Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa elcykeln för pendling

  • 24 mar 2022
Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Alla cyklar går att använda för pendling, men beroende på din cykelväg kan du optimera ditt val av cykel. I stan är det fördelaktigt med god översikt och då passar en cykel med upprätt körställning. Är det cykling på längre sträckor utan trafikljus och fin asfalt så föredrar jag lite mer framåtlutad körställning för lägre luftmotstånd. Sittställningen har betydelse för att få god kraft vid trampning, och att hitta den bästa elcykeln för pendling kan bli svårt om vägen består både av skogsvägar, landsvägar och stadstrafik.

Om du tänker pendla med elcykel mer än ca 4 mil på samma laddning så välj minst 400 Wh i batterikapacitet, då kapaciteten minskar på vintern och när batteriet blir äldre. Batteriet kommer hålla längre med högre kapacitet, men blir något tyngre. Här har jag valt ut några prisvärda cyklar som ger mycket glädje i pendlingen och som passar varierande underlag.

1. Haibike SDURO Trekking 8.0 Trapez 2021 (Elcykel)

Motor, batteri, växlar, bromsar

Inget!

Här får du en motor från Yamaha, PW-ST, som är superstark i branta backar. Du kommer lämna alla andra cyklar bakom dig.

Haibike SDURO Trekking 8.0 Trapez har 12 växlar från Shimanos finaste växelgrupp. De växlar snabbt och ljudlöst och på lägsta växeln finns det inga backar som den tvekar inför.

De breda 62 mm-däcken och framgaffeln av hög kvalitet med hela 100 mm fjäderväg gör cykelturen ytterst bekväm och du får ett fantastiskt fäste i kurvorna.

De breda däcken är inte trögrullade så att det kan hända att farten blir för hög, men då har du fina lättdoserade bromsar som snabbt får stopp på ekipaget.

Med 630 Wh på batteriet kommer jag hela 100 km på högsta assistans och displayen ger mycket information: batterikapacitet i procent, återstående körsträcka m.m.

Den här cykeln har allt man kan önska sig!


2. Merida eBig.Tour 400 EQ 2022 (Elcykel)

Stark motor och lång räckvidd

Lång tid att ladda

Vill du kunna ta en genväg genom skogen, glida fram snabbt på landsvägen och kryssa fram i stan som en kung eller drottning? Då väljer du denna cykel. Den hänger med i det mesta med sin MTB-starka Shimano EP-8-motor och 630 Wh på batteriet.

Den dämpade framgaffeln med 100 mm fjädringsväg och de 56 mm breda däcken gör att du flyter över ojämnheter och gupp.

Det låga insteget gör det enkelt att kliva på cykeln även om det sitter en barnstol på pakethållaren.

Framlampan sitter högt upp på styret vilket ger en bra ljusbild. Ett praktiskt ramlås från Abus ingår vilket är ett plus.

Motorn EP-8 är Shimanos senaste och starkaste motor och ger 85 Nm. Med bra utanpåliggande 10 vxl finns det inga backar som cykeln tvekar inför.

Den här väljer du för stark motor, lång körsträcka och allsidig cykel.


3. Trek Allant+ 5 Stagger 2021 (Elcykel)

Stark motor från Bosch

Lås ingår inte

Det här är en skön cykel med Boschs urstarka CX-mittmotor på hela 85 Nm.

Den är utmärkt konstruerad, exempelvis sitter strålkastaren fram ovanför fjädringen så att lampan inte ska vibrera lika mycket. De breda däcken och den utmärkta framgaffeln gör att du tar dig fram över alla ojämnheter utan att behöva minska hastigheten.

Ramen är styv men med ganska lågt insteg, vilket är bra när du hoppar av cykeln ofta i stadstrafik eller när du har en barnsadel på pakethållaren.

Cykeln har bra komponenter rakt igenom: 9 stycken Shimano-växlar och 180 mm bromsskiva fram. Du kan med andra ord segla uppför de brantaste backarna och får lätt stopp när det lutar nedåt.

En ganska lätt och kraftfull elcykel som fungerar utmärkt för dig som pendlar, cyklar i stan eller njuter av lite grusväg.


4. Trek Domane+ ALR 2022 (Elcykel)

Snabb och lätt, ca 15 kg

Dyr och stöldbegärlig

Med denna racer kommer det gå riktigt snabbt till arbetet. För att du inte ska komma fram helt genomsvettig får du stöd av en elmotor från Fauza som är integrerad i ramen.

Batteriet är på måttliga 250 Wh men med en sån här cykel kommer du sällan hålla lägre hastigheter än 25 km/h. Men du får bra stöd i branta backar och hård motvind av assistansen.

Du styr hela systemet via en tydlig display med en enda knapp som är lättåtkomligt placerad på toppröret. Du kan även använda en mobilapp och få koll på det mesta.

Det går att förvandla cykeln till en helt vanlig Domane (du sparar då 2,9 kilo i vikt). Ramen har fästen för skärmar samt en geometri som ger bättre stabilitet och högre komfort än en vanlig racer.

Den här rekommenderas för dig som gillar snabba resor och vill ha en cykel som även fungerar på träningsrundor. Passar även dig som vill ha en lätt cykel då den endast väger 15 kg.


5. Specialized Turbo Como 3.0 Dam 2020 (Elcykel)

Motorn och konstruktionen

Ganska ny motor på marknaden

Titta hur långt ner framskärmen går! Den här tillverkaren har förstått att pendlare inte vill ha vattensprut på skor och kedjan.

Motorn och batteriet är helt integrerat i ramen och ger ett gediget intryck. Batteriet är på 500 Wh. Vado finns även i 45 km/h-variant (moped klass 1) för den som verkligen vill ta snabbspåret till arbetet.

Bromsar och växlar är av bra kvalitet och motorn är helt nyutvecklad och integrerad. Motorn Specialized 1.2E är verkligen det senaste inom området men med viss risk för "barnsjukdomar". Motorn är kraftfull och mycket tyst och du kan själv anpassa assistansnivåer.

Med en låg och centrerad tyngdpunkt, dämpad framgaffel tillsammans med optimala däck så kommer du ta kurvorna galant och ändå ha tillräcklig komfort.

Den här är för dig som vill ha en snygg, svängglad pendlarcykel med mycket tyst motor.


Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken - tre stycken har jag sålt och den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer