Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mobiltelefonen under 6000 kr

  • 13 apr 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom mobiltelefoner

Mobiltelefoner är mångas absolut viktigaste teknikpryl, en ständig följeslagare i vardagen som ständigt måste leverera. Men måste de kosta så mycket? Kan man inte få en riktigt trevlig följeslagare även för under 6000 kr?!

Tack vare det ständigt pågående prestandaracet så kan du trots allt ändå få riktigt hög prestanda och bra batteritid, utan att behöva offra fullt lika mycket pengar som de senaste generationens flaggskeppstelefoner kostar. I den här listan tar jag upp mina favoriter för under 6000 kr och ger dig mina toppval på telefoner som ger dig mycket för lite mindre pengar!

1. Apple iPhone SE 5G 64GB 2022 (3rd generation)

Mycket prestanda/krona

Antik design

I ett visserligen väldigt gammalt skal med anor från iPhone 6 och år 2014 har man knölat ner systemkretsarna från iPhone 13-serien och skapat iPhone SE.

På detta får du dessutom en förhållandevis modern uppsättning kameror fram och bak, något som skapar ett hejdlöst kompetent paket till ett nästan orimligt bra pris.

Rent prestandamässigt så är iPhone SE rent av så bra att man skulle kunna avsluta listan redan här. För även om designen är gammal så presterar den här bättre än i princip alla nuvarande Android-telefonerna, oavsett prisklass, inklusive många av flaggskeppsmodellerna.

Det egentligen enda skälet till att man bör välja något annat i den här prisklassen är att man av någon anledning inte vill ha en iPhone och även då bör man tänka igenom sitt skäl noga.

En iPhone SE är kort och gott det absolut bästa du kan köpa för under 6000 kr!


2. Samsung Galaxy S20 FE SM-G781B/DS 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Mycket prisvärt paket

Börjar bli något gammal

Samsung har tagit fram ett högintressant koncept med sina FE-telefoner, Fan Edition. Här får vi nämligen hög prestanda och i princip samma teknik som i motsvarande S20-serien, med några små kompromisser för att sänka priset.

Med 6 GB RAM, 128 GB lagring och en 6,5" AMOLED-skärm med 120 Hz får du en otroligt fin samling hårdvara som i kombination med Samsungs numera väldigt förfinade Android-skal ger en riktigt bra mobilupplevelse.

På detta hittar vi även allt bättre förutsättningar för mjukvaruuppdateringar, vi hittar IP68-klassning för skydd mot damm och väta och vi hittar en uppsättning kameror som kommer leverera utmärkt resultat för sin prisklass.

Samsung Galaxy S20 FE är ett mycket bra val som passar i stort sett alla, utom möjligen de allra mest priskänsliga eller prestandakrävande.


3. OnePlus Nord 2 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Bra prestanda till bra pris

OnePlus Nord är en serie telefoner som är tänkta att återgå lite till OnePlus ursprung - prisvärda telefoner fulla av kompetent teknik.

I den aktuella modellvarianten har vi hela 12 GB RAM, 256 GB lagring, 5G-stöd och en skärm på 6,43" med 90 Hz uppdateringsfrekvens för en mjuk och trevlig upplevelse.

Till detta får man även det väldigt trevliga skalet OxygenOS som erbjuder bra möjligheter att anpassa utseendet så att det till fullo passar dig som användare.

På kamerafronten levereras en liknande uppsättning hårdvara som i OnePlus 9-serien, om än utan Hasselblad-logotypen. Slutresultatet lär dock bli angenämt och hålla förhållandevis bra i sin klass.

Allt som allt är OnePlus Nord 2 ett klockrent alternativ för dig som vill ha mycket telefon för pengarna.


4. Motorola Moto G200 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Prisvärd prestanda

Kameraupplösningen mest larvig

Motorola smyger omkring lite i vassen med en samling produkter som håller hög kvalité, ett minimalt Android-skal och som dessutom ofta kommer med ett orimligt rimligt pris.

I Moto G200 får vi nämligen Qualcomm Snapdragon 888+, 8 GB RAM och 128 GB lagring tillsammans med ett batteri på hela 5000 mAh. På det har vi även 5G, stöd för dubbla SIM-kort och en skärm som ger upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens.

Baksidan erbjuder en trippel uppsättning kameror varav en på hela 108 megapixel. Ha dock rimliga förväntningar på slutresultatet, Motorola är långt ifrån att spela i de högre ligorna på den här fronten och antalet megapixel innebär inte per automatik utmärkta resultat.

Trots vissa kompromisser så anser jag ändå att Motorola Moto G200 förtjänar en tanke eller två. Väljer du en sådan får du bra valuta för pengarna och dessutom möjligheten att sticka ut en smula.


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom mobiltelefoner

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer