Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: TV-apparater med bra ljud
  • 27 okt 2023
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom tv

Bra och ordentliga högtalare adderar utan tvekan en hel del när det kommer till både film, spel och vanligt TV-tittande. Personligen har jag dock en liten förkärlek för allt-i-ett-lösningar, och då specifikt sådana som också faktiskt fungerar. Därför känns det extra kul att lista några av de TV-apparater på marknaden som har inbyggt ljud som inte är förfärligt.

Visst går det alltid att få mycket bättre ljud genom att köpa till ett ordentligt högtalarpaket till sin TV. Men i takt med att tekniken går framåt börjar det faktiskt dyka upp en del TV-apparater där fokus inte bara ligger på att implementera så många olika bildtekniker och så hög upplösning som möjligt - utan även tillhandahålla ett någorlunda vettigt ljud.

Bra och ordentliga högtalare adderar utan tvekan en hel del när det kommer till både film, spel och vanligt TV-tittande. Personligen har jag dock en liten förkärlek för allt-i-ett-lösningar, och då specifikt sådana som också faktiskt fungerar. Därför känns det extra kul att lista några av de TV-apparater på marknaden som har inbyggt ljud som inte är förfärligt.

Visst går det alltid att få mycket bättre ljud genom att köpa till ett ordentligt högtalarpaket till sin TV. Men i takt med att tekniken går framåt börjar det faktiskt dyka upp en del TV-apparater där fokus inte bara ligger på att implementera så många olika bildtekniker och så hög upplösning som möjligt - utan även tillhandahålla ett någorlunda vettigt ljud.

1. Sony Bravia XR-55A95K 55" 4K Ultra HD (3840x2160) QD-OLED Google TV

Oslagbart ljud (och fantastisk bild!)

Bara två stycken HDMI 2.1-portar

Sonys Bravia-serie av TV-apparater har fått mycket positiv respons de senaste åren. Både för bild och ljud. Efter att fått möjlighet att mer på djupet recensera förtagets senaste toppmodell, A95K, har jag även kunnat konstatera att jag aldrig upplevt lika bra inbyggt ljud i någon annan TV.

Hos A95K använder Sony sin egen Acoustic Surface Audio Plus-teknik för att skapa ljud. Här nyttjas själva bildpanelen som en typ av högtalarmembran där uteffekten blir hela 20 + 20 W. På baksidan ackompanjeras detta av två stycken små subwoofer-element på 10 W vardera.

Tillsammans lyckas dessa totalt 60 W med konststycket att ifrågasätta om det verkligen behövs en separat ljudanläggning till TV:n. För den ljudmedvetne är svaret fortfarande ja. Men för min del är jag osäker. Surround-effekterna hos TV:n är lite blygsamma. Men klarheten, volymen och till viss del även basen är imponerande.

I övrigt är allt på topp hos A95K med en 4K QD-OLED-panel, 120 Hz uppdateringshastighet, stöd för det mesta i formatväg samt en överlag fantastisk bildkvalitet. Priset är tyvärr också på topp och landar strax under 34 000 kr för 55-tummaren. Men en bättre TV är svårt att hitta idag.


2. Sony Bravia XR-55A90J 55" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Google TV

Acoustic Surface-teknik för ljudet

Fortfarande en dyr TV

Om du inte känner för att lägga 34 000 kronor på en TV finns tack och lov Acoustic Surface Plus-tekniken hos flera av Sonys TV-apparater.

En av de mer populära varianterna just nu, i prisklassen ”åtminstone-lite-billigare”, är uppföljaren till den enastående A80J, inte helt förvånande benämnd A90J.

Bildmässigt handlar det om en OLED-panel bestyckad med 4K-upplösning. Tack vare en uppdateringshastighet på upp till 120 Hz och stöd för HDMI 2.1 är A90J inte bara bra för TV och film. Den är också en riktigt trevlig kompanjon till de senaste spelkonsolerna.

För ljudet finns, precis som hos både A80J och A95K (ovanför), inga synliga högtalare. Istället använder TV:n Acoustic Surface-tekniken för att vibrera panelen på framsidan av TV:n och använda den som en typ av högtalare. En tekniskt superhäftig lösning som också ger ett bra ljud.

Till skillnad från uteffekten på 30W hos A80J är A90J kapabel att basunera ut ljud i en effekt av hela 60 W. Kvalitén är ungefär densamma hos de olika modellerna, men både volym och bas är snäppet bättre hos A90J. Givetvis finns även stöd för DTS och Dolby Atmos m.fl.

Sony 55A90J passar dig som verkligen inte vill ha några synliga högtalare, men ändå ett bra ljud.


3. LG OLED55C2 55" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

Mycket TV för pengarna

LG:s webOS är lite rörigt

LG:s TV-apparater med OLED-paneler har länge varit lite av en branschstandard när det kommer till bildkvalitet. Under 2022 ersattes den tidigare C1-modellen med uppföljaren C2 där både ljud- och bild tagit sig en bit uppåt.

Bildmässigt är det mesta på topp, såsom sig bör från en OLED-panel från LG. 4K-upplösning, 120 Hz-uppdateringshastighet, HDMI 2.1 och stöd för både G-Sync och FreeSync för dig som spelar spel. Kort sagt en ordentlig arsenal av specifikationer.

Ljudsystemet är en 2.2-kanalsvariant med en total uteffekt av 40 W. Även om basen lämnar en hel del att önska (vilket inte är jättekonstigt då TV:n trots allt är rätt tunn) är däremot klarheten och tydligheten i ljudet riktigt bra. Det går också att dra upp volymen en hel del utan att det börjar låta allt för skränigt. LG:s inbyggda förbättringsfunktioner gör vidare sitt för att positivt hjälpa till med ljudbilden.

LG:s C2-serie är troligen en av de mesta populära TV-apparaterna just nu. Här får du en TV som passar de flesta tittarscenarion och dessutom levererar en ljudmässigt helt okej upplevelse.


4. Samsung The Frame TQ55LS03B 55" 4K Ultra HD QLED Smart TV (2023)

Taveldesignen, konst-aspekten

Svartnivåer och betraktningsvinklar kunde varit bättre

Huruvida The Frame är något av det bästa eller sämsta som producerats när det kommer till TV-design är givetvis subjektivt. Personligen tycker jag att möjligheten att använda sin TV som en tavla för uppvisning av konst är rent av fantastisk.

2022-års modell börjat försvinna från butikshyllorna är det numera 2023-årsutgåvan som gäller. Hittar du den tidigare varianten kan du däremot lika gärna köpa den då uppdateringarna hos den senaste modellen är minimala.

Bildpanelen är annars, precis som tidigare, inte OLED utan istället av Samsungs QLED-variant. Något som framförallt gör att svärta och kontrast inte är lika djupa som hos OLED-TV-apparater. I övrigt är specifikationerna dock i par med vad som krävs av en TV idag. Värd att nämna är även den matta ytan på panelen som effektivt motverkar reflektioner.

Även om jag gärna sett ännu vassare högtalare i en TV som är tänkt att placeras ensam på väggen är det trots allt kul att The Frame med sin totala uteffekt av 40 watt inte alls låter så tokigt. Framförallt framhävs dialog tydligt och även om maxvolym och bas inte är något som får en att studsa av glädje är ljudet ändå ovanligt lättlyssnat och trevligt. Tänk dock på att det endast är versionerna 55 tum och uppåt som har det lite bättre ljudet.

The Frame 2023 (och 2022) passar dig som vill ha en TV som inte riktigt ser ut som en TV. Men som ändå fungerar precis som en och dessutom låter helt okej!


5. LG 55NANO76 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Mycket bild och ljud för pengarna

Saknar mer avancerade bildfunktioner

När det kommer till TV-apparater i de lite lägre prisklasserna är det ofta just ljudet det tummas rejält på. Det finns däremot några undantag som trots allt levererar ett okej ljud, även en bit under 10 000 kr.

Ett av de bättre sådana för stunden är LG:s Nano76-serie som erbjuder både en vettig bild och ett okej ljud. Framförallt ställt mot det förhållandevis låga priset.

Bildmässigt består TV:n av en LED-belyst LCD-panel med 4K-upplösning och stöd för HDR10 och HLG. Färgerna direkt från förpackningen kan behöva lite justering. Men det går utan problem att snabbt få till en riktigt trevlig bild.

Ljudet är givetvis inte i klass med en dubbelt eller tre gånger så dyr TV. Men då designen i sig är lite tjockare ges ändå högtalarna på totalt 20 W lite mer utrymme att faktiskt skapa ljud i. Något som visserligen resulterar i en ganska diskret bas men annars erbjuder ett hyfsat klart och lättlyssnat ljud utan särskilt mycket distortion.

LG Nano76 (som dessutom finns i en mängd olika storlekar) passar dig som vill ha en så billig TV som möjligt där ljudet också är okej.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer