Prisjakt
HemPrisjakts experterTVTopplista - Bästa TV:n under 10.000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa TV:n under 10.000 kr

31 januari 2024

Hur mycket ska man egentligen lägga på en TV? Svaret är givetvis subjektivt och vill du åt exempelvis en TV där skärmpanelen är baserad på OLED-teknik (där svart verkligen är svart) springer priset (bortsett från någon kampanj här och där) i regel iväg en bit över 10 000 kr. Vilket är maxkostnaden för TV-apparaterna i denna lista.

Här har jag istället valt ut ett gäng rätt prisvärda TV-apparater där samtliga paneler är baserade på klassisk, LED-belyst LCD-teknik. Vilket inte producerar lika fina kontrastnivåer som OLED, men ändå ger ett fullgott bildresultat. Samtidigt har jag försökt få till en viss bredd när det kommer till både tillverkare, inkopplingsmöjligheter och funktionalitet. Grunden i samtliga TV-apparater i listan är dock hyfsat likartad och ingen av dem är egentligen särskilt dålig. Snarare är det variationerna i mjukvara som utgör de största skillnaderna modellerna emellan. Jag hoppas du hittar en TV som känns vettig för just dig!

1. Sony KD-55X75WL 55" 4K HDR LED TV

Google TV, okej ljud, trevlig design

Svärtan lämnar lite att önska

Klassiska Sony har ju som bekant varit med i tekniksvängen en förskräcklig massa år. Varför de också är ganska bra på att leverera vettig teknik. Både i de högre och lite lägre prisklasserna.

Med KD-55X75WL får du en alldeles lagom bra TV med 4K-upplösning över 55 tum och överlag fin bildkvalitet. Dessutom utan att själv behöva pilla för mycket med färg- och kontrastinställningar. HDR-stöd för utökat konstrastomfång finns för HDR10 samt Dolby Vision, och TV:n fixar också att skala upp icke 4K-material på ett bra sätt.

Mjukvarumässigt använder TV:n Google TV. Vilket enligt mig tveklöst är det bästa operativsystemet för en TV att köra. Både då det uppdateras frekvent samt ger tillgång till hela Google Play-utbudet för TV-apparater. Vilket betyder att i stort sett alla streaming-appar och andra tjänster man kan tänka sig finns tillgängliga direkt via TV:n.

Lite extra kul med många av Sonys TV-apparater (även denna) är att ljudet i regel heller inte är skräp. Utan faktiskt användbart, även om t.ex. en soundbar givetvis är att föredra för bästa möjliga upplevelse.

Sett till inkopplingsmöjligheter har TV:n fyra stycken HDMI-kontakter samt två USB-ingångar för exempelvis externa hårddiskar eller USB-minnen.

Lägg till en inbyggd Chromecast och stöd för AirPlay och du har en riktigt bra all-around-TV som både ser trevlig ut, låter bra och levererar det mesta i app- och programväg.


2. Toshiba 70QA5D63DG 70" 4K Ultra HD (3840x2160) QLED Android TV

70 tum, Google TV

Snäppet seg i menyer

Är det maximal bildyta för minsta möjliga kostnad du är på jakt efter är Toshibas 70QA5D63DG troligen något av det bästa som går att hitta just nu.

För precis under 10 000 kr får du här en 4K TV på hela 70 tum med stöd för både HDR-teknikerna HDR10, HLG och Dolby Vision. Bildkvalitén är absolut godkänd sett till priset och personligen uppskattar jag också den lite mattare displayen (som annars tenderar att vara väldigt reflekterande på många TV-apparater).

Under huven är det Google TV som håller ställningarna och erbjuder i stort sett allt som behövs när det kommer till streaming- och andra appar. Givetvis finns även inbyggd Chromecast-funktionalitet.

Ljudet är därtill dugligt och fungerar för enklare TV-tittande utan att låta allt för burkigt och instängt. För inkoppling finns tre stycken HDMI-kontakter samt två stycken USB-kontakter.

Toshiba 70QA5D63DG passar dig som vill ha en så stort TV som möjligt, som ändå presterar bra, till ett så lågt pris som möjligt.


3. Samsung TQ50Q60C 50" Class 4K QLED HDR Smart TV (2023)

Slimmad design, förkalibrerad bild

Tizen OS är lite låst jämfört med Google TV

Även Samsung har givetvis ett helt gäng TV-apparater för under 10 000 kr där Q60C-serien står ut som en av de bättre alternativen. Just denna 50-tummare levererar som sig bör 4K-upplösning och dessutom riktigt bra uppskalning av icke 4K-material. TV:n kommer även förkalibrerad från fabrik för bästa möjliga bild direkt ur kartongen. Vill man går det också att använda en smartphone som ljusmätare för att ställa in vitbalansen ytterligare utefter sin egen placering av TV:n.

HDR-stöd finns för HDR10+ och TV:n erbjuder tre stycken HDMI-ingångar och två stycken USB-kontakter för inkoppling av hårddiskar eller USB-minnen.

Precis som i stort sett alla Samsungs TV-apparater använder också denna företagets eget operativsystem, Tizen OS. Inte min personliga favorit då det är lite mer låst jämfört med t.ex. Google TV. Däremot fungerar det utan större problem och alla vanliga appar (såsom Netflix, Disney+, Allente och många fler) finns tillgängliga.

Ljudet från de inbyggda högtalarna på 10 W vardera är inget extremt, men fungerar ändå fint för vanligt TV-tittande.

Samsung Q60C passar dig som vill ha en snygg och minimalistisk TV från en känd tillverkare.


4. Philips 55PUS8108/12 55'' LED 4K UHD Ambilight TV

Ambilight-funktionaliteten är riktigt häftig, bra bild

App-utbudet i Philips store är relativt begränsat

Om du gillar ljus och färg finns det få TV-apparater som slår Philips varianter med inbyggd så kallad "Ambilight"-teknik. Något som kortfattat innebär att TV:n har en mängd LED-lampor på baksidan som lyser upp i samma färg som vad som visas på skärmen vid varje tillfälle. Vilket i sin tur både skapar en känsla av att TV:n är större än vad den i själva verket är, samt får det att se ut som att TV:n flyter ut mot väggen bakom.

Ovanstående gäller givetvis också denna TV, Philips PUS8108/12, som bortsett från Ambilight-funktionaliteten är en klassiskt designad 4K-TV på 55 tum. Bilden är riktigt trevlig och HDR-stöd för ökat kontrastomfång finns för HDR10, HDR10+, Dolby Vision och HLG10.

Inkopplingsmässigt erbjuder TV:n tre stycken HDMI-kontakter och två USB-diton för hårddiskar eller USB-minnen.

Det enda man ska ha med sig gällande många TV-apprater från Philips är att de använder företagets eget programvaruhus för nedladdning av appar. En lösning som tyvärr är ganska begränsad. De allra vanligaste apparna (såsom Netflix, YouTube m.fl.) finns givetvis tillgängliga. Men för att använda mindre kända appar kan det vara värt att också investera i en Chromecast med Google TV som komplement.

Philips PUS8108/12 passar dig som vill ha en TV med bakgrundsbelysning i form av Ambilight.


5. LG UR8000 65" 4K LCD Smart TV

Bra svärta och bildkvalitet överlag, "Magic Remote"

Stundtals något seg i menyer

Med en tredjeplats på listan över världens största TV-tillverkare är heller inte LG särskilt nya i gemet. Snarare var de pionjärer när introduktionen av OLED TV-apparater för gemene man tog fart för väl över ett decennium sedan. Nu är just UR8000 ingen OLED-TV. Men väl en riktigt trevlig LCD-TV. Dessutom på hela 65 tum och givetvis med 4K-upplösning.

Bildkvalitén och framförallt svärtan är ovanligt trevlig för en TV under 10 000 kr. Designen är därtill både klassisk och hyfsat minimalistisk sett till ramstorlek. HDR-stöd för ökat kontrastomfång finns för HDR10 och HLG och TV:n erbjuder tre HDMI-ingångar och en USB-ingång för hårddiskar eller USB-minnen.

Tillsammans med TV:n följer även LG:s "Magic Remote". Vilken gör det möjligt att sköta menyval genom att bara peka mot skärmen. En hyfsat lättkontrollerad lösning, åtminstone enligt mig. Ljudet är också godkänt med två högtalare på totalt 20 W.

Precis som Samsung använder också LG sitt eget operativsystem i sina TV-apprater, kallat webOS. Programutbudet är bra och i stort sett alla vanliga appar finns tillgängliga för nedladdning. Däremot saknas den superstora variation som finns hos Google TV.

I övrigt finns inte så mycket att klaga på sett till priset. LG UR8000 passar dig som vill ha en trevligt designad, stor TV med bra bild och fullgod svärta.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons