Prisjakt
Annons

Elcyklar

1 312 produkter

Sortera efter:

Elcyklar

Elcyklar för herr, dam och junior. Välj vilken cykeltyp du vill ha, vilka bromsar som behövs och antalet växlar. Om du åker mycket kollektivtrafik kan en hopfällbar modell vara praktisk att ta med. Tänk på att välja en modell med rätt ramstorlek och design som passar för nordiska förhållanden med mycket blöta. Ett tips är att kolla efter elcyklar med walkassist som hjälper dig när du går. Produkter inom denna kategori kan också kallas Elcykel.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om elcyklar

Ja, en elcykel fungerar i såväl torrt som blött väder. Du kan cykla på den som vanligt, men tänk på att aldrig ha elcykeln ståendes för länge i dåligt väder. Helst ska den förvaras torrt och varmt. Ta alltid in batteriet när cykeln inte används och torka gärna av de mest utsatta delarna om du har varit ute i regnväder.

Med en elcykel menas att den har en hjälpande motor som gör det lättare att trampa i exempelvis uppförsbacke och när det är motvind. Motorn använder ett uppladdningsbart batteri som normalt går att ta av från elcykeln när den inte används. En elassisterade cykel får hjälp av motorn i upp till 25 km/h innan den slår av sig själv. Motorn kan inte driva cykeln framåt själv, du måste fortfarande trampa för att röra dig framåt. Om batteriet tar slut under cykelturen så fortsätter cykeln att fungera som normalt, men utan att du får hjälp av motorn.

Normalt är att ett friskt och nytt batteri av normalstorlek tar dig mellan 40 och 80 kilometer, beroende på kapaciteten och andra omständigheter. Det är flera faktorer som avgör hur långt du kan cykla innan batteriet är tomt. Batteriets ampere-timmar (Ah) avgör hur stor batterikapaciteten är, alltså hur mycket ström som finns tillgängligt för motorn. Normalt har batteriet en kapacitet på 7 till 17 Ah och rekommenderat är att du väljer ett batteri med minst 10 Ah om du planerar att cykla långa räckvidder.

En motorn på en elcykel får bara hjälpa dig upp till 25 km/h. Om du cyklar fortare än så kommer motorn att vara avstängd och du får trampa på av helt egen kraft.

Med en elcykel är det roligare och mer spännande att ge sig ut på cykelturer. Oavsett om du cyklar i stadsmiljö eller på landbygden så får du ett praktiskt transportmedel som tar dig uppför backar och genom motvind med lätthet. Cyklar du ofta till jobbet? Med en elcykel kommer du längre och snabbare, utan att du riskerar att bli svettig.

Undvik att ladda utan tillsyn på nätterna. Placera batteriet på en brandsäker plats både när det laddas och vid förvaring. Ladda helst nära en vägg för att undvika rökspridning mitt i rummet. Helst bör du använda en flamsäker laddpåse när du laddar batteriet. Ha en brandfilt eller brandsläckare i närheten så att du snabbt kan släcka om en brand uppstår.

Elcyklar är mycket stöldbegärliga. Därför måste du säkra din cykel så att den inte går att stjäla när den står parkerad. Även batteriet måste vara skyddat från stöld. Många elcyklar har låsbart batteri så att det inte kan lyftas bort utan en nyckel. Bäst är om du tar med dig batteriet när cykeln är oanvänd. Använd bara godkända lås av bygel-, block- och kättingmodell till din cykel.