Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa TV:n under 6000 kr

  • 1 nov 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

Här har jag gjort urvalet främst efter bild och funktioner, och du hittar TV-apparater i storlekarna 32" upp till 55". Med en budget på 6000 kr är det svårt att få med en riktigt stor TV i listan. Bäst pris får man på de TV-apparater som är av förra årets modell, men tänk på att när en TV blir ännu äldre ökar priset igen vilket beror på att färre butiker har dem i lager.

De produkter som visas här är de jag finner mest prisvärda under 6000 kronor. Listan är inte rangordnad.

1. Philips B&W 43PUS9235 43" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Bild, ljud, Android, Ambilight

Inget

Här har vi en TV i en storlek om ligger lite mittemellan stor och mindre. 43 tum och från Philips!

Denna modell hör till Philips toppskikt, den är bland de bästa i klassen med LCD-skärm! Bilden är fantastisk och briljerar. Kör igång en film i 4k-upplösning och låt dig slukas upp av den utsökta bilden-

Lägg till att benställningens fot är en integrerad ljudlist med högtalare från Bowers & Wilkins, ett känt fabrikat inom hi-fi-världen. Ljudet är riktigt bra för att vara en "standardlösning" för en TV.

Den har stöd för ett flertal bildförbättringstekniker, som Dolby Vision, HDR och HLG. Ljudförbättringstekniken Dolby Atmos är inbyggt. Android är operativsystemet och självklart har denna TV stöd för trådlös uppkoppling.

Kvalitetsbygge med mycket hög bildkvalitet och bra ljud för den kräsne som vill ha Ambilight!


2. Samsung QLED QE43Q60A 43" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Bilden, spelläget

Ljudet, kontrast något svag

Efter att Samsung köpte företaget som utvecklade quantum dot-tekniken har de utvecklat tekniken och använder den i sina bättre modeller.

Detta är en ny 43 tum stor TV, utrustad med tekniken som Samsung kallar för QLED. TV:n ger en fin bild som lyfts rejält av q-dot-tekniken. Färgernas lyster och intensitet blir mycket bra!

Bakgrundsbelysningen är kantmonterad. Lokal dimning för att öka kontrasten saknas. Samsung använder sin egna teknik från föregående modeller som de kallar för "Dual-LED". Den ser till att höja kontrasten. TV:n levererar således en mycket bra bild och kontrast.

TV:n stöder också HDR10+ för ännu bättre bildåtergivning. För spelaren är det här en trevlig skärm att använda till datorn. "Input lag", fördröjningen på ingångarna, är låg.

En bra bild och ett helt okej pris på en trevlig produkt!


3. LG 55NANO79 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Bilden! Priset

Ljudet

In på listan hamnar även denna LG - en mycket fin TV som nu har hamnat under 6000 kronor!

Den här modellen, som är hela 55" stor, tillhör de bättre och levererar en mycket bra bild till ett riktigt bra pris. LG använder quantum-dot-tekniken av deras egen version som de kallar för NanoCell.

Färgerna återges med briljans och kontrasten är fin. Den har Stöd för Apple-TV och förbättringsteknikerna HDR, HLG och HDR10 Pro. LG samarbetar med Hollywood och har byggt in tekniken 'Filmmaker Mode' för ännu bättre filmupplevelse.

Bakgrundsbelysningen klarar lokal dimning vilket i sin tur ökar kontrasten. Rörelseskärpan är LGs riktigt starka sida. Ljudet är i vanlig ordning inte mycket att orda om. Basen är svagheten och utan en ljudlist låter det lite tunt.

Uppskalningen ger en bra bild men bäst är den med 4K!


4. Philips The One 50PUS8505 50" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Gå till produktsida

Bilden, priset, Ambilight

Ljudet i viss mån

Om 50" passar och plånboken är begränsad till max 6000 kronor är det här ett mycket bra TV av högsta kvalitet!

Utrustad med Ambilight i tre kanaler (omgivningsljus på tre av skärmens sidor), bild i toppkvalite, till ett mycket bra pris.

Inbyggt stöd för flera olika bildförbättrings- och ljudtekniker är en självklarhet. Kontrasten är hög och färgåtergivningen utsökt. Det går inte att låta bli att beundra den fantastiska bilden!

Chromecast är inbyggt och operativsystemet är Android. Ljudet är okej även om en soundbar ger ett lyft för ljudet. TV:n har också trådlös uppkoppling som tillåter hög hastighet.

En högklassig TV till mycket bra pris för den som vill ha en "medelstor" modell på 50 tum med en bild att drunkna i!


5. Philips 32PFS6906 32" Full HD (1920x1080) LCD Smart TV

Bilden, Ambilight, Android

Ljudet

Här är en liten TV, 32 tum stor, för den med det lilla utrymmet. Döm inte TV:n för sin storlek för den är bättre än vad storleken anger!

Trots sin lilla storlek stöder den full-HD. Bilden är utsökt och ger en mycket fin skärpa. Kontrasten är utmärkt liksom färgåtergivningen. Mata den med 4K-material och den levererar en bild när den är som bäst. Philips teknik Pixel Plus HD gör ett kanonjobb. TV:n stöder tekniker som HDR10 och HLG.

Den har en fin ram och benställning i silverfärg. TV:n har stöd för trådlös uppkoppling och operativsystemet är Android. Därmed fungerar det fint att kasta även från Appleprodukter! TV:n är utrustad med det läckra Ambilight, omgivningsljus. Ljudet är, precis som TV:n, litet.

Mycket fin TV i litet format med förträfflig bild.


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer