Prisjakt

Så väljer du rätt elcykel

Tänker du investera i en elcykel? Du är inte ensam. Vi har pratat med Janne Pedersen, konsumentrådgivare från elfordonens förlovade land Norge, för att få tips inför köpet – och vår cykelexpert Per Wickman listar sina toppval.

Cykeln har alltid haft en viktig roll som transportmedel, men den kommer att få en ännu större roll framöver. I den hektiska stadstrafiken är cykeln ofta det enklaste transportmedlet – och med elcykeln blir det även ett av de snabbaste.

Naturvårdsverkets elfordonspremie, oftare kallad elcykelbidrag, försvann hösten 2018 – men närmare 100 000 svenskar hann söka och få tillbaka 25 procent (upp till 10 000 kronor) av kostnaden för sitt fordon. Men intresset för elcyklar svalnade inte, tvärtom. Efterfrågan manade på tillverkarna och numera finns en mängd varianter av elcyklar i lika varierande prisklasser.

Vi bad en konsumentrådgivare och Prisjakts egen elcykelexpert om hjälp – så här väljer du rätt elcykel.

Janne Pedersen, konsumentrådgivare på NAF. Foto: Eirik Aspaas

Pendla eller bara cykla hemmavid?

Innan du köper en elcykel finns det några saker att tänka på. Janne Pedersen är konsumentrådgivare på Norges Automobil-Forbund, NAF, och testar bland annat en rad nya elcyklar varje år. Hennes första tips är att utgå från hur du ska använda din elcykel. Ska du cykla långt eller bara i närområdet? Ska du shoppa eller bara "cruisa på stan"? De här variablerna påverkar batteriets räckvidd och kapacitet.

– Det första du behöver tänka på är vad du ska använda cykeln till. Det är skillnad mellan att pendla 4–5 mil till jobbet varje dag och cykla i staden. Om du ska cykla långt behöver du bra batterikapacitet och lång räckvidd. Då behöver du gå upp lite i pris, säger Janne.

– Om du ska cykla kortare sträckor kan du göra det bra med en lite billigare cykel. Men om du ska dra en cykelvagn med barn i många backar behöver du extra batterikvalitet. Extra vikt suger kapacitet, säger konsumentrådgivaren.

Prova elcykeln innan du köper

Förutom vad du ska använda elcykeln till är det viktigt att tänka på hur det är där du ska cykla så att du kan prova den i liknande terräng inför köpet.

– Testa alltid cykeln innan du köper, helst i lite olika terräng. Kontrollera hur bromsarna fungerar och om du får bra drag uppför backarna. Det är en bra idé att provcykla för att få ett intryck av hur elcykeln fungerar och om det är en cykel du känner dig bekväm med, föreslår Janne.

Mittmonterad motor rekommenderas

Elcykeln kan ha motorn i navet på cykelns framhjul, på bakhjulet eller i cykelns vevlager på mitten. Om du har motorn i framhjulet kan det vara svårt att byta däck på egen hand. Och ska du hänga på en cykelvagn kan det vara opraktiskt att ha motorn i bakhjulet.

– Vi rekommenderar motor i vevlagret. Det är en fördel om du måste byta däck på cykeln vid en punktering. Det ger också det bästa stabila draghjälpen och bättre balans, säger Janne Pedersen.

Per Wickman, Prisjakts expert på elcyklar. Foto: Privat

Prisjakts experter:

Möt Per Wickman – elcykelfantast

Per Wickman har i flera år noggrant följt elcykelmarknaden i både Sverige och i Tyskland. Han läser allt han kommer över om elcyklar och dammsuger butikerna på alla nyheter – för att sedan provcykla och granska hur de är byggda.

– Under åren har det blivit mer än 150 000 kilometer med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken, den senaste jag köpte var en eMTB.

– Den billigaste elcykeln jag köpt kostade 9 000 kr och den dyraste 44 000 kr, så jag har erfarenhet av elcyklar i alla möjliga prisklasser, säger Per Wickman.

sidan med våra experter tipsar Per om hur du sköter om din elcykel på bästa sätt och listar de bästa elcyklarna på marknaden just nu.

Topplistor signerade Per:

Bästa elcykeln

Bästa elcykeln för stadsmiljö

Bästa elcykeln för pendling

Bästa hopfällbara elcykeln

Bästa elcykeln under 20 000 kronor

Elassisterade mountainbikes

Hydrauliska bromsar är säkrast

På en elektrisk cykel behöver du ha riktigt bra bromsar – du kommer upp i högre hastigheter och elcykeln är mycket tyngre än en vanlig cykel.
– Helst bör elcykeln ha hydrauliska bromsar. Du bör åtminstone ha skivbroms, men det bästa är hydrauliska skivbromsar. Fälgbromsar är vanligt på cyklarna i det lägsta prissegmentet, men de ger en svagare bromseffekt, säger konsumentrådgivaren Janne Pedersen.

Hybridcykel vs. stadscykel

Elcykelmodellerna glider lite in i varandra. Du kan numera även hitta stadscyklar med bra räckvidd och kvalitet, men det finns det några huvudsakliga skillnader mellan dem och hybridcyklarna.

– En hybridcykel har vanligtvis ett lite mer sportigt och modernt utseende. På dem sitter du lite framåtlutad och de har ofta bättre batterikapacitet. Hybriden passar bäst för pendling, säger konsumentrådgivaren.

– På en stadscykel sitter du mer upprätt. Den har ofta ett mer traditionellt utseende, ibland vintage, och är lätt att kliva upp på. Den påminner om en klassisk damcyklel. Dessa har vanligtvis mindre batterikapacitet och därmed kortare räckvidd. Perfekta att susa runt i stan med, säger Janne.

Foto: Adobe Stock, Scottie

Eldrivna transportcyklar

Eldrivna transportcyklar kan användas både till nytta och nöje men kan vara lite svåra att hantera, exempelvis när du ska ta dig över trottoarkanter. Lådcykeln är den vanligaste modellen, men det finns även longtail-cyklar. Longtail-cykeln har en extra lång pakethållare för last eller barnsitsar, en förstärkt ram och bra batterikapacitet – men är ofta tyngre. Här är det viktigt att prova och se vad som passar dig bäst.

– Om du vill ha en transportcykel skulle jag testa några olika och ta reda på vad du känner dig mest bekväm med. Om du bara ska transportera matkassar kanske det fungerar med en stabil bagagelåda på pakethållaren. Jag har valt att ha cykelvagn och tycker att det är väldigt flexibelt. Den kan du koppla på och ta av så du också har en vanlig elcykel när du inte behöver transportera så mycket, föreslår Janne Pedersen.

– Transportcyklar är ofta lite dyrare – men väldigt trevliga! Att prova dig fram är verkligen mitt bästa tips. Känn efter hur de svänger på olika underlag med lite vikt.

Glöm inte hjälm och lås!

Text: Viktoria Andresen

Publicerad: 26 maj 2021

Uppdaterad: 2 september 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Experten som medverkar i artikeln får ersättning från Prisjakt för att skapa innehållet. Läs mer om Prisjakts experter här.