Prisjakt
HemPrisjakts experterSurfplattorTopplista - Bästa surfplattan under 2000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa surfplattan under 2000 kr

29 april 2024

Att få fatt i en surfplatta för under 2 000 kr som faktiskt också går att använda är inte alltid ett helt lätt åtagande. Även om prestandaökningen som fås i den dubbla prisklassen är väl påtaglig betyder det dock inte att det är omöjligt att hitta vettiga alternativ kring 2 000 kr som inte nödvändigtvis äter ett gigantiskt hål i plånboken.

Med den intentionen har jag här listat fem stycken aktuella surfplattor med en prislapp kring eller under just 2 000 kr. Ingen av dem är några extrema prestandamonster, men samtliga fungerar ändå helt okej för mer vardagliga göromål såsom YouTube, Netflix, surfande, enklare spel och sociala medier. Bortsett från nedanstående varianter vill jag även passa på att slå ett slag för de många restaurerade exemplar som finns tillgängliga hos många återförsäljare. Där det stundtals även går att hitta t.ex. iPad-modeller för kring 2 000 kr. En produktserie som annars börjar vid cirka 4 000 kr för den billigaste varianten.

1. Xiaomi Redmi Pad SE 11" 4GB RAM 128GB

Bra batteritid, trevlig skärm och design

Xiaomis Android-mjukvara är något rörig

Precis vid smärtgränsen för denna lista går det nog inte att hitta en mer prisvärd surfplatta än Redmi Pad SE från Xiaomi. Här är det verkligen prestanda per krona som gäller och med systemkretsen Snapdragon 680 tillsammans med 4 GB internminne och hela 128 GB lagringsutrymme flyter det mesta på riktigt bra.

Skärmen är även den lite ovanligt stor för prisklassen med en yta om hela 11 tum. Här erbjuds också ovanligheter såsom en uppdateringshastighet på 90 Hz. Vilket ger ett extra flyt både vid vanligt webb-scrollande och användande av appar som har stöd för en högre uppdateringshastighet.

Ljudet är förvånansvärt okej, designen är riktigt trevlig och batteritiden är godkänd med upp till två dagars ordentlig användning mellan laddningarna. Väggladdare och USB-C-laddningskabel medföljer därtill direkt i kartongen. Vilket börjar bli allt mer ovanligt.

Extra kul är också att plattan använder hyfsat nya Android 13, till skillnad från många andra billigare surfplattor som har betydligt lägre Android-versioner. Något som bättrar på livslängden en hel del.

Xiaomi Redmi Pad SE passar dig som vill ha en lite större surfplatta och samtidigt få ordentligt med skärm och prestanda för pengarna.


2. Samsung Galaxy Tab A9 8.7 SM-X110 64GB

God prestanda, även för enklare spelande

Ingen väggladdare i förpackningen

En lite mindre surfplatta där prestandan faktiskt står ut extra positivt är Samsungs Galaxy Tab A9 som begåvats med MediaTeks Helio G99-krets. Även om övriga komponenter får anses ganska standard, med 4 GB internminne och 64 GB lagringsminne, lyckas Tab A9 ändå prestera förvånansvärt bra när det kommer till de flesta aktiviteter. Vare sig det handlar om vanlig app-användning, webb-scrollande eller spel (dock inte de mest tungdrivna).

Den 8,7 tum stora skärmen med en upplösning av 1340 x 800 fungerar därtill alldeles utmärkt och levererar en trevlig upplevelse för både video och vanlig användning.

Plattan använder även hyfsat nya Android 13 och Samsung lovar därtill tre års Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Vilket är ovanligt bra i sammanhanget.

Lägg till en väldigt trevlig design och en robust byggkvalitet och du har en surfplatta för både mediekonsumtion och enklare spelande, som dessutom kommer hålla ett helt gäng år framöver.


3. Lenovo Tab M10 Plus (3rd Gen) ZAAJ 128GB

Ordentlig byggkvalitet, riktigt bra skärm

En del förinstallerade reklamappar

Ytterligare en lite större surfplatta, denna på 10,61 tum med en riktigt trevlig Full HD-skärm med 1920 x 1200 pixlars upplösning, är tredje generationens M10 från Lenovo. Detta är Plus-varianten som fått sig en uppgradering av både systemchip och lagring från vanliga Gen 3.

MediaTek Helio G80-kretsen som driver M10 Plus är snäppet långsammare än Snapdragon 680, som inhyses hos Redmi Pad här ovanför, men ändå förvånansvärt kompetent för de allra flesta aktiviteter. Tillsammans med 4 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme ger plattan också en helt okej grund att stå på både sett till vardagsprestanda och möjligheten att installera en ordentlig mängd appar.

Batteritiden är ordentligt bra och vid normalsporadisk användning fixar plattan lätt ett par, tre dagar innan den behöver laddas. Även om det just nu är Android 12 som gäller för operativsystem finns det en utlovad uppdatering till Android 13 inom den närmsta tiden. Något som absolut förlänger livslängden en hel del.

Lenovo M10 (Gen 3) Plus passar dig som vill ha en lite större surfplatta för film, serier och enklare spel.


4. Lenovo Tab M9 ZA49 64GB

Bra battertid, smidig design

Saknar lite prestanda

Känner du att 10,61 tum är i största laget är lillebror till Lenovo M10, Lenovo M9, inte heller ett tokigt alternativ.

Under huven är det även här Heilo G80-kretsen från MediaTek som står för prestandan tillsammans med 4 GB internminne och 64 GB lagring. Känner du att 64 GB är in minsta laget finns också möjligheten att utöka kapaciteten med hjälp av en microSD-kortplats.

I och med att skärmupplösningen är något lägre än hos M10 (närmare bestämt 1340 x 800 pixlar mot 1920 x 1200 pixlar hos M10) blir plattan inte riktigt lika tungdriven och får således snäppet bättre prestanda. Inga extrema skillnader, men åtminstone något.

Mjukvarumässigt är det Android 12 som gäller. Vilket inte är den senaste versionen, men bra mycket bättre jämfört med de plattor som fortfarande använder, nu ganska utdaterade, Android 11. En stundande uppdatering till Android 13 ska även vara utlovad.

Även om batteriet sett till kapacitet är bra mycket mindre än hos Lenovo M10 lyckas M9 behålla ungefär samma livslängd på en laddning. Det vill säga cirka två, tre dagars någorlunda aktiv användning.

Lenovo M9 passar dig som vill ha en lite mindre surfplatta som ändå fungerar utmärkt till det flesta enklare aktiviteter.


5. Samsung Galaxy Tab A7 Lite 8.7 SM-T225 32GB

Billig, liten och smidig

Prestandan är sådär

Vill du bara åt billigaste möjliga surfplatta som fortfarande fungerar är troligen Samsungs Tab A7 så lågt jag skulle råda någon att gå.

Här får du en lite mindre surfplatta på 8,7 tum och en skärmupplösning på 1340 x 800 pixlar. Skärmpanelen är inte riktigt i samma liga som dyrare varianter men fungerar ändå helt okej för enklare användning och mediakonsumtion. Android-versionen som körs just nu är Android 13 men det sägs att en Android 14-uppdatering ska komma vad det lider.

Både internminnet på 3 GB och den interna lagringen på 32 GB är i lägsta laget. En variant med 64 GB lagringsminne finns dock också, plus att Samsung varit snälla nog att inkludera en microSD-kortplats för att utöka lagringen ytterligare.

Batteritiden är godkänd och plattan fixar utan större problem en dags aktiv användning. För spelande saknas en del prestanda då Helio P22T-kretsen inte är den allra rappaste på marknaden. Men enklare spel fungerar ändå hjälpligt.

Samsung Galaxy Tab A7 Lite passar dig som vill åt en så billig surfplatta som möjligt som ändå går att använda för serie- och filmtittande samt enklare aktiviteter.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons