Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hopfällbara elcykeln

  • 20 mar 2022
Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

En hopfällbar elcykel tar mindre plats vid förvaring och gör det enklare att få med sig cykeln på tåget, bussen, spårvagnen, husvagnen, båten, hissen eller i bilen. Den är ett riktigt smart val och gör det smidigare att förflytta sig. Med elmotor blir det dessutom lätt att trampa oavsett om det är motvind eller uppförsbackar.

Om du har tänkt att ha med cykeln på en båt är det viktigt att du undviker fukt och underhåller den så att den inte blir rostig. Vikten är mycket viktig att notera om du har tänkt bära omkring på cykeln. Av de hopfällbara elcyklar jag provat så gillade jag de bakhjulsdrivna med låg vikt bäst. Min lista är lite blandade cyklar i olika prisklasser, men gemensamt för alla är att du får mycket cykel till ett rimligt pris!

Ett bonustips är Bromptons hopfällbara elcykel som kanske är den absolut bästa hopfällbara elcykeln, men som tyvärr inte kan köpas direkt i webbutik. Den kan däremot beställas via en cykelhandlare.

1. Gocycle G4i 2021 (Elcykel)

Smidig, lätt, bra kvalitet

Ganska dyr

Vad sägs om en elcykel som går att fälla ihop på 10 sekunder?

Nya Gocycle G4 har tystare och starkare motor som sitter i framhjulet och styrs av hur hårt du trampar (momentstyrning). Cykeln har även slirkontroll.

Med helt inkapslad kedja slipper du kladda ner omgivningen med olja. De tre inbyggda växlarna är från Shimano. Små hjul gör att den blir stark i uppförsbackar. Däcken är nu ännu bredare, 60 mm, vilket tillsammans med 25 mm fjädring bak gör att du får en härlig åkkomfort - även på ojämna cykelvägar.

Batteriet har gjorts kraftfullare och är på 375 Wh. För att trimma ner vikten till 16,4 kg har komponenterna optimerats och ramen är delvis tillverkad i kolfiber.

Det här är en cykel man kan ta med sig överallt och som jag själv gärna skulle vilja köpa.


2. Monark Delbar 2021 (Elcykel)

Pålitlig, bra lastmöjligheter

Drivning på framhjulet

Välkända Monark har denna delbara cykel med batteri på pakethållaren och en motor i framhjulet. Motorn heter E-going och tillverkas av Bafang men specificeras av Monark (Crescent).

Pakethållarna bak och fram har AVS-system vilket gör det lätt att fästa tillbehör som exempelvis en cykelkorg. Med motorn fram får du en bra viktfördelning och cykeln stegrar sig inte så lätt. Framhjulet kan däremot slira lite i uppförsbackar, speciellt om det är grus på asfalten.

Det är fälgbromsar framtill och klassisk trampa-bak-broms på bakhjulet. Cykeln har tre tillförlitliga inbyggda växlar från Shimano och batteriet är på 400 Wh, vilket ger acceptabel räckvidd. Den är dock ganska tung med sina dryga 21 kg.

Den här väljer du för att det är en pålitlig cykel med bra lastmöjlighet både bak och fram.


3. Ecoride Flexer 20" 3vxl AXS Fold H-3 2021 (Elcykel)

Haga Cykel
17 995 kr
Elcykelpunkten
18 495 kr
Bjöörns Cykel
17 995 kr
Se alla 4 priser

Prisvärd, stöldsäker finess

Kan slira i uppförsbacke

Den här modellen från Ecoride är väl beprövad och kommer med 400 Wh på batteriet och 3 inbyggda växlar från Shimano.

Att ha 3 navväxlar är gynnsamt för att navet blir lättare än med fler växlar, och du får ju mycket hjälp av motorn som sitter fram. Med motorn fram så slirar cykeln dock något lättare i uppförsbackar med grus, men å andra sidan blir viktfördelningen jämnare.

Med små hjul blir kraften förstärkt så du kommer att överraska de stora cyklarna när du susar förbi i uppförsbackarna. De som gillar fotbroms kan glädjas och du får dessutom utmärkta skivbromsar fram.

Även denna cykel har Ecorides speciella finess som gör att det krävs en speciell bricka för att aktivera elsystemet. Det gör cykeln svårare att stjäla.

Den här väljer jag för att den är en prisvärd och välbeprövad konstruktion.


4. Xiaomi Mi QiCycle Folding (Elcykel)

Momentsensor, kompakt

Batterikapaciteten

Xiaomi är en kinesk jätte inom elektronik och tillverkar bland annat smarttelefoner, laptops, elscootrar och elcyklar.

Den här cykeln är minimalistisk med tre inbyggda Shimano växlar och en 250 W-motor. De små 16" hjulen gör att motorn på 250W blir riktigt stark i branta backar.

Cykeln fälls enkelt ihop och med sin relativa låga vikt på 14,5 kg kan du lätt få med den upp i lägenheten, eller ta med den på tunnelbanan.

Motorn sitter i framhjulet och något unikt är att det sitter en momentsensor i pedalerna. Detta gör att den känns mer som en vanlig cykel, men lättare att trampa.

Batteriet är ganska klent på ca 200 Wh, men räcker bra i stan (några mil är inga problem).

Kompakt och lätt att förvara!


Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken - tre stycken har jag sålt och den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer