Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa iPhone

24 januari 2024

Vilken iPhone ska man egentligen köpa om fokus inte enbart är på flest funktioner för minst pengar, utan man faktiskt vill ha den bästa iPhone-modellen? En inte helt enkel fråga. Först och främst; med "bästa" avser jag här inte modellen med högst specifikationer, flest kameror och mest lagringsutrymme. Då är det oundvikligen en iPhone 15 Pro Max 1 TB du ska köpa.

"Bästa" syftar i detta fall istället på de iPhone-modeller som har flest nya, användbara funktioner och specifikationer, kombinerat med en vettig prissättning. Självfallet blir denna lista ganska subjektiv, men intentionen är ändå att försöka pricka in de iPhone-modeller som skulle vara optimala för de allra flesta. Ingen av de listade modellerna är egentligen särskilt dålig på något sätt, så förhoppningsvis blir du nöjd oavsett vilken av telefonerna du väljer att införskaffa.

1. Apple iPhone 15 5G 6GB RAM 128GB

Dynamic Island, bättre kamera gentemot föregångaren, USB-C

Inga jätteuppdateringar från iPhone 14

Precis som vanligt syns inga extrema nyheter när Apple hoppar från iPhone 14-serien till den nya 15-editon.

Vad som däremot blivit lite bättre gentemot föregångaren är dels att systemchippet fått sig en uppgradering till A16 Bionic. Visserligen samma chip som sitter i iPhone 14 Pro. Men en uppgradering som adderar lite mer framtidssäkerhet är det ändå.

Ytterligare en uppdatering som bidrar till en förmodad ökad livslängd på telefonen är övergången till USB-C för laddning istället för Apples egna Lightning-kontakt. Vilket 15-serien är först med. Laddningshastigheterna är tyvärr däremot desamma som hos tidigare telefoner.

I övrigt har framförallt huvudkameran fått sig en uppdatering i megapixel från 12 till 48. Något som tillsammans med ännu bättre mjukvaruoptimering levererar marknadens troligen enklaste "ta upp och knäpp en bild"-upplevelse. Med riktigt bra resultat dessutom. Kul är även att Dynamic Island-gimmicken som visar information på skärmen omkring den främre kameran fått ta plats även i instegsmodellen hos 15-serien.

iPhone 15 passar dig som vill ha i stort sett allt iPhone har att erbjuda, utan att gå all-in på en Pro-modell.


2. Apple iPhone 14 5G 6GB RAM 128GB

Fortfarande otroligt snabb på i stort sett allt

Föregående generationens systemchip

Om du vill komma ned någon tusenlapp i pris är också fjolårets standard-iPhone i 14-serien ett riktigt bra alternativ.

Bortsett från att telefonen använder Lightning-kontakten för laddning samt saknar Dynamic Island-funktionen för notisvisning och snabbkontrollering av vissa appfunktioner är det inte mycket som skiljer från iPhone 15.

Även om systemchippet tar ett kliv bakåt (från A16 Bionic till A15) är det troligen inget du kommer märka något av varken vid vanlig och lite tyngre användning.

Internminnet på 6 GB är även det samma mängd som återfinns hos iPhone 15. Varför de båda telefonerna fixar användning av flera appar i stort sett lika bra.

iPhone 14-serien var också den första att utrustas med Apples Crash Detection-funktion. Vilket i korthet betyder att telefonen kan känna av om du t.ex. råkar ut för en bilolycka eller annan krock i hög hastighet. För att då automatiskt ringa upp förinställda nödnummer och meddela vart du befinner dig samt att du troligen råkat ut för något allvarligt. En bra funktion som förhoppningsvis aldrig behöver användas.

iPhone 14 passar dig som vill ha det mesta i Apple-väg, men till ett lite billigare pris.


3. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB

128 GB lagring är standard från 13-serien

Något dyr sett till åldern

För att fortsätta nedåt i pris men ändå bibehålla en fantastisk kvalitét både när det kommer till prestanda och kameror kvalar "gamla" iPhone 13 in på en godkänd tredjeplats. Något som återigen har att göra med att nyheterna uppåt i iPhone-ledet inte är supermånga.

Hos iPhone 13 får du en bra, tydlig och ljusstark OLED-skärm kombinerad med samma systemchip som sitter i iPhone 14 (A15 Bionic), vilket bäddar för en framtidssäker produkt.

Vidare stöder iPhone 13, som sig bör, 5G-tekniken för riktigt snabba överföringshastigheter. Det kanske allra bästa med introduktionen av hela 13-serien var däremot att Apple äntligen valde att skrota lagringsalternativet på 64 GB till förmån för 128 GB.

Kameramässigt är det 12-megapixelkameror med möjlighet till ultravidvinkelfotografering som gäller. Även om kvalitén som sagt är snäppet vassare hos iPhone 14 och iPhone 15 är det på inget sätt några megastora skillnader.

iPhone 13 är för dig som vill ha en bra Apple-telefon men är beredd att kompromissa något till förmån för ett bättre pris.


4. Apple iPhone 15 Pro 5G 8GB RAM 128GB

Alla nyaste iPhone-funktioner

Fortfarande ingen snabbladdning

Är det Apples senaste telefonteknik du vill åt är det inte mycket att orda om, då är det en iPhone 15 Pro som gäller.

Den absolut största skillnaden mot lillebror (vanliga) iPhone 15 är att Pro-modellen fått Apples nya A17 Pro-chip. Något som på pappret ger en ordentlig prestandaskjuts uppåt, även om några faktiska scenarion för att utnyttja all kraft egentligen ännu inte finns (mer än möjligen för spel). Framtidssäkrar telefonen gör kretsen däremot.

Skärmen har vidare 120 Hz uppdateringshastighet gentemot de 60 Hz som återfinns hos vanliga iPhone 15. Vilket bidrar till en smidigare scroll-upplevelse och användning överlag. På baksidan syns också en ytterligare kamera med 3x optisk zoom. Vilket utan tvekan är en trevlig möjlighet att ha.

Givetvis har 15 Pro också bestyckats med den (hos Apples telefoner) nya USB-C-kontakten. I och med A17-chippet tillåts även högre överföringshastigheter via USB 3.2 Gen 2. Laddningshastigheten är dock och tyvärr densamma som hos vanliga iPhone 15.

Ytterligare nytt är att "mute"-knappen på sidan av telefonen ersatts med en vanlig tryckknapp som kan ställas in att aktivera i stort sett vilken funktion man vill.

iPhone 15 Pro passar dig som vill ha det senaste Apple har att erbjuda.


5. Apple iPhone 14 Pro 5G 6GB RAM 128GB

Variabel uppdateringshastighet (120 Hz), trippelkamera

Något dyr i sammanhanget

Skillnaderna mellan nya iPhone 15 gentemot föregående års iPhone 14 Pro är extremt få. Båda telefonerna har samma systemchip (A16), samma instegskapacitet för lagringen (128 GB) och i stort sett exakt samma utseende.

Några små skillnader finns dock att ta i beaktning, som definitivt kan väga över för iPhone 14 Pro för rätt person. Det kanske mest uppenbara är att telefonen har ytterligare en kamera. Nämligen en telefotolins som möjliggör en optisk zoom med tre gångers förstoring. iPhone 14 Pro har också bättre möjligheter när det kommer till makrofotografering.

Den andra skillnaden är att skärmen hos iPhone 14 Pro använder Apples ProMotion-funktionalitet. Vilket kort och gott betyder att den har en variabel uppdateringshastighet på upp till 120 Hz. Något som absolut levererar en mer följsam användarupplevelse överlag. Skärmen har därtill en always-on-funktion som gör det möjligt att t.ex. visa tiden på displayen även när telefonen är låst.

iPhone 14 Pro passar dig som vill åt en riktigt bra Apple-telefon med superb skärm och större möjligheter för foto jämfört med instegsmodellen i 15-serien.


6. Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation) 5G 4GB RAM 128GB

En av de mest prisvärda iPhone-modellerna

Touch ID istället för Face ID

I slutet av mars 2022 lanserade Apple den senaste uppdateringen av företagets lite billigare telefon, iPhone SE 5G (gen 3). Utseendemässigt påminner den en hel del om klassiska iPhone 8 och har faktiskt både hemknapp samt Touch ID istället för Face ID.

Apple har dock valt att utrusta telefonen med samma systemchip som återfinns hos de betydligt dyrare iPhone 13-telefonerna samt iPhone 14 (A15 Bionic). Något som prestandamässigt gör iPhone SE 5G lika snabb och kraftfull.

Den ensamma kameran på baksidan drar vidare nytta av A15-chippets bildprocesseringfunktioner. Vilket gör bilderna bra mycket bättre jämfört med lillebror iPhone SE 2020 (gen 2).

iPhone SE 5G är för dig som vill ha en hyfsat framtidssäker Apple-telefon, men kanske inte nödvändigtvis bryr dig om alla nya specialfunktioner. Dessutom till en jämförelsevis låg prislapp.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons