Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa TV:n under 6000 kr

  • 21 mar 2023
Johan Eek
Johan EekExpert inom tv

Många listor med tips på TV-apparater handlar om den senaste tekniken och enorma storlekar men TV:s under 10.000kr säljer faktiskt bäst i världen. Här tipsar jag om TV:s för max 6000kr men det betyder inte att vi inte ska kräva 4K. Den minsta skärmen är på 43 tum och den största på 65 tum, så här kan du hitta en bra TV både till vardagsrummet och sovrummet. Alla apparater i listan är dessutom smarta så att du kan ladda ner och titta på Netflix, lyssna på Spotify m.m. direkt från TV:n.

Många listor med tips på TV-apparater handlar om den senaste tekniken och enorma storlekar men TV:s under 10.000kr säljer faktiskt bäst i världen. Här tipsar jag om TV:s för max 6000kr men det betyder inte att vi inte ska kräva 4K. Den minsta skärmen är på 43 tum och den största på 65 tum, så här kan du hitta en bra TV både till vardagsrummet och sovrummet. Alla apparater i listan är dessutom smarta så att du kan ladda ner och titta på Netflix, lyssna på Spotify m.m. direkt från TV:n.

1. LG 50NANO79 50" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Gå till produktsida

Bästa bilden under 6000kr i 4K i 50 tum

Bara 3 st HDMI, ej Android/Google TV, 60Hz bild

LG är kända för sina high-end TV:s med OLED-paneler, men man ska inte glömma att de även är duktiga i den förra generationens teknik - LCD.

Här är det en uppdaterad LCD-teknik som LG kallar för NanoCell. NanoCell ger riktigt bra bild och i denna lista är den faktiskt bäst på just bild.

LG 50NANO79 har ett enkelt designspråk och 60 Hz i uppdateringsfrekvens.

Den drivs av LG:s egna operativsystem, webOS Smart TV. Men detta är LG:s stora akilleshäl - det kommer inte riktigt upp i samma klass som Android/Google eller Tizen. Ska du bara använda de vanliga programmen som Netflix och YouTube kommer du dock att klara dig fint.

LG 50NANO79 har 2 USB-kontakt och 3 HDMI-ingångar.

50NANO79 passar dig som vill komma billigt undan men som ändå vill göra ett bra val när det gäller bildkvalitet (och kan tänka sig att skippa Android TV).


2. Thomson 55UG6420 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Android TV

4K, bra bild för priset, Android TV

Bara 3 st HDMI, 60Hz bild

Thomson är ett gammalt företag som sedan 2013 ägs av TCL, en av världens största TV-tillverkare.

När du köper en Thomson får du TCL:s teknik och detta är inget dåligt, snarare tvärtom. Många Thomson TV:s är lite billigare men du får den lite dyrare hårdvaran från TCL.

Thomson 55UG6420 har ett vanligt och enkelt designspråk som tilltalar de flesta med tunna kanter. Denna TV kommer i 55 tum och självklart med 4K och 60 Hz i uppdateringsfrekvens, som är standard för detta prissegment.

TV:n drivs av Android TV som gör TV:n till en riktig guldklimp för dom som gillar att ha många appar i sin TV.

Thomson 55UG6420 har 3 HDMI-uttag med version 2.0, samt 2 USB-uttag.

Den här TV:n passar dig som inte bryr dig om namnet på märket, utan vill ha en bra, stor TV med Android TV.


3. ProCaster 65SL900H 65" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Gå till produktsida

65 tum, 4K bild, Android TV, 4st HDMI

60Hz bild

Procaster 65SL900H 65 är en TV som kanske många inte har hört talas om är. Det är en 65 tum smart-TV med Android TV och som självklart kör med 4K.

TV:n har fyra HDMI-utgångar som använder version 2.0 och detta betyder att TV:n visar 4K i max 60 Hz. Bilden som levereras är mycket bra, faktiskt bättre än man förväntar sig av en modell i denna prisklass. 4K-upplevelsen är färgstark och faktiskt mer än ok.

Den använder som alla andra VESA-standard för lätt uppsättning på väggen.

Procaster använder Android TV som har en appbutik med en massa appar som t.ex. Netflix, SVT Play med flera. Dock är Android TV lite seg, men detta kan man leva med med tanke på priset.

Passar dig som vill ha en bra och stor 4K TV för lågt pris, och smart-tv funktion med en massa appar.


4. Samsung QLED QE43Q60B 43" 4K Ultra HD (3840x2160) Smart TV

Bra 4K-bild, Tizen OS med alla appar, liten bara 43 tum

Bara 3 st HDMI-uttag, 60Hz bild

Samsung är världens största tillverkare inom TV och har produkter inom alla prisklasser. Samsung QE43Q60B är en klart prisvärd TV som är bra på många sätt.

QE43Q60B har ett enkelt designspråk med 4K-bild i 60 Hz.

Mjukvaran är enkel och du får Tizen OS som är ett av marknadens bästa när det gäller antalet appar. Allting fungerar väldigt bra och sömlöst. Alla appar som du någonsin kommer att behöva finns här!

TV:n har 3 st HDMI och 2 USB-uttag som är standard för denna nivå.

Samsung QE43Q60B passar dig som vill komma billigt undan och inte behöver en större TV än 43 tum.Och vill ha en av de bästa operativsystemen med många appar - Tizen OS!


5. TCL 55P615 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Gå till produktsida

Android TV, inbyggd Google Assistant

Bara 3 HDMI & 1 USB-uttag, 60Hz bild

TCL är en stor TV-tillverkare som tar många marknadsandelar. I dagsläget hamnar TCL faktiskt på en andraplats efter Samsung gällande sålda TV:s!

Designen för TCL 55P615 är väldigt enkel så den passar lika bra på väggen som på TV-bänken.

Även här hittar vi 60 Hz i mjukvaran och Android TV som borgar för ett bra utbud. Och med den inbyggda Google-assistenten kan du kontrollera din TV helt handsfree. Säg bara "OK Google" så lyssnar den på en rad olika kommandon. Behändigt att kunna stänga av och styra volymen utan att behöva fjärrkontroll.

Inbyggd Chromecast kommer på köpet, vilket innebär att du kan casta film och musik direkt från din mobil.

Tcl 55P615 har 1 USB-kontakt och 3 HDMI-ingångar.

Den här TV:n passar dig som gärna vill ha en smidig TV med inbyggd Google Assistant.


6. Philips 55PUS7657 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Fin bild i 4K

Bara 3 st HDMI, ej Android/Google TV, 60Hz bild

Philips har oftast Android/Google TV på sina dyrare enheter, denna använder däremot Saphi som mjukvara.

Saphi som mjukvara är helt ok, men när det kommer till appar så kommer denna mjukvara inte närheten av Android/Google TV. Bilden uppdateras som hos alla andra i denna listan med 60 Hz uppdateringsfrekvens vilket är standard i den här prisklassen.

Designen är enkel men med en notch (liten och bredare haka) längst ner som bryter av från alla andra likvärdiga TV:s.

Philips 55PUS7657 har 2 USB-kontakter och 3 HDMI-ingångar i version 2.0.

Bilden är faktiskt överraskande bra för TV:n och ska man använda denna till linjär-TV så är denna perfekt!


Johan Eek
Johan EekExpert inom tv

Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer