Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa iPhone

  • 10 maj 2022
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom mobiltelefoner

Vilken iPhone ska man egentligen köpa om fokus inte enbart är flest funktioner för minst pengar, utan man faktiskt vill ha den bästa iPhone-modellen? En inte helt enkel fråga. Först och främst; med "bästa" avser jag här inte modellen med högst specifikationer, flest kameror och mest lagringsutrymme. Då är det oundvikligen en iPhone 13 Pro Max 1 TB du ska köpa.

"Bästa" syftar i detta fall istället på de iPhone-modeller som har flest nya, användbara funktioner och specifikationer, kombinerat med en för dessa vettig prissättning. Självfallet blir denna lista ganska subjektiv, men intentionen är ändå att försöka pricka in de iPhone-modeller som skulle vara optimala för de allra flesta. Ingen av de listade modellerna är egentligen särskilt dålig på något sätt, så förhoppningsvis blir du nöjd oavsett vilken av telefonerna du väljer att införskaffa.

1. Apple iPhone 13 5G Dual SIM 4GB RAM 128GB

128 GB lagring är nu standard

Ingen 120 Hz-skärm (som hos Pro)

Bäst i Apples nuvarande lineup av telefoner är utan tvekan iPhone 13.

En bra, tydlig och ljusstark OLED-skärm kombinerad med företagets senaste systemchip (A15) bäddar för en framtidssäker produkt. Att telefonen även stödjer 5G-tekniken för riktigt snabba överföringshastigheter är heller inte fy skam. Det kanske allra bästa med hela den nya uppställningen iPhone-modeller är däremot att Apple äntligen skrotat lagringsalternativet på 64 GB till förmån för 128 GB.

Kameramässigt är det, precis som hos tidigare års modell, 12-megapixelvarianter med möjlighet till ultravidvinkelfotografering som gäller. Kvalitén på de båda kamerorna har dock tagit ett kliv uppåt från tidigare generation.

iPhone 13 är för dig som vill ha det senaste i Apple-väg, utan att behöva lägga precis alla pengar på en ny telefon.


2. Apple iPhone 13 Pro 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

120 Hz-skärm

Priset är relativt högt

Ville man få tillgång till samtliga kamerafunktioner krävdes det hos iPhone 12-serien att man att man la vantarna på en Pro Max. Hos iPhone 13-serien är Pro och Pro Max funktionsmässigt däremot identiska. Det enda som skiljer dem åt är skärmstorleken (6,1 för Pro mot 6,7 tum hos Pro Max).

Bortsett från alla trevliga funktioner hos vanliga iPhone 13 får du hos Pro-varianten ännu bättre batteritid, ytterligare en kamera (med 3x optisk zoom) samt en högre uppdateringsfrekvens på skärmen (120 Hz mot tidigare 60 Hz).

Det sistnämnda ger hela användarupplevelsen en ordentlig uppgradering och gör att allt från spel till flippande mellan menyer känns mer responsivt än någonsin.

iPhone 13 Pro är för dig som vill ha det absolut senaste i Apple-väg.


3. Apple iPhone 13 Mini 5G Dual SIM 4GB RAM 128GB

Extremt smidigt format

Sämst batteritid i 13-serien

Sett till vilka telefoner som placerat sig på första respektive andra plats kommer det kanske inte som någon större överraskning att Apples minsting tar tredjeplatsen.

Funktionsmässigt placerar sig iPhone 13 Mini i samma liga som iPhone 13 och tappar jämfört med Pro-modellen zoom-kameran samt den högre uppdateringsfrekvensen för skärmen. Telefonen är givetvis också lite mindre än både iPhone 13 och 13 Pro. Något som även speglar sig i priset.

I övrigt stoltserar iPhone 13 Mini med en superb OLED-skärm med djup svärta, 5G-stöd och Apples senaste systemchip (A15). De båda kamerorna erbjuder vidvinkelfunktioner samt möjliggör fotografering även i halvdåligt ljus.

Precis som övriga iPhone 13-modeller startar också Mini med en lägsta lagringskapacitet på 128 GB.

iPhone 13 Mini är för dig som vill ha allt som vanliga iPhone 13 har, men i en lite mindre förpackning och till ett lite bättre pris.


4. Apple iPhone 12 5G Dual SIM 4GB RAM 128GB

Snäppet billigare än iPhone 13

...men bara snäppet billigare

Även om valfri iPhone i 13-serien utan tvekan är bland det bästa man kan köpa i Apple-väg i nuläget är prestandasteget bakåt inte långt till den föregående 12-serien. Här står iPhone 12 och 12 Mini ut som två riktigt bra alternativ om man vill komma ned något i pris.

Systemchippen hos de båda telefonerna är de näst snabbaste Apple lanserat (A14 Bionic). Det bådar för snabba telefoner överlag.

Detsamma gäller för både kameror, batteritid och skärmar som är riktigt bra jämfört med i stort sett samtliga telefoner på marknaden. Men inte riktigt lika bra som hos iPhone 13-serien.

Behöver du inte ha det absolut senaste är både iPhone 12 och 12 Mini riktigt bra val när det kommer till kombinationen framtidssäkerhet, pris och prestanda.


5. Apple iPhone SE 5G 128GB 2022 (3rd generation)

Den mest prisvärda iPhone-modellen

Touch ID istället för Face ID

I slutet av mars lanserade Apple den senaste uppdateringen av företagets lite billigare telefon iPhone SE 5G (gen 3). Utseendemässigt påminner den en hel del om klassiska iPhone 8 och har faktiskt både hemknapp samt Touch ID istället för Face ID.

Apple har dock valt att utrusta telefonen med samma systemchipp som återfinns hos de betydligt dyrare iPhone 13-telefonerna (A15 Bionic). Något som prestandamässigt gör iPhone SE 5G lika snabb och kraftfull.

Den ensamma kameran på baksidan drar vidare nytta av A15-chippets bildprocesseringfunktioner. Detta gör bilderna bra mycket bättre än hos lillebror iPhone SE 2020 (gen 2).

iPhone SE 5G är för dig som vill ha en framtidssäker Apple-telefon, men kanske inte nödvändigtvis alla nya specialfunktioner. Dessutom till en jämförelsevis låg prislapp.


Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom mobiltelefoner

Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer