Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Underhåll din elcykel - här är expertens bästa tips
  • 16 juli 2019
Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar
Så underhåller du din elcykel
Är det inte härligt när allt bara rullar på? Tyvärr är det inte alltid så, men genom att underhålla din elcykel minskar risken för driftstopp och cykeln kommer få längre livslängd. Därför vill jag ge dig några tips på hur du tar hand om din elcykel på bästa sätt.
Ta hand om batteriet

För att få så lång livslängd som möjligt på batteriet bör du förvara det torrt, i rumstemperatur och undvika att det kommer i direkt kontakt med solljus. Ladda alltid batteriet när det är i rumstemperatur - på vintern bör du alltså vänta lite med att ladda när batteriet nyss varit utomhus. 30-60% är optimalt om du ska förvara batteriet under längre tid. När du använder batteriet bör du hela tiden hålla det mellan 20-80%, då förlänger du livslängden avsevärt. Undvik att köra batteriet helt tomt och behöver du ladda det fullt, så försök att göra det strax innan du ger dig iväg.

Smörj kontakter

På cyklar med hjulnavsmotorer sitter det en kontakt som du drar isär för att kunna ta bort hjulet. Ta isär kontakten och smörj med bilpolfett eller vattenfri vaselin (var sedan uppmärksam på märkningen så du monterar tillbaka den korrekt). Fetta in batterikontakten och även kontaktytan för displayen om den är avtagbar. Använd batteripolfett eller vattenfri vaselin på elektriska kontaktytor. Kontrollera kablar så att de är fastsatta korrekt och inte ligger och skaver mot något i onödan. Kontrollera också att sensorn för hjulhastighet sitter korrekt.

Smörj växeln

Hjulnavsmotorer har ofta en växel som består av tre plastkugghjul som det är bra att smörja in. Lossa hjulet och skruva bort skruvarna på motorns vänstersida och öppna locket. Använd syntetiskt baserat fett som fungerar bra på plastkuggar. Lägg även fett på utsidan av navet för att minska vatteninträngning. På motorerna som sitter vid tramporna (mittmotorerna) behövs i allmänhet ingen service, men kontrollera att skruvarna sitter fast ordentligt.

Kontrollera kedjan

Om cykeln har inbyggda växlar så känn på kedjespänningen och justera vid behov. Om det inte längre går att justera så är det dags att montera ny kedja. Torka av smutsen från kedjan och lägg på ny olja. Torka sedan kedjan med en tvättlapp så att inte ny smuts fastnar så lätt. Förläng nedre delen på främre skärmen, det minskar sprutet på drivlinan.


Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det för närvarande fyra stycken - den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer