Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa balsamet
  • 12 jan 2023
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom balsam

När man som jag älskar känslan av ett silkeslent hår, då ett bra balsam ett måste! Jag har testat allt från billiga till lite dyrare balsam. Jag gillar oftast att använda schampo och balsam ur samma serie, men ibland blandar jag. Det jag gillar med att använda produkter ur samma serie är att de oftast är uppbyggda för att jobba extra bra ihop. Man får liksom ut det bästa ur produkterna när man använder båda.

Så vad vill jag då få ut av mitt balsam? Jo, först och främst vill jag att det ska reda ut mitt hår så att det inte blir trassligt. Sedan vill jag att det ska göra mitt hår mjukt och glansigt. Till sist och verkligen inte minst - jag vill att det ska ge mitt hår en sista fuktboost innan jag kliver ut ur duschen. Här listar jag några balsam som uppfyller dessa krav.

När man som jag älskar känslan av ett silkeslent hår, då ett bra balsam ett måste! Jag har testat allt från billiga till lite dyrare balsam. Jag gillar oftast att använda schampo och balsam ur samma serie, men ibland blandar jag. Det jag gillar med att använda produkter ur samma serie är att de oftast är uppbyggda för att jobba extra bra ihop. Man får liksom ut det bästa ur produkterna när man använder båda.

Så vad vill jag då få ut av mitt balsam? Jo, först och främst vill jag att det ska reda ut mitt hår så att det inte blir trassligt. Sedan vill jag att det ska göra mitt hår mjukt och glansigt. Till sist och verkligen inte minst - jag vill att det ska ge mitt hår en sista fuktboost innan jag kliver ut ur duschen. Här listar jag några balsam som uppfyller dessa krav.

1. milk_shake Silver Shine Conditioner 250ml

Får bort gula pigment, lent hår

Jag har inget att klaga på

Bäst för att få bort gula pigment!

Jag har haft blonda slingor ett tag nu, plus att jag har en del gråa hår. När mitt hår blir för gult i pigmenten så syns det grå väldigt väl. För att dölja det grå - och få det att smälta ihop med det färgade så naturligt som möjligt - så använder jag det här balsamet ca 2 ggr i veckan.

Håret känns inte torrt efter användning som en del silverprodukter annars kan orsaka. Det här balsamet torkar inte ut håret, det känns snarare som att det tillsätter fukt. Håret blir jättemjukt och glansigt! Dessutom får jag bort alla gula pigment utan att det slår över i lila.

Det här balsamet vill jag verkligen rekommendera till dig som vill ha en uppfräschning av håret, utan att för den sakens skull bli lila/grå i håret!


2. Olaplex No5 Bond Maintenance Conditioner 250ml

Håret blir som nytt!

Inget att klaga på

Olaplex har, som jag nämnt i andra listor, gjort underverk med mitt tidigare så slitna hår!

Jag använde till en början bara schampot men när jag började använda balsamet så fick jag ett ännu bättre resultat på min behandling. Olaplex jobbar nämligen för att stärka håret på djupet och reparera det.

Balsamet är väldigt drygt och man behöver inte ta mycket. Konsistensen är ganska tjock och härlig.

När jag använder Olaplex balsam så använder jag nästan alltid deras schampo innan, jag tycker den kombinationen är väldigt bra!

Resultatet blir ett mjukt och följsamt hår som är väldigt lätt att borsta ut. Jag tycker också att håret får en fin glans och ser mer levande ut. Det tynger inte ner mitt hår alls som vissa produkter kan göra.

Jag rekommenderar det här balsamet till dig som har skadat och behandlat hår. Använd tillsammans med Olaplex schampo för bästa resultat!


3. Davines OI Absolute Beautifying Conditioner 250ml

Ger volym och massor med fukt

Inget att klaga på

För dig som vill ha volym!

Här har vi ett superkrämigt balsam. Det innehåller bland annat aprikossmör som gör håret både supermjukt och återfuktat. Dessutom får håret ett litet lyft, man märker verkligen att man får mer volym i håret. Det är även proppat med A- och C-vitamin.

Håret blir glansigt och är väldigt lätt att borsta efteråt. Det jag märker är även att det passar bra till mitt självlockiga hår väldigt bra, då håret blir mindre frissigt och lockarna kommer fram fint.

Jag låter det sitta i mitt nyschamponerade hår under tiden som jag rakar benen och tvättar kroppen, så runt 3,4 minuter. Lukten är väldigt god och inte för stark, man känner sig fräsch i håret efteråt.

Jag rekommenderar verkligen det här balsamet till dig som vill ha lite mer volym eller som behöver mycket fukt till håret.


4. Redken All Soft Conditioner 500ml

Återfuktar, inget friss, mjukt hår!

Vissa upplever att det tynger ner

Ett riktigt intensivt återfuktande balsam!

Detta är balsamet för dig med torrt och frissigt hår. Det ger ordentligt med fukt och är verkligen utslätande! Jag märkte en stor förändring redan efter en kort tids användning.

Mitt hår blir lätt frissigt men detta balsamet gör hårstråna mer "släta" och håret ser mycket bättre ut efter dusch.

Jag har hört flera säga att de tycker håret blir för nedtyngt, men de kanske borde gå på volymserien istället. För har man torrt hår så tycker jag inte det tynger ner.

Men håret blir ju bättre efter ett tag och då kanske man får byta serie. Redken är ett bra märke som har en massa olika serier så jag är säker på att alla kan hitta en som passar.

Återfuktar ordentligt och eliminerar friss - bäst för dig med riktigt torrt hår!


5. Kerastase Nutritive Fondant Magistral Conditioner 200ml

Resultatet, doften, återfuktande

Lite dyr...

Det här är vad jag kan minnas mitt första "märkesbalsam" som jag köpte för ett antal år sedan.

Jag minns fortfarande hur pirrig jag var för om det skulle vara någon skillnad på det här balsamet och det jag brukade köpa i mataffären! Jag kan ju säga att jag fortfarande idag, ett antal år senare, fortfarande köper det här balsamet för att jag blev så nöjd.

Vill du ha ett mycket näringsrikt balsam som återfuktar ditt hår även om det är riktigt torrt, då har du ett bra tips här! Håret känns återfuktat och starkt efteråt.

Doften är fräsch och stannar kvar på ett behagligt sätt efter duschen. Balsamet är även väldigt drygt, så jag tycker verkligen att det är värt sitt pris.

Jag rekommenderar det här balsamet till dig som har torrt hår och som vill ha en återfuktande och näringsrik produkt.


6. LANZA Healing Color Care Color Preserving Conditioner 250ml

Bevarar färgen, DOFTEN!!!

Inget att klaga på

Lanza är märket som min nuvarande frisör använder sig av, och jag förstår varför! Det här är en riktigt bra produkt, precis som det mesta från Lanza.

För det första - doften. Kan vi bara ta en stund för att tala om doften! Alltså, jag ÄLSKAR den! Jag tänker på tropiska vindar när jag känner den, den luktar sååå gott.

Jag har nyligen färgat håret mörkt från att ha varit blond i många år, så därför passade jag på att köpa detta färgbevarande balsam. Efter att ha använt det i lite över en månad så måste jag säga att glansen och färgen i håret fortfarande är riktigt bra! Dessutom blir håret väldigt mjukt och härligt.

Det här är ett balsam jag rekommenderar med varm hand till dig som vill ha ett färgbevarande balsam som doftar ljuvligt!


7. Maria Nila Palett True Soft Conditioner 300ml

Doften, håret blir lent & mjukt

Lite dyr...

Maria Nilas Soft-serie hittar ni även på min lista med de bästa schampona.

Jag berättar där att jag ofta går till min gamla frisör och köper dessa produkter då jag verkligen gillar dem. Med andra ord - även om frisören numera är utbytt är produkterna så pass bra att jag återvänder bara för att köpa dem, ett väldigt bra betyg eller hur?

Det här balsamet är bra för mitt tunna nordiska hår, men jag har även kompisar med både tjockt, torrt och lockigt hår och vi är alla överens om att detta är ett väldigt bra balsam. Håret blir mjukt och lättborstat efter att jag använt det.

Doften är väldigt god, efter varje tvätt doftar håret som om man precis varit hos frisören!

Så vem rekommenderar jag det här balsamet till? Egentligen till alla som vill ha ett bra balsam som gör håret mjukt!


8. Löwengrip Care & Color The Cure Repair Shine Conditioner 200ml

Gör håret jättemjukt och lent!

Inte det mest återfuktande

Jag har ett ganska torrt hår som då och då känns strävt. Men med det här balsamet så blir håret väldigt mjukt och lent.

Det är kanske inte det mest återfuktande och djupvårdande balsam jag har i min samling, även om det tillför en hel del fukt. Men det är oslagbart om jag vill få ett hår som är mjukt och följsamt att jobba med, till exempel om jag ska platta håret.

Jag schamponerar håret som vanligt innan jag applicerar balsamet i hela längderna. Jag undviker att ta det längst in mot hårbotten för att håret inte ska tyngas ner.

Flaskan är snygg och stilren och det är lätt att få ut balsamet. Doften är helt gudomlig, den luktar fruktigt och fräscht! Jag kommer på mig själv med att gå och sniffa på mitt hår flera gånger när jag använt detta balsam.

Gör håret mjukt och lent!


9. Ida Warg Moisture Conditioner 250ml

Koladoften

Kunde återfukta mer

När Ida Warg släppte sin hårvård var jag lite avvaktande. Jag tänkte att det nog inte var något speciellt med de produkterna.

Men så var jag inne på Kicks en dag, blev lite nyfiken och luktade på denna. Wow! Den luktar så gott, precis som kola! Ida Warg beskriver den själv som varm fudge-kola i en av sina Youtube-videos och jag kan bara hålla med.

Det här balsamet ingår i en serie som enligt Ida Warg själv ska vara bra för de med känslig hårbotten och även för de som har psoriasis. Detta är inget jag själv kan uttala mig om det fungerar eller ej, men jag tycker i alla fall att det är värt att nämna.

Håret blir i vilket fall mjukt och det luktar härligt. Gillar man inte koladoften så kommer man nog dock inte tycka om balsamet, då doften är ganska stark.

Jag rekommenderar detta till dig med känslig hårbotten som vill ha ett mjukt hår som luktar gott!


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom balsam

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer