Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTopplista - Vattentäta bluetooth-högtalare

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Vattentäta bluetooth-högtalare

29 april 2024

Vill du kunna ta med dig musiken när du är ute på picknick? Eller vill du kunna lyssna på en podcast när du ligger i hängmattan? Kanske vill du kunna ställa högtalaren intill poolkanten och låta den spela härliga sommarhits? Då behöver du en vattentålig bluetooth-högtalare. En högtalare som gärna tål lite tuffare tag och som kan spela musik tillräckligt högt, men också med bra ljudkvalitet. En högtalare som bara låter utan att att det låter bra blir ingen glad av.

Trots att dessa högtalare inte tar mycket plats så tycker jag ändå att de låter fullt acceptabelt. Det man måste ha i åtanke är dock att en bluetooth-högtalare aldrig kan spela lika bra som ett par fullstora HiFi-högtalare. Här har jag handplockat några riktigt bra vattentåliga bluetooth-högtalare i olika prisklasser. Det är bara att välja en du tycker passar din egen smak och plånbok bäst!

1. Harman Kardon Citation 200 WiFi Bluetooth Högtalare

Ljudkvalitet, smidighet, premium

Batteritid

Det här är en ny modell från välkända Harman Kardon och den hamnar på en förstaplats eftersom den är väldigt bra på väldigt mycket.

Framförallt har den ett rätt enastående ljud för en högtalare i den här storleken. Kanske en något överdriven bas för vissa, men för egen del tycker jag om den. Dessutom funkar det bättre när den står utomhus då lite basigare ljud tenderar att höras mer i en öppen miljö. Den går också att ställa in med EQ.

Högtalaren erbjuder en mängd sätt att koppla upp ljudet på, exempelvis Airplay som inte tillhör vanligheterna och är mycket smidigt. Självklart finns också bluetooth-anslutning.

Det går bra att ta med den ut då den har en IPX4-rating, vilket innebär att den tål en del vattenstänk. Det finns stöd för Google Assistent och den svarar på kommandon väldigt bra, i princip lika bra som Googles egna högtalare.

Det som är i underkant är batteritiden som endast är 8 timmar. Men kan du leva med det är detta en alldeles utmärkt högtalare som både låter bra och känns premium.


2. JBL Charge 5 Bluetooth Högtalare

Ljudkvalitet, tålighet

Lång laddtid

Charge 5 är en uppdaterad variant av föregående Charge 4 som är en stor personlig favorit.

Den nyare femman är förbättrad på ett flertal punkter. En är att den numera också tål damm och inte bara väta. Den känns också mer robust och tålig.

Den största förbättringen är dock på ljudplanet, där den spelar både klarare, bredare och med bättre bas. Merkostnaden är ett par hundralappar och det tycker jag den är värd.

Batteritiden är fortfarande ca 20 timmar men du kan också utnyttja den som powerbank för att exempelvis ladda en mobiltelefon. Numera görs detta med USB-C och inte med micro-USB. Detta är också är en förbättring från den gamla modellen.

Nackdelarna är inte många för en högtalare i den här prisklassen. En är att den tar onödigt lång tid att ladda, hela 4 timmar! Den saknar också 3,5 mm-uttag men då i princip alla enheter i dag har bluetooth skulle jag inte säga att detta är ett problem.

För den som vill ha en prisvärd, smidig och tålig högtalare som är perfekt att ha med sig i alla lägen.


3. Sony SRS-XG300 Bluetooth Högtalare

Ljudkvalitet, design, tålighet

Batteritiden

Den här dunderklumpen är en relativt ny modell från Sony och är en konkurrent till JBL Boombox 2. Den är dock något mindre och behändigare och kan inte spela riktigt lika högt. Den finns även i ett något större utförande och konkurrerar då mer direkt med Boombox 2.

Den här modellen hamnar i sweetspot för mig för hur stor och tung jag tycker en sån här högtalare bör vara. Den väger 3 kg så den är lättare än storebror och Boombox 2 men kan ändå spela tillräckligt högt för att det ska bli njutbart, även om den står ute och en bit bort.

Jag gillar hur LED-lamporna, som sitter runt elementen på varsin sida om högtalare, pulserar med musiken. Det går dessutom att styra hur de ska uppföra sig.

Designen med den mönstrade textilen känns mycket tålig och på tal om tålighet kan den utsättas för väta i och med den höga IP-klassningen IP67.

Ljudmässigt är det inte mycket att klaga på! Det låter förvånansvärt detaljerat och inte "bröligt" som sådana här högtalare lätt kan göra. Det finns en hel del bas men den blir aldrig överdriven, inte ens när man trycker in "mega bass"-knappen. Det går dessutom att ställa in ljudet enligt tycke och smak via equalisern i appen.

Det enda minuset är att den inte riktigt håller de utlovade 25 timmarna, jag kom aldrig upp över 15 timmar och då har jag inte spelat på högsta volym hela tiden.

Trots det kan jag varmt rekommendera den här högtalaren för någon som vill ha en tålig, lite större högtalare för både inne- och utomhusbruk.


4. Audio Pro A15 WiFi Bluetooth

Ljud, anslutningsmöjligheter

Låg ip-klassning, appen

Audio Pro är ett svenskt företag som har funnits länge. De har under senare år gjort sig kända för en hel del bra produkter.

Deras modell T3 är t.ex. en av mina personliga favoriter men då den inte är vattentät hamnar modellen A15 i listan istället.

Båda modellerna har dock gemensamt att de låter alldeles utmärkt! Men A15 är på många sätt en mycket mer avancerad högtalare. Den har t.ex. stöd för Airplay 2 och Spotify Connect via wifi, så man inte inte enbart begränsad till Bluetooth.

A15 har också ett "större" ljud och en helt annan tyngd i Basen än T3. Faktum är att den låter mycket större än vad den faktiskt är! Den känns också väldigt robust och stabilt byggd men har tyvärr en ganska låg IP-klassning (IP2X), så något annat än lättare regn hade jag inte utsatt den för.

Via den tillhörande appen kan du styra vissa funktioner, exempelvis bas och diskant, men appen är tyvärr något instabil och har en del buggar.

En cool funktion däremot är att du kan ansluta en extern subwoofer via en port på baksidan! A15 kan du också para ihop med andra högtalare i en multi-room-setup.

Audio Pro A15 passar den som vill ha en välljudande och snygg högtalare som känns (och kostar) premium.


6. Marshall Emberton Bluetooth Högtalare

Robust, klart ljud, stereo

Mellanregistret

Jag gillar verkligen den här lilla högtalaren. Den har den ikoniska designen som får många rockfans att minnas konserter på allehanda musikfestivaler.

Men Marshall har visat att de är mer än bara snygg design. Här får du kvalitet - både vad gäller känslan när man trycker på knapparna, materialvalen och inte minst ljudkvaliteten.

Detta är en liten högtalare, så förvänta dig inga ljudmässiga underverk. Men den har faktiskt ett klart ljud, om än aningen bastungt vilket gör att mellanregistret går lite förlorat. Men som musikförmedlare som enkelt går ner i ryggsäcken är den rätt oslagbar, särskilt som den har hög IP-klassning (IPX7).

Batteritiden är mer än godkänd, 20 timmar. Marshall skryter också med något de kallar True Stereophonic där sweetspoten är väldigt bred. Med andra ord låter högtalaren lika bra oavsett var man står. Den stora batteriindikatorn visar tydligt hur mycket batteri som är kvar.

Ett riktigt kap som spelar i äkta stereo!


7. Bang & Olufsen Beosound Explore Bluetooth Högtalare

Robust Design

Basfattigt ljud

Kvalitetskänslan och designen tilltalar mycket med den här lilla kompakta högtalaren från Bang & Olufsen. Det känns som att den kommer att hålla länge!

Den har en hög IP-klassning vilket gör att den inte bör ta någon skada i lättare regn eller av en skvätt vatten.

Jag tycker också att priset är ganska rimligt med tanke på den kvalitetskänslan som den utstrålar. Ljudkvalitén är med tanke på storleksbegränsningen bra och ljudet känns inte tunt även om jag kan tycka att det saknas en del i basområdet jämfört med många konkurrenter men ljudet går att ställa efter tycke och smak i appen. Något jag tycker är värt att göra för direkt ur kartong låter den inte speciellt imponerande men ägnar du lite tid på att ställa in ljudet kommer du att märka att det går att förbättra markant.

Jag älskar de olika färgerna den går att få i där jag tycker den gröna är speciellt läcker.

Appen är ett föredöme i användarvänlighet och batteritiden är i topp (27h)

Passar den som vill ha en robust och tålig resekamrat!


8. Sonos Roam WiFi Bluetooth Högtalare

Ljudkvalitén, tålig, bra app

Ljudvolym, laddare ingår ej

Sonos har blivit "go to"-märket för många som söker efter en smidig multi-room-lösning.

Nyligen släppte Sonos äntligen en högtalare som går att ha med sig på språng, då den är IP67-klassad (innebär att den är helt vatten- och dammtät). Den är lätt att integrera i en befintlig Sonos-anläggning.

Naturligtvis fungerar den även via bluetooth och allt styrs mycket smidigt med hjälp av Sonos-appen i din telefon. Ytan är gummerad för att göra högtalaren extra tålig och den kan både ställas på högkant eller ligga ner.

En intressant funktion är Trueplay som ska anpassa ljudet efter omgivningen. Det går även att ställa in ljudet via en EQ i appen. Batteritiden ligger på 10 timmar.

Ljudkvaliteten är överraskande bra för en högtalare i den här storleken. Den låter klart och fylligt men når kanske inte upp till extrema ljudvolymer.

En lite irriterande sak är att det inte medföljer någon laddare. Du måste dessutom ha en specifik laddare som klarar över 5V/2A.

Passar dig som vill ha en välljudande och tålig högtalare för sommarens grillfester.


Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Grundare av den största svenska hörlursgruppen på Facebook. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons