inget som är särskilt utstickande på något sätt. Snarare skulle jag säga att alla komponenter bara är i en ovanligt bra symbios.

8 GB internminne tillsammans med systemkretsen Dimensity 9000 lägger en bra grund för en smidig och snabb användning. 128 GB lagring är helt okej och den 6,74 tum stora AMOLED-displayen levererar både bra bild och bra ljusstyrka.

Designen är därtill trevlig och hela konstruktionen känns ordentlig. Även kamerorna är bra och levererar vettiga resultat samtidigt som huvudkameran fixar videoinspelning i upp till 4K/60 Hz.

Med telefonen följer dessutom en 80 W snabbladdare som fyller hela det 5000 mAh-stora batteriet på cirka 30 minuter. Tyvärr finns inget stöd för trådlös laddning. Men däremot utlovas tre år av Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Vilket inte är fy skam.

OnePlus Nord 3 passar dig som vill ha en riktigt bra mobil på i stort sett alla punkter, sett till prisklassen.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer