Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa elcykeln under 20.000 kr

  • 22 mar 2022
Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Om du ska köpa din första elcykel, eller vill ha en elcykel men vet att du inte kommer använda den så mycket, så är det en bra idé att välja en elcykel under 20 000 kr. Den billigaste elcykeln jag köpt kostade 9000 kr och den dyraste 44 000 kr, så jag har erfarenhet av elcyklar i alla möjliga prisklasser.

Billigare elcyklar har oftast ett batteri med något lägre kapacitet och ingen mittmotor, utan en billigare motor som sitter i hjulet och som är svagare i branta backar. Komponenterna är generellt av enklare slag, men många gånger är det fullt tillräckligt för de flesta konsumenter. Så länge du undviker okända märken och väljer väletablerade webbshoppar så kommer du sannolikt bli nöjd. Jag har till min topplista valt ut cyklar som erbjuder lite mer än vad som brukar vara vanligt i det här prissegmentet.

1. Ecoride Ambassador X AXS H-9 28" 2022 (Elcykel)

Bra service och välbeprövad

Ganska tung

EcoRide är kända för sin utmärkta service och den här varianten har funnits med länge.

EcoRide har sett till att utveckla och förbättra modellen hela tiden. Den har en stabil cykelkorg fram och pakethållare med AVS-system som gör det lätt att klicka i olika tillbehör.

Det är en "klassisk" cykel med fina hydrauliska skivbromsar, 9 utanpåliggande växlar, lågt insteg, bekväm upprätt sittställning och central batteriplacering som ger bra tyngdpunkt för fina köregenskaper.

Batteriet har nu blivit på hela 576 Wh vilket ger möjlighet till riktigt långa och härliga turer.

Motorn sitter i bakhjulet vilket ger mindre stötig gång över ojämnheter och dessutom frädrande framgaffel.

Den här väljer jag för att den är väl beprövad och generösa garantivillkor på hela 3 år om service utförs.


2. Crescent Elina 2021 (Elcykel)

Elcykelvaruhuset
18 995 kr
BikeTown
19 995 kr
Bjöörns Cykel
19 995 kr
Se alla 4 priser

Stöldskyddat batteri, bra för stan

En av Sveriges mest sålda elcykel från välkända Crescent.

Denna cykel har lågt insteg, vilket passar mycket bra på en stadscykel där man kanske måste stanna ofta. Motorn är i framhjulet och är en anpassad motor från Bafang som de kallar e-going.

Cykeln har en speciell teknologi som kallas Koppla och som gör att batteriet blir stöldskyddat. Du kopplar helt enkelt upp batteriet mot en app i din smartphone.

Det är en robust byggd cykel som väger ca 25 kg. Den har har skivbroms fram, inbyggd navbroms broms samt 7 inbyggda växlar från Shimano. Det är en utmärkt cykel att använda i stan och med cykelkorg blir det enkelt att få med sig matvaror på väg hem.

Batteriet är på ca 400 Wh och cykeln finns i tre olika storlekar, så att det går att välja en som är optimal för dig.

En stabil och robust cykel med stöldskyddat batteri.


3. EvoBike Sport-8 250W Dam 2022 (Elcykel)

Prisvärd

Lås ingår ej

Här har vi en stabilt byggt cykel med en bra motor, trapetsram och möjlighet att välja ett större batteri.

Evobike har en motor från Bafang, en av världens största tillverkare av motorer som ger bra hjälp då det behövs. Den har en pedalsensor, så när tramporna snurrar startar assistansen. Du kan välja mellan fem olika assistanslägen.

Växlarna fungerar bra och det är relativt billigt att byta kedja och kassett när det är dags. Däcken är relativt smala och det finns ingen fjädring fram, vilket gör den något stötig på ojämnt underlag.

Cykeln har lågt insteg men är åt det sportigare hållet. Du sitter något framåtlutad vilket ger lägre luftmotstånd och bättre kraft i tramptagen. Det är bra att det går att välja ett större batteri, vilket jag rekommenderar.


4. Ecoride Flexer HS H-9 20" 2022 (Elcykel)

Stark och stabil

Saknar riktig pakethållare

Billiga elcyklar har ofta hjulnavsmotor som sitter i framhjulet, vilket kan ge en stötig cykling och ökad risk för att hjulet ska slira. Den här har motorn i bakhjulet istället, vilket ger hög kraft och det slirar inte lika lätt - mycket bra! Du har nio växlar att välja på.

Cykeln är utrustad med pakethållare fram och bak, belysning, lås och bekväma ballongdäck som rullar lätt och sväljer ojämnheter.

Många låter sig luras av att det är en kompakt liten cykel, men den är verkligen både smart, stabil, stark och rolig att cykla på.

Batteriet är på hela 576 Wh vilket ger dig lång räckvidd. Detta är speciellt bra på vintern då kapaciteten minskar något.

Flexer har ett relativt lågt pris och stark motor som gör att du inte behöver trampa så mycket själv. Passar personer mellan 165-195 cm.


5. Ecoride Rise Uni 2020 (Elcykel)

Gå till produktsida

Stark och tyst bakhjulsmotor

Något baktung

EcoRide har hållit på ett bra tag nu och många tycker att de har bra service. Här får du en elcykel med en stark motor i bakhjulet som gör att du kan susa fram med minimal ansträngning oavsett motvind och backar.

Rise är en ny sportig modell i Ecorides modellprogram som är utrustad med korg fram och dubbla led-lampor på undersidan.

Slitaget på kedja och drev blir mindre med hjulnavsmotorer, och utanpåliggande växlar gör cyklingen lättare. Däcken tycker jag är för smala då cyklingen blir stötigare, men det kompenseras av att motorn inte sitter i framhjulet. Styret är höjbart så du kan välja hur upprätt du vill sitta.

Batteriet är på 520 Wh. När du jämför räckvidden med en mittmotor så motsvarar 520 Wh ca 400 Wh på en mittmotor.

Detta är ett bra val för dig som inte vill ha mittmotor men ändå en stark motor med hydrauliska skivbromsar.


6. Helkama Jopo Electro 2015 (Elcykel)

Gå till produktsida

Passar alla i familjen, priset

Kapaciteten på batteriet

Vad sägs om en elcykel av bra kvalitet, som tar lite utrymme och passar hela familjen? Jopo är en finsk klassisk cykel som passar personer mellan ca 140-190 cm!

Cykeln passar bäst i stadstrafik där den är smidig och lättrampad med sina 24" hjul. Motorn driver framhjulet och är på 250W. Räckvidden i stan kommer räcka gott och väl med 374 Wh på batteriet - så länge du håller dig inom ca 50 km.

Inbyggda 3 växlar från Shimano och fotbroms på bakhjulet gör att det blir minimalt underhåll. Fram är det en fälgbroms så du snabbt kan få stopp på cykeln.

De relativt små hjulen ger låg tyngdpunkt och fina 47 mm breda däck från välkända Schwalbe ger dig vägegenskaper utöver det vanliga.

Jopo finns i flera modeller och den senaste är med mittmotor.

Ett perfekt val om man vill ha en elcykel som passar alla i familjen och är av hög kvalitet trots det låga priset.


Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken - tre stycken har jag sålt och den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer