Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: TV-apparater med bra ljud

  • 13 maj 2022
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom tv

Bra och ordentliga högtalare adderar utan tvekan en hel del när det kommer till både film, spel och vanligt TV-tittande. Personligen har jag dock en liten förkärlek för allt-i-ett-lösningar, och då specifikt sådana som också faktiskt fungerar. Därför känns det extra kul att lista några av de TV-apparater på marknaden som faktiskt har inbyggt ljud som inte är förfärligt.

Visst går det alltid att få mycket bättre ljud genom att köpa till ett ordentligt högtalarpaket till sin TV. Men i takt med att tekniken går framåt börjar det faktiskt dyka upp en hel del TV-apparater där fokus inte bara ligger på att implementera så många olika bildtekniker och så hög upplösning som möjligt - utan även tillhandahålla ett någorlunda vettigt ljud.

1. Sony Bravia XR-55A80J 55" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

Acoustic Surface-teknik för ljudet

Klumpig fjärrkontroll

Sonys Bravia-serie har fått mycket positiv respons den senaste tiden för både bild och ljud. En av de populäraste varianterna är 55A80J.

Bildmässigt är det mesta på topp med en OLED-panel bestyckad med 4K-upplösning. Tack vare en uppdateringshastighet på upp till 120 Hz och stöd för HDMI 2.1 är 55A80J också en riktigt bra kompanjon till de senaste spelkonsolerna.

Ljudmässigt finns det inga synliga högtalare inbyggda i TV:n. Istället använder den Sonys Acoustic Surface-teknik för att vibrera glaspanelen på framsidan av TV:n och använda själva panelen som högtalarmembran. En tekniskt superhäftig lösning som i detta fall också ger ett förhållandevis bra ljud.

Uteffekten för ljudet landar på 30 W och stöd finns för bland annat både DTS och Dolby Atmos.

Sony 55A80J passar dig som verkligen inte vill ha några synliga högtalare, men ändå ett bra ljud.


2. Philips 48OLED936 48" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

I princip två produkter i en

Väggmontering ser lite underligt ut

Om Sonys variant här innan inte har några synliga högtalare är Philips OLED936 raka motsatsen då den i princip har en fot bestående av en soundbar. En soundbar producerad av välkända Bowers & Wilkins dessutom.

Innehållsmässigt är det, sett till ljudet, tal om en 3.1.2-kanals-soundbar med en total uteffekt om 70 Watt. Alltså totalt fem högtalare och en subwoofer som tillsammans ger en ljudupplevelse en vanlig TV sällan klarar av att leverera.

Tillsammans med det finns en 4K OLED-panel med 120 Hz-uppdateringshastighet. TV:n har stöd för HDMI 2.1 och fixar de flesta vanliga ljudformat på marknaden, inklusive Dolby Atmos.

Som om det inte vore nog finns också Philips Amilight-teknik inbyggd. Här projiceras ljus bakom TV:n baserat på vad som visas på skärmen i syfte att skapa mer djup. En riktigt häftig funktion.

Philips OLED936 passar dig som vill ha bästa möjliga ljud utan att investera i en extra soundbar.


3. TCL 55C825 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Inbyggd subwoofer

En lite tjockare platt-TV

En annan TV som fått mycket ros för ljudet är TCL:s 55C825. Här har de samarbetat med klassiska Onkyo för att kunna leverera ljud med en uteffekt på 50 W. TV:n har i detta även en inbyggd subwoofer på baksidan som visserligen gör hela konstruktionen något tjock, men i samma veva också ger ett fylligare ljud.

Panelen är av typen Mini LED. En variant som inte riktigt har samma djupa kontrast som OLED-skärmar men som ändå står sig extremt bra i jämförelse.

Upplösningen är som sig bör 4K och panelen klarar av en uppdateringshastighet av 120 Hz via HDMI 2.1. Sett till ljudformat har TV:n stöd för de flesta vanliga sådana, t.ex. Dolby Digital Plus och Dolby Atmos.

Värt att notera är att den lite större, men inte jättemycket dyrare, 65-tummaren av samma TV levererar ännu lite kraftigare ljud med en total uteffekt på 60 W.

TCL 55C825 (och 65C825) passar dig som vill ha en stor TV med vettigt inbyggt ljud.


4. LG 55NANO85 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Ett prisvärt alternativ

Bäst vid lägre volymer

Vill du åt en lite billigare TV är LG:s NAN085-serie ett intressant val, där framförallt 55-tums-modellen är väldigt attraktivt prissatt.

Varför TV:n är åt det billigare hållet har mycket med själva panelen att göra. Denna använder LG:s egen NanoCell-teknik för att förbättra bilden. Resultatet är utan tvekan en mycket trevlig bild, men inte riktigt i närheten av de dyrare OLED-panelerna. Istället får NanoCell-tekniken ses som en konkurrent till Samsungs populära QLED-teknik.

Panelen har i övrigt 4K-upplösning och fixar 120 Hz-uppdateringshastighet för att fungera smärtfritt med de senaste spelkonsolerna.

Ljudmässigt använder TV:n två nedåtriktade högtalare med en uteffekt av 20 W. Det blir inte samma ljud som hos de dyrare TV-apparaterna med inbyggda soundbars. Men för priset gör sig ändå ljudet förvånansvärt bra för den som inte behöver spela extremt högt.


5. Philips 55OLED706 55" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

OLED-panel

Android TV är segt ibland

Ytterligare en TV i (den högre) mellanprisklassen är Philips OLED706.

Här finns ingen utstickande soundbar som hos OLED936. Trots det lyckas TV:n faktiskt producera ett dugligt ljud. Något som görs möjligt av ett inbyggt 2.1-system med en total uteffekt om hela 50 W. Formatstödet är även det riktigt bra med bland annat Dolby Atmos och DTS-HD.

Panelen i sig är en OLED-variant med 4K-upplösning och 120 Hz uppdateringshastighet. Detta gör att den både levererar djup svärta och passar bra för exempelvis Xbox Series X och PS5.

Trevligt är också att TV:n har Philips Ambilight inbyggt. En teknik som projicerar olika färger bakom TV:n i relation till vad som visas på den.

Philips OLED706 är för dig som vill ha en riktigt bra TV med OLED-panel, till ett bra pris och med bra ljud.


Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom tv

Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer