Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa TV:n under 10.000 kr

  • 20 sep 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

En TV ska erbjuda bra bild och ljud för att ge en fin upplevelse. Dagens platta TV-apparater ger generellt inte ett bra ljud om inte en soundbar används, eller om inte TV:n kopplas till ett surroundsystem. Med den gamla tjock-TV:n fanns det en lådvolym som möjliggjorde ett bra ljud. Det blir en kompromiss med dagens TV-apparater, där bilden kommer i första rummet och ljudet därefter.

Jag har valt ut några produkter som jag tycker är extra värda att titta på för sin prisklass. Ljudet är invägt i bedömningen, tillsammans med bilden och skärmens storlek. Bra TV-apparater lämpar sig väl för både sport och film då de klarar av snabba rörelser och levererar fina kontraster (skillnaden mellan ljust och mörkt). Listan är inte rangordnad - alla produkter är bra på sitt sätt!

1. Philips 55OLED705 55" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

Bilden, priset, storleken

Liten risk för inbränning

Priset på TV-apparater med OLED-tekniken sjunker och här har vi en modell under 10 000 kronor från Philips. Modellen är från i år, dvs 2021.

Philips använder sig av LG:s skärmar men tillverkar sin egen elektronik för styrningen. Bilden skjuts fram av Philips processor P5 Pro Perfect i fjärde generationen. Detta är en TV med utsökt bild, möjligt mörkaste svärta och en kontrast som bara OLED klarar idag. Funktionen Micro Dimming ger ännu bättre lyft för den redan perfekta bilden. Självklart har TV:n stöd för de flesta bildförbättringsteknikerna.

Rörelseskärpan är mycket bra - snabba rörelser är inga problem för denna modell! Ambilight (bakgrundsbelysning) på tre sidor lyfter filmupplevelsen ännu ett snäpp. Ljudet är helt okej.

Uppdateringsfrekvensen är, vid full-HD, upp till 120 Hz och TV:n fungerar fint med en spelkonsol.

Suverän TV med OLED-teknik under 10 000 kronor!


2. Sony Bravia KE-55XH9505 (KD-55XH9505) 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
3.8
(2)
CDON
16 835 kr
Gameexpo
12 889 kr
ShopBetter.se
15 600 kr
Se alla 4 priser

Bilden! Priset!

Ljudet

Det här är en TV med ypperlig bild och till bra pris i storleken 55 tum!

Flertalet bildförbättringstekniker som HDR och Dolby Vision är inbyggt. Modellen har Sonys variant av quantum dot-teknik, Sonys Triluminos. Tekniken fungerar på liknande sätt som QLED och nanoLED, d.v.s. ökar färgåtergivningen, gör bilden briljantare och mer färgsprakande.

Skärmen har belysningen baktill och har lokal ljusdämpning (local dimming). Tekniken ökar den upplevda konstrasten, d.v.s. skillnaden mellan svart och vitt. Svärtan upplevs som nästan svart. Bilden är suverän redan ur kartong, den verkligen lever och är i högsta klass! Det här är LCD-TV när den är som bäst! Ljudet är okej men inte så mycket mer. Sony använder Android som operativsystem med stöd för casting.

Högsta bildkvalitet till överkomligt pris!


3. LG OLED55A1 55" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

Bilden, priset

Ljudet, avsaknad av Android

En ny modell från LG med OLED-teknik och ett pris under 10000 kronor!

Vad har LG gjort för att få ner priset kan man undra? I jämförelse med toppmodellerna har LG satt i en något enklare processor, Alpha 7. Lite mer plast i bygget sänker också priset. Trots det levererar denna TV en mycket bra bild, tack vare OLED-tekniken.

Stöd för flertalet bildförbättringstekniker ingår och höjer bildupplevelsen ännu en bit. Svärtan är, som sig bör på en OLED, svart, nattsvart. Kontrasten blir således mycket bra. Färgåtergivningen är på topp och upplevelsen av film blir strålande.

Uppdateringsfrekvensen är 60Hz vilket gör att spel kan upplevas som lite trögt om en spelkonsol används. Ljudet är okej och TV:n skulle ljuda bättre med en ljudlist inkopplad.

En mycket bra bild till ett bra pris.


4. Samsung QE55Q67A 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Bilden, menysystemet

Ingen micro-dimming, ljudet

Här är en uppdatering av Samsungs modell QE55Q67 med modellnamnet QE55Q67A. Liksom föregående modell är tekniken quantum-dot applicerad i tekniken.

QDOT-tekniken ger mycket bra färgåtergivning och kontrasten blir även bättre. Samsung använder en pulsvågsteknik i denna modell för styrningen av bakgrundsljuset. I "filmläget" är uppdateringsfrekvensen 480Hz. Allt för att minska rörelseoskärpan. Beroende på val av läge sjunker uppdateringsfrekvensen ner till 60Hz. Fördröjningen på ingångarna är låga, vilket spelaren säkert uppskattar.

Bilduppskalningen görs med gott resultat och stöd för flertalet bildförbättringstekniker är inbyggt. Ljudet är okej men en soundbar skulle ljudet ett lyft. Operativsystemet är Samsungs Tizen version 6.0 där menysystemet är enkelt att förstå men har begränsningar vad gäller casting från Appleprodukter vilket kan vara bra att ha i åtanke.


5. Philips 55PUS9435 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Bilden, Ambilight, ljudet

Detta är en toppmodell från Philips till ett mycket bra pris!

Den har Ambilight, omgivningsljus på tre sidor, en skärm av högsta kvalitet och en bild som verkligen anstår en LCD-TV i högsta klass.

Skärmen är belyst bakifrån vilket ger en mycket jämn ljussättning av skärmen. Dessutom ger det en förbättrad konstrast då skärmens bakljus dämpas i mörka scener.

Den har stöd för alla bildförbättringstekniker vilket gör att den kan lyfta bildkvalitén ännu mer, i alla fall när tekniken finns i filmmaterialet. Film i 4k och med t.ex. HDR10+ ger en bild i biokvalitet. P5-processorn gör ett mycket bra jobb!

Ambilighten ger en skön känsla av en större bild än vad skärmen är. Operativsystemet är Android, vilket borgar för stort utbud av appar och enkel casting från mobil enhet. Ljudet är riktigt bra i denna modell.

Suverän bild till mycket bra pris!


6. Panasonic TX-58HX830E 58" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Bilden, bakgrundsbelysningen

Ljudet

Det här är en fin och bra TV-modell från Panasonic, 58" och med mycket bra bild.

Här finns stöd för 4K-format och uppskalning av lågupplöst material gör den bra. Film och sport funkar fint, stödet för HDR (bildförbättringsteknik) ger djup och färgerna i bilden är utmärkta. Med 4k-material glänser denna TV! Bakom allt detta ligger Panasonics välrenommerade HCX-processor.

Bakgrundsbelysningen är zonindelad vilket ger en högre konstrast. Svärtan blir betydligt bättre med denna teknik. TV:n har trådlös uppkoppling och ett gott utbud av anslutningar. Ljudet är okej tack vare stöd för Dolby Atmos.

Ljudet är i vanlig ordning den svaga punkten. En soundbar kommer att lyfta ljudet för denna modell.

Det här är en normalstor TV med mycket fin bild till ett riktigt bra pris!


7. Philips The One 70PUS8505 70" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.2
(2)
Gå till produktsida

Bilden, Ambilight, stor

Ljudet i viss mån

70 tum kan för många vara i största laget MEN här levererar Philips en kanon-TV av högsta kvalitet!

Den är utrustad med Ambilight i tre kanaler, (omgivningsljus på tre av skärmens sidor), bild i toppkvalitet och Android. Allt detta till ett mycket bra pris.

Stöd för flera olika bildförbättringstekniker och ljudtekniker är inbyggt. Kontrasten är hög och färgåtergivningen utsökt. Man uppslukas av den fantastiska bilden!

ChromeCast finns inbyggt då operativsystemet är Android. Ljudet är okej även om en soundbar fixar till det sista.

Finns även som 70PUS8535, 70PUS8545 och (58PUS8505)[https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5264603] med smärre kosmetiska skillnader samt olika fjärrkontroller.

En högklassig TV till mycket bra pris för den som vill ha en jättestor modell.


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer