Prisjakt

Så väljer du rätt gräsklippare

Få en snyggare och jämnare gräsmatta med rätt gräsklippare. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du måste känna till innan du gör ett köp.

Få en snyggare och jämnare gräsmatta med rätt gräsklippare. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du måste känna till innan du gör ett köp.

Typer av gräsklippare

 • Motorgräsklippare för tomter över 500 kvadratmeter. Är bensindrivna, men det finns modeller som använder elstart. Är kraftfulla och är bra på att hantera högt gräs. Det finns gräsklippare som är självgående om du inte vill putta gräsklipparen själv, och därmed sparar du lite på kroppen.
 • Robotgräsklippare för i princip hur stora tomter som helst om du använder flera klippare. Är nästan ljudlös, självgående och laddar sig själv när batteriet börjar sina. Klipper bara inom de gränser du sätter ut i gräsmattan och känner själv när gräset måste klippas.
 • Elektriska gräsklippare för tomter under 1 000 kvadratmeter. Finns med nätdrift och batteridrift. De är miljövänliga och har lägre bullernivå än motorgräsklippare. De är däremot svagare än bensindrivna alternativ. Nätdrivna modeller begränsas av längden på sladden, batteridrivna av hur länge batteriet håller per laddning.
 • Handgräsklippare för tomter på upp till 500 kvadratmeter eller som komplement till större gräsklippare när tomten är större. Är skonsam mot gräsmattan, billigast i inköp och ger dig motion. Kan vara tung att använda när gräset har hunnit växa sig högt.
 • Åkgräsklippare för de riktigt stora tomterna med rejäla grönytor. Klipper brett, snabbt och bekvämt. Ett bra alternativ om du har svårt att gå fram och tillbaka med en vanlig gräsklippare, men tänk på att åkgräsklipparen tar stor plats att förvara och kan kosta en hel del. En del åkgräsklippare kan använda borstar fram för att sopa gångar och liknande.

Cylinder eller rotor

Motordrivna och handdrivna gräsklippare använder antingen en cylinder eller rotor för att korta grässtråna.

Cylindergräsklippare ger i regel en snyggare klippning eftersom de klipper grässtråna, till skillnad får knivblad på en rotor som skär av stråna istället. Modeller med cylinder är dock känsliga för högt gräs och behöver stora hjul för att rulla lätt. Alla handdrivna gräsklippare använder cylinder.

Cylindergräsklippare behöver generellt mer underhåll än modeller med rotor och knivar. Anledningen är att knivarna måste slipas med specialverktyg och ställas in mer exakt i samspråk med underskäret på gräsklipparen. Det gäller både den handdrivna gräsklipparen och den motordrivna.

Rotorgräsklippare har en roterande del på undersidan med knivar som snurrar för att skära av grässtråna. Det är viktigt att knivarna är vassa för att inte slå av gräset. Jämfört med en cylindergräsklippare så är knivarna till rotorn enklare att ta av och slipa själv.

Foto: Patrik Siredal

Gräsrebellen tipsar om bästa prylarna för gräsmattan

Vill du ha den perfekta gräsmattan i trädgården? Kanske funderar du på vilka trädgårdsprylar som är bäst att köpa när du vill ha det där jämnt gröna och välklippta gräset hela sommaren. Vi har pratat med Melker Bengtssons, även känd som Gräsrebellen, som tipsar om sina bästa knep för att gräsmattan ska bli riktigt fin. Visste du att ju kortare gräs, desto mer får du arbeta för att det ska bli fint?

Läs mer om det och se alla andra tips i vår intervju med Gräsrebellen här.

iStock.com / Jevtic

Uppsamlare eller inte

Med en uppsamlare på gräsklipparen slipper du kratta gräsmattan efteråt. Du kan enkelt tömma uppsamlaren i komposten vilket sparar tid och arbete. Om du vill använda gräset som näring är det praktiskt med en gräsklippare som finfördelar gräset åt dig. Metoden kallas "mulching" och betyder att gräset mals ner så att gräsmattan kan använda det. Det finns gräsklippare som kombinerar mulcherfunktionen med en uppsamlare om du själv vill fördela det klippta gräset.

Vill du inte bli alldeles gräslig om benen när du klipper gräset är modeller med sidoutkast att rekommendera. Tänk bara på att sidoutkast begränsar vilket håll du kan klippa eftersom utblåset måste vara mot gräsmattan hela tiden. Dessutom kan den utstickande delen gör det svårt att komma åt på alla ställen.

Ergonomi

Robotgräsklipparen är den snällaste gräsklipparen du kan välja för din kropp. Du behöver nämligen inte göra något som helst med den, mer än att titta på när den jobbar.

Alla andra modeller kräver viss fysik för att användas. Därför är det viktigt att du kollar hur tung gräsklipparen är, om handtaget går att ställa in för din kroppslängd och om det finns ett bekvämt grepp. Vill du inte putta på gräsklipparen väljer du en självgående modell.

Vått och högt gräs kan ställa till med problem för både eldrivna och bensindrivna gräsklippare. Klipp gräset ofta och undvik att göra det direkt efter regn. Då blir det lättare för både dig och gräsklipparen. Speciellt om du har en handgräsklippare som saknar motor.

Vinterförvaring

När vinterkylan gör sig påmind är det dags att ställa undan gräsklipparen och låta den vila för säsongen. Gör rent kåpan och knivarna, ta ut batteriet från gräsklipparen om det finns ett sådant och se till att temperaturen i luften inte går under 5-10 grader. Har du en bensindriven gräsklippare tömmer du bensintanken. Ett tips är att byta olja och oljefilter på de modeller som har det, alternativt lämna in gräsklipparen för en komplett service och underhåll.

iStock.com / Natalia Bodrova

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är i stort helt automatiska och klipper din gräsmatta när det behövs. Allt du behöver göra är att placera ut laddningsstationen på ett bra ställe, sätta upp kantlinjerna som klipparen ska hålla sig inom och sen köra igång. Det är viktigt att du väljer en robotgräsklippare som kan hantera storleken på din trädgård och har stöldskydd. För en mer omfattande guide kring hur du väljer rätt kan du besöka vår kategori för robotgräsklippare här:

Här hittar du alla robotgräsklippare på Prisjakt

Tips: Visste du att igelkottar är som mest aktiva från skymning till gryning? Det kan vara lockande att köra robotgräsklipparen på kvälls- och nattetid, men vi rekommenderar att du låter klipparen köra på dagen istället. Då minskar risken att din robotgräsklippare skadar igelkottar som försöker ta sig över gräsmattan.

Säkerhet

Gräsklippare använder roterande knivar och det medför givetvis vissa risker när du klipper gräset. Använd gärna ordentliga skor med stålhätta och stäng alltid av gräsklipparen innan du kontrollerar eller byter något på undersidan.

Om du använder en åkgräsklippare på gräsmattor som lutar mycket ska du alltid klippa upp och ner längs lutningen, aldrig tvärs över eftersom det finns en risk att åkgräsklipparen välter. Med en vanlig gräsklippare gäller samma sak – och här är det viktigt att du aldrig drar gräsklipparen mot dig.

Tänk också på att kolla gräsmattan innan du klipper så det inte ligger saker i vägen. Stenar som träffas av knivarna kan bli projektiler som flyger långt om inte klipparens kant stoppar dem.

Innan du köper gräsklipparen

Här är några praktiska tips och råd innan du köper din nya gräsklippare.

 • Kontrollera om återförsäljaren har en egen verkstad för service och reparationer. En del återförsäljare skickar vidare gräsklipparna till andra verkstäder eller tillverkaren. Det gör att din gräsklippare kan vara borta i åtskilliga fler dagar.
 • Det är praktiskt om du kan göra grundläggande underhåll på gräsklipparen själv. Som att byta tändstift, filter och olja. Det är också bra om du själv kan slipa och byta knivar. Det är inte alla modeller som gör det enkelt för användaren.
 • Väljer du en bensindriven gräsklippare bör du först kolla om den kan använda alkylatbensin, så kallad miljöanpassad bensin. Bensinen är snällare mot miljön, renar motorn och gör att gräsklipparen är enklare att starta.
 • Tänker du köpa en åkgräsklippare och har en trädgård med smala ytor så bör du titta på modeller med snäv svängradie och frontmonterad klippare. Då kommer du åt lättare runt kanterna och kan ta dig runt överallt med lätthet.
 • Det är viktigt att kunna ändra klipphöjden på gräsklipparen. Anledningen är att riktigt långt gräs inte bör klippas kort direkt, utan etappklippas upp till tre eller fyra gånger.

Läs mer

 • Trädgårdsliv & balkonghängHär har vi samlat artiklar, topplistor och guider som handlar om trädgård – praktiska tips och köpråd för att ta hand om din trädgård och göra din uteplats trivsam. Så att du ska kunna njuta lite mer av livet utomhus.Läs mer
 • Serva robotgräsklipparen inför vårenPatrik Hedin är proffs på robotgräsklippare – men så är han också andra generationens gräsexpert och jobbar som planskötare på Gamla Ullevi. Här ger han sina bästa köpråd och skötseltips för både robotar och gräsmattor. Kan du gissa vad Patriks klipparkompis heter?Läs mer
 • Gräsrebellen tipsar om bästa prylarna för gräsmattanTusentals personer följer Gräsrebellen på Instagram och lyssnar på Gräspodden. Här berättar Melker Bengtsson vilka prylar han använder för att få grannskapets grönaste gräsmatta. Och varför robotklippare egentligen är bäst.Läs mer
 • Foto: Halfpoint, Adobe Stock
  Så väljer du rätt grillKolgrill, gasolgrill, elgrill – vad ska man egentligen välja? Här får du tipsen och råden du behöver innan du väljer!Läs mer

Text:
Daniel Haaf

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].