Prisjakt
HemPrisjakts experterTVTopplista - Bästa TV:n för PS5

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa TV:n för PS5

14 november 2023

Hösten 2020 introducerades nästa generations spelkonsoler, varav en var Sony's Playstation 5. Med mycket kraft under skalet fick PS5 en bra start, men på grund av hög efterfrågan och brist på komponenter har det varit svårt att få tag på en. Nu, tre år senare, är situationen omvänd och PS5 säljer som smör och finns att köpa i de flesta teknikaffärer.

Här listar jag de bästa TV-skärmarna för just PS5 - både de som ger en optimal balans mellan pris och prestanda och några som håller sig under 10 000 kronor (men ändå levererar en imponerande bildkvalitet för konsolspelare). Jag har även med en större skärm på listan. Jag har två krav på alla TV-skärmar (med undantag för de minsta): de måste stödja 4K-upplösning och vara utrustade med HDMI-version 2.1.

1. Samsung TQ65QN95C 65" 4K Ultra HD Neo QLED Smart TV (2023)

HDMI 2.1, 4K 144 Hz

Dyr

Samsung som har tagit klivet över till OLED har även uppdaterat det gamla systemet som bygger på LED, som de kallar för QLED. Nu även kryddat med något de kallar Neo. Så vad är Neo?

Neo förbättrar innehållet med avancerad AI-uppskalning som automatiskt anpassar sig, scen för scen. Samsungs Neo QLED ger den bästa tittarupplevelsen, oavsett vilka spel du spelar. Här kommer man till samma nivå som en OLED, wow!

Tv:n är anpassad för denna generationens spelkonsoler och PC's, då den förutom 4K-bild i 120 Hz, även klarar att leverera 144 Hz som är standard för PC-gaming. Det blir en riktigt bra kvalitet på bilden!

Det finns fyra HDMI-utgångar och möjlighet att montera TV:n på väggen med VESA-standard. TV:n är väldigt tunn och är lika tunn överallt, bara 21,3 mm.

Ljudmässigt levererar den bra men jag rekommenderar ändå externa högtalare för bäst spelupplevelse.

Denna TV passar dig som vill få ut det mesta av din spelupplevelse.


2. Sony Bravia XR-77A80L 77" OLED 4K Ultra HD HDR Smart/Google TV

OLED, HDMI 2.1, 4K, kalibrerad

Dyr, bara 2st HDMI 2.1

För de som anser att 65-tums skärmar är för små, kan jag starkt rekommendera Sonys Bravia OLED XR-77A80L. Den andas kvalitet både i sin konstruktion och den bild den levererar, och dessutom är den hela 77 tum.

Denna TV liknar starkt den som intar förstaplatsen på listan, men utöver att den är större finns det en annan betydande fördel som också påverkar priset och gör det högre. Premium-TV:s från Sony är nämligen redan kalibrerade för att leverera den bästa bilden direkt ur kartong, så du slipper göra det själv.

Denna 77 tummare använder OLED-teknik och ger därför väldigt bra färg och svärta. Den har fyra HDMI-utgångar. Två av dem har HDMI-version 2.1 för att maximera bildprestandan från en PS5, medan de övriga använder version 2.0.

Om du inte får plats med denna enorma TV på din TV-bänk är den redo att fästas på väggen med VESA-standard. Designen är enkel och den är max 54 mm tjock vid det bredaste stället, så det är en riktigt tunn tv.

Vill du ha en stor TV med bra bild och riktigt hög kvalité så rekommenderar jag denna.


3. LG OLED65G2 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

OLED, HDMI 2.1, 4K 120 Hz

Dyr, ej Android TV

LG OLED65G2 är en av de bästa TV-apparaterna på marknaden just nu.

LG har varit storleverantör av OLED sedan start, så LG kan OLED utan och innan. OLED gör att varje färg i bilden får en riktigt fin lyster och att det svarta blir riktigt svart. Den har även något som LG kallar för EVO-panel, som ska ge ca 20% mer ljusstyrka än vanliga OLED-skärmar.

TV:n har HDMI 2.1 vilket nästan är ett måste för PS5. Det är den senaste versionen av HDMI och ökar bandbredden upp till 48 gigabit per sekund - det betyder att man kan få riktig 4K-bild i 120 Hz.

Det finns fyra HDMI-utgångar och möjlighet att montera TV:n på väggen med VESA-standard. TV:n är väldigt tunn, bara 28,4 mm på den tjockaste delen.

Ljudmässigt levererar den Dolby Atmos, vilket är en surroundteknik som gör att ljudkänslan blir tredimensionell. Den har även AI Sound Pro som ska göra att ljudet låter mer som på riktigt utan en limpa. Men just där klarar inte LG att leverera.

Denna TV passar dig som vill få ut det mesta av din PS5 i OLED-kvalité.


4. Samsung QE55Q70B 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

4K i 120 Hz, HDMI 2.1

Ej OLED

Här kommer en TV för dig som har en budget kring 10 000 kronor och vill få en riktigt bra bild för de pengarna!

Dock måste vi sänka antal tum till 55 för att få en bra TV. Samsung QE55Q70B bjuder på Samsungs QLED-teknik med 120 Hz uppdateringsfrekvens. TV:n har fyra HDMI-uttag med version 2.1. Den saknar Atmos men erbjuder däremot tvåkanals-ljud (stereo), stöd för Dolby Digital Plus.

QLED är Samsungs egen framforskade fortsättning på LED-tekniken. Istället för vanlig LED använder denna teknik kvantprickar som konverterar ljus till nästan vilken färg som helst. Fördelen med detta är att skärmens ljusstyrka blir mycket starkare än vanlig LED och ger en underbar bild för spel. Dock blir bilden inte lika bra som med OLED.

Designen är enkel och TV:n är 26 mm, så denna TV är väldigt tunn. Den kommer med VESA-standard för att sättas fast på väggen.


5. Philips 65OLED807 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

Philips 65OLED807 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Ambilight, OLED, HDMI 2.1, 4K

68mm tjock

En perfekt TV för dig som både vill spela spel och kolla på film i 4K. Den bästa enligt mig just nu.

OLED är i dagsläget överlägsen alla andra tekniker. Det är lite dyrare, men vill man ha den bästa bilden så finns det inget bättre alternativ än OLED.

Philips 65OLED807 använder också OLED-teknik. Vad många inte vet är att Philips använder LG:s OLED-paneler. Det betyder att skärmen är densamma som LG, men att allt annat bakom är utbytt - som t.ex. processor, mjukvara etc. Just i detta fall är Philips lite vassare än sin stora konkurrent LG.

65OLED807 är ensam på listan om att ha Ambilight. Det är Philips teknik där TV:n är upplyst bakifrån med LED-lampor i samma färger som visas på bilden. Det ger en behaglig upplevelse när man spelar eller tittar på TV samtidigt som det är snyggt.

Designen är enkel men TV:n känns fortfarande Philips. Den har fyra stycken HDMI-utgångar (version 2.1) och VESA-standard så att du kan sätta upp TV:n på väggen. Dock är TV:n en av de tjockare med sina 68 mm djup, men just detta är det enda negativa med denna TV.

65OLED807 erbjuder också Dolby Atmos för en modern ljudupplevelse.

För dig som vill ha bästa bilden med både Ambilight och OLED, som tillsammans skapar en behaglig upplevelse.


6. Xiaomi Mi A2 43" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Android TV

Xiaomi Mi A2 43" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Android TV

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Billig, 4K

HDMI-version 2.0, ej OLED, 60 Hz

Nu till den minsta och billigaste TV:n på listan.

Även denna lilla TV har 4K men kör med vanlig LCD-teknik. LCD ger lite sämre färger, sämre lyster och mycket sämre svärta än OLED. Den har tre HDMI-utgångar som använder version 2.0 - detta betyder att TV:n endast klarar att visa 4K i max 60 Hz, jämfört med HDMI 2.1 som klarar att visa 4K i upp till 120 Hz. Skärmen uppdateras alltså hälften så många gånger i denna TV som i en med 120 Hz, vilket gör att bilden blir lite sämre och inte lika mjuk.

Trots detta så levererar den här TV:n en mycket bra bild, faktiskt bättre än man förväntar sig av en modell i denna prisklass! Den ger en färgstark 4K-upplevelse och ljudbilden är helt ok för att vara en LCD-tv.

Med sina 43 tum ryms den på vilken vägg som helst, kanske i sovrummet eller barnens rum. Den har en enkel design utan en massa finesser och gör vad man förväntar sig.

Denna TV passar bra för en gamer som vill ha en billig, mindre TV, med 4K.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons