Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr

Milad Zeyghami

Milad Zeyghami

  • Topplista
  • 30 apr 2021

Mobilmarknaden har idag en intressant prissättning där prisskillnaderna mellan budget- och premiumtelefoner är rejäl. Ofta får man räkna med att behöva betala uppemot 3-4 gånger mer för marknadens allra bästa och påkostade telefoner kontra marknadens budgetmobiler. Det finns dock ett mellansegment av mobiltelefoner som försöker kombinera det bästa av flera världar, dels att mobilen ska vara förhållandevis billig och prisvärd, men även att den skall vara funktionell, kombinerat med bra prestanda samt gedigen design.

Detta segment upplever jag som superintressant. Dagens premium-mobiler har ökat stadigt i pris och det är inte alla som vill spendera drygt 10-12 000 kr när det numera finns fullgoda alternativ för en bråkdel av pengarna. I min lista kommer jag fokusera på tre olika saker: dels prisvärdhet men även prestanda och design, då olika konsumenter har olika behov och krav på sina telefoner.

1. OnePlus Nord 128GB

Prestanda, skärm, bra kameror

Oneplus Nord är en av förra årets mest uppmärksammade telefoner och det med all rätt, den är riktigt bra och prisvärd!

Oneplus Nord:s har en 6.4 tum stor Amoled-skärm som både är färgrik och högupplöst. Den har även stöd för en uppdateringsfrekvens på hela 90 HZ vilket är en indikator på hur snabbt bilden på skrämen uppdateras.

Nord drivs av ett snabbt och prestandatåligt Snapdragon 765G chipset (processor). Den, i kombination med med lagringsminnet på 128 GB samt ram-minnet på 8 GB, gör mobilen till en riktigt vass sådan. Att spela prestandakrävande spel, streama videoklipp eller ha många appar i gång samtidigt är inga som helt problem. Det bör även poängteras att Nord har ett 5G-stöd vilket gör den till ett framtidssäkert köp.

Du får även en mycket pålitlig kamerauppsättning på 4 kameralinser där huvudkameran är på 48 megapixel. Att ta högupplösta och skarpa bilder och videoklipp är inga som helst problem. Även frontkameran gör mycket väl ifrån sig med dubbla kameralinser.

Är du ute efter en framtidssäker mobiltelefon med vass prestanda, bra kamerauppsättning och skarp skärm så kommer Oneplus Nord inte göra dig besviken!

OnePlus Nord 128GB
(20)
OnePlus Nord 128GB
3 990 kr
Joakim Ewenson berättar vad han tycker om OnePlus Nord samt jämför den med OnePlus Nord N10.

2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro (6GB RAM) 128GB

Prestanda, skärm, bra kameror

Redmi Note 10 Pro är listans nyaste mobil, den har precis gjort entré på den svenska marknaden. Och tur är det, då Redmi Note 10 Pro är en maxad telefon till ett mycket bra pris.

Xiaomi har verkligen inte snålat när det kommer till komponenter. Det första man märker av är den 6.67 tum stora och högupplösta Amoled-skärmen. Inte nog med att den är just av Amoled-kvalitet, skärmen har även listans högsta uppdateringsfrekvens på 120 HZ. Att bläddra bland menyerna och scrolla när man surfar är en mycket behaglig upplevelse.

Redmi Note 10 Pro drivs av ett Snapdragon 732G och har 128 GB i lagringsminne samt 6 GB ram-minne. Att spela spel och att ha igång många sidor eller appar samtidigt är inga som helst problem.

Det jag uppskattar mest är dock kamerorna. Kamerauppsättningen på 4 kameralinser, där huvudkameran är på 108 megapixel, gör mycket väl ifrån sig. Den tar högupplösta och skarpa bilder.

Redmi Note 10 Pro är helt enkelt en riktigt allsidig och prisvärd mobil som jag endast tycker är snäppet sämre än listans etta.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro (6GB RAM) 128GB
Xiaomi Redmi Note 10 Pro (6GB RAM) 128GB
3 690 kr

3. Xiaomi Mi 10 Lite (6GB RAM) 128GB

Stöd för 5G, bra prestanda
Något plastig känsla

Xiaomi Mi 10 Lite är ett bra alternativ om man är intresserad av att ha en 5G-kompatibel mobil, nu när det nya och betydligt snabbare 5G-nätet är på G!

Mi 10 Lite må vara en light-modell till storebror Mi 10 och Mi 10 Pro. Det betyder dock inte att det är en medioker telefon, tvärtom, Mi 10 Lite är en prestandatålig och allsidig mobil!

Mi 10 Lite kommer med en framsida nästintill heltäckt av en 6.57 tum stor Amoled-skärm som håller god kvalitet. På framsidan är det en liten kameraflärp och på baksidan finner vi en kamerauppsättning på 4 kameralinser som tar fullt godkända bilder. Materialvalet på baksidan är av plast och ger kanske inte någon premiumkänsla, men gör sitt jobb.

Mobilen drivs av ett snabbt Snapdragon 765G chipset, 6 GB ram-minne och 128 GB i lagringsminne. Tillsammans gör de mobilen snabb och prestandatålig. Grafikkrävande spel, flertalet appar i gång samtidigt och många flikar uppe klarar mobilen problemfritt.

Är man ute efter en framtidssäker, funktionell och prisvärd mobil så är Xiaomi Mi 10 Lite ett bra val!

Xiaomi Mi 10 Lite (6GB RAM) 128GB
(3)
Xiaomi Mi 10 Lite (6GB RAM) 128GB
2 990 kr
Vår expert Milad Zeyghami har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Samsung Galaxy A71 SM-A715F/DS (6GB RAM) 128GB

Väldigt bra skärm, bra prestanda

Min favorit från Samsung i detta segment är Galaxy A71! Priset må ligga en bit över 4000 kr, men den är för intressant och relevant i prisklassen för att inte nämnas.

Mobilens 6,7 tum stora Super-Amoled skärm är riktigt skarp och behaglig att titta på. Den har även en integrerad fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen.

Man får ett generöst minne på 128 GB som även går att utöka med minneskort, samt 6 GB i ram-minne. Mobilen är utrustad med ett Snapdragon 730 chipset som duger utmärkt för vardaglig användning, multimedia och spel. Utöver det utmärker Galaxy A71 sig även när det kommer till batteritiden. Det 4500 mAh stora batteriet lämnar få konsumenter missnöjda.

Är du ett fan av Samsung och värderar riktigt bra skärmar högt så är detta ett toppenval!

Samsung Galaxy A71 SM-A715F/DS (6GB RAM) 128GB
(13)
Samsung Galaxy A71 SM-A715F/DS (6GB RAM) 128GB
3 399 kr
Joakim Ewenson

Joakim Ewenson

  • Topplista
  • 30 apr 2021

Priserna på moderna mobiltelefoner har gått upp kraftigt med tiden. Men det finns alternativ. Bra alternativ som inte plundrar sparkontot dessutom! I den här listan går jag igenom mina toppval under 4000 kronor som levererar bra kvalité och har ett bra förhållande mellan pris och prestanda!

I listan finner vi fyra Android-alternativ och en iPhone, för dig som trivs i Apples ekosystem. Tack vare det ständigt pågående prestandakriget bland flaggskeppstelefoner som spiller över på mellansegmentet så behöver du inte kompromissa särskilt mycket med varken prestanda eller batteritid när du hittar din favorit här. Samtliga enheter levererar god prestanda och ett batteri som skall överleva din dag!

1. Samsung Galaxy A51 SM-A515F/DS (4GB RAM) 128GB

Prisvärd och lagom
Slår inga prestandarekord

Samsung har verkligen tagit krafttag för att erövra mellansegmentet på mobilmarknaden med sin A-serie. I denna serie får du generellt bra prestanda, bra specifikationer, bra kameror och bra batteritid, utan att behöva gräva våldsamt djupt i plånboken.

Man har tidigare kunnat säga väldigt mycket osmickrande om Samsungs gränssnitt och deras förmåga att hålla telefoner uppdaterade, men det har blivit bättre. Mycket bättre faktiskt!

Numera vågar jag med gott samvete rekommendera en Samsung-telefon och lita på att uppdateringarna kommer fortsätta komma åtminstone under ett par år framöver. Och Samsungs One UI är faktiskt inte så hemskt längre...!

Vill du ha en telefon som är ganska lagom på de flesta sätt, till ett lagom pris? Då är Samsung Galaxy A51 ett riktigt toppval!

Samsung Galaxy A51 SM-A515F/DS (4GB RAM) 128GB
(10)
Samsung Galaxy A51 SM-A515F/DS (4GB RAM) 128GB
2 645 kr

2. Apple iPhone 7 32GB

En riktigt bra iPhone
Gammal teknik

Fördelen med den alltjämt pågående teknikutvecklingen är att man kan få fjolårets teknik till riktigt bra priser. Än bättre blir det med denna drygt tre år gamla enhet som fortfarande är mer än nog kompetent för de allra flesta, men som nu har en betydligt rimligare prislapp än när den var ny.

Jag länge en iPhone 7 (Plus) själv och ärligt talat, enda skälet till att jag bytte bort den var att jag råkade springa på ett erbjudande jag inte kunde motstå. Men min iPhone 7 Plus var på alla vis en trogen följeslagare som rent av hade kunnat klara sig fint fram till höstens lanseringar.

Du får här kort och gott en riktigt bra iPhone till ett riktigt bra pris. Tack vare dess stora popularitet finns det också fortfarande ett enormt utbud av skal och andra tillbehör på marknaden!

Apple iPhone 7 32GB
(62)
Apple iPhone 7 32GB
2 872 kr
Mark Spurrell berättar hur iPhone 7 står sig 2019 och om den fortfarande är värd att köpa.

3. Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52

Riktigt prisvärd

Minns ni Sony? En gång i tiden relativt stora mobiltelefontillverkare men som numer lever ett väldigt anonymt liv, trots att de levererar några av de absolut bästa kamerasensorerna till andra mobiltillverkare.

Vill du vara lite unik kan du dock köpa dig en Sony Xperia 10 II som för sin prislapp levererar riktigt bra prestanda, komplett med en högupplöst 6"-skärm i 21:9-format i ett IP65-klassat skal (damm- och vattentålig).

På insidan hittar vi inte mindre än 128 GB lagring SAMT möjlighet att expandera detta ytterligare med microSD-kort på upp till 1 TB.

Det som driver allt detta är kompetenta kretsen Snapdragon 665 från Qualcomm och dess strömsnålhet tillsammans med ett batteri på 3600 mAh bör ge dig riktigt bra batteritid!

Sony Xperia 10 II är ett utmärkt val för dig som gärna går din egna väg, utan att för den delen kompromissa nämnvärt på prestandan!

Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52
(4)
Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52
3 490 kr

4. OnePlus Nord 128GB

Mycket prisvärd prestanda
Lite dålig uppdateringstakt

OnePlus var länge tillverkaren som utmanade alla andra med nära flaggskeppsprestanda till ett orimligt bra pris. I takt med ökade krav så ökade dock även priset och för att inte tappa de allra mest prismedvetna så introducerades OnePlus Nord.

Jag har själv testkört en OnePlus Nord under en period och det var en av de trevligaste Android-upplevelserna jag haft på länge.

I ett riktigt behagligt skal får du nämligen riktigt bra prestanda, ordentligt med lagringsutrymme och en uppsättning kameror som levererar över sin prislapp.

Tillsammans med ett ordentligt batteri och OnePlus Warp-laddning får du dessutom bra livslängd per laddning och nästan löjligt snabb påfyllning vid behov.

OnePlus Nord är på alla sätt och vis en riktigt bra telefon, oavsett om det är för stora eller små!

OnePlus Nord 128GB
(20)
OnePlus Nord 128GB
3 990 kr
Joakim Ewenson berättar vad han tycker om OnePlus Nord samt jämför den med OnePlus Nord N10.