Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mest prisvärda iPhone

  • 10 maj 2022
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom mobiltelefoner

Varje år lanserar Apple ”den bästa iPhone någonsin”, vilket ju i regel är sant om man ser till rena specifikationer. Snabbare processorer, bättre skärmar, fler kameror osv. Det intressanta i sammanhanget är ju att Apple inte bara säljer en typ av iPhone, utan en hel mängd olika modeller - sida vid sida. Så vilken iPhone ska man egentligen välja om man ska se funktionerna man får, ställt mot priset man får betala? Det ska jag reda ut här!

Listan inkluderar endast modeller som fortfarande finns lättillgängligt hos flertalet återförsäljare och således inte begagnade eller restaurerade iPhone-modeller.

1. Apple iPhone SE 5G 64GB 2022 (3rd generation)

Apples nyaste systemchip

Inget Face ID

Tidigare detta år uppdaterade Apple äntligen den något åldrande iPhone SE (gen 2). Trots att priset gick upp är den nya varianten (kallad iPhone SE 5G) i mitt tycke ändå den mest prisvärda iPhone-modellen i dagsläget.

Processorn är utbytt till Apples allra senaste variant, A15 Bionic. Det är samma variant som driver de dyrare telefonerna i iPhone 13-serien.

Den ensamma kameran på baksidan är i stort sett densamma som hos dyrare iPhone-modeller och får tack vare A15-chippet också tillgång till fler avancerade bildförbättringsfunktioner. Det saknas dock både zoom- och vidvinkellägen.

Precis som hos lillebror (SE gen 2) är det Touch ID och hemknapp som gäller istället för Face ID när det kommer till att låsa upp telefonen, göra betalningar etc.

I övrigt är iPhone SE (5G), mest på grund av A15-chippet, en förvånansvärt framtidssäker telefon som dessutom inte gör ett allt för stort hål i plånboken.


2. Apple iPhone SE (2nd Generation) Dual SIM 3GB RAM 64GB

Hårdvara kontra pris är svårslaget

Batteritiden kunde varit bättre

Vill du åt billigast möjliga Apple-telefon är även den andra generationens iPhone SE fortfarande ett okej val. Med samma systemchip som hos iPhone 11-serien (A13 Bionic) tillsammans med en låg prislapp går det inte att klaga allt för mycket.

Visst saknas nymodigheter som Face ID, OLED-skärm och nattläge för kameran. Samt att man får dras med hemknappen, Touch ID och utseendet från iPhone 8. Men fördelarna väger ändå över nackdelarna.

Kamerorna både på fram och baksida är vettiga för priset och presterar faktiskt helt okej. De saknar visserligen extra zoom- och vidvinkelfunktioner (som de hos iPhone 11, 12 och 13). Men sett till priset gör det inte så mycket.

iPhone SE (2020) är en telefon för dig som vill ha en relativt framtidssäker och fortfarande snabb iPhone till ett riktigt bra pris. Känner du att 64 GB lagring är i minsta laget är även 128 GB-varianten väldigt prisvärd!

Youtubern Marques Brownlee recenserar iPhone SE.

3. Apple iPhone 12 Mini 5G Dual SIM 4GB RAM 64GB

En liten iPhone 12

Nätadapter medföljer inte

Vill du ha nästan det allra senaste i iPhone-väg men till en lite mindre prislapp är det utan tvekan iPhone 12 Mini (64 GB) du ska kolla in.

Bortsett från att telefonen har ett mindre (och enligt mig smidigare) format samt en något kortare batteritid än storebror iPhone 12 skiljer sig de två telefonerna inte åt ett dugg. iPhone 12 Mini står sig även riktigt bra jämfört med den nyaste iPhone 13 Mini.

Hos iPhone 12 Mini får du både en superb OLED-skärm, Apples näst nyaste systemchip för mobiltelefoner (A14 Bionic), 5G-stöd och två fantastiskt trevliga 12-megapixelkameror (vidvinkel och ultravidvinkel).

Det enda att ha i bakhuvudet är att det inte längre medföljer någon nätadapter i förpackningen och att laddningskabeln är av typen Lightning till USB-C. Något som kan resultera i att du möjligen behöver addera en nätadapter med USB-C-kontakt till priset.


4. Apple iPhone 13 Mini 5G Dual SIM 4GB RAM 128GB

128 GB lagringsutrymme som standard

En dyrare typ av prisvärd

I och med iPhone 13-serien har Apple helt och hållet skrotat det gamla 64 GB-alternativet när det kommer till lagringsminne. Detta har istället ersatts med mer vettiga 128 GB. Något som gör att de nya telefonerna faktiskt känns än mer prisvärda jämfört tidigare generationers iPhone-modeller.

Bortsett från den ökade lagringsmängden får du med iPhone 13 Mini Apples senaste systemchip (A15 Bionic), 5G-stöd samt 1,5 timmars längre batteritid jämfört med tidigare års iPhone Mini (12).

Skärmen är av OLED-typ med fantastisk svärta och färgåtergivning och de båda kamerorna på baksidan låter dig ta bra bilder både i ljusare och mörkare miljöer.

iPhone 13 Mini passar dig som vill ha en lite mindre telefon med all den senaste tekniken.


5. Apple iPhone 11 Dual SIM 4GB RAM 64GB

Riktigt bra batteritid

Något klumpig

iPhone 11 har samma systemchip som iPhone SE (2020), A13 Bionic. Den har även en av de bättre batteritiderna hos någon iPhone. Nästan på samma nivå som hos iPhone 13-serien.

Viktigt att tänka på är däremot att iPhone 11 är en ganska stor telefon som för vissa kan kännas otymplig. Skärmen är till och med större än hos storebror iPhone 11 Pro. Nu har skärmen hos iPhone 11 varken lika hög upplösning eller är av samma paneltyp som hos 11 Pro. Trots det är den ändå riktigt bra och så länge du inte har höga krav på kontrastförhållande fungerar den precis lika väl som skärmarna hos de dyrare iPhone 11, 12 och 13-modellerna.

Telefonen ger dig vidare två trevliga 12-megapixelkameror. En med vidvinkelfunktion och en med två gånger zoom. iPhone 11 är för dig som vill åt största möjliga skärm till minsta möjliga kostnad.


6. Apple iPhone 13 5G Dual SIM 4GB RAM 128GB

Batteritiden är riktigt bra

Prisvärd i den dyrare klassen

Om du klarar dig med 64 GB lagringsminne skulle jag säga att det är värt att investera i föregångaren till denna telefon, iPhone 12. Så snart du behöver 128 GB eller mer i lagringsutrymme är det däremot svårt att prismässigt inte rekommendera iPhone 13 istället. Hos vilken lagringsminnet startar på just 128 GB.

Utöver en uppgraderad lägstanivå för lagringsminnet samt en något bättre batteritid är iPhone 13 sett till specifikationer identisk med sin lillebror, iPhone 13 Mini. Något som betyder både det senaste systemchippet (A15 Bionic), 5G-stöd samt en otrolig OLED-skärm med bra svärta och fina färger.

Därtill stoltserar telefonen med två riktigt bra kameror där framförallt mörkerläget står ut som väldigt positivt. En av kamerorna är dessutom av vidvinkeltyp.

iPhone 13 är för dig som vill ha det senaste i iPhone-väg tillsammans med en helt okej mängd lagringsminne för appar och bilder.


Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom mobiltelefoner

Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer