Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa elcykeln

  • 30 mar 2022
Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag äger två olika elcyklar, och jag har haft sex stycken tidigare. När jag ska köpa en elcykel läser jag många olika tester och provcyklar minst ett tiotal innan jag bestämmer mig. I stan vill jag t.ex. ha en bekväm cykel med upprätt sittställning för att få god överblick över trafiken, och för längre sträckor föredrar jag en mer framåtlutad körställning. På vintern med saltblandad snöslask använder jag min cykel med inbyggda växlar som inte är så smutskänslig. På bilden ser du en av mina cyklar som jag trivs med och har haft i två år.

Vilken som är den bästa elcykeln är individuellt och beror dels på hur du har tänkt använda den. Är det mycket backar, kommer du ha barnsadel eller cykelkärra, är det jämn asfalt eller mycket gropar och grusvägar, kommer du cykla på vintern, och hur mycket vill du betala? Jag har valt några modeller som tillhör bland de bästa inom sin kategori.

1. Haibike SDURO Trekking 6.0 2022 (Elcykel)

Allround, kvalitet, prisvärd

Något tung och den enkla displayen

Inte den dyraste och inte bäst på allt, men mycket prisvärd.

Du får fullt drag i den brantaste uppförsbacken - så fort du sätter fötterna på pedalerna vill den dra iväg. Motorn är energieffektiv och med ett stort batteri på 630 Wh kommer jag ca 100 km med den smarta inställningen A (automatisk). Den ger anpassad assistans då man behöver den som bäst.

Komforten är utmärkt tack vare en bra fjädrad framgaffel med 63 mm:s fjädringslängd och utmärkta 60 mm breda däck som dämpar vibrationer och ojämnheter.

De 10 växlarna fungerar suveränt och bromsarna är perfekta. Belysningen lyser upp vägbanan fullt tillräckligt även då det är kolsvart ute.

SDURO Trekking 6.0 är försedd med Scwalbes nya kombinationsdäck för asfalt och grusvägar. Du får alltså mycket goda egenskaper både i stan, vid pendling och även på stigar och grusvägar.


2. Bergamont E-Cargoville LT 2021 (Elcykel)

Gå till produktsida

Klarar mycket last

Tung

Två barn, flera matkassar, tung last och du har inte plats för en stor lastcykel - ja, då passar den här cykeln perfekt.

Den finns i två ramstorlekar som passar för personer mellan 155 och ca 190 cm och klarar hela 190 kg! Den har 10 utanpåliggande växlar och mittmotorn från Bosch, Performance Line Cruise, med 65 Nm räcker till för de flesta backarna, även när den är fullastad.

Cykeln har rejält breda däck och stel kraftig framgaffel i stål, CrMo. Däcken sitter på 26" fälg och bredden 62 mm bidrar till stabiliteten och med centralstödet står den även stadigt när du ska lasta den.

Den här allsidiga cykeln är perfekt för att transportera två barn och matvaror. Den är bara något längre än en "vanlig" cykel. Jag gillar den skarpt!


3. Riese & Müller Charger 3 GT Rohloff 2021 (Elcykel)

Gå till produktsida

Lång räckvidd, anpassningsbar

Dyr

R&M ger dig många möjligheter att själv anpassa vilka komponenter du vill ha på cykeln.

Väljer du den inbyggda 14 vxl Rohloff-bakväxeln så får du den bästa i världen med lång livslängd och hög verkningsgrad. På en laddning av batterierna kan du med 1125 Wh njuta av en cykeltur på fenomenala ca 200 km.

Den dämpade sadelstolpen, utmärkta framgaffeln och de breda däcken kommer ge dig en härligt bekväm cykeltur. När det blir mörkt sätter du på strålkastaren och det blir nästan som dag igen.

Drivningen i mitten kommer från mycket starka Bosch Performance CX 4 och det finns flera olika displayer att välja på. Väljer du displayen Nyon ingår navigering och du kan ställa in vad som ska visas på skärmen.

Detta är en mycket bra cykel där du själv kan specificera många av komponenterna.


4. Cannondale Topstone NEO Carbon 2 2021 (Elcykel)

Gå till produktsida

Snabb, sportig och rolig på grus!

Dyr

Gillar du snabba turer på grus och full fart på landsvägen är en gravel bike rätt val. Detta är en utmärkt representant.

Den mittmonterade motorn, Bosch Performance CX, är en av de starkaste motorerna på marknaden. Du kommer aldrig ha några problem att ta dig fram, inte ens i den branta backen på grusvägen eller om det blåser upp till storm.

Displayen Kiox från Bosch erbjuder navigering, uppkoppling till smartphone och du kan få träningsdata till din app i telefonen.

Detta är en väldigt bekväm gravel bike med 30 mm:s fjädring. Den har gott om utrymme i ramen för att kunna välja vilken däcktyp som helst, oavsett om du vill susa fram på gruset eller behöver smala stenhårda däck för landsvägen.

Det är en cykel för den sportige och en mycket snabb och rolig nöjesmaskin.


5. Merida eOne-Sixty 9000 2021 (Elcykel)

Allsidig, grym prestanda

Det kostar att vara på topp ;-)

Merida var först med den nya, kraftfulla mittmotorn EP8 från Shimano. Denna cykel har fått mycket gott betyg i tester och är utmärkt optimerad, men ganska dyr.

Den är konstruerad för att vara komfortabel och allsidig med 160 mm fjädringsväg fram och 150 mm bak. Väldigt smart att ha stora 29" tums fram och något bredare 27,5" bak, man får det bästa av två världar.

Du kan välja att förse den med 504, 630 eller 750 Wh batteri. Med 750 Wh kommer du ha riktigt skoj i flera timmar upp och ner för branta stigningar.

Detta är en cykel som inte bara klarar av alla typer av terräng, utan också är robust och älskar långturer lika mycket som stenhård enduroshredd på branta stigar.


Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken - tre stycken har jag sålt och den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer