Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smartklockan

2 september 2024

Precis som i fallet med smarta telefoner har både form, funktion och användarvänlighet hos smarta klockor sett en ofantlig utveckling sedan konceptet först introducerades för ett antal år sedan. Även gränsen mellan renodlade aktivitetsarmband och smartklockor har idag blivit alltmer utsuddad då majoriteten av de smartwatch-alternativ som finns att välja mellan åtminstone i någon mån stödjer just mätning av träningsrelaterad data, såsom t.ex. puls.

I denna guide har jag försökt mig på att lista några av de just nu mest intressanta och bästa smartklockorna i lite olika kategorier, prisklasser och beroende på om du vill använda dem med en Apple eller Android-telefon. Många av klockorna finns även i varianter med 4G-uppkoppling inbyggd. Vilket gör att de inte kräver någon närliggande telefon för att t.ex. föra samtal eller ta emot notiser. Hoppas du hittar något som passar just dig!

1. Apple Watch Series 9 41mm Aluminium with Sport Band

Alla de senaste Apple Watch-funktionerna

Batteritiden på cirka en dag är fortfarande låg

Står du i valet mellan Apple Watch Series 8 och Series 9 kommer du få med dig en bra klocka oavsett vilken du väljer. Däremot är prisskillnaden på inget sätt enorm, varför mitt råd trots allt faller på att välja Series 9 om du är på jakt efter att uppgradera din gamla Apple-smartwatch, alternativt investera i din första klocka från företaget.

Även om skillnaderna mot Series 8 inte är gigantiska är det framförallt den nyare systemkretsen (S9) och den förmodade livslängden på klockan den medbringar som är den största fördelen. Det är även trevligt att skärmen fått sig en ordentlig uppdatering när det kommer till maximal ljusstyrka som nu landar på hela 2000 nits mot 1000 nits hos Series 8.

Avslutningsvis är också funktionen där man dubbeltrycker ihop tummen och pekfingret för att t.ex. svara på och avsluta samtal en häftig hjälpreda, som också endast återfinns hos just Series 9.

Apple Watch Series 9 passar dig som vill ha i stort sett allt Apple har att erbjuda i klockväg. Undantaget den dubbelt så dyra Apple Watch Ultra 2 som dock inte tillför extremt mycket i form av funktionalitet.


2. Apple Watch SE (2022) 40mm Aluminium with Sport Band

Den mest prisvärda Apple-klockan i nuläget

Inget alltid-på-läge för displayen

Precis som med Apples telefoner får man med deras smartklockor ungefär samma grundfunktionalitet oavsett modell. Sedan skiljer klockorna sig i andra avseenden, såsom mer eller mindre batteritid, skärmupplösning, ljusstyrka etc.

En av de mest prisvärda modellerna i denna lilla Apple-djungel just nu, sett till pris och funktioner, skulle jag säga är Apple Watch SE (2022). Med en trevlig display, senaste versionen av Apples i övrigt lättanvända watchOS och en numera klassisk design fixar SE-varianten av Apple Watch faktiskt det mesta.

De mest uppenbara skillnaderna mot de dyrare Series 8 och Series 9 är framförallt avsaknad av sensorer för att mäta blodets syremättnad (SpO2), hudens temperatur och möjligheten att ta ett EKG. Samt i relation till Series 9 också ett uppgraderat systemchip och en högre ljusstyrka. Det kanske allra tråkigaste med SE (2022) är dock att det saknas ett alltid-på-läge för displayen.

I övrigt är det däremot svårt att hitta en mer prisvärd Apple Watch-klocka idag och så länge du verkligen inte behöver ovan nämnda funktioner kommer du extremt långt med Apple Watch SE (2022). Framförallt sett till prislappen.


3. OnePlus Watch 2R

Ordentligt bra batteritid med dubbla systemkretsar

Fortfarande bara endast en (stor) storlek (46 mm)

Med Watch 2 visade OnePlus i våras (2024) verkligen vart det digitala armbandsursskåpet skulle stå. Watch 2R är i egentligen exakt samma klocka som ursprungliga Watch 2. Men med ett lite bättre pris, en något uppdaterad design och lite andra materialval. Det sistnämnda bidrar visserligen till en lite mindre fallsäker konstruktion, men jag skulle ändå säga att det bättre priset väger upp detta.

Annars är det som sagt samma trevliga klocka med en ordentligt skarp AMOLED-display om 466 x 466 pixlar på utsidan och dubbla systemkretsar på insidan. Här tar Snapdragon W5 Gen 1-kretsen hand om klockas Wear OS-delar. Medan den strömsnåla BES2700-diton har uppdraget att t.ex. visa tid, ta hand om notiser och annat som inte kräver så mycket energi. En utmärkt sysslouppdelning som resulterar i en batteritid på över tre dagar med alla kroppmätningslägen (såsom puls- och stressnivå) samt alltid-på-läget aktiverade.

Watch 2R har därtill en fullt duglig GPS för både träning och navigering. Precis som hos föregångaren är det tyvärr endast Android-användare som är goda nog för klockan. Men är du en av dessa och vill ha en ordentligt kompetent smartklocka som både ser trevlig ut, har ovanligt lång batteritid samt fullt Wear OS-stöd är OnePlus Watch 2R till och med ett ännu bättre alternativ än sin föregångare.


4. CMF Watch Pro 2 by Nothing

Extremt prisvärd, både för Android och iOS

Stundtals något svajig Bluetooth-koppling

Om du vill åt en lite (eller till och med bra mycket) billigare smartklocka som ändå fixar de flesta smartklocksaktiga göromålen är Watch Pro 2 från Nothings dotterbolag CMF ett alldeles fullgott alternativ. Här erbjuds visserligen inte Wear OS, utan istället ett ganska låst operativsystem utan möjlighet att t.ex. installera nya appar.

Trevligt nog är utbudet av funktioner ändå ganska lagom. Klockan fixar både visning av notifikationer, tid, väder och allt annat vardagligt. Den har dessutom en duglig, inbyggd GPS för träning och håller givetvis koll på både puls och blodets syrsättningsnivå. Det går även utmärkt att föra ett kvalitetsmässigt hyfsat samtal direkt via klockans inbyggda mikrofon och högtalare.

Den 1,32 tum stora AMOLED-skärmen är väl godkänd sett till prislappen och ljusstyrkan är fullt tillräcklig för utomhusanvändning. Klockan är kompatibel med både Android och iPhone och erbjuder dessutom enkla möjligheter att göra designen mer personlig genom att byta ut både armband och boettram.

CMF Watch Pro 2 passar dig som vill ha en så billig smartklocka som möjligt som inte tummar allt för mycket på kvalitén. Allt är inte perfekt och framförallt Bluetooth-kopplingen är stundtals lite svajig. Priset och funktionaliteten väger dock upp detta en hel del.


5. Samsung Galaxy Watch7 44mm

Bra skärm, trevlig design, vettigt pris

Batteritiden är precis godkänd, Samsung-låsta funktioner

Sida vid sida med Apple är det utan tvekan Samsung som de senaste åren frambringat den ena trevliga smartklockan efter den andra med sin Galaxy-serie. Den senaste installationen är, inte helt förvånande, uppgraderingen från Galaxy Watch 6 - Galaxy Watch 7.

Här handlar det verkligen inte om några extrema uppgraderingar från den tidigare varianten. Displayen är faktiskt exakt densamma och utseendet är snarlikt. Systemchippet har visserligen fått sig en uppgradering och Samsung hävdar en prestandaökning på tre gånger mot Watch 6. Något som ändå märks en del i den vardagliga användningen.

Även om inte mycket nytt hänt är ändå grundfunktionaliteten i klockan fortfarande bra. Den 1,3 tum stora OLED-displayen är riktigt läcker och klockans uppgraderade sensorer lämnar förhållandevis lite att önska när det kommer till mätning av kroppsfunktioner. Precis som tidigare är däremot en del funktionalitet, såsom blodtryck och EKG, låsta till att kunna användas endast tillsammans med nyare Samsung-telefoner. Vilket å ena sidan är förståeligt, men å andra sidan förtar en hel del av upplevelsen om du använder någon annan Android-telefon.

Men för dig som faktiskt har en nyare Samsung-telefon är Watch 7 trots allt både en bra och trevligt designad smartklocka.


6. Google Pixel Watch 2 Wi-Fi

Perfekt komplement till Pixel- och nyare Android-telefoner

Batteritiden är fortfarande inte helt godkänd

Även Google under 2022 tog steget in på hårdvarumarknaden för klockor i och med sin Pixel Watch. I slutet av 2023 lanserades också uppföljaren, inte helt förvånande benämnd, Pixel Watch 2.

Utåt sett finns i stort inga skillnader mot den första installationen. Skärmstorleken är densamma (1,2 tum) och även upplösningen håller sig kvar på 450 x 450 pixlar.

På insidan har däremot systemkretsen uppgraderats till den bra mycket mer kompetenta Snapdragon W5 Gen 1 (mot tidigare Samsungs Exynos 9110). En uppgradering som bidrar till att i stort sett allt nu flyter på i ett klanderfritt tempo.

Precis som tidigare ligger mycket fokus på integreringen med Googles egna appar och klockan erbjuder utan tvekan den mest kompletta upplevelsen av företagets eget WearOS-operativsystem. Som i och med Pixel Watch 2 också uppdaterats till version 4.

Träningsdelarna av klockan härstammar från klassiska Fitbit (som Google numera äger). Här syns både puls-, hudtemperatur- och syresättningssensorer (SpO2) samt givetvis inbyggd GPS-funktionalitet.

Det enda negativa är att batteritiden fortfarande inte är så bra man skulle önska. Klockan klarar ungefär en dags användning, men inte mer.

I övrigt är Pixel Watch ett bra alternativ för dig som vill åt en lite mindre smartklocka (41 mm) som dessutom sitter förbaskat snällt på armen.


7. Garmin Forerunner 965

Noggrann träningsmätning och bra batteritid

Både tung och dyr

Om du är ute efter en smartklocka med extra fokus på träning, eller kanske snarare en träningsklocka med extra fokus på smarta funktioner är det svårt att slå deltagarna i Garmins Forerunner-serie.

Här står nya värstingmodellen Forerunner 965 ut som en av de absolut bästa varianterna där Garmin inte bara fått plats med i stort sett allt som behövs för att registrera och mäta de flesta träningsrelaterade aktiviteter. De har även uppgraderat den kanske största bristen från 955-serien, skärmen. Hos 965 är det numera en ståtlig AMOLED-skärm på 1,4 tum som visar all information om ens träningspass.

I övrigt är nyheterna från 955 inte enorma och precis som tidigare finns alla vanliga sensorer och mätmöjligheter man kan önska sig hos en klocka i prisklassen. T.ex. puls- och blodsyremätare, GPS, accelerometer, höjdmätare och termometer.

Som smartklocka står sig Forerunner 965 okej och erbjuder en gedigen batteritid på över 20 dagar. Medan användning av GPS-funktionerna och träningslägena givetvis kortar ned batteritiden en del.

En lite negativ detalj är att det inte går att föra samtal direkt via klockan. Men i övrigt är det svårt att faktiskt kritisera så mycket, framförallt om huvudmålet med klockan är just träning. Känns priset aningen högt är även lillebror Forerunner 255 ett riktigt bra alternativ!


8. Apple Watch Ultra 2 4G 49mm with Trail Loop

Fantastisk skärm och subjektivt svårslagen design

Sett till priset är batteritiden fortfarande bara okej

Som avslutning vore det ju konstigt att inte inkludera Apples mest maxade armbandsur, Apple Watch Ultra, som uppdaterades till version 2 under den senare halvan av 2023. Även om SE (2022) och Series 9 är bra mycket mer prisvärda är det ändå något väldigt tilltalande med både den utökade funktionaliteten och framförallt designen som erbjuds hos Apples ruskigt dyra toppklocka.

För cirka 10 000 kr får man med Apple Watch Ultra 2 givetvis allt som erbjuds hos Series 9. Det vill säga en smartklocka i toppklass både när det kommer funktionalitet och mätning av kroppsfunktioner.

Därtill får man en fantastisk design med större skärm som både visar mer information och därtill är den mest ljusstarka display Apple någonsin lanserat, med en styrka på hela 3000 nits (Series 9 har 2000 nits). Adderat till detta finns även ett utökat fokus på friluftsliv och träning med bättre batteritid gentemot övriga Apple Watch-klockor (36 timmar eller 72 timmar med low-power-mode), tre mikrofoner för samtal i blåsiga miljöer och en extra fysisk knapp för att snabbt komma åt specifika funktioner.

Inbyggt i samtliga varianter (färger) av klockan finns även stöd för 4G. Apple Watch Ultra 2 passar dig som har en iPhone och vill ha det häftigaste (och bästa) som går att få i tillhörande smartwatch-väg.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons