Prisjakt
Annons

Gräsklippare

718 produkter

Sortera efter:

Gräsklippare

Gräsklippare håll gräset kort och gör att hela gräsmattan ser trevligare ut. Här väljer du mellan bensindrivna, eldrivna med batteri eller sladd, eller om det ska vara en helt manuell gräsklippare. Välj också bland funktioner som softgrepp, ihopfällbart handtag, justerbar hastighet och om modellen ska vara självgående. Modeller med uppsamlare eller multiklipp gör att slipper räfsa efteråt.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om gräsklippare

Det finns en mängd olika varianter och typer. Här är några av de vanligaste och det som skiljer dem åt:

Handgräsklippare: En manuell gräsklippare är en enkel och prisvärd modell som inte kräver någon strömförsörjning eller bränsle. Den drivs istället av din egen kraft när du skjuter den framåt. En manuell gräsklippare passar bäst för mindre gräsytor.

Elektrisk gräsklippare: En elektrisk gräsklippare drivs av el och kan vara antingen trådbundna eller trådlösa. Trådbundna modeller kräver en förlängningssladd, medan trådlösa modeller drivs av ett uppladdningsbart batteri. Elektriska gräsklippare passar bäst för mindre till medelstora gräsytor.

Bensindriven gräsklippare: En bensindriven gräsklippare drivs av en förbränningsmotor som kräver bränsle. Dessa gräsklippare är oftast kraftfulla och passar bäst för större gräsytor eller områden med tuffare gräsbeklädnad.

Robotgräsklippare: En robotgräsklippare är en autonom gräsklippare som kan programmeras för att klippa gräsmattan på egen hand. Dessa gräsklippare kräver lite arbete och passar bäst för mindre till medelstora gräsytor.

Åkgräsklippare: En åkgräsklippare är en större gräsklippare som drivs av en motor och är avsedd att köras som en traktor. Dessa gräsklippare passar bäst för stora gräsytor.

Läs mer om de olika varianterna i vår guidande artikel här.

Klipphöjden: Tänk på vilken klipphöjd du vill ha på din gräsmatta och välj en gräsklippare som kan justera höjden på klippen.

Klippbredden: Välj en gräsklippare med en klippbredd som passar storleken på din gräsmatta. Större klippbredd kan spara tid men kräver mer ansträngning att manövrera.

Driften: Det finns både elektriska och bensindrivna gräsklippare. Tänk på vilken som passar bäst för dina behov och budget.

Hjulen: Tänk på vilken typ av hjul gräsklipparen har. Större hjul ger bättre manövrerbarhet på ojämn terräng, medan mindre hjul är bättre för mindre ytor.

Kapaciteten: Tänk på gräsklipparens kapacitet, dvs. hur mycket gräs den kan klippa på en gång. En högre kapacitet innebär färre stopp för att tömma påsen.

Vikten: Tänk på vikten på gräsklipparen. En lättare gräsklippare är enklare att manövrera och kan vara bättre för mindre ytor, medan en tyngre gräsklippare är bättre för större ytor.

Underhållet: Tänk på vilken typ av underhåll som krävs för gräsklipparen. Bensindrivna gräsklippare kräver vanligtvis mer underhåll än elektriska gräsklippare.

Om du har en stor gräsmatta så är en bensindriven gräsklippare det bättre alternativet. Eldrivna modeller lämpar sig framför allt till mindre gräsmattor som inte har så stora klippytor. Anledningen är att en eldriven gräsklippare normalt inte har lika stor klippbredd och räckvidd som en bensindriven modell. En bensindriven gräsklippare är dessutom generellt starkare än eldrivna modeller, oavsett om de har batteri eller använder sladd.

Gräsklippare tåler normalt inte större mängder regn eller snö. Ställ undan gräsklipparen i ett torrt och tempererat utrymme under årets kallare dagar. Passa på att göra grundläggande underhåll inför den kommande trädgårdssäsongen, exempelvis kontrollera alla rörliga delar och se till att bladen är ordentligt vassa. Är du osäker på bladen så kan du beställa nya för just din modell. I värsta fall, om du inte har något val, så kan gräsklipparen stå utanför tak, men se till att använda ett ordentligt regnskydd som gör att den åtminstone inte står helt utsatt för vatten.

Elstart betyder att gräsklipparen startar varje gång, utan att du behöver dra i ett snöre. Med en liten elmotor och ett tillhörande, laddningsbart batteri, behövs bara ett knapptryck eller att du vrider på en nyckel. Fördelen med elstart är att du kombinerar styrkan från bensinmotorn med enkelheten med elstarten. Se alla gräsklippare med elstart här.

Det är viktigt att luftfiltret i gräsklipparen håller god kvalitet och är rent. Annars kan du uppleva problem som att gräsklipparen är svår att starta eller inte har lika hög motorkraft som normalt. Att byta luftfilter är enkelt och kan göras utan att gräsklipparen måste lämnas in för service; det gäller både vanliga gräsklippare och åkgräsklippare. Vissa modeller använder ett skumfilter som även det är enkelt att byta.

Innan du byter filter i gräsklipparen kan du testa att rengöra det först. Ta ur filtret ur sin hållare, gör rent det från ytlig smuts och damm. Är det ett skumfilter kan du rengöra försiktigt med tvål och vatten, låt sedan torka. Sätt tillbaka i gräsklipparen. Tänk på att ett luft- eller skumfilter som är skadat eller har använts under lång tid måste ersättas helt.

Batteridrivna gräsklippare använder ofta batterier som är specifika för en hel serie från samma tillverkare. Därför är det viktigt att du kollar noga vilken gräsklippare du köper och vilket batteri den använder. Ett undantag är gräsklippare som använder fritidsbatterier. Kontrollera så att batteriet du köper både passar i gräsklipparen och att batterispänningen är rätt.