Prisjakt
Annons

Cykelhjälmar

2 124 produkter

Sortera efter:

Cykelhjälmar

Cykelhjälmar för både stadscykling och turer på BMX-banan. Välj om cykelhjälmen ska vara anpassad för junior eller senior, herr eller dam och vilken storlek den ska ha. Kanske vill du helst ha en öppen design, eller en heltäckande. Ventilationshål gör det bekvämare när hjälmen ska användas länge och inbyggd belysning är bra när mörkret kryper på. Produkter inom denna kategori kan också kallas Cykelhjälm.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om cykelhjälmar

MIPS är förkortning av Multi-directional Impact Protection System och är ett extra glidskikt inuti hjälmen som skyddar hjärnan mot rotationsvåld som kan ge så kallade rotationsskador. MIPS är designad för att ge extra bra skydd om användaren av hjälmen utsätts för slag från sidan istället för rakt framifrån. Tekniken är framtagen av forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Den som är under 15 år måste använda hjälm när de cyklar eller bli skjutsade på cykel. Däremot finns inget krav på hjälm när man använder en sparkcykel eller en trehjuling. Vår rekommendation är att barn, ungdomar och vuxna alltid använder hjälm oavsett om man cyklar, åker på en sparkcykel eller en trehjuling. Glöm inte den viktiga belysningen och reflexerna!

Rekommendationen från NTF är att byta cykelhjälm vart tionde år eller när cykelhjälmen har utsatts för yttre åverkan, exempelvis vid en olycka. Ett tips är att kontrollera både din egen och barnens cykelhjälmar regelbundet. Kolla efter strukturella skador som kan göra att hjälmens skydd försämras. Köp aldrig cykelhjälmar begagnat eftersom du inte vet vad hjälmen har varit med om tidigare.

Ett grönt spänne på cykelhjälmen indikerar att den är anpassad för små barn under 7 års ålder. Spännet är designat att lösa ut av sig själv för att minimera kvävningsrisken om barnet råkar fastna med hjälmen. Däremot så löser spännet inte ut av sig själv om barnet är med om en olycka och exempelvis slår i marken. Tänk på att cykelhjälmen alltid ska tas av barnet i samma stund som det inte befinner sig på cykeln.

En cykelhjälm som sitter bra går inte att flytta framåt eller bakåt, är bekväm på huvudet och har en åtsittande rem under hakan som inte hänger löst. Ett tips är att kolla om du får in två fingrar mellan hakan och remmen, då är den korrekt åtdragen. Cykelhjälmen får inte kunna förflytta sig så att pannan eller bakhuvudet exponeras vid en kollision. Extra viktigt är att kontrollera så att cykelhjälmen inte är för långt bak på huvudet då det lämnar främre delen av huvudet oskyddad.