Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mineralfoundation

  • 21 okt 2021
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom foundation

Har du testat mineralfoundation? Om inte, men är sugen på att göra det, då tycker jag att ska läsa vidare! Här har jag listat de bästa av alla jag har testat hittills. Många mineralfoundations innehåller ämnet 'Bismuth Oxychloride' (vismutoxidklorid på svenska) som kan skapa irritation om man har känslig hy. Har man det och är intresserad av en viss foundation rekommenderar jag att man kikar på ingredienslistan först.

I övrigt är det bra om man är ordentligt återfuktad när man ska använda mineralfoundation (vilket jag i och för sig alltid tycker att man ska vara :)). Ytterligare ett tips är att investera i en riktigt bra kabuki-borste som är till för att applicera just dessa foundations. Slå ut lite puder i locket och jobba in det ordentligt i borsten för att sedan applicera det i ansiktet med cirklande rörelser. Lycka till!

1. Pürminerals 4in1 Pressed Mineral Makeup SPF15 8g

Resultatet! Så fint! Många nyanser!

Innehåller Bismuth Oxychloride

Min favorit är en riktigt hudvårdande mineralfoundation i pressad form.

Har du känslig hy tror jag att du kommer att gilla den här då den innehåller magnolia som dämpar inflammationer och rödhet i huden. Pudret innehåller även retinol som minskar ålderstecken.

Här får du foundation, puder, concealer och solskydd i en och samma ask. OBS! Även om den innehåller spf ska du inte tro att det räcker som solskydd när du ska vistas i solen. För att skydda i den utsträckning som behövs skulle du behöva en otroligt stor mängd puder. Så se detta som ett bra komplement till ditt vanliga solskydd :)

Jag har röda kinder naturligt och blir dessutom väldigt lätt rödflammig på halsen, men med detta puder så känner jag mig alltid säker då det täcker det röda väldigt bra.

Den innehåller Bismuth Oxychloride som min hud kan reagera på, men av någon anledning reagerar min hy inte alls på denna.

För dig som vill ha en hudvårdande foundation som dämpar rodnader och ligger superfint på huden.


2. TiKei Mineral Foundation 9g

Gå till produktsida

Resultatet, priset, prover för 10:-

Säljs bara på nätet (BRA hemsida!)

Det är inte konstigt att Tikeis mineralfoundation har varit min absoluta favorit under många år. Det är nämligen en väldigt bra mineralfoundation - dessutom till ett väldigt bra pris!

Jag har som jag nämnt tidigare lite röda kinder, och om jag blir stressad (eller dricker vin) så blir jag väldigt rödflammig på halsen och bröstet.

Hade jag inte haft den här foundationen när jag var ute och partajade när jag var yngre, då hade jag knappt gått utanför dörren! Den täcker nämligen allt mitt röda, så jag behövde aldrig tänka på att det lyste rött på halsen när jag stod på dansgolvet liksom.

Är man osäker på vilken färg man ska ha, så har Tikei en väldigt bra guide på sin hemsida. Tack vare den så tycker jag att man lätt får rätt färg. Är man ändå osäker så kan man beställa hem små tester för 10 kr/st. Perfekt om man velar! Innehåller inte Bismuth Oxychloride.

För dig som vill ha en bra foundation till bra pris!


3. Palina Easy Going Minerals Loose Foundation

Resultatet

Dyr! Inte så många nyanser

Palina startades 2010 av Lina Ivarsson. Anledningen till att hon startade sitt eget märke var att hon inte tyckte marknaden erbjöd tillräckligt bra produkter som levde upp till hennes egna, höga krav.

Det här är en riktigt bra mineralfoundation. Den innehåller varken mineraloljor, lanolin, parabener eller andra tilltäppande ingredienser. Man har däremot satsat på hudvårdande ingredienser som återfuktar, mjukgör och skyddar.
Den innehåller inte heller Bismuth Oxychloride vilket jag är glad för då jag ofta blir röd av det ämnet!

Jag tycker att täckningen är bra men på de som är lite oljiga i hyn håller den inte riktigt en hel dag. För mig (med hy åt det torrare hållet) sitter den dock fint hela dagen lång, om jag återfuktar ordentligt innan.

För dig som vill ha en hudvårdande, snäll produkt som ger fin täckning.


4. bareMinerals Original Foundation SPF15 8g

Resultatet (på en del, inte på mig)

Bismuth Oxychloride - jag tål ej!

Det här var en väldigt hypad mineralfoundation för några år sedan och jag tycker att den är bra - men inte riktigt lika bra som många andra. Men den kniper ändå en fjärdeplats på listan.

Den främsta anledningen till att jag inte gillar den lika mycket som de andra är att den innehåller Bismuth Oxychloride, och till skillnad från Pür så reagerar min hy av någon anledning när jag använder denna. Framförallt på halsen där jag kan bli röd och det kan börja klia. I övrigt tycker jag att det är en helt ok produkt, lite svår att få jämn kanske.

Till dig som inte reagerar på detta ämne: du kanske kommer älska den, precis som så många andra gör. Jag har sminkat folk med den här och fått jättefina resultat. Så testa gärna, det kan bli din nya favorit!

Ett tips är att fråga om du kan få med dig ett testprov hem för att prova i lugn och ro få för att ta reda på ifall du reagerar på Bismuth Oxychloride eller inte.

Mångas favorit, men inte min.


5. Babor Mineral Powder Foundation 20g

Känns snällt mot huden, uppbyggbart

Bismuth Oxychloride kan irritera...

Babor är för mig, och kanske många andra, mest känt för sina spa-produkter.

Då dessa spa-produkter är riktigt bra, så tänkte jag att testar deras mineralfoundation också. Pudret visade sig vara en riktig dröm, framförallt för den som gillar att kunna reglera hur mycket täckning man vill ha för stunden.

Vid första appliceringen så tyckte jag att täckningen var väldigt lätt, men med fler appliceringar så kunde jag bygga upp till en mediumtäckning ungefär. Den ger också fin lyster till huden!

Pudret känns knappt på huden och det känns nästan att det är framtaget av ett företag som jobbar med hudvård. Det irriterar inte min hud trots att den innehåller Bismuth Oxychloride, som dock ligger långt ner på innehållslistan. Puderpuffen är jättemjuk men jag föredrar ändå att jobba med en kabukiborste.

För dig som vill kunna bygga täckning.


6. Youngblood Natural Loose Mineral Foundation

Många nyanser, lägger sig fint!

Bismuth Oxychloride kan irritera...

Om du vill dämpa rodnader!

Det här är en jättebra foundation som ska dämpa rodnader och lägger sig fint på huden. Den ger en naturlig lyster, helt utan att glittra. Det är ett stort plus att den finns i så många olika nyanser.

Att den dämpar rodnader är jättebra, men om du som jag reagerar på Bismuth Oxychloride, så kan den istället ge rodnad och kli. Så mitt råd är att testa lite först för att se om du reagerar. Tyvärr reagerar jag på halsen och blir röd och det kliar en del. Men på mina lite röda kinder lägger den sig superfint och döljer det röda jättebra! Den är fri från talk och parfym.

Jag rekommenderar den här till dig som inte är känslig mot Bismuth Oxychloride och som inte är allt för torr i huden. Då tror jag du kommer att älska den, även om den är ganska dyr...


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom foundation

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer